Ποιος σκότωσε τον Τζον Κένεντι: Η αρχή για τη λύση του γρίφου (ΦΩΤΟ)

Τι δείχνουν τα δημοσιοποιημένα έγγραφα για τη δολοφονία του Κένεντι; Τι γνώριζαν οι αμερικανοί για τον Όσβαλντ, τι φοβόταν η ΕΣΣΔ;

Τι δείχνουν τα μυστικά αρχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τη δολοφονία του Τζον Κένεντι; Τι γνώριζαν οι αμερικανοί για τον δολοφόνο του Κένεντι και ποιος ήταν ο ρόλος της ΕΣΣΔ;

Η δολοφονία ήταν ένα μυστήριο και για δυνάμεις εκτός ΗΠΑ, όπως η ΕΣΣΔ. Ο φερόμενος από την αρχή ως δράστης, ο Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ, ήταν ένα ασταθές άτομο που πάντως το είχαν υπόψη οι Αρχές. Αυτά αποκαλύπτονται στα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις ΗΠΑ, όπως επίσης και το ότι οι αρχές στο Ντάλας ήξεραν για την απειλή κατά του Όσβαλντ.

Αλλα αρχεία αποκαλύπτουν ότι ένας ρεπόρτερ της βρετανικής εφημερίδας Cambridge Evening News δέχθηκε ένα ανώνυμο τηλεφώνημα 25 λεπτά πριν από τη δολοφονία του Τζ. Φ. Κένεντι. Ενας άγνωστος του ζητούσε να τηλεφωνήσει στην αμερικανική πρεσβεία και να τους ενημερώσει για κάτι μεγάλο που θα γινόταν.

Ποιος σκότωσε τον Τζον Κένεντι: Η αρχή για τη λύση του γρίφου (ΦΩΤΟ)

Αν και οι ιστορικοί και ειδικοί επί του θέματος προειδοποίησαν ότι τα αρχεία είναι απίθανο να περιλαμβάνουν συγκλονιστικές αποκαλύψεις, εντούτοις, τα έγγραφα δείχνουν ότι τις ημέρες που ακολούθησαν τη δολοφονία του Κένεντι το 1963, οι ομοσπονδιακοί πράκτορες "έτρεχαν" πίσω όχι μόνο από πληροφορίες αλλά και φήμες, όπως και ίχνη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ορισμένα από τα έγγραφα αναφέρονται στους υποτιθέμενους δεσμούς του σκοπευτή Lee Harvey Oswald με τους Ρώσους, ενώ το υλικό ρίχνει επίσης φως στις δραστηριότητες της κυβέρνησης Κένεντι, όπως οι συγκεκαλυμμένες της προσπάθειες να ανατρέψει την κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα.

Ποιος σκότωσε τον Τζον Κένεντι: Η αρχή για τη λύση του γρίφου (ΦΩΤΟ) - εικόνα 2

Σχέδιο εξόντωσης του Κάστρο

Ξεκινώντας από το τελευταίο, σε μία σύνοψη του 1975 των περιστατικών που συγκέντρωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Επιτροπής της CIA για την πιθανή εμπλοκή σε σχέδια εξόντωσης ξένων ηγετών, αναφέρεται ότι η CIA είχε εξετάσει τη δυνατότητα να συνεργαστεί με μέλη της μαφίας ούτως ώστε να σκοτώσουν τον κουβανό ηγέτη.

Ποιος σκότωσε τον Τζον Κένεντι: Η αρχή για τη λύση του γρίφου (ΦΩΤΟ) - εικόνα 3

"Η Επιτροπή είχε αποφανθεί ότι πράκτορες της CΙΑ είχαν εμπλακεί στο σχεδιασμό σε αυτή τη χώρα με συγκεκριμένους πολίτες και άλλους που ήθελαν να δολοφονήσουν τον Κάστρο. Η Επιτροπής διαπίστωσε επίσης ότι η CIA είχε εμπλακεί στη μεταφορά όπλων από αυτή τη χώρα προς πρόσωπα στη Δομινικανή Δημοκρατία, που αναζητούσαν τρόπους να δολοφονήσουν τον Στρατηγό Trujillo".

Έτσι, στις 14 Σεπτεμβρίου του 1962 υπήρξε συνάντηση, σύμφωνα με τα αρχεία, ομάδας συνεργατών του Κένεντι, συμπεριλαμβανομένου του αδερφού του, Ρόμπερτ, γενικού εισαγγελέα, όπου και αναλύθηκε σειρά επιλογών εναντίον της κομμουνιστικής κυβέρνησης του Κάστρο. Στη συνάντηση ειπώθηκε ότι η CIA θα εξέταζε τη δυνατότητα σαμποτάζ σε τμήματα αεροσκαφών που θα μεταφέρονταν στην Κούβα από τον Καναδά.

Ποιος σκότωσε τον Τζον Κένεντι: Η αρχή για τη λύση του γρίφου (ΦΩΤΟ) - εικόνα 4

Απειλούσαν τον δολοφόνο του Κένεντι

Η επίσημη εκδοχή για την εκτέλεση του 35ου προέδρου των ΗΠΑ, την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου του 1963, στην πλατεία Ντίλι στο Ντάλας του Τέξας είναι πως δράστης ήταν ο πρώην πεζοναύτης Lee Harvey Oswald ο οποίος ενήργησε μόνος του.

Ενώ το αμερικανικό έθνος παρακολουθούσε "παγωμένο" τις εξελιίξεις, μάθαινε ότι ο Oswald αρνήθηκε και τις δύο κατηγορίες. Δύο μέρες αργότερα δολοφονούνταν ανάμεσα σε αστυνομικούς και μάλιστα κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης από την τηλεόραση. Φονιάς του ο Jack Ruby.

Ποιος σκότωσε τον Τζον Κένεντι: Η αρχή για τη λύση του γρίφου (ΦΩΤΟ) - εικόνα 5

Εντύπωση προκαλεί η πρώτη αντίδραση του διευθυντή του FBI, J. Edgar Hoover. Σε πρώην απόρρητη έκθεση που βρέθηκε στα αρχεία ανέφερε:

"Δεν υπάρχει τίποτα παραπάνω στην υπόθεση Oswald εκτός από το ότι είναι νεκρός".

Στη συνέχεια όμως αλλάζει στάση και δηλώνει

"Αυτό που με ανησυχεί, το ίδιο και τον (αναπληρωτή γενικό εισαγγελέα) κ. Katzenbach είναι να ανακοινώσουμε κάτι ώστε να πείσουμε το κοινό ότι ο Oswald είναι ο πραγματικός δολοφόνος", είπε. Ξεχωριστά ανέφερε: "Χθες το βράδυ λάβαμε μια κλήση από το γραφείο μας στο Ντάλας από έναν άνδρα ο οποίος μιλούσε ήρεμα και είπε ότι είναι μέλος της επιτροπής που οργάνωνε τη δολοφονία του Oswald".

Ποιος σκότωσε τον Τζον Κένεντι: Η αρχή για τη λύση του γρίφου (ΦΩΤΟ) - εικόνα 6

H αντίδραση των Σοβιετικών

Σε άλλο αρχείο, πάλι ο Hoover εμφανίζεται να δηλώνει ότι η υπηρεσία ήξερε την αντίδραση των Σοβιετικών στη δολοφονία. Το σχετικό έγγραφο φαίνεται να υποστηρίζει την αξίωση του Yuri Nosenko της KGB να θεωρηθεί ο Οswald ως πνευματικά ασταθής.

"Σύμφωνα με την πηγή μας, Σοβιετικοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ο Lee Harvey Oswald δεν έχει καμία σχέση με τη Σοβιετική Ένωση. Τον περιέγραψαν ως έναν νευρωτικό μανιακό ο οποίος πρόδωσε την ίδια του τη χώρα. Σημείωσαν ότι ο Oswald δεν ανήκε ποτέ σε κανέναν οργανισμό της Σοβιετικής Ένωσης και δεν είχε αποκτήσει ποτέ σοβιετική υπηκοότητα."

Ποιος σκότωσε τον Τζον Κένεντι: Η αρχή για τη λύση του γρίφου (ΦΩΤΟ) - εικόνα 7

Οι Σοβιετικοί φέρονται επίσης να πίστευαν ότι επρόκειτο για πραξικόπημα. Δεν δέχονταν πως η δολοφονία Κένεντι ήταν η πράξη ενός άνδρα αλλά μια προσεκτικά σχεδιασμένη εκστρατεία στην οποία έπαιξαν ρόλο πολλοί άνθρωποι. Μάλιστα, φοβούνταν έναν πόλεμο στον απόηχο της δολοφονίας:

"Η πηγή μας ανέφερε περαιτέρω ότι οι Σοβιετικοί αξιωματούχοι φοβούνταν ότι χωρίς ηγέτη, κάποιος ανεύθυνος στρατηγός των ΗΠΑ θα εκτόξευε πύραυλο κατά της Σοβιετικής Ένωσης". Η KGB υποψιαζόταν επίσης τον αντιπρόεδρο Johnson ως "υπεύθυνο" της δολοφονίας του Κένεντι.

Ποιος σκότωσε τον Τζον Κένεντι: Η αρχή για τη λύση του γρίφου (ΦΩΤΟ) - εικόνα 8

Υπενθυμίζεται πως το αμερικανικό Κογκρέσο είχε δώσει εντολή το 1992 όλα τα έγγραφα που συνδέονται με την έρευνα για τη δολοφονία να δοθούν στη δημοσιότητα και όρισε ως καταληκτική προθεσμία την 26η Οκτωβρίου 2017. Ο Τραμπ είχε δηλώσει το Σάββατο ότι θα επέτρεπε να δημοσιοποιηθούν όλα τα έγγραφα.

Ποιος σκότωσε τον Τζον Κένεντι: Η αρχή για τη λύση του γρίφου (ΦΩΤΟ) - εικόνα 9

Οι αρκετές θεωρίες συνωμοσίας που υπάρχουν εμπλέκουν στη δολοφονία Κένεντι τη Μαφία, τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, την Σοβιετική Ένωση αλλά και τον αντιπρόεδρο Λίντον Τζόνσον.

Η δημοσιοποίηση χιλιάδων απόρρητων αρχείων για τη δολοφονία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι δημιούργησε τριβές ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ. Ο κ. Τραμπ υποχώρησε και ανέβαλε την αποκάλυψη ορισμένων πιο "ευαίσθητων", όπως χαρακτηρίσθηκαν, εγγράφων. Ήταν το αποτέλεσμα της πίεσης που άσκησαν η CIA, το FBI, αλλά και άλλες "υπηρεσίας ασφαλείας", με τον αμερικανό πρόεδρο να εξηγεί ότι έλαβε αυτή την απόφαση για λόγους εθνικής ασφάλειας, επιτρέποντας πάντως τη δημοσιοποίηση 2.800 άλλων φακέλων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΓΟΔΑΣ 10 Ιουλ 2020 | 08:17

Θρίλερ στο λιμάνι του Πειραιά: Νεκρή 40χρονη από μαχαιριά στο λαιμό

Στο σημείο αναμένεται κλιμάκιο από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΗΣ 09 Ιουλ 2020 | 12:39

Δολοφονία Μακρή - Ξέσπασε σε λυγμούς η Βικτώρια Καρύδα: "Ήθελα να ήξερα τι σας δίνει τόση χαρά" [εικόνες]

Η Βικτώρια Καρύδα, έντονα φορτισμένη και με λυγμούς, κατέθεσε στο δικαστήριο πως αναγνωρίζει τον πρώτο από τους δύο αδελφούς κατηγορούμενους.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 09 Ιουλ 2020 | 10:56
"ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΜΙΛΑΣ" 09 Ιουλ 2020 | 09:15
ΦΟΡΤΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗ ΔΙΚΗ 08 Ιουλ 2020 | 16:32
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥΣ 08 Ιουλ 2020 | 10:17

Οικογενειακή τραγωδία στη Ζαχάρω: "Eίχε εμμονές και προκαταλήψεις", λένε τα οκτώ παιδιά του 86χρονου

Ο ηλικιωμένος σκοτώσε το μικρότερο παιδί του, στο σπίτι τους, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και στη συνέχεια έβαλε τέλος στη ζωή του.

ΣΟΚ ΣΤΗ ΖΑΧΑΡΩ 06 Ιουλ 2020 | 23:00

Τραγωδία στην Ηλεία: 86χρονος πατέρας σκότωσε τον γιο του και αυτοκτόνησε

Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως υπήρξε διαπληκτισμός μεταξύ πατέρα και γιου προτού ο 86χρονος στραφεί εναντίον του

"ΝΑ ΛΑΜΨΕΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ" 03 Ιουλ 2020 | 12:47
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΜΜΕ 02 Ιουλ 2020 | 16:58

Συνελήφθη η σύντροφος του Επστάιν - Τον "προμήθευε" με ανήλικα κορίτσια για να τα βιάσει

Μέχρι στιγμής δεν είχε απαγγελθεί καμία κατηγορία εναντίον της προκαλώντας την οργή των θυμάτων.

30 Ιουν 2020 | 15:52

Ομόφωνα ένοχη η "φόνισσα του Κορωπίου" - Στο στόχαστρο του εισαγγελέα ο 44χρονος άνδρας του θύματος

Η άτυχη γυναίκα είχε δολοφονηθεί μέσα στο σπίτι της και μπροστά στα μάτια των δύο ανήλιων παιδιών της, από την ερωτική σύντροφο του συζύγου της.

ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΥΦΛΗΣ ΒΙΑΣ 30 Ιουν 2020 | 14:34

Ποιος είναι ο δολοφονημένος αστυνομικός Νεκτάριος Σάββας που τιμά ο Δήμος Αθηναίων - Σκοτώθηκε από πυρά της "Σέχτας Επαναστατών"

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να δοθεί το όνομα του σε τμήμα της οδού Λάμπρου Πορφύρα στα Πατήσια, όπου σκοτώθηκε.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 30 Ιουν 2020 | 09:03

Θάνατος οπαδού του Άρη: Ταυτοποιήθηκαν πέντε άτομα, για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενη δόλο η 26χρονη οδηγός

Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, ταυτοποιήθηκαν πέντε άτομα ηλικίας 24 - 28 ετών σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία.

ΑΡΓΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 30 Ιουν 2020 | 08:21

Έγκλημα και αυτοκτονία; Θρίλερ στην Κύπρο με την ανακάλυψη δύο πτωμάτων σε σπίτι

Δεν υπάρχουν ίχνη παρουσίας τρίτου προσώπου και η Αστυνομία έως τώρα αποκλείει την εμπλοκή άλλου ατόμου πέραν των δύο νεκρών.