
Επτά μήνες μετά τον θάνατο του Γεβγκένι Πριγκόζιν, του ολιγάρχη με τον ιδιωτικό στρατό - μισθοφορους και τη μεγάλη ισχύ χάρη στην ελευθερία κινήσεων που του είχε δώσει το Κρεμλίνο, και φαίνεται πως ο Πούτιν ελέγχει προσωπικά πλήρως τη Wagner.
Υπενθυμίζεται ότι ο Πριγκόζιν ήρθε σε σύγκρουση με το Κρεμλίνο και μάλιστα επιχείρησε να κάνει ένα είδος πραξικοπήματος, όταν ξεκινήσει να βαδίζει προς τη Μόσχα με στόχο να ρίξει των Ρώσο ηγέτη.
Λίγο καιρό μετά, αν και είχε επανέλθει στο στρατόπεδο των "φίλων" του Πούτιν, βρέθηκε να χάνει τη ζωή του κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού του αεροσκάφους που τον μετέφερε.
Έτσι, επτά μήνες μετά, ο ιδιωτικός στρατός του, γνωστή ως Wagner Group, εργάζεται όπως αναφέρει το αμερικανικό περιοδικό Politico για την επιδίωξη της ατζέντας του Κρεμλίνου.
Οι χιλιάδες των πρώην δυνάμεων του Βάγκνερ έχουν διασπαστεί σε τουλάχιστον τέσσερις ομάδες, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους που τους παραχωρήθηκε ανωνυμία για να συζητήσουν ευαίσθητα θέματα των μυστικών υπηρεσιών. Αναμειγνύοντας τους μαχητές με άλλους μισθοφόρους πιστούς στον Πούτιν, η ρωσική κυβέρνηση ελπίζει να αποτρέψει την επανάληψη των γεγονότων του περασμένου έτους, όταν η ενωμένη Βάγκνερ στράφηκε εναντίον του Πούτιν και του υπουργείου Άμυνας του.
"Μέρος του στόχου της αναδιάρθρωσης είναι να διασφαλιστεί ότι υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος των επιχειρήσεων συνολικά", δήλωσε ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους. Οι νέοι στρατοί έχουν ήδη αναπτυχθεί σε όλο τον κόσμο σε ειδικές αποστολές, μεταξύ άλλων στην Ουκρανία και την Αφρική, όπου αναμένεται να διαδραματίσουν παρόμοιο αποσταθεροποιητικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή όπως όταν βρίσκονταν υπό τη διοίκηση του Πριγκόζιν, είπαν οι αξιωματούχοι.

Εξαιτίας τους οι ΗΠΑ απέσυραν στρατεύματα
Όπως γράφει το Politico, οι ανασυγκροτημένες παραστρατιωτικές ομάδες έχουν ήδη αναγκάσει την κυβέρνηση Μπάιντεν να αποσύρει στρατεύματα από τον Νίγηρα και το Τσαντ, ενώ βάζουν σε κίνδυνο τις πολιτικές των ΗΠΑ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Μάλι, την Μπουρκίνα Φάσο, τη Λιβύη και άλλα αφρικανικά έθνη.
Μία από τις τέσσερις ομάδες είναι ευθυγραμμισμένη με την Εθνική Φρουρά της Ρωσίας. Έχει ήδη μεταφερθεί στην Ουκρανία και έχει χάσει σημαντικό αριθμό μαχητών. Δύο άλλες ομάδες λειτουργούν υπό τον έλεγχο του υπουργείου Άμυνας και των υπηρεσιών πληροφοριών της Μόσχας. Η τέταρτη ομάδα - γνωστή ως Africa Corps και ευθυγραμμισμένη με μια υπάρχουσα ομάδα γνωστή ως Redut - εξακολουθεί να εργάζεται για να αναλάβει τον έλεγχο των πρώην δυνάμεων του Wagner σε ορισμένες αφρικανικές πρωτεύουσες, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Λίγα άλλα είναι γνωστά για την κατανομή των νέων ομάδων, συμπεριλαμβανομένου του πόσα μέλη προέρχονται από το Wagner του Prigozhin έναντι άλλων υφιστάμενων παραστρατιωτικών οργανώσεων. Είναι επίσης ασαφές σε ποιο βαθμό ο γιος του Prigozhin, ο οποίος αρχικά ανέλαβε τον έλεγχο χιλιάδων μισθοφόρων του Wagner μετά τον θάνατο του πατέρα του, εξακολουθεί να συμμετέχει στην ηγεσία μιας μικρότερης ομάδας μαχητών που εξακολουθούν να είναι πιστοί στη μνήμη του πατέρα του. Ο νεότερος Prigozhin είναι πιθανότατα επικεφαλής ορισμένων δυνάμεων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Μάλι, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Ο Πριγκόζιν είχε πλουτίσει ως προσωπικός σεφ του Πούτιν και επίσημος τροφοδότης του Κρεμλίνου, προτού δημιουργήσει τον όμιλο Wagner το 2017. Το να επιτρέψει σε έναν στενό σύμμαχο του Κρεμλίνου να δημιουργήσει έναν ανεπίσημο ιδιωτικό στρατό ήταν χρήσιμο για τη Ρωσία στην ανάληψη μυστικών αποστολών σε όλο τον κόσμο.
Ωστόσο, καθώς ο Όμιλος Wagner Group επέκτεινε την παγκόσμια εμβέλειά του, έγινε όλο και πιο ανεξάρτητος από τον ρωσικό έλεγχο. Ο Πούτιν ανέχτηκε αυτές τις αλλαγές, καθώς οι μαχητές της Wagner ανέλαβαν σημαντικό ρόλο στον πόλεμό του με την Ουκρανία. Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, ωστόσο, ο Πριγκόζιν και οι μισθοφόροι του στράφηκαν εναντίον του Πούτιν για την ακατάλληλη διεξαγωγή του πολέμου από το υπουργείο Άμυνας του.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr