X

Πόλεμος στο Ιράν: Νέες εκρήξεις στα νότια της χώρας - Σε τοποθεσίες κοντά στα Στενά του Ορμούζ

Στο στόχαστρο των επιθέσεων βρέθηκε το ιρανικό λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς, που βρίσκεται στο βόρειο άκρο των Στενών του Ορμούζ

Γράφει: TheToc team

Ο Στρατός ⁠των ΗΠΑ εξαπέλυσε το βράδυ της Τετάρτης 8/8 νέες επιθέσεις εναντίον του Ιράν, κοντά στα Στενά του Ορμούζ, λίγες ώρες αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η προσωρινή συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου "έχει λήξει".

Το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM) ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε επιθέσεις εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας με σκοπό "να υποβαθμιστεί περαιτέρω η ικανότητά του να απειλεί την ελεύθερη ναυσιπλοΐα" στη στρατηγικής σημασίας θαλάσσια δίοδο.

"Κατόπιν εντολής του ανώτατου διοικητή, οι δυνάμεις της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ έχουν αρχίσει να διεξάγουν επιπλέον επιθέσεις εναντίον του Ιράν, προκειμένου να περιορίσουν περαιτέρω την ικανότητά του να απειλεί την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ", τονίζεται στην ανακοίνωση στο Χ.

Όπως προστίθεται: "Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής θεωρούν το Ιράν υπεύθυνο για την πρόσφατη αδικαιολόγητη επιθετικότητα εναντίον εμπορικών πλοίων και πληρωμάτων πολιτών που πλέουν ελεύθερα σε μια ζωτικής σημασίας διεθνή θαλάσσια οδό".

Ιρανικά ΜΜΕ μετέδωσαν νωρίτερα πως εκρήξεις ακούστηκαν στις περιοχές Μπαντάρ Αμπάς, Σιρίκ, Κοναράκ και Τσαμπαχάρ, όπου αναφέρθηκε και διακοπή ηλεκτροδότησης.

Οι περιοχές αυτές ήταν δύο από εκείνες που είχαν στοχοποιηθεί από τις ΗΠΑ την Τρίτη 7 Ιουλίου, αλλά και στο παρελθόν, στο πλαίσιο των επιθέσεών τους.

Γύρω στις 11:15 μ.μ. τοπική ώρα, "ακούστηκε ο ήχος αρκετών εκρήξεων στο Μπαντάρ Αμπάς και στο Σίρικ. Ο ήχος ορισμένων εκρήξεων ακούστηκε επίσης να προέρχεται από τη θάλασσα στην περιοχή ανοικτά της δυτικής ακτής του Σίρικ", ανέφερε το Fars.

Προειδοποίηση Τραμπ στο Ιράν: Τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα

Ο Ντόναλντ Τραμπ τοποθετήθηκε μέσω Χ και σημείωσε ότι πρόκειται για "αντίποινα" μετά τη "βομβιστική επίθεση του Ιράν" εναντίον πλοίων την Τρίτη 7/7. "Αν ξανασυμβεί, τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα!", προειδοποίησε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να επιτεθούν ξανά στο Ιράν το βράδυ της Τετάρτης 8 Ιουλίου.

Διαβάστε Επίσης

"Τους χτυπήσαμε πολύ σκληρά" το βράδυ της Τρίτης 7/7 και "είναι πολύ, πολύ πιθανό να τους χτυπήσουμε ξανά σκληρά" την Τετάρτη 8 Ιουλίου, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, ο οποίος πρόσθεσε: "Θα τους δώσω μια μικρή προειδοποίηση".

Με μαζική επίθεση απειλεί το Ιράν

Όπως έγινε γνωστό, το ιρανικό πρακτορείο Nournews, που επικαλείται στρατιωτικές πηγές, σημείωσε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία πρόκειται να απαντήσει στις αμερικανικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Καθώς αναζωπυρώθηκαν οι εχθροπραξίες, η Ισλαμική Δημοκρατία ανέφερε την Τετάρτη 8/7 ότι έβαλε στο στόχαστρο αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Μπαχρέιν και το Κουβέιτ.

Διαβάστε Επίσης

Οι επιθέσεις αυτές υπονόμευσαν περαιτέρω την εύθραυστη συμφωνία εκεχειρίας και τις ελπίδες ότι το "μνημόνιο συνεννόησης" που υπέγραψαν οι δύο χώρες στις 17 Ιουνίου θα μετατραπεί σε μόνιμη ειρηνευτική συμφωνία, ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος που ξεκίνησε με τα αμερικανοϊσραηλινά πλήγματα στις 28 Φεβρουαρίου.