Follow us

Ποιος σκότωσε τον Τζον Κένεντι: Η αρχή για τη λύση του γρίφου (ΦΩΤΟ)

Τι δείχνουν τα δημοσιοποιημένα έγγραφα για τη δολοφονία του Κένεντι; Τι γνώριζαν οι αμερικανοί για τον Όσβαλντ, τι φοβόταν η ΕΣΣΔ;

Τι δείχνουν τα μυστικά αρχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τη δολοφονία του Τζον Κένεντι; Τι γνώριζαν οι αμερικανοί για τον δολοφόνο του Κένεντι και ποιος ήταν ο ρόλος της ΕΣΣΔ;

Η δολοφονία ήταν ένα μυστήριο και για δυνάμεις εκτός ΗΠΑ, όπως η ΕΣΣΔ. Ο φερόμενος από την αρχή ως δράστης, ο Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ, ήταν ένα ασταθές άτομο που πάντως το είχαν υπόψη οι Αρχές. Αυτά αποκαλύπτονται στα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις ΗΠΑ, όπως επίσης και το ότι οι αρχές στο Ντάλας ήξεραν για την απειλή κατά του Όσβαλντ.

Αλλα αρχεία αποκαλύπτουν ότι ένας ρεπόρτερ της βρετανικής εφημερίδας Cambridge Evening News δέχθηκε ένα ανώνυμο τηλεφώνημα 25 λεπτά πριν από τη δολοφονία του Τζ. Φ. Κένεντι. Ενας άγνωστος του ζητούσε να τηλεφωνήσει στην αμερικανική πρεσβεία και να τους ενημερώσει για κάτι μεγάλο που θα γινόταν.

Ποιος σκότωσε τον Τζον Κένεντι: Η αρχή για τη λύση του γρίφου (ΦΩΤΟ)

Αν και οι ιστορικοί και ειδικοί επί του θέματος προειδοποίησαν ότι τα αρχεία είναι απίθανο να περιλαμβάνουν συγκλονιστικές αποκαλύψεις, εντούτοις, τα έγγραφα δείχνουν ότι τις ημέρες που ακολούθησαν τη δολοφονία του Κένεντι το 1963, οι ομοσπονδιακοί πράκτορες "έτρεχαν" πίσω όχι μόνο από πληροφορίες αλλά και φήμες, όπως και ίχνη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ορισμένα από τα έγγραφα αναφέρονται στους υποτιθέμενους δεσμούς του σκοπευτή Lee Harvey Oswald με τους Ρώσους, ενώ το υλικό ρίχνει επίσης φως στις δραστηριότητες της κυβέρνησης Κένεντι, όπως οι συγκεκαλυμμένες της προσπάθειες να ανατρέψει την κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα.

Ποιος σκότωσε τον Τζον Κένεντι: Η αρχή για τη λύση του γρίφου (ΦΩΤΟ) - εικόνα 2

Σχέδιο εξόντωσης του Κάστρο

Ξεκινώντας από το τελευταίο, σε μία σύνοψη του 1975 των περιστατικών που συγκέντρωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Επιτροπής της CIA για την πιθανή εμπλοκή σε σχέδια εξόντωσης ξένων ηγετών, αναφέρεται ότι η CIA είχε εξετάσει τη δυνατότητα να συνεργαστεί με μέλη της μαφίας ούτως ώστε να σκοτώσουν τον κουβανό ηγέτη.

Ποιος σκότωσε τον Τζον Κένεντι: Η αρχή για τη λύση του γρίφου (ΦΩΤΟ) - εικόνα 3

"Η Επιτροπή είχε αποφανθεί ότι πράκτορες της CΙΑ είχαν εμπλακεί στο σχεδιασμό σε αυτή τη χώρα με συγκεκριμένους πολίτες και άλλους που ήθελαν να δολοφονήσουν τον Κάστρο. Η Επιτροπής διαπίστωσε επίσης ότι η CIA είχε εμπλακεί στη μεταφορά όπλων από αυτή τη χώρα προς πρόσωπα στη Δομινικανή Δημοκρατία, που αναζητούσαν τρόπους να δολοφονήσουν τον Στρατηγό Trujillo".

Έτσι, στις 14 Σεπτεμβρίου του 1962 υπήρξε συνάντηση, σύμφωνα με τα αρχεία, ομάδας συνεργατών του Κένεντι, συμπεριλαμβανομένου του αδερφού του, Ρόμπερτ, γενικού εισαγγελέα, όπου και αναλύθηκε σειρά επιλογών εναντίον της κομμουνιστικής κυβέρνησης του Κάστρο. Στη συνάντηση ειπώθηκε ότι η CIA θα εξέταζε τη δυνατότητα σαμποτάζ σε τμήματα αεροσκαφών που θα μεταφέρονταν στην Κούβα από τον Καναδά.

Ποιος σκότωσε τον Τζον Κένεντι: Η αρχή για τη λύση του γρίφου (ΦΩΤΟ) - εικόνα 4

Απειλούσαν τον δολοφόνο του Κένεντι

Η επίσημη εκδοχή για την εκτέλεση του 35ου προέδρου των ΗΠΑ, την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου του 1963, στην πλατεία Ντίλι στο Ντάλας του Τέξας είναι πως δράστης ήταν ο πρώην πεζοναύτης Lee Harvey Oswald ο οποίος ενήργησε μόνος του.

Ενώ το αμερικανικό έθνος παρακολουθούσε "παγωμένο" τις εξελιίξεις, μάθαινε ότι ο Oswald αρνήθηκε και τις δύο κατηγορίες. Δύο μέρες αργότερα δολοφονούνταν ανάμεσα σε αστυνομικούς και μάλιστα κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης από την τηλεόραση. Φονιάς του ο Jack Ruby.

Ποιος σκότωσε τον Τζον Κένεντι: Η αρχή για τη λύση του γρίφου (ΦΩΤΟ) - εικόνα 5

Εντύπωση προκαλεί η πρώτη αντίδραση του διευθυντή του FBI, J. Edgar Hoover. Σε πρώην απόρρητη έκθεση που βρέθηκε στα αρχεία ανέφερε:

"Δεν υπάρχει τίποτα παραπάνω στην υπόθεση Oswald εκτός από το ότι είναι νεκρός".

Στη συνέχεια όμως αλλάζει στάση και δηλώνει

"Αυτό που με ανησυχεί, το ίδιο και τον (αναπληρωτή γενικό εισαγγελέα) κ. Katzenbach είναι να ανακοινώσουμε κάτι ώστε να πείσουμε το κοινό ότι ο Oswald είναι ο πραγματικός δολοφόνος", είπε. Ξεχωριστά ανέφερε: "Χθες το βράδυ λάβαμε μια κλήση από το γραφείο μας στο Ντάλας από έναν άνδρα ο οποίος μιλούσε ήρεμα και είπε ότι είναι μέλος της επιτροπής που οργάνωνε τη δολοφονία του Oswald".

Ποιος σκότωσε τον Τζον Κένεντι: Η αρχή για τη λύση του γρίφου (ΦΩΤΟ) - εικόνα 6

H αντίδραση των Σοβιετικών

Σε άλλο αρχείο, πάλι ο Hoover εμφανίζεται να δηλώνει ότι η υπηρεσία ήξερε την αντίδραση των Σοβιετικών στη δολοφονία. Το σχετικό έγγραφο φαίνεται να υποστηρίζει την αξίωση του Yuri Nosenko της KGB να θεωρηθεί ο Οswald ως πνευματικά ασταθής.

"Σύμφωνα με την πηγή μας, Σοβιετικοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ο Lee Harvey Oswald δεν έχει καμία σχέση με τη Σοβιετική Ένωση. Τον περιέγραψαν ως έναν νευρωτικό μανιακό ο οποίος πρόδωσε την ίδια του τη χώρα. Σημείωσαν ότι ο Oswald δεν ανήκε ποτέ σε κανέναν οργανισμό της Σοβιετικής Ένωσης και δεν είχε αποκτήσει ποτέ σοβιετική υπηκοότητα."

Ποιος σκότωσε τον Τζον Κένεντι: Η αρχή για τη λύση του γρίφου (ΦΩΤΟ) - εικόνα 7

Οι Σοβιετικοί φέρονται επίσης να πίστευαν ότι επρόκειτο για πραξικόπημα. Δεν δέχονταν πως η δολοφονία Κένεντι ήταν η πράξη ενός άνδρα αλλά μια προσεκτικά σχεδιασμένη εκστρατεία στην οποία έπαιξαν ρόλο πολλοί άνθρωποι. Μάλιστα, φοβούνταν έναν πόλεμο στον απόηχο της δολοφονίας:

"Η πηγή μας ανέφερε περαιτέρω ότι οι Σοβιετικοί αξιωματούχοι φοβούνταν ότι χωρίς ηγέτη, κάποιος ανεύθυνος στρατηγός των ΗΠΑ θα εκτόξευε πύραυλο κατά της Σοβιετικής Ένωσης". Η KGB υποψιαζόταν επίσης τον αντιπρόεδρο Johnson ως "υπεύθυνο" της δολοφονίας του Κένεντι.

Ποιος σκότωσε τον Τζον Κένεντι: Η αρχή για τη λύση του γρίφου (ΦΩΤΟ) - εικόνα 8

Υπενθυμίζεται πως το αμερικανικό Κογκρέσο είχε δώσει εντολή το 1992 όλα τα έγγραφα που συνδέονται με την έρευνα για τη δολοφονία να δοθούν στη δημοσιότητα και όρισε ως καταληκτική προθεσμία την 26η Οκτωβρίου 2017. Ο Τραμπ είχε δηλώσει το Σάββατο ότι θα επέτρεπε να δημοσιοποιηθούν όλα τα έγγραφα.

Ποιος σκότωσε τον Τζον Κένεντι: Η αρχή για τη λύση του γρίφου (ΦΩΤΟ) - εικόνα 9

Οι αρκετές θεωρίες συνωμοσίας που υπάρχουν εμπλέκουν στη δολοφονία Κένεντι τη Μαφία, τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, την Σοβιετική Ένωση αλλά και τον αντιπρόεδρο Λίντον Τζόνσον.

Η δημοσιοποίηση χιλιάδων απόρρητων αρχείων για τη δολοφονία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι δημιούργησε τριβές ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ. Ο κ. Τραμπ υποχώρησε και ανέβαλε την αποκάλυψη ορισμένων πιο "ευαίσθητων", όπως χαρακτηρίσθηκαν, εγγράφων. Ήταν το αποτέλεσμα της πίεσης που άσκησαν η CIA, το FBI, αλλά και άλλες "υπηρεσίας ασφαλείας", με τον αμερικανό πρόεδρο να εξηγεί ότι έλαβε αυτή την απόφαση για λόγους εθνικής ασφάλειας, επιτρέποντας πάντως τη δημοσιοποίηση 2.800 άλλων φακέλων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗ 2Η ΝΕΚΡΟΨΙΑ 24 Μαρ 2023 | 15:16

Ανατροπή με τον θάνατο της Lesya στην Κύπρο: Δεν προκύπτει εγκληματική ενέργεια - Ελεύθερος ο σύντροφός της

Εν τέλει, όπως προκύπτει από τη δεύτερη νεκροψία, ο θάνατος της Lesya στην Κύπρο δεν ήταν έγκλημα αλλά ατύχημα.

ΕΙΧΕ ΞΕΠΛΥΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ 24 Μαρ 2023 | 09:51

Τρίκαλα: "Τσακωθήκαμε και την έσφαξα" - Στο εφετείο 57χρονος για τη δολοφονία της 45χρονης συζύγου του

"Τσακωθήκαμε και την έσφαξα". Αυτό είπε ο 57χρονος ο οποίος δολοφόνησε με μαχαίρι τη σύζυγό του στα Τρίκαλα.

ΟΠΑΔΙΚΗ ΒΙΑ 23 Μαρ 2023 | 07:41

Άλκης Καμπανός: Ολοκληρώνεται η εξέταση των μαρτύρων στη δίκη - Καταθέτει φίλος του 19χρονου

Κλείνει σήμερα ο κύκλος της εξέτασης των μαρτύρων κατηγορίας στη δίκη των 12 για τη δολοφονία του 19χρονου 'Αλκη Καμπανού.

ΑΠΟΛΟΓΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ 22 Μαρ 2023 | 11:08

Ξάνθη: Στην φυλακή ο 36χρονος και οι συνεργοί του για την δολοφονία στο Δροσερό

Οι τέσσερεις οδηγήθηκαν στα δικαστήρια Ξάνθης όπου απολογήθηκαν και με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή προφυλακίσθηκαν και κρατούνται στα κρατητήρια της ΑΔ Ξάνθης.

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΒΕΝΤΕΤΑ 22 Μαρ 2023 | 08:31

Ξάνθη: Οργή στο Δροσερό μετά την εν ψυχρώ δολοφονία – Βίντεο ντοκουμέντο από την αρπαγή της 15χρονης

"Καζάνι" που βράζει είναι ο οικισμός του Δροσερού στην Ξάνθη, μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του 45χρονου άντρα από έναν 36χρονο.

ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΣΜΟΥΘΙ 21 Μαρ 2023 | 19:28

Οδοντίατρος φονιάς: Δηλητηρίασε τη σύζυγό του και μητέρα των 6 παιδιών τους για να ζήσει με την ορθοδοντικό ερωμένη του

Οδοντίατρος από το Κολοράντο δηλητηριάσε τη σύζυγό του και μητέρα των έξι παιδιών τους - Είχαν οικονομικά προβλήματα και εκείνος ήθελε μια νέα ζωή με την ερωμένη του.

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΟΙ ΑΡΧΕΣ 21 Μαρ 2023 | 18:52

Βίντεο ντοκουμέντο από τους εμπρησμούς "αντίποινα" μετά τη δολοφονία του 45χρονου - Φόβοι για βεντέτα στο Δροσερό Ξάνθης

Άγνωστοι, πιθανόν για εκδίκηση, έβαλαν φωτιά στο σπίτι του δράστη και του αδερφού του στο Δροσερό της Ξάνθης.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ 21 Μαρ 2023 | 18:31

Δολοφονία 12χρονης: Απίστευτο θράσος - Τη σκότωσαν και μετά ανέβασαν βίντεο που χόρευαν μαζί με το ανυποψίαστο κορίτσι

Το σοκ που προκαλεί σε όλη τη Γερμανία η δολοφονία της 12χρονης Λουίζ από δύο συνομήλικές της, είναι τεράστιο, ενώ νέα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα προκαλούν οργή.

ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΙΛΟΥΝ 21 Μαρ 2023 | 14:09

Κτηνωδία στις Σέρρες: Δολοφόνησαν αδέσποτο σκύλο με 10 σφαίρες και τον πέταξαν στα σκουπίδια

Κάποιος ασυνείδητος με αεροβόλο όπλο στις Σέρρες προχώρησε σε μια απίστευτη κτηνωδία πυροβολώντας και σκοτώνοντας τον αδέσποτο σκύλο Smiley.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ 21 Μαρ 2023 | 11:07

Φόβοι για βεντέτα στην Ξάνθη: Έκαψαν τα σπίτια του 36χρονου δολοφόνου και του αδερφού του - Ανέβασαν βίντεο στο TikTok

Συγγενείς του 45χρονου θύματος φαίνεται πως πυρπόλησαν λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα τόσο το σπίτι του 36χρονου καθ' ομολογία δράστη στον οικισμό, αλλά και του αδερφού του.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 20 Μαρ 2023 | 20:56

Νέα Ιωνία: Συνελήφθη 23χρονος για τη δολοφονία του 39χρονου υδραυλικού στην καφετέρια

Στα χέρια των Αρχών ένας από τους 7 κακοποιούς που αναζητούνταν για τους πυροβολισμούς στην καφετέρια στη Νέα Ιωνία και τη δολοφονία του Αλβανού υδραυλικού

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 20 Μαρ 2023 | 20:31

Θρίλερ στη Φλώρινα με τη δολοφονία 48χρονου - Το πόρισμα του ιατροδικαστή

Η μητέρα του 48χρονου στη Φλώρινα ενημέρωσε τις Αρχές ότι ο γιος της δεν απαντούσε στις κλήσεις της.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΚΗ 20 Μαρ 2023 | 13:01

Συγκλόνισε η ιατροδικαστής στη δίκη του Άλκη: Δεν θα ζούσε ακόμα κι αν η επίθεση γινόταν έξω από νοσοκομείο

Η ιατροδικαστής Λήδα- Καλλιόπη Κοβάτση, περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια και τα τραύματα που έφεραν οι δύο φίλοι του 19χρονου. "Το κεφάλι του Άλκη φώναζε από μέσα και όχι από έξω", είπε.