Ποιο είναι το παιχνίδι με τον "νεο-οθωμανισμό" του Ερντογάν

Οι συνεχείς «επιθέσεις» Ερντογάν κατά της συνθήκης της Λωζάνης. Η αναφορά σε «εγκλωβισμό» της Τουρκίας και τα σχέδια για το νέο Χαλιφάτο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ποιο είναι το παιχνίδι με τον "νεο-οθωμανισμό" του Ερντογάν

Σε καθημερινή βάση πλέον, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βάλλει κατά της Συνθήκης της Λωζάνης και μάλιστα ενισχύει τη ρητορική του κάνοντας επικλήσεις στο οθωμανικό παρελθόν και αναφορές περί εδαφικού εγκλωβισμού της χώρας του.

«Φέραμε στην επικαιρότητα τη Λωζάνη και το Εθνικό Συμβόλαιο. Φαίνεται πως κάποιες αλήθειες μας τις έμαθαν λάθος. Θέλω από τη νεολαία μας να εξετάσει τη Λωζάνη κι ας ενοχληθούν κάποιοι. Τα λάθη αυτά πρέπει να τα ξέρουμε», είπε ο κ. Ερντογάν σε ομιλία στους δημάρχους της χώρας και συνέχισε: «Το 2016 δεν μπορούμε να κινούμαστε με τη λογική του 1923. Αυτό είναι άδικο δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Όταν αλλάζουν τα πάντα στον κόσμο δεν μπορούμε να βρισκόμαστε στο σημείο που βρεθήκαμε τότε».

Εξηγώντας μάλιστα τι εννοεί μιλώντας για αλλαγές είπε πως «Από το 1914 που φτάσαμε από τα 2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέσα σε 9 χρόνια στη Λωζάνη μαζί και με το Χατάϊ πέσαμε στα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σε μικρό χρονικό διάστημα. Στόχος μας στον απελευθερωτικό αγώνα ήταν το Εθνικό Συμβόλαιο. Δυστυχώς και στα δυτικά και στα ανατολικά σύνορα μας δεν προστατεύσαμε τα εδάφη μας».

Ο εγκλωβισμός του 1923

Κάνοντας μια έμμεση πλην όμως απολύτως σαφή επίθεση στο κεμαλικό καθεστώς ο Ερντογάν πρόσθεσε: «Ηταν μια κατάσταση που προέκυψε από ανάγκη. Την αποδεχθήκαμε και εγκλωβιστήκαμε. Αυτό εμείς το αρνούμαστε. Η Τουρκία ήταν του 1923 και όσοι την εγκλώβισαν είχαν ως στόχο να ξεχαστεί το παρελθόν της που είναι χιλίων ετών με Οθωμανική Αυτοκρατορία και με τους Σελτζούκους».

Αναφερόμενος στην άρνηση του Ιράκ και των ΗΠΑ να δεχθούν την συμμετοχή της Αγκυρας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της Μοσούλης, ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι η Τουρκία «δεν θα περιμένει μέχρι το σπαθί να στραφεί εναντίον της», αλλά μπορεί να δράσει μόνη της για να εξοντώσει τους εχθρούς της. «Δεν θα περιμένουμε τρομοκρατικές οργανώσεις να έρθουν να μας επιτεθούν», πρόσθεσε. «Πίστευαν ότι μπορούσαν να μας αποκλείσουν από την Μοσούλη με το να μας εκνευρίσουν με το PKK και το Νταές (Ισλαμικό Κράτος)…Πιστεύουν ότι μπορούν να διαμορφώσουν τις μελλοντικές εξελίξεις με τα χέρια τρομοκρατικών οργανώσεων», επισήμανε. «Γνωρίζουμε ότι τα όπλα των τρομοκρατών θα εκπυρσοκροτήσουν σύντομα στα χέρια τους», προειδοποίησε.

«Όποιοι υποστηρίζουν την διχαστική τρομοκρατική οργάνωση, θα τους εκριζώσουμε», τόνισε, αναφερόμενος στους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

«Αφήστε τους να πάνε οπουδήποτε έως ότου τους βρούμε και τους εξοντώσουμε. Το λέω αυτό πολύ καθαρά: Δεν θα μπορούν να βρουν ειρήνη σε κανένα μέρος στο εξωτερικό».

Η μακροπρόθεσμη στόχευση

Με αυτήν την ομιλία του ο Ερντογάν, με την αναφορά σε εγκλωβισμό της Τουρκίας λόγω της συνθήκης της Λωζάνης, ανοίγει την συζήτηση για αμφισβήτηση των συνόρων της χώρας και παράλληλα αφήνει παρακαταθήκη στις επόμενες γενεές να διεκδικήσουν την αλλαγή του καθεστώτος.

Μπορεί στην δύση κανένας να μην είναι διατεθειμένος να ασχοληθεί με τις απαιτήσεις του Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν, όμως η τουρκική διπλωματία επιλέγει τους στόχους της και επιδιώκει την επίτευξή τους σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο, χωρίς βιασύνες, αλλά με μια συστηματική επανάληψη των απόψεων και των απαιτήσεών της, περιμένοντας να ωριμάσουν οι συνθήκες για τα επόμενα βήματα.

Η συνταγματική αλλαγή και το χαλιφάτο

Η ρητορική του τούρκου προέδρου – και κυρίως η αναφορά στην νεολαία - έχει πρωτίστως εσωτερική στόχευση και συνδέεται άμεσα με την πρόθεσή του να ανασυστήσει το χαλιφάτο με τον ίδιο να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος της πολιτικής ζωής σε ένα προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης.

Αναλυτές θεωρούν ότι ο Ερντογάν, ενισχύοντας το εθνικό φρόνημα επιχειρεί να συσπειρώσει τους πολίτες αλλά και να προσεταιριστεί τους τούρκους εθνικιστές που εκφράζονται πολιτικά από το κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης. Ο ίδιος ο Μπαχτσελί δήλωσε την Πέμπτη το απόγευμα ότι «δεν θα μας ενοχλούσε να ερωτηθεί ο Λαός” για την αλλαγή του συστήματος σε προεδρικό με δημοψήφισμα, αφήνοντας εμμέσως πλήν σαφώς να εννοηθεί πως το κόμμα του θα στηρίξει στη Βουλή σχέδιο αναθεώρησης του Συντάγματος.

Λίγο αργότερα, ο κυβέρνητικός εκπρόσωπος Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε πως στην πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, θα διαφυλαχθεί το ενιαίο κράτος. Έτσι ικανοποιεί την πάγια θέση του κόμματος των εθνικιστών που δεν θέλουν να ακούσουν ούτε υπαινιγμό για ομοσπονδιακό σύστημα τύπου ΗΠΑ.

Ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ) Σεμίχ Γιαλτσίν, απαντώντας σε επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δήλωσε πως δεν υπάρχει καμια κρυφή επικοινωνία ούτε συμφωνία με το ΑΚΡ. Πρόσθεσε ότι το κίνημα θα εξετάσει πρώτα το σχέδιο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) σε ό,τι αφορά τις κόκκινες γραμμές τους που είναι η διαφύλαξη του ενιαίου κράτους και η αποφυγή του δικομματισμού.

Έπειτα απ' αυτές τις δηλώσεις ο Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πως το κυβερνών κόμμα θα καταθέσει σύντομα στην Βουλή την τροπολογία για το Προεδρικό σύστημα.

Στελέχη του ΑΚΡ τονίζουν ότι το αργότερο τον Ιανουάριο η πρόταση θα είναι στην Βουλή και εαν ασποσπαστούν 330 ψήφοι, κάτι που στο ΑΚΡ με την στήριξη του ΜΗΡ θεωρείται βέβαιο, ανοίγει ο δρόμος για δημοψήφισμα ακόμη και τον Απρίλιο του 2017.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΝΕΟ ΧΑΜΗΛΟ ΡΕΚΟΡ 27 Οκτ 2020 | 17:50

Στριμωγμένος ο Ερντογάν: Άνευ προηγουμένου η κατάρρευση της τουρκικής λίρας

Τα μέτωπα που ανοίγει συνεχώς ο Ερντογάν οδηγούν την τουρκική λίρα στο ναδίρ.

«ΑΠΑΝΤΗΣΗ» ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 27 Οκτ 2020 | 16:15

Κομισιόν: Ένα μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα θα απομακρύνει ακόμη περισσότερο την Τουρκία από την ΕΕ

Οι διμερείς υποχρεώσεις που η Τουρκία έχει δεσμευθεί να σέβεται μέσα στο πλαίσιο αυτών των συμφωνιών πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστές, τονίζει η Κομισιόν.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ 27 Οκτ 2020 | 15:47

Η Frontex ξεκαθαρίζει: Δεν τεκμηριώνονται οι καταγγελίες περί παράνομων ελληνικών επαναπροωθήσεων

Η Frontex αναφέρει ότι μέχρι στιγμής "δεν έχει βρεθεί κανένα έγγραφο ή άλλο υλικό που να τεκμηριώνει τυχόν κατηγορίες".

ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ 27 Οκτ 2020 | 15:07

Λειτουργεί πλέον σε 24ωρη βάση η "κόκκινη γραμμή" με την Τουρκία- Για να αποφευχθεί θερμό επεισόδιο

Τι δήλωσε Νίκος Παναγιωτόπουλος για την γραμμή απευθείας επικοινωνίας (hotline) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΕΝΑ ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 27 Οκτ 2020 | 13:58

Επική απάντηση Βίλντερς σε Ερντογάν μετά τη μήνυση: Είσαι Loser!

Ο Ολλανδός αντι-ισλαμιστής πολιτικός Γκερτ Βίλντερς χαρακτήριζει "loser" τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν - Κόντρα με αφορμή ένα σκίτσο.

ΤΙ ΕΔΕΙΧΝΕ 27 Οκτ 2020 | 11:25

Μήνυση Ερντογάν κατά του Βίλντερς - Το σκίτσο που τον εξόργισε

Μήνυση κατά του Ολλανδού πολιτικού και αρχηγού του αντι-Ισλαμικού κόμματος, Γκερτ Βίλντερς, υπέβαλε το πρωί της Τρίτης ο Ερντογάν, εξαιτίας ενός σκίτσου.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ 27 Οκτ 2020 | 10:17

DW: Το Βερολίνο επιβεβαιώνει δεσμούς Ερντογάν με ισλαμιστές

Σε δεσμούς του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ισλαμιστές αναφέρεται δημοσίευμα του γερμανικού Τύπου.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΘΕΣΗ 27 Οκτ 2020 | 00:09

Αποκλιμάκωση στον ορίζοντα: Απομακρύνεται από τα νησιά το Oruc Reis, πλέει προς Αίγυπτο

Αν και βρέθηκε σε απόσταση ακόμη και 13 μιλίων από τις ακτές της Ρόδου, το Oruc Reis άλλαξε ρότα και απομακρύνεται από τα ελληνικά νησιά

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 26 Οκτ 2020 | 21:57

Τουρκία: Ισχυρή έκρηξη στην πόλη Αλεξανδρέττα έπειτα από πυροβολισμούς και βομβιστική επίθεση [Βίντεο]

Η έκρηξη στην Αλεξανδρέττα συνέβη μετά την πρόσκρουση αυτοκινήτου, στο οποίο επέβαιναν δύο ύποπτοι, και καταδιώχθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας

"ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ" 26 Οκτ 2020 | 20:31

Η Γαλλία δεν πέφτει στην "παγίδα" Ερντογάν: Εμείς δεν θα κάνουμε μποϊκοτάζ στα τουρκικά προϊόντα

Αποστομωτική απάντηση στον Ερντογάν που κάλεσε τον λαό του σε μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων.

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 26 Οκτ 2020 | 20:30

Συνάντηση Μητσοτάκη με ισραηλινό ΥΠΕΞ - Στο τραπέζι οι τουρκικές προκλήσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Gabi Ashkenazi αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις εντάσεις που προκαλεί η Τουρκία

ΝΕΑ NAVTEX ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 26 Οκτ 2020 | 20:03

Εξελίξεις: Μετά την τουρκική Navtex ακυρώθηκε και η ελληνική για το πεδίο βολής "Καράβια" στο Μυρτώο

Ακύρωση της Navtex για την ενεργοποίηση του πεδίου βολής "Καράβια" στο Μυρτώο πέλαγος την 29η Οκτωβρίου.

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 26 Οκτ 2020 | 18:37

Μητσοτάκης σε Λαβρόφ: Η Τουρκία σε ρόλο ταραξία καταπατά τη διεθνή νομιμότητα - Επιθετική δράση με θρησκευτικό μανδύα

Ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι η Ελλάδα τάσσεται σταθερά με το μέρος του διεθνούς δικαίου