Πόλεμος κυρώσεων Ομπάμα-Πούτιν

Νέες κυρώσεις εναντίον ρώσων ολιγαρχών ανακοίνωσε ο Ομπάμα - Αντίποινα από τον Πούτιν κατά αμερικανών γερουσιαστών και του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων

polemos-kurwsewn-ompama-poutin
SHARE THIS
0
SHARES

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε την Πέμπτη νέες κυρώσεις εναντίον ρώσων ολιγαρχών. Είπε, επίσης, ότι υπέγραψε Προεδρικό Διάταγμα το οποίο ανοίγει το δρόμο για επιβολή κυρώσεων εναντίον βασικών τομέων της ρωσικής οικονομίας στην περίπτωση που η Μόσχα δεν αλλάξει τη στάση της. «Αυτό δεν είναι κάτι που θέλουμε. Ωστόσο, η Ρωσία πρέπει να ξέρει ότι περαιτέρω κλιμάκωση θα την απομονώσει επιπλέον από τη διεθνή κοινότητα».

 

Ο Ομπάμα, μιλώντας από τον κήπο του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι οι απειλές της Ρωσίας εναντίον της Νότιας και της Ανατολικής Ουκρανίας αποτελούν σοβαρό ρίσκο και κλιμακώνουν την κρίση στην περιοχή.

«Επιβάλουμε κυρώσεις σε περισσότερους αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης. Επιπλέον, τιμωρούμε ένα αριθμό προσώπων με μεγάλες πηγές πλούτου και επιρροής τα οποία προσφέρουν υλική στήριξη στη ρωσική ηγεσία καθώς επίσης και σε μια τράπεζα η οποία στηρίζει αυτά τα άτομα» δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος. Σύμφωνα με ανώτερο αμερικανό αξιωματούχο η εν λόγω τράπεζα είναι η Rossiya.

Ο Ομπάμα χαρακτήρισε, επίσης, «αταλάντευτη» τη στήριξη που θα προσφέρει η Ουάσινγκτον στις χώρες-συμμάχους της, τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και ότι σκοπεύει να επισημάνει το γεγονός αυτό στους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη συνάντηση που θα έχει μαζί τους στη Σύνοδο για την Πυρηνική Ασφάλεια που θα διεξαχθεί την άλλη εβδομάδα στη Χάγη.

Οι απειλές της Ρωσίας εναντίον της  Ουκρανίας αποτελούν σοβαρό ρίσκο και κλιμακώνουν την κρίση στην περιοχή

Περισσότερες λεπτομέρειες για τις κυρώσεις θα δοθούν από το Λευκό Οίκο εντός της ημέρας.

Αντίποινα από τη Μόσχα

Ως αντίποινα στις αμερικανικές κυρώσεις η Μόσχα ανακοίνωσε ότι επέβαλε κυρώσεις σε 9 αμερικανούς αξιωματούχους και βουλευτές προειδοποιώντας τη Δύση ότι θα απαντά σε κάθε «εχθρική» πράξη. Σύμφωνα με το Reuters ανάμεσα στους εννέα αμερικανούς είναι οι Γερουσιαστές Τζον Μακέϊν και Χάρι Ριντ καθώς και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπέϊνερ.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πέσκοφ, δήλωσε ότι η επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας «είναι απαράδεκτη». Πρόσθεσε, δε, ότι «σε κάθε περίπτωση, η αντίδραση της Ρωσίας στις λίστες [των κυρώσεων] θα είναι βασισμένη στην αρχή της αμοιβαιότητας και δεν θα αργήσει να έρθει».

ΠΗΓΗ/ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook