Η Ρωσία ξανάρχισε σήμερα τον βομβαρδισμό του Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, αμέσως μετά την αναχώρηση των λεωφορείων που μετέφεραν αμάχους από το εργοστάσιο, όπως δήλωσε σήμερα ένας βοηθός του δημάρχου της πόλης.
Η Μαριούπολη που βρέθηκε στο επίκεντρο των σκληρότερων συγκρούσεων του πολέμου στην Ουκρανία μέχρι σήμερα, έχει καταληφθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της από τους Ρώσους, αλλά ένας αδιευκρίνιστος αριθμός αμάχων και μαχητών παραμένουν παγιδευμένοι στο Αζοφστάλ.
Το υπόγειο δίκτυο των υπόγειων τούνελ που διαθέτουν οι αναφερόμενες εργοστασιακές εγκαταστάσεις, προσφέρει καταφύγιο από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.
Ακόμα 1.000 άμαχοι παγιδευμένοι στα υπόγεια της χαλυβουργίας Αζοφστάλ
"Χθες, αμέσως μετά την αναχώρηση των λεωφορείων από το Αζοφστάλ με τους αμάχους, ένας νέος βομβαρδισμός άρχισε αμέσως,” δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση, ο Πέτρο Αντριουτσένκο, βοηθός του δημάρχου.

Σύμφωνα με Oυκρανούς αξιωματούχους, στις υπόγειες εγκαταστάσεις είναι παγιδευμένοι περίπου 1.000 άμαχοι.
Ρώσοι αξιωματικοί υπολογίζουν πως περίπου 2.500 Oυκρανοί στρατιωτικοί και "ξένοι μισθοφόροι" βρίσκονται στα υπόγεια της Αζοφστάλ.
The first footage from today's rescue operation in #Mariupol has appeared. The video shows the #Ukrainian military helping people to get out of the destroyed factory. International organizations such as Red Cross and United Nations also participated in the rescue operation. pic.twitter.com/E23468kNGv
— NEXTA (@nexta_tv) May 1, 2022
Συγκλονιστικές μαρτυρίες αμάχων στο Αζοφστάλ
Μητέρες με τα βρέφη τους, νέοι αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας άμαχοι, βγαίνουν σταδιακά από τον εφιάλτη.
Μια από αυτούς είναι και η 37χρονη Νατάλια Ουσμάνοβα. Μιλώντας στο Reuters, τόνισε ότι φοβήθηκε πως η εγκατάσταση χαλυβουργίας θα κατέρρεε ολοσχερώς.
"Φοβόμουν πάρα πολύ όταν η εγκατάσταση άρχισε να τρίζει. Είχαμε να δούμε τόσο καιρό τον ήλιο. Ζούσα εκεί κοντά, εργαζόμουν στο εργοστάσιο όλη μου τη ζωή, όμως δεν φανταζόμουν τα όσο τραγικά θα συνέβαιναν" συμπλήρωσε η γυναίκα.
Ζελένσκι: Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα πάντα για τους αμάχους στη Μαριούπολη
"Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το παν για να απομακρύνουμε τους ανθρώπους μας από την Αζοφστάλ, γενικά από τη Μαριούπολη" είχε δηλώσει εχθές ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έπειτα από την επιτυχημένη απομάκρυνση από το Αζοφστάλ των περίπου 100 πρώτων αμάχων.
"Η οργάνωση ανθρωπιστικών διαδρόμων είναι μια από διαστάσεις της συνεχιζόμενης διαδικασίας διαπραγμάτευσης. Είναι πολύ περίπλοκη. Αλλά ανεξαρτήτως του πόσο δύσκολη ήταν, διασώθηκαν πάνω από 350.000 άνθρωποι από τις ζώνες των εχθροπραξιών" τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανθρωπιστική επιχείρηση έχει ξεκινήσει από την Παρασκευή, και διεξάγεται σε συντονισμό με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, τη Ρωσία και την Ουκρανία, δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υπηρεσίες Σαβιάνο Αμπρέου
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr