Follow us

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η τελική εκκένωση του Αζοφστάλ - Εφυγαν οι πρώτοι 260 - Ανταλλαγές με Ρώσους θέλει το Κίεβο

Πάνω από 260 ουκρανοί στρατιωτικοί, ανάμεσά τους 53 τραυματίες,εκκενώθηκαν από το πολιορκημένο λιμάνι της Μαριούπολης, όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
αζοφστάλ

Ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε την Τρίτη ότι εργάζεται για την εκκένωση όλων των εναπομεινάντων στρατευμάτων από το τελευταίο τους προπύργιο στο πολιορκημένο λιμάνι της Μαριούπολης, παραχωρώντας τον έλεγχο της πόλης στη Ρωσία μετά από μήνες βομβαρδισμών.

Η εκκένωση εκατοντάδων μαχητών, πολλών τραυματιών, προς πόλεις που ελέγχονται από τη Ρωσία, σηματοδότησε πιθανότατα το τέλος της πιο μακράς και αιματηρής μάχης του ουκρανικού πολέμου και μια σημαντική ήττα για την Ουκρανία. Η Μαριούπολη είναι πλέον ερειπωμένη, μετά από μια ρωσική πολιορκία που σύμφωνα με την Ουκρανία σκότωσε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στην πόλη.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η τελική εκκένωση του Αζοφστάλ - Εφυγαν οι πρώτοι 260 - Ανταλλαγές με Ρώσους θέλει το Κίεβο

Με την υπόλοιπη Μαριούπολη σταθερά στα χέρια της Ρωσίας, εκατοντάδες Ουκρανοί στρατιώτες και πολίτες είχαν κρυφτεί κάτω από τις χαλυβουργίες Azovstal της πόλης. Οι άμαχοι που βρίσκονταν μέσα εκκενώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες και περισσότεροι από 260 στρατιώτες, ορισμένοι από τους οποίους τραυματίστηκαν, εγκατέλειψαν το εργοστάσιο για περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία αργά τη Δευτέρα.

αζοφστάλ

"Η φρουρά της 'Μαριούπολης' εκπλήρωσε την αποστολή της", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

αζοφστάλ

"Η ανώτατη στρατιωτική διοίκηση διέταξε τους διοικητές των μονάδων που σταθμεύουν στο Azovstal να σώσουν τις ζωές του προσωπικού... Οι υπερασπιστές της Μαριούπολης είναι οι ήρωες της εποχής μας", ανέφερε επίσης.

αζοφστάλ

Ανταλλαγή αιχμαλώτων θέλει το Κίεβο

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Άννα Μαλιάρ δήλωσε ότι 53 τραυματίες στρατιώτες από τη χαλυβουργία μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία πόλη Νοβοαζόφσκ, περίπου 32 χιλιόμετρα ανατολικά, ενώ άλλοι 211 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στην πόλη Ολενέβκα, σε μια περιοχή που ελέγχεται από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

Όλοι οι εκκενωθέντες θα αποτελέσουν αντικείμενο ενδεχόμενης ανταλλαγής αιχμαλώτων με τη Ρωσία, πρόσθεσε η ίδια.

Περίπου 600 στρατιώτες πιστεύεται ότι βρίσκονταν μέσα στο εργοστάσιο χάλυβα. Ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε ότι γίνονται προσπάθειες για την εκκένωση όσων βρίσκονται ακόμη μέσα.

"Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να σώσουμε τις ζωές των παιδιών μας", δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε πρωινή ομιλία του. "Υπάρχουν βαριά τραυματίες ανάμεσά τους. Λαμβάνουν φροντίδα. Η Ουκρανία χρειάζεται τους Ουκρανούς ήρωες ζωντανούς".

Το Reuters είδε πέντε λεωφορεία που μετέφεραν στρατιώτες από την Azovstal να φτάνουν στο Νοβοαζόφσκ αργά τη Δευτέρα. Σε ένα από αυτά, με την ένδειξη Ζ - σύμβολο της ρωσικής εισβολής - οι άνδρες ήταν στοιβαγμένοι σε φορεία σε τρία επίπεδα. Ένας άντρας μεταφέρθηκε με τροχήλατο όχημα, με το κεφάλι του σφιχτά τυλιγμένο με χοντρούς επιδέσμους.

ρωσοι-μαριουπολη

Εκρήξεις στο Λβιβ, μάχες στο Χάρκοβο

Η Μόσχα αποκαλεί την σχεδόν τρίμηνη εισβολή της ως "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" για να απαλλάξει την Ουκρανία από τους φασίστες, ένας ισχυρισμός που το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του λένε ότι αποτελεί αβάσιμο πρόσχημα για έναν απρόκλητο πόλεμο.

Οι δυνάμεις εισβολής της Ρωσίας έχουν υποστεί εμφανή πισωγυρίσματα, με τα στρατεύματα να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα βόρεια και τα περίχωρα του Κιέβου στα τέλη Μαρτίου. Μια ουκρανική αντεπίθεση τις τελευταίες ημέρες έχει εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις από την περιοχή κοντά στο Χάρκοβο, τη μεγαλύτερη πόλη στα ανατολικά.

Περιοχές γύρω από το Κίεβο και τη δυτική πόλη Λβιβ, κοντά στα πολωνικά σύνορα, συνέχισαν να δέχονται ρωσικές επιθέσεις. Μια σειρά από εκρήξεις σημειώθηκαν στο Λβιβ νωρίς την Τρίτη, δήλωσε μάρτυρας στο Reuters. Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θύματα ή ζημιές.

Τη Δευτέρα, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι τα στρατεύματα είχαν προχωρήσει μέχρι τα ρωσικά σύνορα, περίπου 40 χιλιόμετρα βόρεια του Χάρκοβο.

Οι επιτυχίες κοντά στο Χάρκοβο θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην Ουκρανία να επιτεθεί στις γραμμές ανεφοδιασμού για την κύρια επίθεση της Ρωσίας, που συνεχίζεται πιο νότια στην περιοχή του Ντονμπάς, όπου η Μόσχα εξαπολύει μαζικές επιθέσεις εδώ και ένα μήνα, αλλά δεν έχει επιτύχει παρά μόνο μικρά κέρδη.

'''Βήμα πίσω'' του Πούτιν στην εξάπλωση του ΝΑΤΟ

Η Ρωσία αντιμετωπίζει μαζικές κυρώσεις για την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ απέτυχαν να πιέσουν την Ουγγαρία να άρει το βέτο της σε ένα προτεινόμενο εμπάργκο πετρελαίου.

Η McDonald's Corp (MCD.N) έγινε τη Δευτέρα μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες μάρκες που αποχώρησαν από τη Ρωσία, παρουσιάζοντας σχέδια για την πώληση όλων των εστιατορίων της μετά τη λειτουργία της στη χώρα για περισσότερα από 30 χρόνια.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φάνηκε τη Δευτέρα να υποχωρεί από τις απειλές για αντίποινα κατά της Σουηδίας και της Φινλανδίας επειδή ανακοίνωσαν σχέδια προσχώρησης στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

"Όσον αφορά την επέκταση, συμπεριλαμβανομένων των νέων μελών Φινλανδία και Σουηδία, η Ρωσία δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτά τα κράτη - κανένα. Και έτσι, υπό αυτή την έννοια, δεν υπάρχει άμεση απειλή για τη Ρωσία από μια επέκταση που θα συμπεριλάβει αυτές τις χώρες", δήλωσε ο Πούτιν.

Τα σχόλια φάνηκε να σηματοδοτούν μια σημαντική αλλαγή στη ρητορική, μετά από χρόνια που η διεύρυνση του ΝΑΤΟ θεωρούνταν άμεση απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της αναφοράς της ως δικαιολογία για την ίδια την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ χρησιμοποιείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες με "επιθετικό" τρόπο για να επιδεινώσει την ήδη δύσκολη κατάσταση της παγκόσμιας ασφάλειας και ότι η Ρωσία θα απαντήσει εάν η συμμαχία μετακινήσει όπλα ή στρατεύματα κοντά στα σύνορα της.

"Η επέκταση της στρατιωτικής υποδομής του ΝΑΤΟ σε αυτό το έδαφος θα προκαλούσε σίγουρα την απάντησή μας. Ποια θα είναι αυτή (η απάντηση) - θα δούμε ποιες απειλές θα δημιουργηθούν για εμάς", δήλωσε ο Πούτιν.

Η Φινλανδία και η Σουηδία, και οι δύο αδέσμευτες καθ' όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, λένε ότι θέλουν τώρα την προστασία που προσφέρει το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την οποία μια επίθεση σε οποιοδήποτε μέλος είναι επίθεση σε όλα.

"Αφήνουμε πίσω μας μια εποχή και μπαίνουμε σε μια νέα", δήλωσε η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ 08 Αυγ 2022 | 18:40

Μόσχα για πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια: Το Κίεβο κρατά την Ευρώπη όμηρο βομβαρδίζοντας τον σταθμό

Νέες κατηγορίες εναντίον του Κίεβο για την κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια εξαπέλυσε το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑΣ ΒΓΗΚΕ ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 06 Αυγ 2022 | 20:31

Ουκρανία: Κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής στη Ζαπορίζια - Έντονη ανησυχία για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό

Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 06 Αυγ 2022 | 17:14

Ο Ερντογάν επιβεβαίωσε πως η Τουρκία θα πληρώνει σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι οι πληρωμές για το ρωσικό φυσικό αέριο θα γίνονται σε ρούβλια.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ 06 Αυγ 2022 | 16:23

Ουκρανία: Πυρηνικός αντιδραστήρας στη Ζαπορίζια σταματησε να λειτουργεί μετά από βομβαρδισμούς - Κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας

Ένας από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια σταμάτησε να λειτουργεί, έπειτα από βομβαρδισμούς.

ΔΗΛΩΣΗ ΖΑΧΑΡΟΒΑ 06 Αυγ 2022 | 11:34

Επίθεση Μόσχας στην Αθήνα: "Είμαστε εξοργισμένοι με μη φιλικές ενέργειες" για την έκδοση του Mr. Bitcoin στις ΗΠΑ

"Μη φιλικές ενέργειες" αναφορικά με την έκδοση του προγραμματιστή Βίνικ, ή αλλιώς Mr. Bitcoin, προσάπτει στην Αθήνα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ 05 Αυγ 2022 | 23:48

Κενό επικοινωνίας Μακρόν και Πούτιν: Δεν μιλάνε στο τηλέφωνο εδώ και δύο μήνες - "Η Γαλλία είναι μη φιλικό κράτος"

"Μη φιλική" χώρα χαρακτήρισε τη Γαλλία ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 05 Αυγ 2022 | 22:26

Συμφωνία Πούτιν και Ερντογάν: Εμπορικές συναλλαγές και συνεργασία σε ενέργεια και οικονομία

Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν να "ενισχύσουν τις εμπορικές ανταλλαγές" μεταξύ των χωρών τους και "να ανταποκριθούν στις αμοιβαίες προσδοκίες στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας"

ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ Η ΜΟΣΧΑ 05 Αυγ 2022 | 20:11

Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί 40 εκατ. ανθρώπους στην πείνα, λένε οι ΗΠΑ

Η Μόσχα αρνείται την ευθύνη για την επισιτιστική κρίση και επιρρίπτει την ευθύνη στις δυτικές κυρώσεις για την επιβράδυνση των εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΜΕΡ 05 Αυγ 2022 | 19:45

Κομισιόν: "Δικαιολογίες της Ρωσίας τα επιχειρήματα της Gazprom σχετικά με την τουρμπίνα του Nord Stream 1"

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, τόνισε ότι καμία δέσμη κυρώσεων της ΕΕ προς τη Ρωσία δεν απαγορεύει την επιστροφή και εγκατάσταση της τουρμπίνας της Siemens στη Ρωσία.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ 05 Αυγ 2022 | 17:38

Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Ερντογάν: "Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι ευγνώμων στην Τουρκία για τη μεταφορά του φυσικού αερίου"

Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τις κινήσεις του για την εξεύρεση μιας συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΟΤΣΙ 05 Αυγ 2022 | 15:12

Μηνύματα πριν το τετ-α-τετ Πούτιν - Ερντογάν: "Μην αποσταθεροποιήσετε τη Συρία - "Όχι λύση χωρίς τη Μόσχα στην Ουκρανία"

Λίγο πριν τη συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν στο Σότσι, το Κρεμλίνο ζητά από την Άγκυρα να δείξει αυτοσυγκράτηση στη Συρία.

Ο ΙΣΠΑΝΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ 05 Αυγ 2022 | 11:01

Ουρές στη Μόσχα για το ξεστοκάρισμα του H&M: "Θα αγοράσω ό,τι υπάρχει" λένε οι καταναλωτές - Φεύγουν οι δυτικές μάρκες

Για μια τελευταία φορά άνοιξε τις πόρτες του το σουηδικό πολυκατάστημα ένδυσης και στη Μόσχα έγινε χαμός.

ΚΥΡΙΩΣ ΜΕΤΑΛΛΑ 05 Αυγ 2022 | 07:56

FT: Η Ουκρανία θέλει η συμφωνία με τη Ρωσία για τα σιτηρά να επεκταθεί σε άλλα προϊόντα

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας θέλει η συμφωνία με τη Ρωσία για τα σιτηρά να επεκταθεί για να συμπεριλάβει και άλλα προϊόντα, όπως τα μέταλλα.