X

Ο Πούτιν ισοπεδώνει την Ουκρανία: Οι Ρώσοι διέλυσαν σε λίγες ώρες 74 στρατιωτικές υποδομές, 11 αεροδρόμια, 18 ραντάρ...

Ο ρωσικός στρατός βομβαρδίζει υποδομές αλλά και κατοικημένες περιοχές σε όλη την Ουκρανία

Γράφει: TheToc team

Από τα ξημερώματα της Πέμπτης ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις σφυροκοπούν την Ουκρανία. Λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της μετάδοσης "πολεμικού" μηνύματος του προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, ξεκίνησαν επιθέσεις. Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο λίγες ώρες αργότερα "οι επιθέσεις θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί" ενώ ο Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε πως στόχος του είναι η αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστοποίηση της Ουκρανίας.

"Δεν ξέρω πόσο ακόμη θα υπάρχει η χώρα μου"

"Δεν ξέρω πόσο ακόμη θα υπάρχει η χώρα μου".

Αυτή η δραματική δήλωση ειπώθηκε από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι προς τον Καγκελάριο της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ, όπως είπε ο τελευταίος.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν αεροδρόμια, στρατιωτικές υποδομές, ραντάρ και κατέρριψαν εναέρια μέσα ενώ Ουκρανοί στρατιώτες βρίσκονται κρατούμενοι.

Διαβάστε Επίσης

Ο στρατιωτικές απώλειες της Ουκρανίας έπειτα από τις πρώτες 10 ώρες των επιθέσεων του ρωσικού στρατού

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, κατά την πορεία των πολεμικών ενεργειών παραδόθηκαν 14 Ουκρανοί στρατιωτικοί ενώ οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν ένα μαχητικό ελικόπτερο και τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 της Ουκρανίας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κανασένκοφ δήλωσε ότι η Ρωσία κατέστρεψε 74 υπέργειους στόχους στρατιωτικών υποδομών, μεταξύ των οποίων 11 αεροδρόμια, τρία κέντρα διοίκησης, σημείο ναυτικής βάσης του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας, καθώς και 18 σταθμούς ραντάρ αντιαεροπορικής άμυνας των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-300 και Buk-M1".

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ίγκορ Κανασένκοφ κάνει δηλώσεις από τη Μόσχα. 24/02/2002. REUTERS

Σύμφωνα με αμερικανική πηγή, η Ρωσία χρησιμοποίησε περίπου 75 αεροσκάφη για να εξαπολύσει τις επιθέσεις της ενώ οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν ενδείξεις για επιθέσεις μονάδων αμφίβιων καταστροφών.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού έδωσε ειδική εντολή σε όλους τους διοικητές των στρατιωτικών μονάδων να αντιμετωπίζουν με σεβασμό τους Ουκρανούς στρατιωτικούς.

Στην εντολή υπογραμμίζεται ότι "δεδομένου ότι οι στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, σε αντίθεση με τους εθνικιστές, έδωσαν όρκο στον ουκρανικό λαό και υπακούουν σε εντολές, πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό".

Χάρκοβο, Ουκρανία, 24/02/2022. REUTERS

Πληροφορίες για πάνω από 100 νεκρούς

Πληροφορίες κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς. "Γνωρίζω ότι περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και πολλές δεκάδες τραυματιστεί και γίνεται λόγος για γύρω στους δέκα νεκρούς αμάχους" σε όλη τη χώρα, δήλωνε το πρωί ο Ολέξιι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι απώλειες αυτές προκλήθηκαν από αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς, εξήγησε.

Νέα έκκληση Ζελένσκι προς εφέδρους

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε νέα έκκληση γενικής επιστράτευσης για να παρουσιάστουν έφεδροι λέγοντας χαρακτηριστικά πως όποιος το επιθυμεί μπορεί να πάρει όπλο ενώ εκατοντάδες Ουκρανοί που ζουν σε περιοχές κοντά στα σύνορα με την Πολωνία και την Ουγγαρία εγκαταλείπουν τις εστίες τους.

Ουκρανοί πολίτες εκπαιδεύονταν το προηγούμενο διάστημα στη χρήση όπλων. REUTERS

Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε την επίσημη διακοπή διπλωματικών σχέσεων της Κιέβου - Μόσχας.

Από νωρίς στο στόχαστρο μπήκε το Κίεβο, η καρδιά της Ουκρανίας

Εκρήξεις ακούγονται από το πρωί της Πέμπτης στην επαρχία του Κιέβου και σε κοντινή απόσταση από την ουκρανική πρωτεύουσα. Στρατιωτικά ελικόπτερα χωρίς διακριτικά έκαναν μάλιστα την εμφάνισή τους στον ουρανό του Κιέβου πετώντας πάνω από τα προάστια της πόλης.

Οι αρχές της Ουκρανίας επιβεβαίωσαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στην επαρχία του Κιέβου. Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες αυτή η ομαδική πτήση είχε ξεκινήσει από τη γειτονική Λευκορωσία.

Σφοδρές συγκρούσεις καταγράφηκαν στις περιοχές Σούμι, Χάρκοβου, Χερσώνας και Οδησσού.

Διαμέρισμα που βομβαρδίστηκε στην πόλη Χάρκοβο. REUTERS

Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) ανακοίνωσε ότι οι Ουκρανοί συνοριοφύλακες είχαν εγκαταλείψει όλες τις εγκαταστάσεις στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Χτυπήθηκε η Μαριούπολη

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν ουκρανικά μέσα επικαλούμενα τις ουκρανικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της χώρας, ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν την στρατηγικής σημασίας πόλη της Μαριούπολης λίγα χιλιόμετρα δυτικά της γραμμής επαφής που χωρίζει τα εδάφη της Ουκρανίας στο Ντονμπάς από αυτά των αυτοποκαλούμενων "λαϊκών δημοκρατικών" Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Πληροφορίες για νεκρούς δεν επιβεβαιώθηκαν ωστόσο δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην περιοχή αναφέρουν πως βομβαρδίστηκε μια πολυκατοικία .