Πομπέο - Χάσπελ: οι νέες επιλογές Τραμπ σε Υπ.Εξωτερικών - CIA

Ποιοί είναι οι δύο στενοί συνεργάτες του Τραμπ που περνούν στο προσκήνιο, σε θέσεις - κλειδιά, μετά την αποπομπή του Ρεξ Τίλερσον από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

pompeo---xaspel-oi-nees-epiloges-tramp-se-upekswterikwn---cia
SHARE THIS
0
SHARES

Στην ιστοσελίδα της CIA υπάρχει ένα εντυπωσιακό βιογραφικό σημείωμα κάτω από το όνομα του Μάικ Πομπέο, που από σήμερα αναλαμβάνει το τιμόνι της αμερικανικής διπλωματίας, στο κρισιμότερο πόστο ουσιαστικά πίσω από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ποιός είναι ο Μάικ Πομπέο

Ο Πομπέο έχει εκλεγεί γερουσιαστής στο Κάνσας, ενώ διατέλεσε μέλος των επιτροπών του Κογκρέσου για τις υπηρεσίες πληροφοριών, καθώς και για την ενέργεια.  

Στα εντυπωσιακά στοιχεία καταγράφεται η αποφοίτησή του από την γνωστή στρατιωτική ακαδημία West Point, καθώς και το πέρασμά του από τις μονάδες που "περιπολούσαν" απέναντι στο "σιδηρούν παραπέτασμα", πριν από την πτώση του τείχους στο Βερολίνο. 

Είναι απόφοιτος της περίφημης Νομικής σχολής του Χάρβαρντ, όπου διατέλεσε μέλος της συντακτικής ομάδας της νομικής επιθεώρησης του πανεπιστημίου. 

Γεννήθηκε στην Καλιφόρνια στις 30 Δεκεμβρίου 1963, είναι παντρεμένος και έχει ένα γιο.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αναλυτές, ο Τραμπ είχε επιλέξει τον Πομπέο για την ηγεσία της CIA, επειδή είχε χάσει την εμπιστοσύνη του στην υπηρεσία, μετά τις γνωστές διαρροές που ανέφεραν ότι η Μόσχα υποστήριξε υπογείως την εκλογή του στο προεδρικό αξίωμα.

 Ο Πομπέο έγινε μέλος του Κογκρέσου το 2010 και τότε χαρακτηρίστηκε σκληρός συντηρητικός, καθώς ήταν ενεργό μέλος του Tea Party.  Συχνά ασκούσε έντονη κριτική στον Μπαράκ Ομπάμα, ιδιαίτερα για την απόφασή του να κλείσει το Γκουαντάναμο, για την "πυρηνική διπλωματία" με το Ιράν και για τον χειρισμό τηγς επίθεσης στο αμερικανικό προξενεί στην Βεγγάζη το 2012.

Τζίνα Χάσπελ: η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που θα ηγηθεί της CIA

Θεωρητικά, η επιλογή της Χάσπελ για τη θέση του Διευθυντή στην αμερικανική μυστική υπηρεσία είναι φυσιολογική εξέλιξη, αφού μέχρι σήμερα έφερε τον τίτλο της υποδιευθύντριας.

Είναι στέλεχος καριέρας στην υπηρεσία, καθώς μπήκε στην CIA το 1985. Διαθέτει πλούσια εμπειρία και υπήρξε επικεφαλής σε πολλές αποστολές. Στην Ουάσιγκτον υπηρέτησε διαδοχικά σε θέσεις ευθύνης, ενώ έλαβε σημαντικά βραβεία - περιλαμβανουμένου του βραβείου Τζορτζ Μπους για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook