Τη Δευτέρα αναμένεται να συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας όπως δήλωσε απόψε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Ο Πεσκόφ σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν πραγματοποιούνται συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών όπως είχε υποστηρίξει νωρίτερα ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ολέκσιι Αρεστόβιτς, ο οποίος μιλώντας στην τηλόραση δήλωσε ότι η Ουκρανία και η Ρωσία διεξήγαγαν ενεργά συνομιλίες σήμερα, με ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση γύρω από την πολιορκημένη πόλη Μαριούπολη.
Песков сообщил, что российско-украинские переговоры запланированы на
Песков сообщил, что российско-украинские переговоры запланированы на понедельник https://t.co/Gih3EZwgya pic.twitter.com/y4YVeMsyc7
— РИА Новости (@rianru) March 13, 2022
Αχτίδα φωτός για πρόοδο στις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είχε προκύψει νωρίτερα από τις εκτιμήσεις Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων.
Συγκεκριμένα σήμερα διατύπωσαν τις πιο αισιόδοξες έως σήμερα εκτιμήσεις τους σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα εντός ημερών.
Την ίδια ώρα, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν δήλωσε πως η Ρωσία δείχνει σημάδια προθυμίας να δεσμευτεί σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να γλυτώσουν από τις εχθροπραξίες.
Η Ουκρανία λέει πως είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί, όχι όμως να παραδοθεί ή να αποδεχθεί οποιοδήποτε τελεσίγραφο.
"Δεν θα υποχωρήσουμε καταρχήν σε οποιαδήποτε θέση. Η Ρωσία το καταλαβαίνει αυτό τώρα. Η Ρωσία έχει ήδη αρχίσει να συνομιλεί εποικοδομητικά", δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.
"Πιστεύω ότι θα πετύχουμε κάποια αποτελέσματα, στην κυριολεξία, είναι ζήτημα ημερών", σημείωσε.
Από την πλευρά του, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι ο Λέονιντ Σλούτσκι, ένας Ρώσος αντιπρόσωπος είπε ότι οι συνομιλίες κατέγραψαν ουσιαστική πρόοδο.
"Βάσει των προσωπικών προσδοκιών μου, αυτή η πρόοδος ενδέχεται να αναπτυχθεί τις επόμενες ημέρες σε μια κοινή θέση και των δύο αντιπροσωπειών, σε έγγραφα προς υπογραφή", δήλωσε ο Σλούτσκι.
Καμία πλευρά δεν αναφέρθηκε στο είδος της συμφωνίας που θα μπορούσε να επιτευχθεί.
Οι δημόσιες δηλώσεις τους δημοσιεύτηκαν σχεδόν ταυτόχρονα. Διατυπώθηκαν τη 18η ημέρα του πολέμου που ξεκίνησε όταν ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.
Σε ένα τουίτ, ο Ποντόλιακ έγραψε πως η Ρωσία ακούει προσεκτικά τις προτάσεις της Ουκρανίας. "Τα αιτήματά μας είναι ο τερματισμός του πολέμου και η απόσυρση των (ρωσικών) στρατευμάτων. Βλέπω την κατανόηση και υπάρχει διάλογος", σημείωσε.
Συνάντηση του ΥΠΕΞ του Κατάρ με τον Λαβρόφ στη Μόσχα
Εν τω μεταξύ σύμφωνα μετο Reuters, o υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ θα μεταβεί στη Μόσχα σήμερα για συζητήσεις σχετικά με τις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε πηγή που γνωρίζει την επίσκεψη.
Η ίδια πηγή τόνισε πως ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr