Αλμπερτ Μπουρλά για το εμβόλιο της Pfizer: Μόλις πάρουμε την άδεια, ξεκινάμε και τη διανομή

H Pfizer είναι έτοιμη να στείλει δόσεις του εμβολίου ενάντια στον κορονοϊό "εντός ωρών" από τη στιγμή που θα πάρει επίσημη έγκριση, δήλωσε ο Άλμπερτ Μπουρλά.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
bourla

H Pfizer είναι έτοιμη να στείλει δόσεις του εμβολίου ενάντια στον κορονοϊό "εντός ωρών" από τη στιγμή που θα πάρει την επίσημη έγκριση, δήλωσε μιλώντας στο Sky News ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Άλμπερτ Μπουρλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως είπε, η εταιρεία του θα υποβάλει αίτηση για άδεια από τις ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο "πολύ, πολύ σύντομα - μέσα σε λίγες μέρες" και τότε θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει την πρώτη αποστολή από τις 20 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου που έχουν ήδη γίνει. Όπως ανέφερε στο Sky News, οι δόσεις θα αποστέλλονται σε χώρες μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές αρχές, αλλά σημείωσε ότι ο κόσμος θα πρέπει να είναι "υπομονετικός" επειδή η ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά.

Μπουρλά

"Το φως είναι πραγματικό - υπάρχει φως στο τέλος της σήραγγας", είπε και πρόσθεσε: "Πιστεύω ότι το δεύτερο μισό του 2021 θα είναι μια πολύ διαφορετική εμπειρία για πολλούς από εμάς".

Η εταιρεία του έχει ήδη παράγει περισσότερες από 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου και αναμένει ότι ο αριθμός αυτός θα έχει φτάσει τα 50 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους. Άλλες 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις προγραμματίζονται να είναι έτοιμες το 2021 αλλά προτού χρησιμοποιηθεί, το εμβόλιο χρειάζεται έγκριση από τις υγειονομικές αρχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κ. Μπούρλα είπε: "Είναι ζήτημα ημερών προτού υποβάλουμε αίτηση για την αποστολή των ζητούμενων πληροφοριών σε ρυθμιστικούς φορείς σε όλο τον κόσμο. Τότε η απόφαση θα είναι δική τους. Πρέπει να αφιερώσουν χρόνο και να ακολουθήσουν τις διαδικασίες τους. Μόλις μας δώσουν το πράσινο φως, ο στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε την αποστολή σε μερικές ώρες". Και πρόσθεσε: "Οι μεγάλες ρυθμιστικές αρχές του κόσμου ακούν ο ένας τον άλλον, αλλά τροφοδοτούνται επιστημονικά".

Πώς θα στέλνονται οι παραγγελίες

Ωστόσο, ο Άλμπερτ Μπουρλά επιβεβαίωσε ότι η Pfizer θα αντιδρά σε κάθε απόφαση με τη σειρά - που σημαίνει ότι όσο πιο γρήγορα μια χώρα χορηγεί έγκριση, τόσο πιο γρήγορα θα λάβει το εμβόλιο.

"Εάν κάποιος εγκρίνει γρηγορότερα από τον άλλο, τότε πιστεύω ότι το ηθικό πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να αρχίσουμε να στέλνουμε εμβόλια στους πολίτες αυτής της δικαιοδοσίας γιατί κάθε μέρα σημαίνει ζωή", πρόσθεσε.

Εμβόλιο

Η πρόβλεψη του αφεντικού της Pfizer είναι ότι "αν θα μπορούσαμε να εμβολιάσουμε τους πληθυσμούς, νομίζω ότι θα είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε σε μια φυσιολογική ζωή", αλλά ζήτησε υπομονή και προσοχή.

"Μέχρι τη στιγμή που θα φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης, οι άνθρωποι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών - να φορούν μάσκες και να σέβονται την κοινωνική απόσταση", είπε.

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης:

Το τηλεφώνημα που άλλαξε τα πάντα

Ο Αλμπερτ Μπουρλά περιέγραψε και τη στιγμή που δέχθηκε το τηλεφώνημα όπου του ανακοινώθηκαν τα ευχάριστα νέα για το εμβόλιο: "Η στιγμή που έλαβα το τηλεφώνημα για να μου πούνε ότι είχαμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο ... και δέκα λεπτά αργότερα όταν πληροφορήθηκα ότι το επίπεδο αποτελεσματικότητας ήταν 95,96%, ήταν η πιο λαμπρή μέρα της ζωής μου", είπε.

"Δεν μπορούσα να περιγράψω με λόγια την ανακούφιση και το συναίσθημα του σκοπού, αλλά ένιωσα αυτή τη στιγμή ότι είναι μια απόφαση που καθορίζει το μέλλον του κόσμου - όχι της εταιρείας μου ή της οικογένειάς μου. Και ήμουν πολύ τυχερός που ήμουν σε αυτή τη θέση, και να είμαι σε θέση να κάνω αυτό που έκανα".

Συνεργασία με άλλες εταιρείες

Με κάθε άτομο να απαιτεί δύο δόσεις του εμβολίου για να είναι αποτελεσματικό, η εκτίμηση της εταιρείας για 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του 2021 θα κάλυπτε μόνο το 9% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού. Θα σκεφτόταν να μοιραστεί την παραγωγή με αντίπαλες εταιρείες; "Ω ναι, δεν δεσμευόμαστε από τη δική μας υποδομή", είπε ο κ. Μπούρλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Είναι πολύ δύσκολο να μεταφέρουμε την κατασκευή στην GSK ή τη Sanofi. Δεν είναι τόσο εύκολο. Αλλά θα διερευνήσουμε οποιαδήποτε πιθανή οδό. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει άλλα δίκτυα κατασκευής άλλων εταιρειών." Είπε ότι θα προσφέρει επίσης υποστήριξη σε άλλες εταιρείες, που εργάζονται σε ξεχωριστά προγράμματα εμβολίων και τόνισε ότι το επίπεδο συνεργασίας σε ολόκληρο τον κλάδο "είναι κάτι που θα επαναπροσδιορίσει τη βιομηχανία, αυτή τη στιγμή για τον κόσμο και για όλους μας υπάρχει μόνο ένα ανταγωνιστής - ο ιός".

Ο κ. Μπούρλα είπε ότι οι φτωχότερες χώρες θα λάβουν το εμβόλιο σε "μη κερδοσκοπική" βάση, πράγμα που σημαίνει "τη χαμηλότερη δυνατή τιμή, ώστε να μπορούμε να το κάνουμε προσιτό".

Το "πρόβλημα" Brexit

Σημείωσε επίσης ότι η Pfizer είχε ήδη εργαστεί σε σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση "αναταραχής" στα τελωνεία λόγω Brexit.

"Δεν νομίζω ότι είναι μυστικό ότι η εταιρεία μας, μαζί με ολόκληρο τον εταιρικό κόσμο, δεν γοητεύτηκε από την ιδέα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα χωρίσει από την Ευρώπη, αλλά είναι η βούληση του λαού του Ηνωμένου Βασιλείου και εργαζόμαστε χρόνια τώρα για να βρούμε μια λύση όταν συμβεί αυτή η μετάβαση ", είπε

εμβόλιο

Το μήνημά του σε όσους αμφισβητούν τα εμβόλια

Επιπλέον έστειλε μήνυμα σε εκείνους που αμφισβητούν τα εμβόλια, λέγοντας ότι όποιος αρνείται ένα εμβόλιο κινδυνεύει να "γίνει ο αδύναμος κρίκος που επιτρέπει στον ιό να αναπαραχθεί. Ελπίζω ότι πολλοί άνθρωποι που ήταν δύσπιστοι πριν θα επανεξετάσουν".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ STAR 23 Νοε 2020 | 23:07

Χριστούγεννα με κορονοϊό: ΄Ερχονται γιορτές χωρίς μετακινήσεις από νομό σε νομό [Βίντεο]

Δεν προβλέπονται εξορμήσεις την περίοδο των Χριστουγέννων - Ρεβεγιόν στον τόπο διαμονής - Κλειστά τα τουριστικά θέρετρα

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 23 Νοε 2020 | 22:43

Κορονοϊός: Γιατί δεν μειώνονται τα κρούσματα σε πολλές περιοχές - Η εξήγηση του Χατζηχριστοδούλου [Βίντεο]

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου εξηγεί γιατί ο κορονοϊός δεν υποχωρεί σε κάποιες περιοχές

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΚΤΟΡΩΝ 23 Νοε 2020 | 22:38

Κορονοϊός: Σε καραντίνα ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας - Ήρθε σε επαφή με κρούσμα

Θετικό στον κορονοϊό πρόσωπο με το οποίο συναντήθηκε χθες ο βασιλιάς Φελίπε - Αναβάλλονται οι υποχρεώσεις του για 10 μέρες.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 23 Νοε 2020 | 21:42

Κορονοϊός: Σταθερή η κατάσταση του μητροπολίτη Κίτρους, Γεώργιου - Για 4η μέρα στο ΑΧΕΠΑ

Ο μητροπολίτης που βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, ανέβασε υψηλό πυρετό και κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του στο ΑΧΕΠΑ.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟ OPEN 23 Νοε 2020 | 20:55

Dj Decibel: Τα μοιραία πάρτι τον Οκτώβριο και η έκκληση των φίλων του για βοήθεια στην οικογένειά του

Συγκλονισμένος ο φίλος του Δημήτρη Μπέλου (Dj Decibel), Δημήτρης Μαχαίρας, για τον θάνατο του 39χρονου πατέρα δύο παιδιών - Τραπεζικός λογαριασμός για ενίσχυση στην οικογένειά του

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΕΙΚΟΣΙ ΛΕΠΤΩΝ 23 Νοε 2020 | 20:39

Σαρλ Μισέλ σε Τζο Μπάιντεν: "Είναι η ώρα, ΕΕ και ΗΠΑ να ενώσουν τις δυνάμεις τους" - Τα "πιεστικά" μέτωπα

Ο Σαρλ Μισέλ είχε επικοινωνία διάρκειας είκοσι λεπτών με τον εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΙΣ 23 Νοε 2020 | 20:39

Κορονοϊός - Εξαδάκτυλος: 170 και όχι 8 οι ιδιώτες γιατροί που ζήτησαν να συνδράμουν το ΕΣΥ

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος δήλωσε ότι οι ιδιώτες γιατροί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της κυβέρνησης για τη μάχη κατά του κορονοϊού.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ECDC - ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ 23 Νοε 2020 | 20:34

Κορονοϊός: Τι μπορεί να συμβεί αν αρθεί πρόωρα το Lockdown - Η εξέλιξη των αριθμών μέχρι τα Χριστούγεννα

Τι αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων σχετικά με την παράταση και αυστηροποίηση των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑ 23 Νοε 2020 | 20:18

Crash Test: Αυτά είναι τα 4 εμβόλια κατά του κορονοϊού- Πόσο θα κοστίζουν, ποιές οι διαφορές, οι δυσκολίες της μεταφοράς

Ποιο εμβόλιο για τον κορονοϊό κοστίζει φτηνότερα, ποιο ακριβότερα και γιατί - Crash Test για τα 4 εμβόλια που θα είναι άμεσα διαθέσιμα

ΣΤΙΣ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 23 Νοε 2020 | 19:56

Κορονοϊός: Άρση lockdown στη Βρετανία από 2 Δεκεμβρίου με σκληρά τοπικά μέτρα - Το σύστημα των "τριών βαθμίδων"

Ο Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε σήμερα ότι το εθνικό lockdown λόγω κορονοϊού στη Βρετανία θα αρθεί με αυστηρούς όρους.

23 Νοε 2020 | 19:38

Χριστούγεννα με κορονοϊό: Τι είπε ο Χαρδαλιάς για τις μετακινήσεις εκτός νομού και την άρση των μέτρων

Η απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας στο αν θα ισχύει η απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού τα Χριστούγεννα

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 23 Νοε 2020 | 19:25

Παπαευαγγέλου: Πάνω από 1.000 νεκροί σε τρεις εβδομάδες - Ο κορονοϊός δεν είναι γρίπη

"Ο κορονοϊός μάς αφορά όλους" τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ "Αττικόν", Βάνα Παπαευαγγέλου - "Μαύρος" μήνας ο Νοέμβριος

ΣΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 23 Νοε 2020 | 19:24

Κορονοϊός - Μαγιορκίνης: Μείωση θετικότητας στο 50% - Nωρίς για να βγάλουμε σαφή συμπεράσματα

Στην Ελλάδα υπάρχουν ενδείξεις μείωσης των ενεργών κρουσμάτων, αλλά είναι νωρίς για να βγάλουμε σαφή συμπεράσματα τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης