Follow us

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πάνω από 50.000 Ρώσοι σκοτώθηκαν στην "κρεατομηχανή" του Πούτιν - Στοιχεία του BBC

Οι θάνατοι των Ρώσων στο πόλεμο με την Ουκρανία ξεπέρασαν τις 50.000

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ο απολογισμός των νεκρών στρατιωτών της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει πλέον ξεπεράσει τους 50.000, όπως επιβεβαιώνει το BBC σε δημοσίευμά του.

Κατά το δεύτερο έτος του πολέμου στην Ουκρανίας το BBC διαπίστωσε σε έρευνά του ότι ο αριθμός των νεκρών ήταν σχεδόν 25% υψηλότερος από ό,τι τον πρώτο χρόνο.

Η ρωσική έκδοση του BBC, η ανεξάρτητη ομάδα μέσων ενημέρωσης Mediazona και εθελοντές υπολογίζουν τους θανάτους από τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι νέοι τάφοι στα νεκροταφεία βοήθησαν στην παροχή των ονομάτων πολλών στρατιωτών ενώ για την έρευνα αντλήθηκαν επίσης πληροφορίες από επίσημες αναφορές, εφημερίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Περισσότεροι από 27.300 Ρώσοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους κατά το δεύτερο έτος του πολέμου - σύμφωνα με τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας - γεγονός που δείχνει ότι τα εδαφικά κέρδη είχαν τεράστιο ανθρώπινο κόστος.

Η Ρωσία αρνήθηκε να σχολιάσει, τονίζει το BBC.

Ο όρος "κρεατομηχανή" έχει χρησιμοποιηθεί για να περιγραφεί ο τρόπος με τον οποίο η Μόσχα στέλνει κύματα στρατιωτών στην πρώτη γραμμή για να προσπαθήσουν να εξαντλήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις και να εκθέσουν τις θέσεις τους στο ρωσικό πυροβολικό.

Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών - περισσότεροι από 50.000 - είναι οκτώ φορές υψηλότερος από τη μόνη επίσημη δημόσια αναγνώριση του αριθμού των νεκρών που δόθηκε ποτέ από τη Μόσχα τον Σεπτέμβριο του 2022.

Σημειώνεται ότι ο πραγματικός αριθμός των Ρώσων νεκρών είναι πιθανό να είναι πολύ υψηλότερος.

Η ανάλυση δεν περιλαμβάνει τους θανάτους πολιτοφυλάκων στα κατεχόμενα από τη Ρωσία Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία. Εάν υπολογίζονταν και αυτοί οι θάνατοι, ο απολογισμός των νεκρών από τη ρωσική πλευρά θα ήταν ακόμη υψηλότερος.

Η Ουκρανία, εν τω μεταξύ, σπάνια σχολιάζει την κλίμακα των θανάτων στα πεδία των μαχών. Τον Φεβρουάριο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι 31.000 Ουκρανοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί - αλλά οι εκτιμήσεις, με βάση τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, υποδηλώνουν μεγαλύτερες απώλειες.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πάνω από 50.000 Ρώσοι σκοτώθηκαν στην "κρεατομηχανή" του Πούτιν - Στοιχεία του BBC

Καθώς οι Ρώσοι πολεμούσαν για την πόλη Βούλχενταρ χρησιμοποίησαν "αναποτελεσματικές μετωπικές επιθέσεις με κύματα στρατιωτών", σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).

"Το έδαφος, η έλλειψη δύναμης μάχης και η αποτυχία αιφνιδιασμού των ουκρανικών δυνάμεων", ανέφερε, οδήγησαν σε μικρά κέρδη και υψηλές ανθρώπινες απώλειες.

Μια άλλη σημαντική αύξηση θανάτων στο γράφημα μπορεί να παρατηρηθεί την άνοιξη του 2023, κατά τη διάρκεια της μάχης για το Μπαχμούτ - όταν η ομάδα μισθοφόρων, Wagner, βοήθησε τη Ρωσία να καταλάβει την πόλη.

Ο αρχηγός της Wagner, Γεβγκί Πριγκόζιν, είχε υπολογίσει τις απώλειες της ομάδας του εκείνη την περίοδο σε 22.000.

Η κατάληψη από τη Ρωσία της ανατολικο-ουκρανικής πόλης Αβντίιβκα το περασμένο φθινόπωρο οδήγησε επίσης σε μια άλλη αύξηση των στρατιωτικών θανάτων.

Εθελοντές που συνεργάζονται με το BBC και τη Mediazona έχουν μετρήσει νέους στρατιωτικούς τάφους σε 70 νεκροταφεία σε όλη τη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου. Τα νεκροταφεία έχουν επεκταθεί σημαντικά, σύμφωνα με σχετικές αεροφωτογραφίες.

Το BBC εκτιμά ότι τουλάχιστον δύο στους πέντε νεκρούς μαχητές της Ρωσίας είναι άνθρωποι που δεν είχαν καμία σχέση με τον στρατό της χώρας πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

Κατά την έναρξη της εισβολής το 2022, η Ρωσία ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσει τα επαγγελματικά της στρατεύματα για να διεξάγει περίπλοκες στρατιωτικές επιχειρήσεις - εξηγεί ο Samuel Cranny-Evans του Royal United Services Institute (Rusi).

Αλλά πολλοί από αυτούς τους έμπειρους στρατιώτες είναι τώρα πιθανότατα νεκροί ή τραυματισμένοι, ανέφερε ο αναλυτής, και έχουν αντικατασταθεί από ανθρώπους με μικρή εκπαίδευση ή στρατιωτική εμπειρία - όπως εθελοντές, πολίτες και κρατούμενους.

Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν αυτό που μπορούν να κάνουν οι επαγγελματίες στρατιώτες, εξηγεί ο Cranny-Evans. "Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουν πράγματα που είναι πολύ πιο απλά από άποψη τακτικής, που γενικά φαίνεται να είναι μια μετωπική επίθεση σε ουκρανικές θέσεις με υποστήριξη πυροβολικού".

Ρωσία

Διαβάστε Επίσης

Ρωσία

Φυλακισμένοι στο μέτωπο

Οι νεοσύλλεκτοι από τις φυλακές είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της κρεατομηχανής και η έρευνα του πρακτορείου δείχνει ότι τώρα σκοτώνονται ταχύτερα στην πρώτη γραμμή.

Η Μόσχα επέτρεψε στον Πριγκόζιν να στρατολογήσει άτομα από τις φυλακές από τον Ιούνιο του 2022. Οι κρατούμενοι που μετατράπηκαν σε μαχητές πολέμησαν στη συνέχεια ως μέρος ενός ιδιωτικού στρατού για λογαριασμό της ρωσικής κυβέρνησης.

Η Wagner είχε μια τρομακτική φήμη για τις αδυσώπητες τακτικές μάχης και τη βάναυση εσωτερική πειθαρχία. Οι στρατιώτες εκτελούνταν επί τόπου για υποχώρηση χωρίς να έχει δοθεί η σχετική διαταγή.

Η Wagner συνέχισε να στρατολογεί αιχμαλώτους μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023, όταν οι σχέσεις της με τη Μόσχα άρχισαν να γίνονται τεταμένες. Έκτοτε, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας συνέχισε την ίδια πολιτική.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πριγκόζιν οργάνωσε μια αποτυχημένη ανταρσία κατά των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων τον περασμένο Ιούνιο και προσπάθησε να προχωρήσει προς τη Μόσχα προτού συμφωνήσει να λήξει την ανταρσία. Αργότερα τον Αύγουστο, σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα.

Πρώην κρατούμενοι έχουν περιγράψει το υψηλό τίμημα που πλήρωσαν οι σύντροφοί τους.

"Αν εγγραφείς τώρα, να είσαι έτοιμος να πεθάνεις φίλε", δήλωσε ο Σεργκέι, σε ένα διαδικτυακό φόρουμ για τους μαχητές και τους συγγενείς τους, όπου ανταλλάσσονται πληροφορίες.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι είναι πρώην κρατούμενος που πολεμά από τον Οκτώβριο.

Ένα άλλο μέλος του φόρουμ δήλωσε ότι εντάχθηκε σε μια διμοιρία 100 στρατιωτών πριν από πέντε μήνες και τώρα είναι ένας από τους μόλις 38 που είναι ακόμα ζωντανοί. "Κάθε αποστολή μάχης είναι σαν να ξαναγεννιέσαι".

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 24 Μαϊ 2024 | 20:27

Πούτιν: Οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία πρέπει να αναβιώσουν, αλλά όχι με τον Ζελένσκι πρόεδρο

Ο Πούτιν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Λευκορωσία ότι οι συνομιλίες πρέπει να αντικατοπτρίζουν "τις σημερινές πραγματικότητες επί του εδάφους"

«ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΑΙΩΝΙΟ ΠΟΛΕΜΟ» 24 Μαϊ 2024 | 14:52

Reuters: Έτοιμος να βάλει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία ο Πούτιν - Τι ζητά για να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις

Ανώτερες ρωσικές πηγές επικαλείται το πρακτορείο Reuters - Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν.

ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 23 Μαϊ 2024 | 15:26

Μητσοτάκης σε Ζελένσκι σε τηλεφωνική συνομιλία: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία

Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία, τόνισε ο Μητσοτάκης στον Ζελένσκι.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 23 Μαϊ 2024 | 11:17

Η Νορβηγία κλείνει τα σύνορά της για τους Ρώσους τουρίστες

Η Νορβηγία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει σχεδόν σταματήσει να χορηγεί τουριστικές βίζες στους Ρώσους πολίτες από την άνοιξη του 2022.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΡΩΣΙΚΑ ΜΜΕ 23 Μαϊ 2024 | 11:10

Ρωσία: Συνελήφθη για διαφθορά ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού

Ο υπαρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου στρατού, αντιστράτηγος Βαντίμ Σαμαρίν, συνελήφθη με την κατηγορία της δωροληψίας.

ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ 23 Μαϊ 2024 | 09:32

Στρατιωτική βοήθεια 6,5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία προσφέρει η Σουηδία

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τη σουηδική κυβέρνηση για τη νέα βοήθεια, τονίζοντας πως "δεν θα ενισχύσει μόνο την Ουκρανία, αλλά όλη την περιφέρεια της Ευρώπης".

ΜΟΣΧΑ 21 Μαϊ 2024 | 19:00

Παγκόσμια ανησυχία: Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι άρχισε στρατιωτικές ασκήσεις στη χρήση πυρηνικών όπλων

Το υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι στην πρώτη φάση των ασκήσεων περιλαμβάνονται πύραυλοι Iskander και Kinzhal.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 17 Μαϊ 2024 | 17:41

Πούτιν για Ουκρανία: Η κατάληψη του Χαρκόβου δεν είναι στα υφιστάμενα σχέδια μας

Οι ρωσικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή του Χαρκόβου δημιουργούν μια "ουδέτερη ζώνη", τόνισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 14 Μαϊ 2024 | 23:51

Ο Άντονι Μπλίνκεν ρόκαρε παίζοντας ηλεκτρική κιθάρα στην εμπόλεμη Ουκρανία: "Πήγαινε παίξε στο Χάρκοβο, το Κίεβο είναι Disney"

Έπαιξε το συμβολικό "Rockin' in the Free World" του Νιλ Γιανγκ, έναν ροκ ύμνο που κυκλοφόρησε το 1989 λίγο πριν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

ΦΡΟΥΡΟΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ 14 Μαϊ 2024 | 19:22

Στο Κίεβο ο Μπλίνκεν - Έφαγε με τον Κουλέμπα σε πιτσαρία που άνοιξε βετεράνος του πολέμου με τη Ρωσία [εικόνες]

Η επίσκεψη-έκπληξη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν στοχεύει στο να καθησυχάσει την Ουκρανία για τη στρατιωτική βοήθεια της Ουάσιγκτον.

ΡΩΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 14 Μαϊ 2024 | 18:24

Πούτιν: Αποστράτευσε τον μαχητή του Ψυχρού Πολέμου Πάτρουσεφ και ανέδειξε δύο νεότερους σε ηλικία συνεργάτες

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έδωσε σε μια νέα γενιά αξιωματούχων ευρεία επιρροή στη ρωσική οικονομία

ΡΩΣΙΑ 14 Μαϊ 2024 | 09:01

Ο Πούτιν συνεχίζει τις εκκαθαρίσεις: Συνελήφθη αντιστράτηγος, μία μέρα μετά την αντικατάσταση Σοϊγκού

Η είδηση της σύλληψης του αντιστρατήγου Γιούρι Κουζνέτσοφ μεταδόθηκε μια ημέρα μετά την αντικατάσταση του πρώην υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.