Politico: Η ΕΕ βαλκανοποιείται - Καλως ήρθατε στην EUgoslavia

"Γιουγκοσλαβοποίηση" της Ευρώπης βλέπει το Politico. Πολλά τα προβλήματα που απειλούν τη συνοχή της ΕΕ, τονίζει.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Politico: Η ΕΕ βαλκανοποιείται - Καλως ήρθατε στην EUgoslavia

Το κίνδυνο «βαλκανοποίησης» και κατακερματισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναδεικνύει το Politico, το οποίο παρομοιάζει την τωρινή κατάσταση της ΕΕ με το τέλος της Γιουγκοσλαβίας, χρησιμοποιώντας μάλιστα την λέξη «EUgoslavia».

«Welcome to EUgoslavia», σημειώνει στο δημοσίευμα του το Politico, το οποίο σημειώνει πως η ΕΕ είναι και μάλλον θα είναι για πάντα χωρισμένη σε ομάδες οι οποίες έχουν κοινές ατζέντες. Στις ομάδες αυτές, το Politico περιλαμβάνει τον γερμανικό Βορρά, αλλά και το Club Med του Νότου. Ωστόσο το δημοσίευμα επισημαίνει ότι άλλαξαν αρκετές σχέσεις ισορροπίας στην ΕΕ και δημιουργήθηκαν αρκετές υποομάδες, με το Brexit να ενισχύει αυτές τις τάσεις.

Το Politico σημειώνει πως το Club Med το οποίο δημιουργήθηκε με σκοπό την "άμυνα" κατά των Βορείων και οι χώρες του Βίζεγκραντ οι οποίες "ενώθηκαν" ξανά για να αντισταθούν στις πιέσεις των Βρυξελλών για το προσφυγικό είναι απόδειξη αυτής της τάσης. Παράλληλα, αναφέρει πως και η Αυστρία επιδιώκει να σχηματίσει και αυτή μια συμμαχία με τη συνάντηση που κάλεσε στη Βιέννη.

Αν και η ενότητα στην ΕΕ πάντα ήταν δύσκολη υπόθεση, οι τάσεις αυτές πλέον είναι δύσκολο να αγνοηθούν, και επιδεινώνονται από την έλλειψη αξιόπιστης ηγεσίας. «Σαν έναν στρατό στον οποίο σημειώνεται στάση, χώρες μέλη απλά αγνοούν τις προσπάθειες των Βρυξελλών να επιβάλουν πειθαρχία σε τομείς όπως η πολιτική για το προσφυγικό» σημειώνεται. Από πλευράς τους, οι υποομάδες αυτές οι ίδιες μπορούν να είναι το ίδιο κατακερματισμένες με την Ένωση στο σύνολό της. Αν και οι χώρες του Βίζεγκραντ έχουν μια κοινή αντιπάθεια για τους μουσουλμάνους, οι απόψεις τους είναι διαφορετικές όσον αφορά στη Ρωσία και την εθνική Ασφάλεια. Κάποιες ομάδες, όπως το «Τρίγωνο της Βαϊμάρης», μεταξύ της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας, εξαφανίζονται καθώς αλλάζουν οι προτεραιότητες.

Οι διαφορές των ομάδων ανάλογα με το προσφυγικό και το οικονομικό

Την ίδια στιγμή, το Politico τονίζει ότι οι συμμαχίες στην ΕΕ μεταβάλλονται διαρκώς, ανάλογα με τα ζητήματα που βρίσκονται στην ατζέντα. Ετσι, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ελλάδα μπορεί να συμφωνούν στο προσφυγιό, ωστόσο έχουν μεγάλες διαφωνίες στην οικονομική ατζέντα. «Αν ομάδες όπως η Βίζεγκραντ ή η EUMed ήταν να συντονίζουν την πολιτική και να υποστηρίζουν κοινές πρωτοβουλίες σε ένα εύρος θεμάτων οικονομίας, ασφαλείας και πολιτικής, οι επιπτώσεις στην ΕΕ θα ήταν σημαντικές. Ωστόσο απέχουν έτη φωτός από την επίτευξη τέτοιας ομοφωνίας» σημειώνεται.

Το δημοσίευμα αναρωτιέται σχετικά με το που θα καταλήξει ο κατακερματισμός της ΕΕ ειδικά μετά το Brexit, τονίζοντας ότι είναι πιθανό η διαβούλευση να σταματήσει πριν καν αρχίσει λόγω των αντιπαραθέσεων μεταξύ των διαφόρων ομάδων. Ενα τέτοιο παράδειγμα σύμφωνα με το Politico είναι η σύνοδος της Μπρατισλάβας, όπου η Ανγκελα Μέρκελ κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει ομοφωνία σε "περιφερειακά" ζητήματα όπως η αποστολή περισσότερων συνοριοφυλάκων στη Βουλγαρία, ενώ αίσθηση προκάλεσαν η διαφοροποίηση και οι επικρίσεις του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι.

Τέλος, το Politico τονίζει ότι το ευρώ δημιουργεί προβλήματα, ακόμη και εάν δεν είναι το κύριο θέμα συζήτησης αυτόν τον καιρό, αποκαλώντας το «ελέφαντα στο δωμάτιο». Ωστόσο τα δομικά προβλήματα δεν έχουν ξεπεραστεί.

«Ο μόνος πραγματικός τρόπος να λυθεί το πρόβλημα μια και καλή θα ήταν τα μέλη να παραχωρήσουν ακόμα περισσότερη εθνική κυριαρχία, πχ δεχόμενα αυστηρότερη δημοσιονομική επιτήρηση με αντάλλαγμα έκδοση κοινών ομολόγων. Μια βαλκανοποιημένη Ευρώπη δεν θα κατάφερνε να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση», κλείνει το δημοσίευμα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ 20 Σεπ 2020 | 18:54

Γερμανία: Μαζικές διαδηλώσεις για τη Μόρια - Ζητούν από την ΕΕ να υποδεχτεί πρόσφυγες από την Λέσβο [εικόνες]

Στην διαδήλωση στο Βερολίνο συμμετείχε και η θεία του Αλαν Κούρντι, του αγοριού από την Συρία που πνίγηκε για να γίνει το σύμβολο της προσφυγικής κρίσης του 2015.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 15 Σεπ 2020 | 14:14

Αποκάλυψη Μπορέλ: Δεν υπάρχει ομοφωνία στην Ε.Ε. για τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας…

Ο Υπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ αποκάλυψε ότι δεν υπάρχει ομοφωνία για τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας μεταξύ των ηγετών της Ευρώπης

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΛΥΣΗ 12 Σεπ 2020 | 16:19

Έκκληση Γκουτέρες στην ΕΕ να επιδείξει αλληλεγγύη και να παραλάβει πρόσφυγες από τη Μόρια

"Δεν μπορούμε να ζητάμε από μια χώρα στα σύνορα να τα επιλύσει όλα. Πρέπει να υπάρξει διαμοιρασμός της ευθύνης" δήλωσε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ 11 Σεπ 2020 | 14:03

Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα να αποσύρει τα πλοία της και να έρθει σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ υποστήριξε πως η Άγκυρα εξακολουθεί να είναι ανοικτή σε συνομιλίες με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις.

ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 11 Σεπ 2020 | 12:05

Ασυνόδευτα παιδιά: Δέκα χώρες της Ε.Ε θα υποδεχθούν 400 ανήλικους μετανάστες από τη Μόρια

Σε δέκα χώρες, ανάμεσά τους Γαλλία και Γερμανία, θα μεταφερθούν τα 400 ασυνόδευτα παιδιά. Η δήλωση του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών.

ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ 07 Σεπ 2020 | 13:48

Κουρτς: Η ΕΕ πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία

"Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και, κατά τη γνώμη μου, η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι απαράδεκτη", τόνισε ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΚΗ ΣΚΕΡΤΣΟΥ 03 Σεπ 2020 | 18:02

Υφεση: Και όμως η πτώση ρεκόρ -15,2% δεν είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη

Η ύφεση ρεκόρ που σημειώθηκε στην Ελλάδα το β΄τρίμηνο είναι μικρότερη από της Γαλλίας ή της Ισπανίας

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΗΣ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 31 Αυγ 2020 | 20:21

Ανάλυση CARNEGIE EUROPE: Ο Ερντογάν προκαλεί γιατί δεν αντέχει να χάσει τις εκλογές- Γιατί είναι πιθανό να ξεσπάσει "φωτιά" στην Αν.Μεσόγειο

Η ανάλυση του CARNEGIE EUROPE για τους λόγους που ο Ερντογάν προκαλεί και επιλέγει τη σύγκρουση με την Ελλάδα

Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 31 Αυγ 2020 | 14:16

Ηχηρό μήνυμα Κομισιόν στην Τουρκία: Διορία 30 ημερών να σταματήσετε τις προκλήσεις...διαφορετικά έρχονται κυρώσεις

Ο Ζοζέπ Μπορέλ τηλεφώνησε στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον ενημέρωσε για τις αποφάσεις των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. για τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΗΝ DW 29 Αυγ 2020 | 14:39

Δένδιας: Ανοικτή η επιβολή κυρώσεων αν η Τουρκία δεν επιστρέψει στον δρόμο της λογικής

"Η Τουρκία δεν αντιλαμβάνεται τα όρια, τα οποία είναι το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας" είπε ο Δένδιας

ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ Η ΑΓΚΥΡΑ 29 Αυγ 2020 | 11:37

Ανάλυση: Πώς βάρυνε το κλίμα για την Τουρκία στη ΕΕ - Ο ρόλος και η στάση της Γερμανίας

"Όλοι στην Ε.Ε. έχουμε την υποχρέωση να στηρίξουμε την Ελλάδα, όπου έχει δίκιο", είπε η 'Αγκελα Μέρκελ.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΝΤΑΣΗ 29 Αυγ 2020 | 08:37

Διορία 27 ημερών στον Ερντογάν να σταματήσει τις προκλήσεις - Έξαλλη η Άγκυρα με τις 7 κυρώσεις της ΕΕ

Ευρωπαϊκή διορία 27 ημερών στην Τουρκία – Πως φτάσαμε στην ομόφωνη απόφαση για κυρώσεις - Το παρασκήνιο της συνόδου των ΥΠΕΞ.