Πόλεμος διαρκείας:Το ρίσκο του «σουλτάνου» & η ήρεμη δύναμη του «τσάρου»

Σε πόλεμο διαρκείας εξελίσσεται η κόντρα της Μόσχας έναντι της Αγκυρας καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν φαίνεται διατεθειμένος αν χαμηλώσει τους τόνους.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πόλεμος διαρκείας:Το ρίσκο του «σουλτάνου» & η ήρεμη δύναμη του «τσάρου»

Δεν είναι ούτε το πείσμα ούτε η ανάγκη επίδειξης ισχύος που κινεί τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να τραβήξει στα άκρα την κόντρα με τον Ταγίπ Ερντογάν και την Τουρκία για την υπόθεση της κατάρριψης του μαχητικού αεροσκάφος στα σύνορα με την Συρία.

Η άτεγκτη στάση της Μόσχας έναντι της Αγκυρας και η επιβολή όλων των αντίμετρων - πλην της στρατιωτικής δράσης - υπηρετεί όχι μόνο τη ρωσική επιδίωξη να αναδειχθεί σε περιφερειακή δύναμη στη Μέση Ανατολή αλλά κυρίως την ανάγκη να «μπλοκαριστεί» η τρομοκρατική ιδεολογία του ISIS να εξαπλωθεί στις περιοχές του ρωσικού Καυκάσου.

Διαβάστε εδώ μια πλήρη ανάλυση γιατί ο Πούτιν δεν θα χαριστεί στον Ερντογάν και τους Τούρκους

Κρεμλίνο: Καμιά επαφή με Ερντογάν μέχρι να ζητήσει συγνώμη

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν αντελήφθη εγκαίρως πως η επίδειξη «τσαμπουκά» στο θέμα της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους ,εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα της Μόσχας και παγιδεύει άσχημα τον ίδιο και την Τουρκία.

Το διπλό παιχνίδι «επιθετικότητας και υποχωρητικότητας» που παίζει τα τελευταία 24ωρα η Αγκυρα πέφτει στο κενό

Το διπλό παιχνίδι «επιθετικότητας και υποχωρητικότητας» που παίζει τα τελευταία 24ωρα η Αγκυρα με διαρροές για τηλεφωνικές επικοινωνίες και το αίτημα για συνάντηση Πούτιν - Ερνογάν, πέφτει στο κενό.

Το Κρεμλίνο ξεκαθάρισε πως χωρίς «δημόσια συγνώμη» κανένας δίαυλος επικοινωνίας δεν μπορεί να αποκατασταθεί, καμιά συνάντηση δεν μπορεί να γίνει. Επιπλέον προφανώς για να καταδείξει την ηγετική ισχύ του Πούτιν δημοσιοποίησε πως ο Ερντογάν του τηλεφώνησε 7-8 φορές και εκείνος δεν απάντησε.

Ερντογάν: Δεν θέλουμε να κάνουμε κακό στις σχέσεις μας με τη Μόσχα

« Αυτός ο λαός δεν έχει μαχαιρώσει κανέναν μέχρι τώρα πισώπλατα ,συνιστώ στην Τουρκία να μην παίζει με φωτιά» είπε ο Ερντογάν ενώ η Μόσχα του αρνήθηκε τη συνάντηση που ζήτησε με τον Πούτιν στο Παρίσι.

Αυτός ο λαός δεν έχει μαχαιρώσει κανέναν μέχρι τώρα πισώπλατα ,συνιστώ στην Τουρκία να μην παίζει με φωτιά

Πάντως φρόντισε να προσθέσει πως η Αγκυρα δεν θέλει να βλάψει τις σχέσεις της με τη Μόσχα.

Αλλά και ο Αχμέτ Νταβούτογλου επιχείρησε έναν κατευνασμό της Μόσχας χωρίς να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω. Με άρθρο του στους Τάιμς του Λονδίνου, ο τούρκος πρωθυπουργός δηλώνει ότι «ενώ τα μέτρα για να υπερασπιστούμε το έδαφός μας θα παραμείνουν σε ισχύ, η Τουρκία θα συνεργαστεί με τη Ρωσία και τους συμμάχους για να κατευναστούν οι εντάσεις».

Λαβρόφ: Η στάση τους θα τους βλάψει μακροπρόθεσμα

Η Τουρκία ξεπέρασε τα όρια με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, ανέφερε ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας Σ. Λαβρόφ. «Πιστεύουμε πως οι τουρκικές αρχές ξεπέρασαν τα όρια αυτού που είναι αποδεκτό και κινδυνεύουν να φέρουν την Τουρκία σε πολύ δύσκολη θέση από την άποψη των εθνικών συμφερόντων μακροπρόθεσμα», είπε με νόημα.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η Ρωσία επαναφέρει τη βίζα και τις θεωρήσεις διαβατηρίου για τους Τούρκους πολίτες, θέτοντας τέρμα σε ένα καθεστώς εξαίρεσης που ίσχυε μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ρωσία επαναφέρει την βίζα για τους τούρκους πολίτες από 1ης Ιανουαρίου καθώς όπως είπε ο Λαβρόφ «ένα κύμα μαχητών του ISIS έχει περάσει μέσω Τουρκίας σε διάφορες κατευθύνσεις»

«Η απόφαση αυτή θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου», διευκρίνισε ο Λαβρόφ και εξήγησε πως δεν είναι πράξη εκδίκησης αλλά αντιμετώπισης μιας πραγματικής απειλής καθώς όπως είπε «Ένα κύμα μαχητών έχει περάσει μέσω Τουρκίας προς διάφορες κατευθύνσεις».

Ο κ. Λαβρόφ πρόσθεσε ότι είναι απαράδεκτο να συμμετέχουν στη μάχη κατά της τρομοκρατίας οι Τούρκοι ενώ έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά: «Η Ρωσία κι η Συρία έχουν ξεκινήσει να αναρωτιούνται για τη δέσμευση της Τουρκίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας

«Εχουμε δικαίωμα απαντήσουμε με στρατιωτικά μέσα»

Την ίδια ώρα ο ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας Σεργκέι Ναρίσκιν δήλωσε πως η Ρωσία έχει το δικαίωμα να απαντήσει με στρατιωτικά μέσα στην κατάρριψη.

"Πρόκειται για μια εκούσια δολοφονία των στρατιωτών μας και αυτή η πράξη πρέπει να τιμωρηθεί", είπε ο Ναρίσκιν σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό της Ρουμανίας Digi24.

"Γνωρίζουμε αυτούς που το έκαναν και πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Την ίδια στιγμή, η απάντηση της ρωσικής πλευράς θα ευθυγραμμιστεί απόλυτα με το διεθνές δίκαιο. Και πέρα αυτό, η Ρωσία έχει επίσης το δικαίωμα στρατιωτικής απάντησης", δήλωσε.

"Η Ρωσία μάχεται ενάντια σε τρομοκράτες του αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους και περιμένει αλληλεγγύη και πραγματική υποστήριξη από την παγκόσμια κοινότητα, παρά τους ατέρμονους αστήρικτους ισχυρισμούς", τόνισε ο Ναρίσκιν μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου που πραγματοποιείται στο Βουκουρέστι.

«Είχαν στήσει ενέδρα στο Σουχόι»

H Mόσχα όμως αφήνει αιχμές και για την στάση των ΗΠΑ όσον αφορά στο αν είχαν γνώση για τα σχέδια πτήσης των τουρκικών αεροσκαφών στα πλαίσια του στρατιωτικού συντονισμού Ρωσίας - ΗΠΑ στην περιοχή.

Ο αρχηγός της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας Viktor Bondarev μίλησε για ενέδρα των τουρκικών μαχητικών στο ρωσικό Σουχόι, αλλιώς όπως ανέφερε δεν θα είχαν προλάβει να απογειωθούν και να φτάσουν στο σημείο που πετούσε.

Ο αρχηγός της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας κατήγγειλε πως τα τουρκικά μαχητικά έστησαν ενέδρα στο ρωσικό Σουχόι,

Όπως ανέφερε, οι τούρκοι είχαν εντοπίσει το ρωσικό αεροσκάφος και το παρακολουθούσαν για 34 λεπτά πριν το καταρρίψουν.

Σύμφωνα με τον ρώσο αξιωματικό, οι ρώσοι πιλότοι δεν έλαβαν καμία προειδοποίηση από τους τούρκους. Όπως ανέφερε, το τουρκικό σκάφος πέρασε για 40 δευτερόλεπτα στον συριακό εναέριο χώρο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ 15 Οκτ 2021 | 09:38

Προκαλεί και τη Γαλλία ο Ακάρ για την ελληνογαλλική συμφωνία: Ξεπερνά το μπόι της στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Ακάρ σημείωσε πως η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ 15 Οκτ 2021 | 07:28

Αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ: Τα πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα – Για πρώτη φορά επίσημη στήριξη της ελληνικής επικράτειας

Για πρώτη φορά η Ουάσιγκτον στηρίζει επίσημα την ελληνική κυριαρχία, ζητά τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και εγκαταλείπει την τακτική των ίσων αποστάσεων με την Τουρκία.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 14 Οκτ 2021 | 12:19

Μπακογιάννη: Περιμένω αύξηση της έντασης από την Τουρκία κυρίως σε Κύπρο

"Έχει ενοχληθεί και από την ελληνογαλλική συμφωνία και με τη συμφωνία που υπογράφει στις ΗΠΑ ο Νίκος Δένδιας", σχολίασε η Ν. Μπακογιάννη για τη στάση Ερντογάν.

ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ Η ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΤΟ 9,15 14 Οκτ 2021 | 11:00

Τουρκία: Καταρρέει η λίρα- Ο Ερντογάν απέλυσε τα...μεσάνυχτα τους τραπεζίτες που δεν ήθελαν μείωση επιτοκίων

Ο Ερντογάν απέλυσε τρία μέλη της επιτροπής καθορισμού επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας με... μεταμεσονύκτιο διάταγμα, οδηγώντας τη λίρα στο χαμηλότερο ρεκόρ όλων των εποχών.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 14 Οκτ 2021 | 07:40

Υπογράφεται το απόγευμα η αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ από Δένδια - Σε παροξυσμό ο Ερντογάν έστειλε μπουλντόζες στα Βαρώσια

Τι θα αναφέρει η επιστολή Μπλίνκεν, με την οποία θα σφραγίζεται η πενταετής αμυντική συνεργασία με την χώρα μας.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 13 Οκτ 2021 | 20:13

47 χρόνια ΝΔ - Κώστας Καραμανλής: Εθνική επιτυχία η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία - Οι ευχές στη Φώφη Γεννηματά

Τι είπε για ΕΕ και ΝΔ ο Κώστας Καραμανλής στην εκδήλωση για τα 47 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος

ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ 13 Οκτ 2021 | 19:59

Νέα πρόκληση της Τουρκίας στην Κύπρο: Μπήκαν μπουλντόζες και φορτηγά στην Αμμόχωστο [εικόνες-βίντεο]

Από το πρωί, εκσκαφείς και φορτηγά επιστρατεύτηκαν για να καθαρίσουν τμήμα της λεωφόρου Ανεξαρτησίας στην Αμμόχωστο, υλοποιώντας τις εξαγγελίες Ερντογάν.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ 13 Οκτ 2021 | 15:07

"Γιατί προσγειώθηκαν δεκαπέντε F-15 στην Ελλάδα;": "Νεύρα" στα τουρκικά ΜΜΕ ενόψει της επικείμενης συμφωνίας με ΗΠΑ

Ακόμη και η παρουσία 15 αμερικανικών μαχητικών F-15 στη Λάρισα ενόψει της άσκησης Castle Forge φαίνεται να ενοχλεί τουρκικά μέσα ενημέρωσης

ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΕΝΟΨΕΙ ΕΚΛΟΓΩΝ 13 Οκτ 2021 | 08:58

Ανάλυση Carnegie Europe: Μια απρόβλεπτη και απομονωμένη Τουρκία μετά από 19 χρόνια Ερντογάν στην εξουσία

Παρατηρητές έχουν βρει μια απλή εξήγηση σε αυτό το πολυδιάστατο χάος. Βιώνουμε το τέλος μιας εποχής και μια καθαρή μετάβαση στην μετά τον Ερντογάν πολιτική με τις επόμενες εκλογές.

ΣΤΙΣ ΗΠΑ Ο ΔΕΝΔΙΑΣ 13 Οκτ 2021 | 07:36

Αμερικανική ομπρέλα ασφάλειας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα - Μήνυμα στήριξης Μπλίνκεν αναμένει η Αθήνα

Στις ΗΠΑ ο Νίκος Δένδιας για την επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ MILLIYET 12 Οκτ 2021 | 19:13

Καλίν: "Κλείδωσε" η συνάντηση Ερντογάν - Μπάιντεν στη Σύνοδο των G20

Ο Καλίν είπε ότι η Τουρκία ενδέχεται να επεκτείνει τον στόλο των F-16 και να εκσυγχρονίσει τα ήδη υπάρχοντα με τα χρήματα που έχει πληρώσει για τα F-35.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΑΜ 12 Οκτ 2021 | 18:58

Τουρκία: "Συνεχίζουμε κανονικά στη Γαλάζια Πατρίδα" - Προκλητικός χάρτης με τις έρευνες του Oruc Reis [Εικόνες]

"Συνεχίζουμε κανονικά στη Γαλάζια Πατρίδα" αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, δίνοντας στη δημοσιότητα προκλητικό χάρτη με την υφαλοκρηπίδα.

ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ 12 Οκτ 2021 | 08:58

Αντιδράσεις του τουρκικού Τύπου για τις εκδηλώσεις της ναυμαχίας Ναυπάκτου: "450 χρόνια ίδια νοοτροπία οι Έλληνες"

Δεν κρύβει την ενόχλησή του ο τουρκικός Τύπος για τις εκδηλώσεις για τη ναυμαχία της Ναυπάκτου.