Politico: Οι 5 πολιτείες που θα κρίνουν τον... Τραμπ

Οι εκλογικές αναμετρήσεις τουλάχιστον σε πέντε πολιτείες παραμένουν αμφίρροπες και κρίσιμες (Αριζόνα, Φλόριντα, Μοντάνα, Ιντιάνα, Μιζούρι).

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Politico: Οι 5 πολιτείες που θα κρίνουν τον... Τραμπ

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δραστηριοποιήθηκε έντονα κατά την χθεσινή ημέρα σε μια τελευταία προσπάθεια να κινητοποιήσει του ψηφοφόρους του, ώστε αυτοί να λάβουν μέρος στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο, που πραγματοποιούνται σήμερα στις ΗΠΑ.

Ο ουσιαστικός προεκλογικός στόχος του Αμερικανού προέδρου ήταν να ανακόψει την προεκλογική δυναμική των Δημοκρατικών ως προς την διατήρηση της πλειοψηφίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Γερουσία, σχολιάζει το “Politico.”

Έτσι, ο πρόεδρος Τραμπ μίλησε σε μία προεκλογική εκδήλωση στο Κλίβελαντ, ενώ είπε στους υποστηρικτές του, ότι οι προεκλογικές συγκεντρώσεις ήταν κάτι το “βαρετό”, πριν από την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο Τραμπ παρότρυνε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν σήμερα, σαν να ήταν ο ίδιος υποψήφιος, ενώ έδωσε έμφαση στην ανάγκη διατήρησης του Κογκρέσου υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων, καθώς στην περίπτωση που οι εκλογές ανατρέψουν την υφιστάμενη κοινοβουλευτική πραγματικότητα αναδεικνύοντας τους Δημοκρατικούς, τότε, θα προκληθεί πρόβλημα στην αναπτυσσόμενη αμερικανική οικονομία, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος ανοίγματος των συνόρων στους παράνομους μετανάστες, όπως υποστήριξε.

Το χθεσινό πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου προέβλεπε την ολοκλήρωση της προεκλογικής εκστρατείας με την συμμετοχή του σε δύο προεκλογικές εκδηλώσεις στο Μιζούρι και την Ιντιάνα. Στις δύο αυτές πολιτείες, ο ίδιος είχε υπερισχύσει συντριπτικά στις προεδρικές εκλογές του 2016, ενώ έχουν ουσιαστική σημασία για την διατήρηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία.

“Είναι όλα ρευστά. Πρέπει να βγούμε έξω και πρέπει να ψηφίσουμε. Παρά το γεγονός ότι δεν συμμετέχω ο ίδιος στις εκλογές και δεν είμαι υποψήφιος, κατά έναν συγκεκριμένο τρόπο, είναι σαν να είμαι υποψήφιος,” δήλωσε χθες ο Τραμπ.

“Έχουμε μία ενεργητικότητα κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, την οποία οι άνθρωποι δεν έχουν ξαναδεί στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και μοιάζει πολύ με ότι συνέβαινε το 2016. Οι ψηφοφόροι αγαπούν όσα έχουμε κάνει και θέλουν να συνεχίσουμε,” πρόσθεσε ο ίδιος.

Καθώς ο πρόεδρος Τραμπ κινητοποιήθηκε προεκλογικά σε παναμερικανικό επίπεδο, προκειμένου να συσπειρώσει και να ενεργοποιήσει πολιτικά την βάση των συντηρητικών ψηφοφόρων που τον ανέδειξαν στην προεδρία των ΗΠΑ, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από τις σημερινές ενδιάμεσες εκλογές, έδειχναν μία θετική δυναμική των Δημοκρατικών για την Γερουσία, με τους υποψηφίους τους να προηγούνται σε δύο ανταγωνιστικές προεκλογικές εκστρατείες και να βρίσκονται σημαντικά μπροστά στο Νιου Τζέρσι.

Στην Φλόριντα, ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Μπιλ Νίλσον φαίνεται να προηγείται του Ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη Ρικ Σκοτ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δύο δημοσκοπήσεων που δημοσιοποιήθηκαν χθες, σηματοδοτώντας τις εξελίξεις σε μία κρίσιμη εκλογική μάχη κατά τις τελευταίες ημέρες του προεκλογικού αγώνα.

Στο Μιζούρι, η Δημοκρατική Γερουσιαστής Κλέρι Μακάσκιλ βρίσκεται ελαφρώς μπροστά από τον Ρεπουμπλικάνο Τζος Χόλεϊ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του NBC News. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες υπήρχε αισιοδοξία στους Ρεπουμπλικάνους, για ένα θετικό εκλογικό αποτέλεσμα στην αναμέτρηση αυτή.

Οι Δημοκρατικοί έχουν ανάγκη από τις δύο νίκες στις παραπάνω αναμετρήσεις και ειδικότερα στο Μιζούρι, όπου ο Χόλεϊ είχε σαφές προβάδισμα σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις, ενώ χρειάζονται νίκες και σε άλλες κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο της Γερουσίας, σήμερα το βράδυ.

Με δεδομένες τις ισχυρές πιθανότητες που έχουν οι Δημοκρατικοί για να κερδίσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων, ο πρόεδρος Τραμπ κινητοποιήθηκε προκειμένου να προκαλέσει ένα κύμα ενθουσιασμού στους ψηφοφόρους που τον υποστηρίζουν, ώστε να διαφυλάξει ή να αυξήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αμερικανός πρόεδρος επισκέφτηκε για δεύτερη φορά την Ιντιάνα και το Μιζούρι, μέσα στο πρόσφατο χρονικό διάστημα, ενώ συμμετείχε επίσης σε προεκλογικές εκδηλώσεις που έγιναν στην Μοντάνα, στο Τενεσί, αλλά και στην Φλόριντα στην διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, προκειμένου να υποστηρίξει δυναμικά τους υποψηφίους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Η συχνότητα των προεκλογικών εμφανίσεων του προέδρου Τραμπ μεταφράστηκε ως μία σοβαρή ένδειξη της ανησυχίας που υπάρχει στους Ρεπουμπλικάνους σχετικά με την διατήρηση της πλειοψηφίας στην Γερουσία, ενώ από την άλλη μεριά, σε μια σειρά σημαντικών προεκλογικών αναμετρήσεων (με δεδομένη την μορφολογία του εκλογικού χάρτη) κανένα από τα δύο κόμματα δεν έχει εξασφαλίσει το πολυπόθητο προβάδισμα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουν να αντιστρέψουν την κατάσταση στην Βόρεια Ντακότα και να προστατεύσουν το Τενεσί, ενώ οι Δημοκρατικοί πρέπει με κάθε τρόπο να διατηρήσουν την Δυτική Βιρτζίνια και να αντιστρέψουν την κατάσταση στη Νεβάδα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που διατυπώνονται οι εκλογικές αναμετρήσεις τουλάχιστον σε πέντε πολιτείες παραμένουν αμφίρροπες και κρίσιμες (Αριζόνα, Φλόριντα, Μοντάνα, Ιντιάνα, Μιζούρι).

Η προεκλογική ικανότητα του Τραμπ να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικάνων στις παραπάνω πολιτείες θα είναι καθοριστικής σημασίας στην εξυπηρέτηση του πολιτικού στόχου διατήρησης ή ελάχιστης αύξησης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην Γερουσία, έναντι της σημερινής διαμόρφωσης στην κατανομή των εδρών: 51 (Ρεπουμπλικάνοι) 49 (Δημοκρατικοί).

“Νομίζω ότι θα τα πάμε καλά στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Αλλά όπως ξέρετε, η προτεραιότητά μου, είναι η Γερουσία και νομίζω ότι θα τα πάμε πραγματικά καλά στην Γερουσία,” είχε δηλώσει την Κυριακή ο Τραμπ.

Από την άλλη μεριά, οι Δημοκρατικοί δεν έχουν εγκαταλείψει τις ελπίδες για να κερδίσουν μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην Γερουσία. Ο Γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν, πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής των Δημοκρατικών στην Γερουσία δήλωσε την Κυριακή ότι οι Δημοκρατικοί βρίσκονται κοντά στον έλεγχο του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος.

Παράλληλα, ο ίδιος έδωσε έμφαση στην αλλαγή των πολιτικών συνθηκών προς όφελος των Δημοκρατικών στην διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, παρά τα δεδομένα του εκλογικού χάρτη του 2016, που έγερνε προς την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων.

Οι Δημοκρατικοί θεωρούνται φαβορί για το Μίσιγκαν, το Οχάιο, την Πενσιλβάνια και το Ουισκόνσιν, πολιτείες στις οποίες είχε νικήσει ο Τραμπ πριν από δύο χρόνια.

“Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι μία σαφώς καλύτερη κατάσταση από αυτήν που κάποιος θα μπορούσε να προβλέψει πριν από 18 μήνες, όταν οι Ρεπουμπλικάνοι έλεγαν ότι θα μπορούσαν να κερδίσουν άλλες οκτώ έδρες για να μπορούν να ελέγχουν καθοριστικά τα πράγματα στην Γερουσία,” δήλωσε ο Βαν Χόλεν την Κυριακή στην εκπομπή “Meet the Press.” “Κανένας δεν μιλάει για κάτι τέτοιο σήμερα,” συμπλήρωσε αναφερόμενος στους Ρεπουμπλικάνους.

Πηγή: “Politico”


ΦΩΤΟ: REUTERS

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΞΕΧΑΣΕ Η ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΕΠΙΤΗΔΕΣ; 26 Οκτ 2020 | 19:06

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Ο Μπάιντεν ξέχασε το όνομα του Τραμπ - Τον αποκάλεσε "Τζορτζ" [Βίντεο]

Ο Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε Τζορτζ τον Ντόναλντ Τραμπ και αυτός του "επιτέθηκε" στο twitter

ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΝΤΥΜΕΝΑ ΜΑΣΚΑΡΑΔΕΣ 26 Οκτ 2020 | 13:42

Halloween στον Λευκό Οίκο: Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ υποδέχθηκαν... τον εαυτό τους [εικόνες]

Πολλούς μικρούς μασκαράδες υποδέχθηκαν στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ και η Μελάνια Τραμπ, για τον εορτασμό του Halloween.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΕΚΕΙΝΗ ΤΟΥ 2016 26 Οκτ 2020 | 07:30

ΗΠΑ εκλογές 2020: Έχουν ήδη ψηφίσει 59 εκατομμύρια Αμερικανοί

Στις κάλπες προσέρχονται όλο και περισσότεροι Αμερικανοί.

ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 25 Οκτ 2020 | 20:39

ΗΠΑ: Κυνικός ο προσωπάρχης του Τραμπ - "Δεν θα θέσουμε υπό έλεγχο την πανδημία"

"Θα ελέγξουμε το να μπορούμε να έχουμε εμβόλια, θεραπείες και άλλα μέσα για να μετριάσουμε την ασθένεια", δήλωσε ο Μαρκ Μίντοους.

"ΣΦΥΡΟΚΟΠΗΜΑ" ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ 25 Οκτ 2020 | 16:20

Συνεχίζει να προκαλεί ο Ερντογάν: Ο Μακρόν έχει εμμονή μαζί μου, πρέπει να κάνει εξετάσεις - "Φασίστας" και ο Βίλντερς

"Οι μεγάλες δυνάμεις μας έχουν βάλει στο σημάδι, επειδή χαλάμε τα παιχνίδια τους και αποκαλύπτουμε το πραγματικό τους πρόσωπο. Συνεχίστε έτσι..." δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 24 Οκτ 2020 | 18:42

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Ψήφισε ο Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα "έναν τύπο που ονομάζεται..." [εικόνες]

Ψήφισε στη Φλόριντα, ο Ντόναλντ Τραμπ προτού συνεχίσει την προεκλογική εκστρατεία του.

ΣΚΛΗΡΗ ΚΟΝΤΡΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΟΝΟΜΑΧΩΝ 24 Οκτ 2020 | 08:52

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Νέα "προφητεία" Τραμπ με το βλέμμα στην... κάλπη - Η πανδημία του κορονοϊού θα τελειώσει σύντομα

Ο πρόεδρος Τραμπ εκτίμησε ότι η πανδημία του κορονοϊού θα τελειώσει σύντομα - Ο Μπάιντεν τον κατηγόρησε ότι έχει εγκαταλείψει τους Αμερικανούς

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ 500.000 ΝΕΚΡΟΥΣ 23 Οκτ 2020 | 23:01

Κορονοϊός: Μελέτη σοκ στις ΗΠΑ - Η μάσκα θα μπορούσε να αποτρέψει 130.000 θανάτους στη χώρα

Δραματικές προβλέψεις για την εξέλιξη του κορονοϊού από αμερικανικό ινστιτούτο - Υπερδιπλασιασμός θανάτων.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ 23 Οκτ 2020 | 22:28

Προειδοποίηση ΗΠΑ στον Ερντογάν: Η δοκιμή των S-400 μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες

Οι ΗΠΑ με τον πλέον επίσημο τρόπο αποδοκίμασαν τις τουρκικές δοκιμές των ρωσικών S-400.

«ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΤΙΣ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΙΣ» 23 Οκτ 2020 | 18:25

Συναγερμός στην Ουάσινγκτον: Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τη χορήγηση βίζας στην Τουρκία - Πληροφορίες για τρομοκρατικές επιθέσεις

Eνδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις ή απαγωγές με στόχο Αμερικανούς και πολίτες άλλων χωρών στην Τουρκία.

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΗΜΕΡΕΣ 23 Οκτ 2020 | 17:22

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Οι παγίδες στον δρόμο του Τζο Μπάιντεν προς την κάλπη

Τα στοιχεία που ενδέχεται να αποδειχθούν η μεγαλύτερη παγίδα στον δρόμο του Τζο Μπάιντεν για τις εκλογές στις ΗΠΑ