![Πλήθος ηγετών αποχαιρέτησε τον Σιμόν Πέρες [ΕΙΚΟΝΕΣ]](https://www.thetoc.gr/Content/ImagesDatabase/p/767x428/crop/both/files/articles/3/article_117797/plithos-igetwn-apoxaireta-ton-simon-peres-eikones_3.w_hr.jpg?quality=90&404=default&v=2)
Ο Ισραηλινός πρώην πρόεδρος και νομπελίστας ειρήνης Σιμόν Πέρες τάφηκε στο εθνικό κοιμητήριο του όρους Χερτζλ στην Ιερουσαλήμ. Δεκάδες ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο, ανάμεσά τους ο αμερικανός, ο παλαιστίνιος, ο γάλλος και ο γερμανός πρόεδρος, παρέστησαν στην ταφή της σορού του Πέρες, μερικά μέτρα μακριά από τον τάφο ενός άλλου νομπελίστα ειρήνης, του Γιτζάκ Ράμπιν. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε πως η ειρήνη ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστινίους την οποία ονειρευόταν ο Νομπελίστας που πέθανε την Τετάρτη παραμένει ένα "ημιτελές έργο".
Ο Ομπάμα, κατά την έναρξη της επικήδειας ομιλίας του σημείωσε την ασυνήθη παρουσία του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς: είναι "η υπενθύμιση πως η ειρήνη είναι ένα ημιτελές έργο", είπε. Ο αμερικανός πρόεδρος κατέταξε τον Σιμόν Πέρες μεταξύ "των γιγάντων του 20ού αιώνα", όπως ο νοτιοαφρικανός ηγέτης Νέλσον Μαντέλα.
"Από πολλές απόψεις, μου θύμιζε τους άλλους γίγαντες του 20ού αιώνα που είχα την τιμή να συναντήσω. Άνδρες όπως ο Νέλσον Μαντέλα, γυναίκες όπως η μεγαλειότητά της η βασίλισσα Ελισάβετ", είπε.
![Πλήθος ηγετών αποχαιρέτησε τον Σιμόν Πέρες [ΕΙΚΟΝΕΣ]](https://www.thetoc.gr/images/articles/3/article_117797/upl57ee2785c1ac6.jpg)
![Πλήθος ηγετών αποχαιρέτησε τον Σιμόν Πέρες [ΕΙΚΟΝΕΣ] - εικόνα 2](https://www.thetoc.gr/images/articles/3/article_117797/upl57ee0ab5a430f.jpg)
Μεταξύ των επίσημων προσκεκλημένων, είναι κι ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Μαχμούτ Αμπάς, που θα επισκεφτεί το Ισραήλ για πρώτη φορά, από το 2010.
![Πλήθος ηγετών αποχαιρέτησε τον Σιμόν Πέρες [ΕΙΚΟΝΕΣ] - εικόνα 3](https://www.thetoc.gr/images/articles/3/article_117797/upl57ee296cb099e.jpg)
![Πλήθος ηγετών αποχαιρέτησε τον Σιμόν Πέρες [ΕΙΚΟΝΕΣ] - εικόνα 4](https://www.thetoc.gr/images/articles/3/article_117797/upl57ee0ac13776d.jpg)
Στην τελετή, θα εκφωνήσει λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μαζί με τα τρία παιδιά του Σιμόν Πέρες, αλλά και τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του Ισραήλ.
![Πλήθος ηγετών αποχαιρέτησε τον Σιμόν Πέρες [ΕΙΚΟΝΕΣ] - εικόνα 5](https://www.thetoc.gr/images/articles/3/article_117797/upl57ee0acb9e3e5.jpg)
![Πλήθος ηγετών αποχαιρέτησε τον Σιμόν Πέρες [ΕΙΚΟΝΕΣ] - εικόνα 6](https://www.thetoc.gr/images/articles/3/article_117797/upl57ee297ebc9eb.jpg)
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αποχαιρέτησε σήμερα τον Σιμόν Πέρες, "έναν μεγάλο άνδρα" για το Ισραήλ και τον κόσμο όπως τόνισε, στην επικήδεια ομιλία του για τον νομπελίστα Ειρήνης και πρώην πρόεδρο της χώρας.
![Πλήθος ηγετών αποχαιρέτησε τον Σιμόν Πέρες [ΕΙΚΟΝΕΣ] - εικόνα 7](https://www.thetoc.gr/images/articles/3/article_117797/upl57ee295192c72.jpg)
"Ήταν ένας μεγάλος άνδρας για το Ισραήλ, ήταν ένας μεγάλος άνδρας για τον κόσμο. Το Ισραήλ πενθεί, και ο κόσμος πενθεί. Αλλά εμείς, και ο κόσμος θέλουμε να βρούμε στην κληρονομιά του τους λόγους να ελπίζουμε", είπε ο Νετανιάχου.



























Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr