Politico: Η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν σηματοδοτεί μια νέα παγκόσμια τάξη

H συνάντηση Tραμπ-Πούτιν στο Ελσίνκι, σηματοδοτεί μία νέα παγκόσμια τάξη, σχολιάζει το “Politico.”

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Politico: Η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν σηματοδοτεί μια νέα παγκόσμια τάξη

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την συνάντηση που είχε χθες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ως ένα βήμα “για ένα καλύτερο μέλλον.”

Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα έχει μία διαφορετική εκτίμηση σύμφωνα με την οποία, η συνάντηση μεταξύ των δύο προέδρων στο Ελσίνκι, σηματοδοτεί μία νέα παγκόσμια τάξη, σχολιάζει το “Politico.”

Καθώς ο πρόεδρος Τραμπ ολοκλήρωνε την εβδομαδιαία επίσκεψή του στην Ευρώπη, χαρακτήρισε ως “εχθρούς” τους παραδοσιακούς συμμάχους της Ουάσινγκτον, ενώ παρουσίασε την Ρωσία ως αρκετά σημαντική, ώστε να είναι ανταγωνιστική απέναντι στις ΗΠΑ.

Από την άλλη μεριά, ο προκάτοχος του στον Λευκό Οίκο Μπαράκ Ομπάμα είχε χαρακτηρίσει την Ρωσία ως μία περιφερειακή δύναμη, η οποία εξαφανίζεται σταδιακά.

Ο Τραμπ από την πλευρά του κατά την σουρεαλιστική συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την προσωπική συνάντησή του με τον Πούτιν απέφυγε την άσκηση κριτικής προς τον Ρώσο πρόεδρο δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους επικριτές του να του καταλογίσουν ακόμη και υποταγή.

Ο ίδιος έδωσε έμφαση στον χαρακτηρισμό του “ανταγωνιστή” που απηύθυνε στον Πούτιν ως προς την διάσταση του κομπλιμέντου.

Σε μία διαφορετική περίπτωση ο Τραμπ παρενέβη προκειμένου να απαντήσει σε μία στοχευμένη ερώτηση που είχε γίνει στον Πούτιν, ενώ πριν από λίγες ημέρες προηγήθηκε η απαγγελία κατηγοριών κατά 12 Ρώσων πρακτόρων από τον ειδικό ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ.

Οι Ρώσοι πράκτορες κατηγορούνται για την ηλεκτρονική υποκλοπή στοιχείων από την Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος, το 2016, ώστε ο Τραμπ να βοηθηθεί απέναντι στην Χίλαρι Κλίντον.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι παρά το γεγονός “της μεγάλης εμπιστοσύνης” που έχει στα στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών και ασφάλειας, “ο πρόεδρος Πούτιν υποστήριξε με δυναμισμό την άρνησή του” αναφορικά με την εμπλοκή των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στον προεκλογικό αγώνα, πριν από δύο χρόνια.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του Μάλερ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος παραδέχτηκε την προτίμησή του στην προεδρική υποψηφιότητα του Τραμπ, το 2016, ενώ από την πλευρά του Τραμπ, η συμπεριφορά του απέναντι στον Πούτιν ήρθε σε πλήρη αντίθεση με την σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε κατά των ηγετών της Ευρώπης.

Η σκληρή αυτή γλώσσα θεωρείται ότι υποσκάπτει τις υφιστάμενες ισορροπίες στο σημερινό διεθνές σύστημα, ενώ οι συνέπειές της χαρακτηρίζονται ως απρόβλεπτες.

Η ίδια δυναμική καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα στην διάσκεψη των κρατών-μελών της ομάδας G7, όταν ο Τραμπ αναχώρησε βιαστικά από τον Καναδά για την Σιγκαπούρη, όπου και συνάντησε τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τον Κιμ ως “σκληρό” και “πολύ έξυπνο.”

“Είναι πραγματικά εντυπωσιακό”, σχολιάζει ο Τόμας Ράιτ διευθυντής του Κέντρου για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη στο ινστιτούτο (Brookings Institution). “Νομίζω ότι δείχνει πως ο ίδιος αισθάνεται πολύ πιο άνετα με δυνατούς αντιπάλους, παρά με δημοκρατικούς συμμάχους,” εξήγησε ο ίδιος.

Για τον πρόεδρο Τραμπ, τα φιλικά του ή μη αισθήματα για μία χώρα ή περιοχή καθορίζονται από το αν αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως οικονομική απειλή απέναντι στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών. Υπό την λογική αυτή, η Ευρώπη κι ο Καναδάς αποτελούν μεγαλύτερες απειλές από την Ρωσία, παρά το γεγονός ότι το Κρεμλίνο βρίσκεται για χρόνια στο επίκεντρο της άσκησης κριτικής από Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς για θέματα ασφάλειας.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει εδώ και καιρό εκφραστεί θετικά για αυταρχικούς ηγέτες στο πρακτικό επίπεδο άσκησης της παρούσας αμερικανικής εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής, προκαλώντας ζημιά στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ κι άλλων χωρών. Το γεγονός αυτό, οδηγεί αρκετούς να ζητούν την παραίτηση των υψηλόβαθμων συμβούλων του, μετά την απορριπτική συμπεριφορά του Τραμπ έναντι ηγετών χωρών, που είναι παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος την προηγούμενη εβδομάδα επιτέθηκε κατά των Ευρωπαίων ηγετών, προτείνοντας στις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ τον διπλασιασμό των αμυντικών δαπανών τους, ως ποσοστού επί του ΑΕΠ τους, άσκησε κριτική σε Γερμανούς αξιωματούχους για την αποδοχή του αγωγού φυσικού αερίου με την Ρωσία, αρνήθηκε λανθασμένα την άσκηση κριτικής κατά της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ενώ απάντησε σε ερώτηση του CBS αναφορικά με το ποιον θεωρεί ως τον μεγαλύτερο εχθρό του προσδιορίζοντας την ΕΕ.

Ο Τραμπ θεωρεί την Ευρώπη ως τον μεγαλύτερο εχθρό των ΗΠΑ, έχοντας στο επίκεντρο της κριτικής του, την εμπορική συμπεριφορά των ευρωπαϊκών χωρών και τις συνέπειες της για την αμερικανική οικονομία.

“Τώρα, δεν το νομίζετε για την ΕΕ, αλλά είναι εχθρός μας. Η Ρωσία είναι εχθρός σε συγκεκριμένες διαστάσεις. Η Κίνα είναι ένας οικονομικός εχθρός, είναι σίγουρα ένας εχθρός,” πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Τραμπ.

Στην Γερμανία, τα λεγόμενα του Τραμπ προκάλεσαν αρνητικές εντυπώσεις με τον ΥΠΕΞ της χώρας να δηλώνει ότι η Ευρώπη δεν έχει πλέον άλλη επιλογή από το να μην βασίζεται στον Αμερικανό πρόεδρο, ενώ πρέπει ν΄ αναζητήσει την υποστήριξη αυτή στο εσωτερικό της.

“Δεν μπορούμε πλέον να στηριζόμαστε συνολικά στον Λευκό Οίκο,” δήλωσε ο Χάικο Μάας. “Προκειμένου να διατηρήσουμε την συνεργασία μας με τις ΗΠΑ, θα πρέπει να την επαναπροσδιορίσουμε. Η πρώτη ξεκάθαρη συνέπεια, είναι ότι θα πρέπει να έρθουμε πιο κοντά μεταξύ μας, στην Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν πρέπει να διαιρεθεί άσχετα με το πόσο επιθετικές είναι οι φραστικές ερωτήσεις, αλλά και οι αναρτήσεις στο Twitter,” είπε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Οι αρνητικές αντιδράσεις στην Βρετανία είχαν ήδη δρομολογηθεί, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος επέκρινε την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι στην εφημερίδα ταμπλόιντ “The Sun” μιλώντας υποστηρικτικά για τον πολιτικό αντίπαλό της. Χιλιάδες Βρετανών διαδήλωσαν στους δρόμους υπό το βλέμμα εντός γιγαντιαίου μπαλονιού, που τον παρουσίαζε ως ένα πορτοκαλί μωρό που φορούσε μία πάνα. Τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων σχολίασαν αρνητικά την παραβίαση του πρωτοκόλλου, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος βάδισε μπροστά από την Βασίλισσα Ελισάβετ.

Στο ξεκίνημα της χθεσινής ημέρας, ο Τραμπ καταλόγισε την επιδείνωση των σχέσεων με την Ρωσία στην αμερικανική “ηλιθιότητα,” αλλά και την έρευνα που διεξάγεται για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, την οποία κι απορρίπτει χαρακτηρίζοντάς την ως ένα “διεφθαρμένο κυνήγι μαγισσών".

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε ψύχραιμος, ενώ μόνο σε ένα σημείο ήρθε σε αντίθεση με την ατζέντα του Τραμπ αναφορικά με τον Ιράν και την διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ωστόσο, οι ειδικοί που σχολίασαν θετικά τους μακροπρόθεσμους στόχους βελτίωσης του διμερούς πλαισίου σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί για την μακροπρόθεσμη επίτευξή τους σε πρακτικό επίπεδο. Τα ρεαλιστικά εμπόδια για μία τέτοια εξέλιξη εντοπίζονται στην απαγγελία κατηγοριών κατά των 12 Ρώσων πρακτόρων, στο αρνητικό κλίμα που καλλιεργήθηκε στην διάσκεψη του ΝΑΤΟ την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και στην επίσης αρνητική δυναμική που προηγήθηκε στη διάσκεψη της ομάδας των χωρών G7 τον προηγούμενο μήνα.

Πηγή: Politico

φωτο Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ 26 Οκτ 2021 | 23:27

Βέλγιο: "Απόλυτη καταστροφή στα νοσοκομεία αν δεν είχαμε το εμβόλιο", σύμφωνα με τον πρωθυπουργό

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο ανέφερε ότι "η μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με το δεύτερο κύμα είναι ότι τώρα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου εμβολιάζονται πολύ περισσότεροι άνθρωποι"

«ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ, ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» 26 Οκτ 2021 | 22:59

Τέλος εποχής για την Άνγκελα Μέρκελ μετά από 16 χρόνια: Απαλλάχθηκε και επίσημα από τα καθήκοντά της [Εικόνες]

Όπως προβλέπεται, ο Σταϊνμάιερ ζήτησε από την Άνγκελα Μέρκελ να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της ως επικεφαλής της υπηρεσιακής, πλέον, κυβέρνησης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ 26 Οκτ 2021 | 20:32

Βασίλισσα Ελισάβετ: Ακύρωσε τη συμμετοχή της στη Διάσκεψη της Γλασκώβης - Ανησυχία για την υγεία της

Η Βασίλισσα Ελισάβετ θα στείλει μαγνητοσκοπημένο μήνυμα στην Σύνοδο - Ερωτήματα για την υγεία της και επικρίσεις για το παλάτι.

ΕΠΙΤΕΘΗΚΕ ΑΔΙΑΚΡΙΤΩΣ 26 Οκτ 2021 | 20:06

"Εφιάλτης" στη Βιέννη: Αρπαξε μαχαίρι σε εστιατόριο και επιτέθηκε στους πελάτες - Τέσσερις τραυματίες

Οι τέσσερις τραυματίες της επίθεσης με μαχαίρι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ 26 Οκτ 2021 | 19:55

"Καμπανάκι" από το Πεντάγωνο: Το Ισλαμικό Κράτος στο Αφγανιστάν μπορεί να επιτεθεί στις ΗΠΑ μέσα σε έξι μήνες

Το Ισλαμικό Κράτος στο Αφγανιστάν μπορεί να αποκτήσει τη δυνατότητα να επιτεθεί στις ΗΠΑ μέσα σε έξι μήνες, εκτιμά το Πεντάγωνο

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΞΕΝΑ ΜΜΕ 26 Οκτ 2021 | 19:53

Ανησυχία στις ΗΠΑ: Η Κίνα εκτόξευσε "ύποπτο" δορυφόρο - Για "όπλο καταστροφής" μιλά η Ουάσινγκτον

Το Πεκίνο φέρεται να εκτόξευσε τον δορυφόρο Shijian 21, όμως η Ουάσινγκτον υποστήριξε ότι η εν λόγω τεχνολογία είναι ικανή να πλακώσει και να καταστρέψει άλλους δορυφόρους

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΟΥΙΝΣΔΟΡ 26 Οκτ 2021 | 18:10

Βασίλισσα Ελισάβετ: Επέστρεψε στα καθήκοντά της - Χαμογελαστή στην πρώτη επίσημη εμφάνιση μέσω τηλεδιάσκεψης

Η Ελισάβετ αναμένεται στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στη Γλασκόβη.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΕΣΟ 26 Οκτ 2021 | 15:35

Οργή Άγκυρας κατά DW που αποκάλυψε ότι ο Τσαβούσογλου απείλησε να παραιτηθεί- Για τους 10 πρέσβεις

Ο Επικεφαλής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, κατηγορεί την Deutsche Welle ότι δηλητηριάζει τις σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ 26 Οκτ 2021 | 14:13

Τρόμος κορονοϊού στην Ευρώπη: Αυξήθηκαν 60% τα κρούσματα από τον Σεπτέμβριο - Αύξηση 16% των νεκρών μέσα σε μια εβδομάδα

Σε άνοδο η πανδημία στην Ευρώπη. Αύξηση κρουσμάτων κατά 60% σε σχέση με τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Αύξηση νεκρών κατά 16% σε σύγκριση με μια εβδομάδα νωρίτερα.

ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ Η DW 26 Οκτ 2021 | 13:54

Παρασκήνιο: Γιατί υποχώρησε ο Ερντογάν και δεν θα απελαθούν οι 10 δυτικοί πρέσβεις - Με παραίτηση απείλησε ο Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απείλησε με παραίτηση τον Ερντογάν για την απέλαση των 10 πρέσβεων. Ο διάλογος που είχαν οι δύο άνδρες και η υπαναχώρηση.

Ο ΤΟΜΑΣ ΧΟΡΝΟΥΝΓΚ 26 Οκτ 2021 | 13:46

Πρωτοφανές: Γερμανός πολιτικός διακόπτει και επιτίθεται σε δημοσιογράφο σε ζωντανή σύνδεση

Στο στόχαστρο κριτικής βρίσκεται χριστιανοδημοκράτης πολιτικός μετά από πρωτοφανή επίθεσή του - και μάλιστα στον αέρα - σε δημοσιογράφο της δημόσιας τηλεόρασης.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ 26 Οκτ 2021 | 12:41

Αφγανιστάν: Οικογένειες αναγκάζονται να πουλήσουν τα κοριτσάκια τους για να μην πεθάνουν από την πείνα

Στο δυτικό τμήμα του Αφγανιστάν, οικογένειες αναγκάζονται να πουλήσουν τα κοριτσάκια τους για να μην πεθάνουν από την πείνα.

ΦΟΒΗΘΗΚΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 26 Οκτ 2021 | 11:26

Ατακτη υποχώρηση Ταγίπ Ερντογάν: Δεν θα απελαθούν οι 10 δυτικοί πρέσβεις που έκαναν διάβημα για την αποφυλάκιση Καβαλά

Ο Ερντογάν είχε ζητήσει να κηρυχθούν "ανεπιθύμητα πρόσωπα" οι πρεσβευτές δέκα χωρών επειδή ζήτησαν την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά