Politico: Το σχέδιο της Κομισιόν για την επανέναρξη των ταξιδιών – Πότε θα είναι έτοιμο, ποιες χώρες αντιστέκονται

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τη διευκόλυνση των ταξιδιών διχάζει τις χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με το Politico.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

"Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό" ("Digital Green Certificate") ετοιμάζεται να αποκτήσει η Ευρώπη, υιοθετώντας σχετική νομοθετική πρόταση στις 17 Μαρτίου, με στόχο της Κομισιόν να "ξεμπλοκάρει" τα ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκή Ένωσης στα οποία έχει βάλει "φρένο" η πανδημία.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε επιστολή της στις ευρωπαϊκές χώρες, σκοπός είναι "να διασφαλιστεί ότι όπου οι άνθρωποι μπορούν να απολαμβάνουν την ελεύθερη κυκλοφορία χωρίς κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν".

"Το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό θα σχεδιαστεί για να διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία και να διασφαλίζει ότι ενώ ορισμένοι περιορισμοί της ελεύθερης κυκλοφορίας θα παραμείνουν σε ισχύ, αυτοί θα χρησιμοποιηθούν μόνο όταν δικαιολογείται και στο βαθμό που είναι απαραίτητο", ανέφερε η επιστολή, σύμφωνα με το Politico.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιο είναι το σχέδιο;

Η νομοθετική πρόταση της Κομισιόν θεσπίζεται στις 17 Μαρτίου. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το Politico, η ημερομηνία μπορεί να είναι κοντά, αλλά περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη συμπληρωθεί. Η Κομισιόν εκτίμησε τις πρώτες σκέψεις των χωρών της ΕΕ, την Τετάρτη, σε μια συζήτηση όπου πολλοί διπλωμάτες χαρακτήρισαν ως "χάος". "Υπάρχει μια βαθιά έλλειψη σαφήνειας ως προς το τι είναι πραγματικά το πιστοποιητικό", ανέφερε ένας διπλωμάτης.

Αυτό που θεωρείται βέβαιο, ωστόσο, είναι πως η Κομισιόν θέλει το πιστοποιητικό εμβολιασμού να μην περιλαμβάνει μόνο αποδεικτικά στοιχεία των δόσεων, αλλά και αποτελέσματα τεστ και πληροφορίες σχετικά με την ανάρρωση από τον ιό.

Αεροδρόμιο

Ποιος προωθεί την ιδέα για το πιστοποιητικό εμβολιασμού;

Το σχέδιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για της χώρες της νότιας Ευρώπης, που εξαρτώνται από τουρισμό, όπως η Ισπανία, η Μάλτα, η Κύπρος και η Ελλάδα.

"Η διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής αποκατάστασης της ελεύθερης κυκλοφορίας είναι, κατ’ ανάγκη, θεμελιώδης προτεραιότητα για όλους μας", έγραψε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώτος που υπερασπίστηκε την ιδέα, τον Ιανουάριο στην Φον ντερ Λάιεν.

Από την άλλη, υπάρχουν οι χώρες που ανυπομονούν: Ο υφυπουργός Τουρισμού της Κύπρου Σάββας Περδίος δήλωσε την Πέμπτη ότι οι εμβολιασμένοι Βρετανοί θα γίνονται δεκτοί στη χώρα χωρίς περιορισμούς από τον Μάιο. Η Ισπανία και η Ελλάδα εξετάζουν επίσης ένα "πράσινο μονοπάτι".

Υπάρχουν κι άλλες χώρες που τάχθηκαν υπέρ: Ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπαστιάν Κούρτς, ο οποίος ζήτησε ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό σε τηλεδιάσκεψη ηγετών της ΕΕ την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η Δανία και η Σουηδία ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για τη δημιουργία πιστοποιητικού για την επανεκκίνηση των ταξιδιών. Η Εσθονία, από την άλλη, εργάζεται σε πιλοτικό πρόγραμμα για παγκόσμια πιστοποιητικά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τάσσονται υπέρ όλες οι χώρες της ΕΕ;

Σύμφωνα με το Politico, μπορεί οι Ευρωπαίοι ηγέτες να είχαν μια κοινή προσέγγιση σχετικά με τα πιστοποιητικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι συμφωνούν, καθώς αυτή "η χλιαρή προσέγγιση αφήνει άφθονο περιθώριο" για αμφιβολίες.

"Δεν θα δεχτώ ένα σύστημα που προϋποθέτει την πρόσβαση σε αυτήν ή στην άλλη χώρα με πιστοποιητικό", δήλωσε την Πέμπτη ο Εμμανουέλ Μακρόν. Η ΕΕ πρέπει να αποφύγει ένα σενάριο όπου κάθε χώρα αναπτύσσει το δικό της σύστημα, πρόσθεσε, αλλά "ένα τέτοιο έγγραφο δεν πρέπει να παρέχει συγκεκριμένα δικαιώματα σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί". Παρόμοια και η στάση της ΥΠΕΞ του Βελγίου, Σόφι Βίλμες, που τόνισε ότι είναι πιο θεμελιώδης από ποτέ η απαγόρευση των διακρίσεων.

Η Ανγκελα Μέρκελ, με τη σειρά της, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν μπορεί να είναι η "μόνη" λύση για να επιτρέπεται το ταξίδι, καθώς, για παράδειγμα, δεν υπάρχει ακόμη διαθέσιμο εμβόλιο κορονοϊού για ανηλίκους, ενώ πρόσθεσε ότι ένα αρνητικό τεστ θα συνεχίσει να αποτελεί μια εναλλακτική λύση.

Αν και κανείς δεν αντιτίθεται στην ιδέα κατ ‘αρχήν, υπάρχουν πρακτικές και ηθικές ανησυχίες, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, επισημαίνοντας τον προβληματισμό του για το εάν οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες θα μπορούσαν να μεταδώσουν την ασθένεια.

Θα είναι έτοιμο μέχρι το καλοκαίρι;

Το Politico εξηγεί ότι οι ηγέτες θα πρέπει να εφαρμόσουν ένα ενιαίο πιστοποιητικό στα συστήματα υγείας και στα σύνορά τους και από την πλευρά της η Κομισιόν θα πρέπει να δημιουργήσει μια "πύλη" για τη σύνδεση των εθνικών συστημάτων -κάτι που όπως προειδοποίησε η Φον ντερ Λάιεν θα διαρκέσει τουλάχιστον τρεις μήνες. Μάλιστα, έγγραφο που εστάλη σε αντιπροσωπείες χωρών έθεσε ήδη την προοπτική ενός τετραμήνου.

Σε αυτό το σημείο το δημοσίευμα τονίζει ότι η δημιουργία μιας τέτοιας "πύλης" δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, υπενθυμίζοντας τι συνέβη όταν χώρες της ΕΕ ανέπτυξαν εφαρμογές παρακολούθησης της λοίμωξης, πέρυσι, όπου ορισμένες διάλεξαν διαφορετικές τεχνολογικές λύσεις που καθιστούσε δύσκολη ή αδύνατη την ανταλλαγή δεδομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρειάζεται να ανταλλάξω το "απόρρητο" μου για διακοπές;

Ένα από τα φλέγοντα ζητήματα σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού που προβληματίζει είναι το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων. Όπως σημειώνει το Politico, η επικεφαλής της Κομισιόν τόνισε ότι τα πράσινα πιστοποιητικά θα σέβονται την προστασία δεδομένων, την ασφάλεια και το απόρρητο. Ωστόσο, οι ρυθμιστές προστασίας της Ευρώπης δεν φαίνεται να τρελαίνονται για την ιδέα.

Η ρυθμιστική αρχή του Βελγίου μιλά για ασάφειες σχετικά με την αποθήκευση των δεδομένων των εμβολιασμένων αλλά και με τις λεπτομέρειες του τρόπου κοινοποίησης των δεδομένων. Ανησυχεί, επίσης, ότι οι αρχές μπορούν να διατηρήσουν αυτά τα δεδομένα για πολύ καιρό.

Ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων Wojciech Wiewiórowski χαρακτήρισε την ιδέα ενός πιστοποιητικού "ακραία", λέγοντας επίσης ότι "ακόμη και το όνομα τον ξενίζει κάπως".

Η γαλλική αρχή δεδομένων δήλωσε ότι είναι δυνατόν να εφαρμοστούν ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά και να εξακολουθούν να τηρούνται οι κανόνες προστασίας δεδομένων της ΕΕ, αλλά είναι πολύ πιθανό οι ακτιβιστές να προσφύγουν σε οποιοδήποτε είδος συστήματος.

Υπάρχουν ζητήματα νομιμότητας με το πιστοποιητικό;

Η τρέχουσα περιορισμένη προμήθεια εμβολίων – όχι μόνο σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως – είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτρέπει να μην γίνει ο εμβολιασμός προϋπόθεση για τα ταξίδια προς το παρόν, αν και η απόφαση πρόκειται να επανεξεταστεί σε λίγους μήνες.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, ένας οργανισμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σχεδίασε επίσης μια (μη δεσμευτική) κόκκινη γραμμή γύρω από τα πιστοποιητικά εμβολιασμού τον Ιανουάριο, υποστηρίζοντας ότι είναι κατάλληλα μόνο για την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας και των ανεπιθύμητων ενεργειών των εμβολίων.

Η εισηγήτρια για αυτό, η Γαλλίδα βουλευτίς Jennifer de Temmerman, προειδοποίησε ότι τέτοια πιστοποιητικά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια εντελώς νέα κατηγορία εχόντων και μη εχόντων, βάσει του καθεστώτος εμβολιασμού. Και δεδομένου του ρυθμού εμβολιασμού στη χώρα της αυτή τη στιγμή, σημείωσε ότι σε αυτό το σημείο το δικαίωμα για ταξίδια θα ανήκει κυρίως στους κατοίκους των γηροκομείων.

Η Camino Mortera-Martinez από το Centre for European Reform υποστηρίζει ότι οι μη εμβολιασμένοι δεν θα αντιμετωπίζουν διακρίσεις, καθώς θα επιτρέπονται τα ταξίδια υπό περιορισμένες συνθήκες -απλώς θα είναι ευκολότερο για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θα λειτουργήσει πραγματικά για να μειώσει τους ρυθμούς μετάδοσης;

Δεν ξέρουμε, απαντά το Politico, τονίζοντας πως αυτός είναι ο λόγος που η ιδέα δεν έχει υιοθετηθεί από τον ΠΟΥ. Υπάρχουν ακόμα "κρίσιμα άγνωστα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού στη μείωση της μετάδοσης", δήλωσε ο οργανισμός υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελευταία του δήλωση. Μπορεί οι δόσεις του εμβολίου να αποτρέπουν σαφώς τα συμπτώματα, ωστόσο, δεν είναι βέβαιο σχετικά με το εάν οι ασυμπτωματικοί μπορούν ακόμα να μεταδώσουν τον ιό.

Επίσης, παραμένει άγνωστο πόσο καιρό πριν ταξιδέψουν τα άτομα που πρέπει να εμβολιαστούν, ούτε εάν άτομα που έχουν αντισώματα μετά την ανάρρωση από την COVID-19 πρέπει να εξαιρούνται.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ 07 Απρ 2021 | 15:09

Έξαλλη η Ευρώπη με την αγένεια Ερντογάν που άφησε όρθια την Φον ντερ Λάιεν: Αυτό δεν θα επαναληφθεί

Ενοχλημένη η Ευρώπη από την απρεπή συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν έναντι της Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ 07 Απρ 2021 | 07:12

Ο Λευκός Οίκος απορρίπτει τη δημιουργία ομοσπονδιακού διαβατηρίου εμβολιασμού

Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να επιβάλλει στους Αμερικανούς να αποκτήσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον κορονοϊό.

ΑΙΡΟΝΤΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ 04 Απρ 2021 | 14:34

Βρετανία: "Πράσινο φως" για πιστοποιητικά εμβολιασμού και διεθνή ταξίδια - Αύριο οι ανακοινώσεις Τζόνσον

Η Βρετανία άρχισε να άρει σταδιακά τους αυστηρούς περιορισμούς που είχε θέσει σε ισχύ εδώ και μήνες, χάρη στην επιτυχία της εκστρατείας των εμβολιασμών.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ SURE 30 Μαρ 2021 | 15:16

Κομισιόν - πρόγραμμα SURE: Επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για προστασία θέσεων εργασίας και εισοδημάτων

Η Κομισιόν πρότεινε στο Συμβούλιο να χορηγήσει πρόσθετη χρηματοδοτική συνδρομή ύψους 3,7 δισ. ευρώ σε έξι κράτη μέλη στο πλαίσιο του SURE.

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ 28 Μαρ 2021 | 20:04

Ιταλία: Το "ψηφιακό πράσινο πάσο" είναι ο σωστός δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ξεκίνησε η όλη προετοιμασία και αναμένεται να υπάρξει αναλυτική ανταλλαγή απόψεων για την εφαρμογή του, τόνισε ο Ιταλός υπουργός Υγείας.

ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 28 Μαρ 2021 | 11:46

Χάρης Θεοχάρης για τουριστική σεζόν: "Η Ελλάδα θα είναι σε θέση να υποδεχτεί τουρίστες και πριν την 14η Μαΐου"

Ο υπουργός αφήνει μια αχτίδα αισιοδοξίας οι ελεύσεις ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα να είναι και πριν την 14η Μαΐου.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 25 Μαρ 2021 | 12:31

Ο Νάσος Παπαργυρόπουλος αποκαλύπτει: "Πήγαν να με απαγάγουν στην Ινδία"

Στις εμπειρίες από τα ταξίδια που έχει κάνει, αναφέρθηκε ο Νάσος Παπαργυρόπουλος

ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ 20 Μαρ 2021 | 20:49

Μαργαρίτης Σχοινάς: Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχει εμβολιαστεί το 70% του γενικού πληθυσμού

Θα είμαστε σε θέση μέχρι το τέλoς του καλοκαιριού, ίσως και λίγο νωρίτερα, να εμβολιάσουμε το 70% του γενικού πληθυσμού των Ευρωπαίων, είπε ο κ. Σχοινάς.

ΚΑΠΝΟΓΟΝΑ ΚΑΙ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 20 Μαρ 2021 | 18:50

Βρετανία: Εκατοντάδες διαδηλωτές χωρίς μάσκες στους δρόμους του Λονδίνου - Συμπλοκές για την άρση του lockdown [εικόνες]

Εκατοντάδες κάτοικοι, χωρίς μάσκα, πραγματοποίησαν πορεία στο Hyde Park, την Oxford Street, παρά τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 18 Μαρ 2021 | 18:32

Νέα ψεκασμένο παραλήρημα Βελόπουλου: Μετά τις μάσκες και τα εμβόλια τα έβαλε με το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Μύθευμα "πανάκειας" χαρακτηρίζει το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

ΣΤΙΣ 25 - 26 ΜΑΡΤΙΟΥ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ 18 Μαρ 2021 | 15:43

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας παραμένουν στο τραπέζι

Στο τραπέζι της ΕΕ παραμένουν οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ 18 Μαρ 2021 | 15:34

ΥΠΕΞ: Στην έκθεση της ΕΕ για την Τουρκία πρέπει το "καρότο και το μαστίγιο να είναι πάντα στο τραπέζι"

"Η έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία θα πρέπει να έχει μια διττή προσέγγιση", τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΜΕΡΑ25 18 Μαρ 2021 | 13:25

Ο Βαρουφάκης ζητά την "απόλυση" της φον ντερ Λάιεν: Δική της ευθύνη το εμβολιαστικό φιάσκο

"Έχει έρθει η στιγμή να απολυθεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν", δηλώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης με αφορμή τον εμβολιασμό.