
Κάθε χρόνο λίστα του περιοδικού Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή κατάταξη του προσωπικού πλούτου των super rich του πλανήτη.
Από το 1982, εδώ και 40 χρόνια, το Forbes λειτουργεί ως το απόλυτο βαρόμετρο για τους πλούσιους και ισχυρούς που κατανοούν ότι τα δύσκολα αρχίζουν μόλις κατορθώσουν να μπουν στη λίστα, μια που η διατήρηση της θέσης τους μόνο αυτονόητη δεν είναι. Μια ειδική υποκατηγορία πλουσίων που έχουν μια θέση στην περίφημη λίστα, είναι οι celebrities, τα λαμπερά πρόσωπα του θεάματος που είναι ταυτόχρονα και επιχειρηματίες που επενδύουν στον εαυτό τους αλλά και που αποδεικνύονται πολύ ικανοί στο να κάνουν κερδοφόρες επενδύσεις.
Το 1982 μόνο δύο τέτοιες λαμπερές προσωπικότητες ανήκαν στο κλειστό κλαμπ των super rich: η Γιόκο Όνο και ο Μπομπ Χόουπ. Το όριο ήταν βέβαια χαμηλό: αρκούσε προσωπική περιουσία 150 εκατομμυρίων δολαρίων. Μέχρι τις αρχές του '00 μόνο άλλοι έξι φιγούραραν στη λίστα, και, από τους συνολικά οκτώ celebrities του Forbes μόνο τρεις έγιναν δισεκατομμυριούχοι: ο Τζορτζ Λούκας, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και η Όπρα Γούινφρεϊ.
Στα επόμενα χρόνια ο αριθμός των μεγάλων αστέρων που μπήκαν στο κλειστό κλαμπ έγινε διψήφιος. Αλλά από τους επιπλέον 11 celebrities, οι 8 εκ των οποίων μπήκαν στη λίστα μετά το 2021, δεν τα κατάφεραν όλοι να διατηρήσουν τη θέση τους, όπως η Kylie Jenner και ο Kanye West. Φέτος, τρεις νέες είσοδοι έκαναν τη λίστα των υπερπλουσίων του κόσμου μας πιο λαμπερό. Είναι οι Τζίμι Μπάφετ, Λε Μπρόν Τζέιμς και Τάιγκερ Γουντς.
Η παλιά σχολή: Γιόκο Όνο, Μπομπ Χόουπ
Η χήρα του Τζον Λένον μπήκε στη λίστα του Forbes 400 το 1982, δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του συζύγου της, με προσωπική περιουσία 150 εκατ. δολάρια, αλλά βγήκε το 1986. Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της προερχόταν φυσικά από το μερίδιο του Λένον στα δικαιώματα της μουσικής των Beatles. Ένα άλλο, ιδιαίτερο, αλλά προσοδοφόρο περιουσιακό στοιχείο ήταν για τη μυσρηριώδη Γιαπωνέζα οι 250 αγελάδες που εξέτρεφε σε φάρμα στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης, με αξία περίπου 7,5 εκατ. δολάρια.
Ο ηθοποιός Μπομπ Χόουπ μπήκε στη λίστα το 1982 με περιουσία 280 εκατ. δολάρια αλλά βγήκε το 1984. Το 1983 η λίστα Forbes 400 υπολόγισε ότι η περιουσία του είχε φτάσει τα 200 εκατ. δολάρια. Ο Χόουπ έγινε έξαλλος και τους προκάλεσε να φέρουν αποδεικτικά στοιχεία ισχυριζόμενος ότι δεν είχε ούτε 50 εκατ. δολάρια. Το Forbes προσέλαβε έναν εκτιμητή για να ελέγξει την τεράστια ακίνητη περιουσία του ηθοποιού στην Καλιφόρνια. Αποδείχθηκε ότι και οι δύο πλευρές έκαναν λάθος.

Η περιουσία του περιλάμβανε και κάποιες μετοχές της εταιρείας ηλεκτρικών και ηλετρονικών ειδών RCA και μικρή συμμετοχή σε πετρελαϊκές εταιρείες του Τέξας. Ο Χόουπ είχε βγάλει το πρώτου το εκατομμύριο πολλές δεκαετίες νωρίτερα επενδύοντας στο πετρέλαιο.
Στίβεν Σπίλμπεργκ: "Είμαι τζογαδόρος"
Ο πολυβραβευμένος οσκαρικός σκηνοθέτης μπήκε στη λίστα το 1987 με 225 εκατ. δολάρια ενώ η σημερινή καθαρή αξία του είναι στα 4 δισ. δολάρια.

"Είμαι τζογαδόρος", δήλωσε ο Σπίλμπεργκ στο Forbes το 1994, τη χρονιά που έγινε ο πρώτος δισεκατομμυριούχος από τη βιομηχανία του θεάματος. "Δεν έχω πάρει μισθό εδώ και περίπου μια δεκαετία". Αντ' αυτού, έπεισε τα κινηματογραφικά στούντιο να τον αμείβουν για τις ταινίες του με ένα μερίδιο από τον ακαθάριστο τζίρο. Η αμοιβή του από το μπλοκμπάστερ του 1993 "Jurassic Park" ανήλθε στο ποσό-ρεκόρ για την εποχή των 250 εκατ. δολαρίων. Οι ταινίες του τρεις φορές βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη τού έχουν αποφέρει έκτοτε περισσότερα από 10 δισ. δολάρια, ενώ παίρνει ποσοστό από κάθε εισιτήριο που πωλείται στα θεματικά πάρκα της Universal, όπως αυτό του Indiana Jones.
Όπρα: Η πρώτη μαύρη δισεκατομμυριούχος
Η Όπρα Γουίνφρεϊ μπήκε στη λίστα το 1995 με 340 εκατ. δολάρια, ενώ η σημερινή καθαρή αξία της είναι στα 2,5 δισ. δολάρια. Η παρουσιάστρια talk-show έκανε το ντεμπούτο της στο Forbes 400 το 1995, αντικαθιστώντας τον Μπιλ Κόσμπι ως η μόνη Αφροαμερικανίδα στη λίστα. Το 2003 έγινε η πρώτη μαύρη δισεκατομμυριούχος.

Τα έσοδά της εκτοξεύτηκαν όταν έπαψε να εργάζεται ως υπάλληλος μεγάλων στούντιο παραγωγής και έγινε παραγωγός του εαυτού της.
Μπιλ Κόσμπι: Πριν τα σκάνδαλα
Σημειώνεται ότι ο Μπιλ Κόσμπι είχε μπει στη λίστα το 1992 με 300 εκατ. δολάρια αλλά βγήκε το 1995. Τα χρόνια του ήταν πολύ πριν κατηγορηθεί από δεκάδες γυναίκες για σεξουαλική παρενόχληση και καταδικαστεί.

Την εποχή που παρουσίαζε το The Cosby Show η τηλεθέαση έκανε ρεκόρ σε κάθε επεισόδιο: Τη σειρά παρακολουθούσαν 63 εκατομμύρια τηλεθεατές την εβδομάδα και ο Κόσμπι έπαιρνε μερίδιο από τα κέρδη της σειράς, καθώς και από τα κέρδη του spin-off με τίτλο "A Different World".
Τζορτζ Λούκας: Τζεντάϊ και φωτόσπαθα
Ο δημιουργός του "Πολέμου των Άστρων" μπήκε στη λίστα το 1997 με περιουσία 2 δισ. δολαρίων ενώ σήμερα αποτιμάται στα 5 δισ. δολάρια. Το 1977 με τον "Πόλεμο των Άστρων" έβαλε τα θεμέλια για ένα από τα ισχυρότερα franchise όλων των εποχών.

Με την εταιρεία του, τη LucasFilm δημιούργησε από τα πρωτοποριακά ψηφιακά κινηματογραφικά προϊόνταν. Η εταιρεία του εξαγοράστηκε από Disney προς ένα ποσό που υπερέβη τα 4 δισ. δολάρια.
J.K. Rowling: Την έφαγε η υψηλή φορολογία
Η δημιουργός του Χάρι Πότερ μπήκε στη λίστα το 2004 με προσωπική περιουσία 1 δισ. δολάρια, αλλά βγήκε το 2012.

Η συγγραφέας του Χάρι Πότερ είχε ήδη γίνει δισεκατομμυριούχος στο 5ο από τα 7 μυθιστορήματα της σειράς με τις μεγαλύτερες πωλήσεις και ενώ είχαν βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες οι τρεις από τις επτά ταινίες βασισμένες στα βιβλία της. Το 2010 άνοιξε το πρώτο θεματικό πάρκο Wizarding World of Harry Potter. Δύο χρόνια μετά, η Ρόουλινγκ βγήκε από τη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes εξαιτίας της υψηλής φορολόγησης στο Ηνωμένο Βασίλειο και μιας δωρεάς 160 εκατ. δολαρίων για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Μάικλ Τζόρνταν: Θρύλος στο παρκέ αλλά και δαιμόνιος επενδυτής
Ο θρύλος του ΝΒΑ έγινε ο πρώτος δισεκατομμυριούχος αθλητής το 2014. Μπήκε στη λίστα το 2015 με 1 δισ. δολάρια, ενώ η σημερινή καθαρή αξία του είναι 2 δισ. δολάρια.
Στα 15 χρόνια παρουσίας του στο αμερικανικό πρωτάθληματα μπάσκετ κέρδισε περισσότερα από 90 εκατ. δολάρια. Εκτός γηπέδου, όμως, τα έσοδα του ήταν πολύ περισσότερα: 1,8 δισ. δολάρια προ φόρων από τις συνεργασίες του με τη Nike και άλλες εταιρείες. Η μεγαλύτερη επιτυχία του είναι η εξαγορά της ομάδας Charlotte Hornets το 2010. Συγκεκριμένα, αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών των Hornets όταν η αξία τους ήταν στα 175 εκατ. δολάρια - σήμερα, η αποτίμηση της ομάδας αγγίζει τα 1,7 δισ. δολάρια.
Κάιλι Τζένερ: Μπήκε και βγήκε μέσα σε 2 χρόνια - Είπε ψέμματα
Το Forbes είχε χαρακτηρίσει την Κάιλι Τζένερ τη νεότερη αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχο όλων των εποχών σε ηλικία μόλις 21 ετών όταν μπήκε στη λίστα το 2019 με 1 δισ. δολάρια. Το 2021 βγήκε καθώς αποκαλύφθηκαν τα ψέμματα που είχε πει.

Όταν πούλησε το 51% της Kylie Cosmetics στον κολοσσό ομορφιάς Coty τον Ιανουάριο του 2020 έναντι 1,2 δισ. δολαρίων, όλα έμοιζαν πολύ εντυπωσιακά αλλά ένας προσκετικός έλεγχος έδειξε ότι η μαμά-μάνατζερ, Κρις Τζένερ, κατείχε ποσοστό στην εταιρεία και πως το label εντέλει ήταν πολύ λιγότερο κερδοφόρο.
Jay-Z: Δισεκατομμυριούχος χάρη σε επενδύσεις στην Uber και σε έργα τέχνης
Ο πρώτος δισεκατομμυριούχος από τον χώρο της χιπ-χοπ μουσικής μπήκε στη λίστα το 2020, με 1 δισ. δολάρια ενώ η σημερινή καθαρή αξία του είναι 2,5 δισ. δολάρια.
Ο Jay-Z έχει υπερδιπλασιάσει την περιουσία του μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια, χάρη στις συμμετοχές του στην Uber και στην Block (στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας συμμετέχει), καθώς και στις επενδύσεις του σε έργα τέχνης του Jean-Michel Basquiat. Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του οφείλεται σε δύο labels οινοπνευματωδών ποτών. Η LVMH εξαγόρασε το 50% της σαμπάνιας του, Armand de Brignac, το 2021, και τον Ιανουάριο η Bacardi εξαγόρασε την πλειοψηφία των μετοχών του στην εταιρεία παραγωγής κονιάκ D'usse.
Κιμ Καρντάσιαν: Σταρ των ρεάλιτι και επιχειρηματίας
Η Κιμ Καρντάσιαν μπήκε στη λίστα το 2021 με 1 δισ. δολάρια, ενώ η σημερινή καθαρή αξία της είναι 1,2 δισ. δολάρια.

Η σταρ των ριάλιτι που έγινε στέλεχος επιχειρήσεων ξεκίνησε την KKW Beauty το 2019 και πούλησε το 20% της εταιρείας καλλυντικών direct-to-consumer στην Coty έναντι 200 εκατ. δολαρίων. Το label έκλεισε και αντικαταστάθηκε από την SKKN by Kim, μια πολυτελή σειρά περιποίησης δέρματος. Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της Kardashian οφείλεται στη σειρά shapewear SKIMS, η οποία αποτιμήθηκε στα 3,2 δισ. δολάρια το 2022.
Ριάνα: Καλλυντικά και εσώρουχα
Η Ριάνα μπήκε στη λίστα το 2022 με περιουσία 1,7 δισ. δολάρια, ενώ η σημερινή της αξία έχει πέσει στα 1,4 δισ. δολάρια.

Η Ριάνα έχει δύο brands αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων: την εταιρεία καλλυντικών Fenty Beauty και τη μάρκα εσωρούχων Savage X Fenty. H Fenty Beauty συνεργάζεται με τον κολοσσό πολυτελών ειδών LVMH, ο οποίος δήλωσε ότι τα έσοδα του label διπλασιάστηκαν το 2022. Το Forbes εκτιμά ότι η Rihanna έχει ποσοστό 30% στη Savage X Fenty, η οποία αποτιμήθηκε στα 3 δισ. δολάρια πριν από έναν χρόνο, όταν φερόταν να εξετάζει το ενδεχόμενο της δημόσιας εγγραφής της.
Kanye West: Μπήκε και βγήκε εξαιτίας των αντισιμητικών σχολίων
Μπήκε στη λίστα το 2021 με 1,8 δισ. δολάρια αλλά βγήκε το 2023. Η περιουσία του οφείλεται κατά κύριο λόγο σε μια συμφωνία ύψους 1,5 δισ. δολαρίων με την Adidas, για την παραγωγή και διανομή της σειράς αθλητικών παπουτσιών και μόδας Yeezy.

Το project κατέρρευσε τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ο West έκανε επανειλημμένως αντισημιτικά σχόλια αναγκάζοντας την Adidas να διακόψει τη συνεργασία. Τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν και άλλες εταιρείες που συνεργάζονταν με τον West (η Gap και η Balenciaga) και έτσι ο "Υe" βγήκε από το κλαμπ των δισεκατομμυριούχων.
Πίτερ Τζάκσον: Ο σκηνοθέτης των "The Lord Of The Rings" και "The Hobbit"
Έκανε το ντεμπούτο του στη λίστα Forbes το 2022 με 1,5 δισ. δολάρια. Ο Τζάκσον έκανε την είσοδο στο κλαμπ των υπερπλουσίων μετά την πώλησε της εταρείας του με αντικείμενο τα οπτικά εφέ, της Weta Digital, πούλησε μέρος των περιουσιακών της στοιχείων στην εταιρεία κατασκευής παιχνιδιών Unity Software.
Ο Τζάκσον και η συνεργαζόμενη εταιρεία κατέχουν το 60%, ενώ η συμφωνία ύψους 1,6 δισ. δολαρίων τού απέφερε 600 εκατ. δολάρια σε μετρητά και 375 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της δημόσιας εταιρείας.
ΛεΜπρον Τζέιμς: Κορυφαίος στο μπάσκετ και δεινός επιχειρηματίας
Ο ΛεΜπρον Τζέιμς, από τους πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές στον κόσμο, μπήκε στη λίστα μόλις φέτος με 1 δισ. δολάρια.

Η συνεργασία του με εταιρείες όπως η Nike, η AT&T, η PepsiCo και η Walmart τού έχουν αποφέρει εκατομμύρια. Κατέχει μερίδια σε εταιρείες όπως η αλυσίδα Blaze Pizza και η Fenway Sports Group, ιδιοκτήτρια των Boston Red Sox. Επιπλέον υπάρχει και η Spring Hill Company, στην οποία υπάγονται μια εταιρεία μάρκετινγκ, μια εταιρεία ψυχαγωγίας και μια πλατφόρμα για αθλητές, για να απασχοληθεί ο δισεκατομμυριούχους μπασκετμπολίστας όταν αποφασίσει κάποτε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.
Τάιγκερ Γουντς: Δισεκατομμυριούχος και εν ενεργεία αθλητής
Και ο Τάιγκερ Γουντς μπήκε στη λίστα φέτος με περιουσία που ανέρχεται στα 1,1 δισ. δολάρια.
Ο Γουντς είναι ο δεύτερος αθλητής μαζί με τον ΛεΜπρόν Τζέιμς, που έγινε δισεκατομμυριούχος ενώ παραμένει στην ενεργό δράση. Μέσα σε τρεις δεκαετίες έχει εισπράξει περίπου 1,7 δισ. δολάρια από τις νίκες του σε τουρνουά γκολφ και σπόνσορες.

Ήταν ο 15ος πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής το 2022, με εισόδημα 68 εκατ. δολάρια. Οι επενδύσεις του περιλαμβάνουν ακίνητα στη Φλόριντα, μια εταιρεία σχεδιασμού γηπέδων γκολφ και μια αλυσίδα γηπέδων μίνι γκολφ.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr