Πόλεμος Ερντογάν-Γκιουλέν για την Αγία Σοφία

Νέα κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και του Κινήματος Γκιουλέν με φόντο την Αγία Σοφία. Για «νέα άλωση» μιλά το Κίνημα Γκιουλέν. Για εκστρατεία διασυρμού της Τουρκίας, μιλά το AKP.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η Αγία Σοφία είναι η νέα μεγάλη κόντρα που ξέσπασε μεταξύ του Κινήματος Γκιουλέν και της κυβέρνησης Ερντογάν έπειτα από τις φήμες που κυκλοφορούν τελευταία ότι το κυβερνών κόμμα ετοιμάζει σχέδιο ανοίγματος της Αγίας Σοφιάς για προσκήνυμα στους μουσουλμάνους. 

Συζητείται μια φόρμουλα ώστε χωρίς να διαφοροποιηθεί το καθεστώς του μουσείου της Αγίας Σοφιάς

Την Πέμπτη η εφημερίδα Γενί Σαφάκ, η οποία πρόσκειται στην κυβέρνηση, κατηγορεί το Κίνημα  Γκιουλέν ότι προσπαθεί να ξεσηκώσει την διεθνή κοινότητα εναντίον της Τουρκίας αποκαλύπτοντας το σχετικό σχέδιο που επεξεργάζεται η τουρκική κυβέρνηση. Οπως αναφέρεται, συζητείται μια φόρμουλα ώστε χωρίς να διαφοροποιηθεί το καθεστώς του μουσείου της Αγίας Σοφιάς, από το μεσημέρι και μετά να καλύπτονται με μαύρο φως τα ψηφιδωτά και ανάγλυφα της Αγιάς Σοφιάς και να μετατρέπεται σε χώρο για μουσουλμανική προσευχή. 

Σύμφωνα με την Γενί Σαφάκ, το Κίνημα Γκιουλέν όταν έμαθε για το σχέδιο ξεκίνησε εκστρατεία με στόχο να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση με το προεδρικό σύστημα ξεκινάει πάλι σχέδιο άλωσης. Από την άλλη ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, η Κοινότητα Γκιουλέν είχε στηρίξει τον παραιτηθέντα από το ΑΚΡ βουλευτή Χαμί Γιλντιρίμ που είχε προτείνει να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τέμενος.