X

Πολιτική κρίση στον Καναδά: Πληροφορίες ότι παραιτείται ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό μετά από 9 χρόνια

Η αποχώρηση του Τριντό θα αφήσει το Φιλελεύθερο κόμμα χωρίς επικεφαλής, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν πίσω από τους Συντηρητικούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Γράφει: TheToc team

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία του Φιλελεύθερου Κόμματος μετά από εννέα χρόνια στην εξουσία, ανέφερε την Κυριακή η εφημερίδα The Globe and Mail, επικαλούμενη τρεις πηγές.

Η αποχώρηση του Τριντό θα αφήσει το κόμμα χωρίς επικεφαλής, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Φιλελεύθεροι έρχονται δεύτεροι μετά τους Συντηρητικούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε εκλογές που πρέπει να διεξαχθούν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Πηγές ανέφεραν στην Globe and Mail ότι δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα πότε θα παραιτηθεί ο Τριντό, αλλά πρόσθεσαν ότι αναμένουν πως αυτό θα συμβεί πριν από την έκτακτη συνεδρίαση τωης Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Φιλελεύθερων την Τετάρτη.

Όλο και πιο πολλοί Φιλελεύθεροι βουλευτές, θορυβημένοι από σειρά ζοφερών δημοσκοπήσεων, προέτρεψαν δημοσίως τον Τριντό να παραιτηθεί. Το γραφείο του πρωθυπουργού δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχόλιο.

Το πρόγραμμα του Τριντό για σήμερα περιλαμβάνει συνεδρίαση της υπουργικής επιτροπής για τις σχέσεις Καναδά-ΗΠΑ.

Διαβάστε Επίσης

Παραμένει ασαφές εάν ο Τριντό θα αποχωρήσει αμέσως ή θα παραμείνει πρωθυπουργός έως ότου επιλεγεί νέος ηγέτης των Φιλελευθέρων, προστίθεται στο ρεπορτάζ της Globe and Mail.

Σε πολιτική κρίση ο Καναδάς

Ο Τριντό ανέλαβε ηγέτης των Φιλελευθέρων το 2013, όταν το κόμμα αντιμετώπιζε βαθιά κρίση και είχε πέσει στην τρίτη θέση στο κοινοβούλιο.

Εάν παραιτηθεί, θα υπάρξουν φωνές για άμεσες εκλογές, προκειμένου να σχηματισθεί μια σταθερή κυβέρνηση, ικανή να αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ο Τριντό συζήτησε με τον υπουργό Οικονομικών Ντομινίκ Λεμπλάνκ το ενδεχόμενο να οριστεί μεταβατικός αρχηγός του κόμματος και πρωθυπουργός, ανέφερε πηγή στην εφημερίδα, προσθέτοντας ότι αυτό θα ήταν ανέφικτο εάν ο Λεμπλάνκ σχεδιάζει να διεκδικήσει την ηγεσία.

Αν και η Οτάβα ξόδεψε πολλά για την προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, δημιουργώντας δημοσιονομικά ελλείμματα-ρεκόρ, αυτό τελικά δεν προστάτεψε την κυβέρνηση από την οργή του κόσμου καθώς οι τιμές εκτινάχθηκαν στα ύψη.

Επιπλέον, η μεταναστευτική πολιτική οδήγησε σε εκατοντάδες χιλιάδες αφίξεις, δημιουργώντας τεράστια πίεση στην αγορά κατοικίας.