Politico: Oι Podemos έχασαν τη δυναμική του «νέου»

Ενώπιον νέων αδιεξόδων βρίσκεται η Ισπανία όπου το αποτέλεσμα της κάλπης έδωσε μεν τη νίκη στο κόμμα του Μαριάνο Ραχόι αλλά όχι και την απαιτούμενη αυτοδυναμία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Politico: Oι Podemos έχασαν τη δυναμική του «νέου»

Ενώπιον νέων αδιεξόδων βρίσκεται η Ισπανία όπου το αποτέλεσμα της κάλπης έδωσε μεν τη νίκη στο κόμμα του Μαριάνο Ραχόι αλλά όχι και την απαιτούμενη αυτοδυναμία. Οι Podemos και τα κόμματα της αριστεράς μπαίνουν σε περίοδο απολογισμού και ενδεχομένως εσωστρέφειας μετά το κακό αποτελέσμα που κατά τους αναλυτές οφείλεται σε δύο παράγοντες: Πρώτον στην ανασφάλεια που προκάλεσε η απόφαση των Bρετανών για Brexit και δεύτερον στο γεγονός ότι οι Podemos, όπως σχολιάζει το Politico έχουν χάσει τη δυναμική του «νέου». Σε μια περίοδο ιστορικών ανακατατάξεων στην Ευρώπη και οικονομικής κρίσης οι Ισπανοί επέλεξαν πιο ασφαλείς δρόμους ψηφίζοντας υπέρ της σταθερότητας και της ήδη δοκιμασμένης αν και δύσκολης "συνταγής" Ραχόι


Χωρίς αυτοδυναμία ο Ραχόι, ανατροπή για τους Unidos Podemos

Το Λαϊκό Κόμμα κατάφερε να εξασφαλίσει τις περισσότερες έδρες στο ισπανικό κοινοβούλιο, όχι όμως και την αυτοδυναμία. Το PP συγκεντρώνει 137 δεκατέσσερις περισσότερες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του Δεκεμβρίου του 2015 οι οποίες δεν κατάφεραν να δώσουν κυβέρνηση. Ωστόσο και αυτή τη φορά οι έδρες αυτές απέχουν πολύ από τις 176 σε σύνολο 350 εδρών που απαιτούνται προκειμένου ένα κόμμα να έχει την αναγκαία πλειοψηφία εντός της ισπανικής βουλής. Δεύτεροι τερμάτισαν τελικά οι Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ (PSOE), παρά τις αρχικές δημοσκοπήσεις που τους ήθελαν να έρχονται τρίτοι μετά τους Unidos Podemos. Το ισπανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα κατακτά έτσι 85 έδρες έναντι 90 εδρών που κατείχαν στην απερχόμενη βουλή. Από την πλευρά τους οι Unidos Podemos, ο συνασπισμός των Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας με την κομμουνιστική Ενωμένη Αριστερά, κατέκτησαν την τρίτη θέση και 71 έδρες. "Ελπίζαμε να τα πάμε καλύτερα", δήλωσε μάλιστα εμφανώς απογοητευμένες ο Πάμπλο Ιγκλέσιας χθες βράδυ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Οι φιλελεύθεροι Ciudadanos διασφαλίζουν 32 έδρες, δηλαδή 8 λιγότερες από τις προηγούμενες εκλογές, ενώ δηλώνουν πρόθυμοι να συνεργαστούν με τον Μ. Ραχόι για τον σχηματισμό βιώσιμου κυβερνητικού σχήματος.

Ο Ραχόι ζητά εντολή διακυβέρνησης

Πάντως παρά το γεγονός ότι το Λαϊκό Κόμμα δεν καταφέρνει για μια ακόμη φορά να σχηματίσει άμεσα αυτοδύναμη κυβέρνηση, ο Μαριάνο Ραχόι εμφανίστηκεικανοποιημένος με το αποτέλεσμα και αισιόδοξος για την αποφυγή ενός νέου κυβερνητικού αδιεξόδου. "Κερδίσαμε τις εκλογές και τώρα διεκδικούμε το δικαίωμά μας να κυβερνήσουμε" δήλωσε χαρακτηριστικά από τη Μαδρίτη, στέλνοντας μήνυμα προς επίδοξους κυβερνητικούς εταίρους. O ίδιος μάλιστα ελπίζει να έχει σχηματίσει κυβέρνηση σε ένα μήνα. Πρέπει να προσπαθήσω να εξασφαλίσω μια πλειοψηφία για να κυβερνήσω γιατί χωρίς αυτήν, είναι πολύ δύσκολο, πολύ πολύπλοκο", δήλωσε ο Ραχόι στον ραδιοφωνικό σταθμό Cope «Πιστεύω πως μέσα σε έναν μήνα μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία για τα βασικά. Θα ήταν ανοησία να χάσουμε χρόνο για πολλούς άλλους μήνες», είπε ακόμη.

Σε κάθε περίπτωση η άμεση δημιουργία σταθερής κυβέρνησης που θα απολαύει την εμπιστοσύνη της ισπανικής Βουλής είναι επιτακτική, δεδομένου ότι εδώ και έξι μήνες βρίσκεται στην ουσία σε καθεστώς ακυβερνησίας. Εάν και αυτή τη φορά τα ισπανικά κόμματα δεν κατορθώσουν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης δεν αποκλείεται ακόμη και η εκ νέου προσφυγή σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε διάστημα έξι μηνών. Ωστόσο ήδη από τώρα αποκλείεται το ενδεχόμενο συνεργασίας Λαϊκού Κόμματος και Σοσιαλιστών, κάτι που οι δεύτεροι απέκλεισαν άλλωστε ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο. Επίσης και το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μεταξύ Σοσιαλιστών και Unidos Podemos τελικά απομακρύνεται δεδομένου ότι δεν καταφέρνουν τελικά από κοινού να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία, εξαιτίας ιδίως των χαμηλότερων των προσδοκώμενων ποσοστών των δεύτερων.

Τα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης

Μετά τις 19 Ιουλίου ο Βασιλιάς Φελίπε θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε έναν από τους υποψηφίους αν και θεωρητικά θα αναμένει τη συμφωνία των κομμάτων για τον υποψήφιο. Εάν αυτός ο υποψήφιος αποτύχει να διασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία- 176 έδρες- τότε θα υπάρξει δεύτερη ψηφοφορία σε 48 ώρες. Στην δεύτερη ψηφοφορία ο υποψήφιος χρειάζεται μόνο απλή πλειοψηφία. Σε περίπτωση και δεύτερης αποτυχίας ο Βασιλιάς θα πρέπει να ορίσει νέο υποψήφιο. Εάν η όλη διαδικασία αποτύχει σε βάθος δύο μηνών προκηρύσσονται νέες εκλογές.

Κυβέρνηση Κεντροδεξιάς με PP και Ciudadanos

τα δύο κόμματα μπορούν να συγκεντρώσουν 169 έδρες, επτά λιγότερες από την απόλυτη πλειοψηφία. Δυνητικά θα μπορούσαν να πάρουν άλλες έξι έδρες από τα περιφερειακά κόμματα στην Χώρα των Βάσκων και τα Κανάρια Νησιά. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογές ο ηγέτης των Ciudadanos Αλμπερτ Ριβέρα έχει δηλώσει πρόθυμος να συνεργαστεί με το κόμμα του Ραχόι αν και επιμένει ότι ο τελευταίος δεν θα πρέπει να ηγηθεί του συνασπισμού.

Μεγάλος Συνασπισμός μεταξύ του PP και των Σοσιαλιστών

Ο ίδιος ο Μαριάνο Ραχόι θα προτιμούσε έναν μεγάλο συνασπισμό των παραδοσιακών συντηρητικών κομμάτων με τα σοσιαλιστικά. Ενας τέτοιος συνασπισμός θα καταλάμβανε 222 έδρες προσφέροντας τη σταθερότητα για την ανάκαμψη της οικονομίας την επόμενη τετραετία. Ομως ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσες έχει αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο

Κυβέρνηση μειοψηφίας του PP

Εάν ο Ραχόι δεν καταφέρει να διασφαλίσει την υποστήριξη των κεντροδεξιών κομμάτων ή των Σοσιαλιστών θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφία με 137 έδρες και να βασίζεται σε μια άτυπη συμφωνία για αποχή των Σοσιαλιστών και των Ciudadanos σε κάθε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησής του.

Podemos και PSOE

O συνδυασμός των αριστερών δυνάμεων δεν μπορεί να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία παρά μόνο 156 έδρες. Ούτως ή άλλως θεωρείται απίθανο ως σενάριο με δεδομένη την μειούμενη υποστήριξη στους σοσιαλιστές αλλά και τις μεγάλες διαφορές του κόμματος του Σάντσες με τους Podemos.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΥΜΒΟΛΟ 03 Δεκ 2021 | 10:09

To La Casa de Papel λέει 'adiós'

Μία κουβέντα του Esquire με το cast και τον δημιουργό του La Casa De Papel, πριν από το μεγάλο φινάλε.

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 20 Νοε 2021 | 22:32

Κατρούγκαλος για ισπανοτουρκική συμφωνία: Σοβαρές οι ευθύνες της κυβέρνησης που δεν την επέτρεψε

Ευθύνες στην κυβέρνηση που δεν απέτρεψε την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία από ευρωπαϊκές χώρες, επέρριψε ο Γ. Κατρούγκαλος.

ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΥΝΕΒΑΛΑΝ 20 Νοε 2021 | 16:54

Κορονοϊός - Το παράδειγμα Ισπανίας & Πορτογαλίας: Πώς κατάφεραν να έχουν λίγα κρούσματα και άδειες ΜΕΘ

Τόσο η Ισπανία όσο και η Πορτογαλία χαρακτηρίζονται "όαση" στην πανδημική έρημο της Ευρώπης.

ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ 20 Νοε 2021 | 10:18

"Υπεράνω πάσης αμφιβολίας η αλληλεγγύη μας", λέει ο Ισπανός ΥΠΕΞ στον Δένδια μετά την προκλητική συμφωνία με την Τουρκία

"Υπεράνω πάσης αμφιβολίας η αλληλεγγύη της Ισπανίας στα κράτη-μέλη της ΕΕ", είπε ο Ισπανός ΥΠΕΞ στο Νίκο Δένδια, μετά τις έντονες αντιδράσεις της Ελλάδας για την ισπανοτουρκική συμφωνία.

ΓΙΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΚΛΗΘΗΚΕ Ο ΙΣΠΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ 19 Νοε 2021 | 21:34

Στην Αθήνα ο Ισπανός ΥΠΕΞ μετά την αντίδραση Δένδια για την συμφωνία Μαδρίτης - Άγκυρας

Επικοινωνία Ν.Δένδια με τον Ισπανό ΥΠΕΞ ο οποίος αναμένεται στην Αθήνα για διευκρίνιση των ζητημάτων ελληνικού ενδιαφέροντος που προέκυψαν από την επίσκεψη Σάντσεθ στην Άγκυρα.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΙΣΠΑΝΙΑΣ 19 Νοε 2021 | 14:46

Καρφί Νίκου Δένδια για την Ισπανία και τις "πλάτες" που βάζει στην Τουρκία- Ας δει τι κάνει η Γαλλία

Μήνυμα στην Ισπανία να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γαλλίας και να μην εξοπλίζει χώρες που απειλούν με πόλεμο άλλες χώρες και κυρίως της Ε, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 19 Νοε 2021 | 13:04

Καρφιά ΚΙΝΑΛ: Αντίθετη στις αποφάσεις της ΕΕ η στήριξη της Ισπανίας στη Τουρκία

Αντίθετη στις αποφάσεις της ΕΕ για τη Τουρκία είναι η στήριξη από την Ισπανία, όπως σημειώνει το ΚΙΝΑΛ, σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου.

ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 18 Νοε 2021 | 19:03

Πώς αντιδρά η Αθήνα για τις εξαγωγές όπλων από την Ισπανία στην Τουρκία - Οι κινήσεις της κυβέρνησης

Η ελληνική πλευρά έχει εγείρει επανειλημμένα το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων ευρωπαϊκών κρατών προς την Τουρκία, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΣΑΝΤΣΕΘ 18 Νοε 2021 | 08:47

Πλάτες από Σάντσεθ στον Ερντογάν μετά τις ελληνικές συμφωνίες: Συμφωνία για προμήθεια και δεύτερου μίνι αεροπλανοφόρου

Η Ισπανία προχωράει σε ενίσχυση των αμυντικών της σχέσεων με την Τουρκία, την ώρα που ο Ερντογάν απειλεί ευθέως την Ελλάδα.

ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΘΕΣΗ 12 Νοε 2021 | 00:06

Εθνική Ελλάδος: Όνειρο ήταν και πάει - Ήττα από την Ισπανία και... αντίο Μουντιάλ [Βίντεο]

Η Εθνική Ελλάδος έχασε με 1-0 στο ΟΑΚΑ από την Ισπανία και αποχαιρέτησε κάθε ελπίδα πρόκρισης στο Μουντιάλ του Κατάρ

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ Η "ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ" 11 Νοε 2021 | 21:18

Προκριματικά Μουντιάλ: "Δώρο" από τη Γεωργία στην Εθνική Ελλάδος - Η ενδεκάδα του Φαν’τ Σχιπ κόντρα στην Ισπανία

Η Γεωργία νίκησε τη Σουηδία με 2-0 και αναπτέρωσε τις ελπίδες της Εθνικής μας ομάδας για τη δεύτερη θέση - Μόνο νίκη θέλει η Ελλάδα με την Ισπανία

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΔΡΑΣΤΗΣ 07 Δεκ 2021 | 17:31

Άνδρας άνοιξε πυρ σε ΚΕΠ της Μόσχας γιατί του είπαν να βάλει μάσκα: Δύο νεκροί και τέσσερις τραυματίες μεταξύ τους ένα παιδί

Άνδρας άνοιξε πυρ σε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών στη Μόσχα - Δυο νεκροί, τέσσερις τραυματίες

ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΛΙΝΤΝΕΡ 07 Δεκ 2021 | 14:13

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας εξυμνεί τα "πολύ εντυπωσιακά μεταρρυθμιστικά μέτρα" της ελληνικής κυβέρνησης

"Αποτελεί για εμάς σημείο προσανατολισμού η εντυπωσιακή και επιτυχής πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης", τόνισε ο κ. Λίντερ.