
Στις προσπάθειες των κυβερνήσεων σε όλη την Ευρώπη να επιβάλλουν απαγορεύσεις των κινητών στα σχολεία, αναφέρεται σε άρθρο του το Politico.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πρόκειται για μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τον εθισμό των μικρών παιδιών στην οθόνη αλλά και τον σχολικό εκφοβισμό στο διαδίκτυο.
Εκατοντάδες σχολεία στις Βρυξέλλες και στη νότια περιοχή της Βαλλονίας του Βελγίου πρόκειται να ακολουθήσουν το παράδειγμα του ιδρύματος Bogaerts κοντά στη βελγική πρωτεύουσα, γράφει το περιοδικό, δηλαδή να απαγορεύσουν τη χρήση των smartphones. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η νέα κυβέρνηση της γαλλόφωνης κοινότητας ανακοίνωσε σχέδια για την απαγόρευση της χρήσης smartphones στα δημοτικά σχολεία και στα τρία πρώτα έτη της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
"Αν τα πιάσουμε με ένα τηλέφωνο, το κατάσχουμε και τους το επιστρέφουμε στο τέλος της ημέρας", δήλωσε ο διευθυντής του σχολείου, David Bogaerts.
Αντίστοιχες αλλαγές είχε προτείνει πρόσφατα και η ελληνική κυβέρνηση, ανακοινώνοντας ότι οι περιορισμοί στη χρήση των smartphones εντός του σχολείου, εντάσσονται στις 11 αλλαγές που φέρνει στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Πολλά σχολεία, ωστόσο, δεν περιμένουν την οριστικοποίηση του σχεδίου για να προχωρήσουν σε δικές τους απαγορεύσεις.
Η τάση αυτή δεν υπάρχει μόνο στο Βέλγιο: Η Ολλανδία έχει απαγορεύσει τις συσκευές αυτές και οι υπουργοί Παιδείας στη Γαλλία και την Ιρλανδία δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι το εξετάζουν επίσης.
Η απαγόρευση των smartphones στην τάξη μοιάζει με εύκολη λύση εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι οι συσκευές αποτελούν πηγή απόσπασης της προσοχής από το μάθημα και χώρος διαδικτυακού εκφοβισμού.
Η επίδραση του υπερβολικού χρόνου χρήσης της οθόνης στην ψυχική υγεία των παιδιών έχει εκτοξευθεί στην πολιτική ατζέντα, αναφέρθηκε μάλιστα ονομαστικά από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο πρόγραμμά της για την επόμενη θητεία της.
Τα σχολεία είναι πλέον ο πρωταρχικός χώρος στον οποίο η χρήση των έξυπνων κινητών τίθεται υπό απαγόρευση, καθώς οι εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι οι εφαρμογές αποσπούν την προσοχή των μαθητών από τη μάθηση. Ορισμένες, όπως το TikTok, είναι πολύ γνωστές σε όλους, όμως υπάρχουν και άλλες όπως το Snapchat, το οποίο διαθέτει λειτουργία ανταλλαγής μηνυμάτων, και είναι πολύ δημοφιλές μεταξύ των εφήβων.

Οι κίνδυνοι από τα smartphones
Εφαρμογές όπως αυτές αναγκάζουν τα σχολεία να σκεφτούν "πώς να αποφύγουν τις καταχρήσεις που θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων", ανέφερε σε δήλωσή της η Géraldine Kamps, εκπρόσωπος της γαλλόφωνης σχολικής ομοσπονδίας Wallonie-Bruxelles Enseignement (WBE).
Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν όμως ότι οι απαγορεύσεις επιβάλλονται μόνο επειδή προηγούμενες, λιγότερο δρακόντειες προσπάθειες ρύθμισης της χρήσης smartphone μέσα στις τάξεις, είχαν ήδη αποτύχει. Το ίδιο συνέβη και στην Ελλάδα, αφού θεωρητικά, η χρήση των έξυπνων κινητών (με σύνδεση με το Ιντερνέτ) απαγορεύεται εδώ και χρόνια.
Ωστόσο, οι καθηγητές δυσκολεύονταν να επιβάλουν τους νέους κανόνες απλώς και μόνο επειδή η παρόρμηση των μαθητών να χρησιμοποιούν τα smartphones ήταν πολύ μεγάλη.
Η πλήρης απαγόρευση έχει τώρα το πλεονέκτημα της σαφήνειας: "Θα φέρει ειρήνη στα σχολεία. Δεν θα υπάρξει [διαδικτυακός] εκφοβισμός, οι εκπαιδευτικοί δεν θα βιντεοσκοπούνται", δήλωσε ειδικός.
Αλλά η απαγόρευση έχει και ένα μειονέκτημα, υποστήριξε, καθώς δεν διδάσκει στα παιδιά πώς να εργάζονται ή να ασχολούνται με τα smartphones μεταξύ των κρίσιμων ηλικιών 12 και 18 ετών, όταν διαμορφώνεται το τμήμα του εγκεφάλου που διαχειρίζεται την εστίαση και την προσοχή.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι εφαρμογές για smartphones θα μπορούσαν ακόμη και να βοηθήσουν να μάθουν τα παιδιά πώς να έχουν υγιείς σχέσεις με τις συσκευές τους.
"Υπάρχουν ειδικές εφαρμογές μέσα στο smartphone για να ελέγξουν ποιες εφαρμογές χρησιμοποιούνται εντατικά, [ή] πόσο καιρό είσαι στο διαδίκτυο", δήλωσε ο Michel Walrave, καθηγητής Επικοινωνιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας.

Υποστήριξε ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε συζητήσεις μέσα στην τάξη σχετικά με το πώς οι τεχνικές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να κρατήσουν τους ανθρώπους κολλημένους στα τηλέφωνά τους.
Σε πολλά σχολεία, οι μαθητές χρησιμοποιούν επίσης ήδη φορητούς υπολογιστές κατά τη διάρκεια του μαθήματος, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει τα παιδιά να περιηγηθούν στον ψηφιακό κόσμο χωρίς μακροχρόνια έκθεση στα smartphones.
"Χρειάζονται τηλέφωνο αφού έχουν υπολογιστή; Καθόλου", δήλωσε ο Bogaerts.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr