
Σε ισχύ τέθηκε-και με καθυστέρηση- η εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, με τις πρώτες απελευθερώσεις των Ισραηλικών ομήρων να ξεκινάνε σήμερα.
Συγκεκριμένα, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι η απελευθέρωση των τριών ομήρων από τη Χαμάς θα πραγματοποιηθεί σήμερα μετά τις 16:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Παράλληλα επεσήμανε ότι άλλες τέσσερις γυναίκες όμηροι, που είναι εν ζωή, θα αφεθούν ελεύθερες σε επτά ημέρες.
Ο Αμπού Ομπέιντα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Κάσαμ της Χαμάς, έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των 3 γυναικών που θα απελευθερωθούν: πρόκειται για τη Ρόμι Γκονέν, 24 ετών, τη Βρετανοϊσραηλινή Έμιλι Νταμάρι, 28 ετών και τη Ντορόν Στάινμπρεχερ, 31 ετών.
NEW: Hamas spokesman Abu Ubaida releases list of Israeli hostages to be freed today:
— Clash Report (@clashreport) January 19, 2025
Romy Gonen (24)
Emily Damari (28)
Doron Shtenber Khir (31) pic.twitter.com/hBR6Fs5uRa
Συγκεκριμένα, η Ρόμι Γκονέν θα είναι η πρώτη που θα απελευθερωθεί από τις τρεις.
Η Ρόμι ήταν 23 ετών όταν η Χαμάς την απήγαγε από το μουσικό φεστιβάλ Nova, αφού την πυροβόλησαν οι τρομοκράτες στις 7 Οκτωβρίου 2023. Τώρα, πάνω από ένα χρόνο αργότερα, αναμένεται να απελευθερωθεί στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ομηρίας-κατάπαυσης πυρός.

Την ώρα της απαγωγής της, η Ρόμι μιλούσε στο τηλέφωνο με τη μητέρα της, καθώς προσπαθούσε να διαφύγει από το χώρο με ένα όχημα μαζί με τους φίλους της.
Τα τελευταία λόγια της Ρόμι ήταν "Με πυροβόλησαν, μαμά και αιμορραγώ. Όλοι στο αυτοκίνητο αιμορραγούν".

Η Έμιλι Νταμάρι και η Ντορόν Στάινμπρεχερ απήχθησαν από τα σπίτια τους στο κιμπούτς Kfar Aza.
Βίντεο από τις 7 Οκτωβρίου 2023 δείχνει επίσης την Νταμάρι να έχει πυροβοληθεί στο χέρι και στο πόδι κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς.
Η Στάινμπρεχερ εμφανίστηκε σε ένα βίντεο με ομήρους που κυκλοφόρησε η Χαμάς τον περασμένο Ιανουάριο. Φαινόταν να βρίσκεται σε ένα τούνελ και να έχει χάσει πολύ βάρος.
Δεν υπήρχαν σημάδια ζωής ούτε από την Νταμάρι ούτε από την Γκονέν από την ημέρα που απήχθησαν, αν και ένας όμηρος που απελευθερώθηκε στην εβδομαδιαία κατάπαυση του πυρός τον Νοέμβριο του 2023 είπε στην οικογένεια της Γκονέν ότι ήταν ζωντανή, αλλά σε κακή κατάσταση.
Hamas releases the names of the first three hostages to be freed: Romi Gonen, Emily Damari, and Doron Steinbrecher.
— Andrew Fox (@Mr_Andrew_Fox) January 19, 2025
I’ve met Emily’s mother a couple of times. I hope this comes off, with every fibre of my being. Nervous wait for everybody but @DamariMandy most of all. pic.twitter.com/eDWf9h876P
Παραιτήθηκε ο ακροδεξιός υπουργός Μπεν- Γκβιρ
Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, ο Ιταμάρ Μπεν- Γκβιρ, όπως και δύο άλλοι υπουργοί του εθνικιστικού, θρησκευτικού κόμματός του παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου λόγω της συμφωνίας που σύναψε με τη Χαμάς για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα το κόμμα τους.
Το κόμμα Otzma Yehudit (Εβραϊκή Δύναμη) δεν συμμετέχει πλέον στον κυβερνητικό συνασπισμό, όμως επεσήμανε ότι δεν θα προσπαθήσει να ανατρέψει την κυβέρνηση Νετανιάχου.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr