Πορτογαλία: Ενέκριναν προϋπολογισμό χωρίς άδεια από τις Βρυξέλλες

Η Λισαβόνα ενέκρινε το σχέδιο προϋπολογισμού της χωρίς να περιμένει την έγκριση των Βρυξελλών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πορτογαλία: Ενέκριναν προϋπολογισμό χωρίς άδεια από τις Βρυξέλλες

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Πορτογαλίας ενέκρινε την Πέμτπη το σχέδιο του προϋπολογισμού της για το 2016 χωρίς να περιμένει την έγκριση των Βρυξελλώ. Την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιοποιήσει τη γνωμοδότησή της σε αδρές γραμμές για το κείμενο αυτό, αφού είχε ζητήσει επιπλέον μέτρα λιτότητας από τη Λισαβόνα.

«Το σχέδιο νόμου για τα δημοσιονομικά του 2016 εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο», ανέφερε η πορτογαλική κυβέρνηση σε λιτή ανακοίνωσή της. Ωστόσο τα δημοσιονομικά μέτρα δεν αναμένεται να αποκαλυφθούν πριν από αύριο, όταν το έγγραφο θα υποβληθεί στο πορτογαλικό κοινοβούλιο για συζήτηση και ψήφιση, όπως διευκρίνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για να αποφύγει τον κίνδυνο να βρεθεί σε μια «εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση μη συμμόρφωσης» προς τους κανόνες που θεσπίστηκαν με το Σύμφωνο Σταθερότητας, η Λισαβόνα αναγκάστηκε να διαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες μια νέα εκδοχή του προσχεδίου του προϋπολογισμού που είχε υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την 22η Ιανουαρίου.

«Απομένει ακόμη δουλειά να γίνει» πριν μπορέσει να ανακοινωθεί μια συμφωνία ανάμεσα στη Λισαβόνα και στις Βρυξέλλες, είχε εκτιμήσει σήμερα το πρωί ο Πιερ Μοσκοβισί, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις, διευκρινίζοντας ότι οι προτάσεις της πορτογαλικής κυβέρνησης για την τροποποίηση του προϋπολογισμού της είναι «στη σωστή κατεύθυνση».

Πολιτική διαπραγμάτευση

«Η τεχνική φάση των συνομιλιών ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την πορτογαλική κυβέρνηση τερματίστηκε, εισήλθαμε στην πολιτική φάση», εκτίμησε ωστόσο από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών Κάρλους Σέζαρ.

Προβάλλοντας μια εικόνα σιγουριάς, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιου Κόστα είχε διαβεβαιώσει μία ημέρα νωρίτερα πως «ο διάλογος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτυλίσσεται πολύ καλά» και ότι «τα προβλήματα ξεπεράστηκαν».

Με την αισιοδοξία του ωστόσο δεν φάνηκαν να συμφωνούν πηγές στις Βρυξέλλες. «Υπάρχει ακόμη η πολύ ουσιαστική δουλειά της επαλήθευσης» των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων των νέων προτάσεων της Λισαβόνας, ανέφερε μία πηγή στην Κομισιόν. «Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι οι τεχνικές και οι πολιτικές ομάδες θα πρέπει να εργαστούν εκ παραλλήλου», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η πορτογαλική κυβέρνηση δέχθηκε να αναθεωρήσει προς τα κάτω τον στόχο της για το δημόσιο έλλειμμα το 2016, στο 2,4% του ΑΕΠ, από 2,6% που προέβλεπε πριν από δύο εβδομάδες, δήλωσε την Τετάρτη μια κυβερνητική πηγή.

Η νέα κυβέρνηση, που έχει συμμαχήσει με την πορτογαλική ριζοσπαστική αριστερά, είχε ήδη διορθώσει την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της πορτογαλικής οικονομίας στο 1,9% του ΑΕΠ φέτος, από 2,1% προηγουμένως — καθώς η Κομισιόν έκρινε ότι η εκτίμηση αυτή ήταν υπερβολικά αισιόδοξη.

Εξάλλου, σύμφωνα με πορτογαλικά ΜΜΕ, η Λισαβόνα εμφανίζεται πλέον έτοιμη να μειώσει το δομικό έλλειμμα (αφαιρουμένων των στοιχείων της συγκυρίας) κατά 0,4% από 0,2% προηγουμένως, κυρίως χάρη στην αύξηση ενός έκτακτου τέλους στις τράπεζες και στον τομέα της ενέργειας, αλλά και στην αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων και των φόρων στις αγορές οχημάτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να τοποθετηθεί σχετικά με τον πορτογαλικό προϋπολογισμό μετά την έκτακτη σύνοδο του Σώματος των Επιτροπών την Παρασκευή μετά το μεσημέρι.

Η Κομισιόν, θεματοφύλακας των ευρωπαϊκών συνθηκών, ενδέχεται να εκφράσει μια «αρνητική γνωμοδότηση» για το σχέδιο προϋπολογισμού — εάν κρίνει πως παραβιάζει τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας — ή απλά να εκφράσει επιφυλάξεις.

Η τρόικα των διεθνών πιστωτών της Πορτογαλίας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της για τη «χαλάρωση» της δημοσιονομικής προσαρμογής στη χώρα, μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αποστολής αξιολόγησης μετά την έξοδο της χώρας, τον Μάρτιο του 2014, από το πρόγραμμα στήριξης ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 20 Νοε 2020 | 14:42

Προϋπολογισμός: Έσοδα 58,5 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ

Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή αναφέρει πως το ΤΑΙΠΕΔ θα έχει έσοδα 58,5 εκατ. ευρώ.

ΘΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ 20 Νοε 2020 | 14:17

Προϋπολογισμός 2021: Στις 25 Νοεμβρίου η δημόσια διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και σταθεροτητας

Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε ορίζει πως στις 25 Νοεμβρίου ξεκινά η δημόσια διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Σταθερότητας.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ 20 Νοε 2020 | 13:59

Προϋπολογισμός: Οι 62 κατηγορίες μέτρων που θα επηρεάσουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2021

Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε περιλαμβάνει 62 κατηγορίες μέτρων οι οποίες θα επηρεάσουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2021.

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 7,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ 20 Νοε 2020 | 13:10

Kατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 2021: Υφεση 10,5% για το 2020 και ανάπτυξη 4,8% το 2021

Ύφεση της τάξεως του 10,5% για το 2020 και ανάπτυξη με ρυθμό 4,8% για το 2021, προβλέπει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή.

ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ 16 Νοε 2020 | 19:55

ΕΕ: Βέτο από Ουγγαρία και Πολωνία στο Ταμείο Ανάκαμψης από τις επιπτώσεις του κορονοϊού

Η Βουδαπέστη και η Βαρσόβία μπλόκαραν σήμερα το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2021-27 καθώς και το Ταμέιο Ανάκαμψης.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 16 Νοε 2020 | 12:12

Βουτιά 6 δισ. ευρώ στα φορολογικά εσόδα το 10μηνο του 2020 λόγω πανδημίας

Στα 6 δις. ευρώ έφτασε η απώλεια των φορολογικών εσόδων στο 10μηνο, συγκριτικά με τους στόχους που είχαν τεθεί τον Νοέμβριο 2019 κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού.

ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 10% Η ΥΦΕΣΗ 07 Νοε 2020 | 13:56

Πρώτος απολογισμός για το lockdown: Χάνουμε περισσότερα από 3 δισ. ευρώ

Με αυτήν την πρώτη πρόβλεψη για κατά 2% περίπου περαιτέρω πτώση του ΑΕΠ ξεκινά το ΥΠΟΙΚ τον επανυπολογισμό της πορείας της οικονομίας το 2021

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 04 Νοε 2020 | 12:55

Κορονοϊός - Πορτογαλία: Μερικό lockdown από σήμερα - Σε 121 από τους 308 δήμους

Το μεγαλύτερο μέρος της Πορτογαλίας εισήλθε σήμερα σε νέο lockdown, λόγω κορονοϊού.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 30 Οκτ 2020 | 13:41

"Κληρώνει" για εθνικό lockdown και στο Βέλγιο - Έχουν ήδη κλείσει εστίαση, γυμναστήρια, πολιτισμός

Σήμερα αναμένεται να αποφασίσει η κυβέρνηση του Βελγίου αν θα επιβάλει εθνικό lockdown.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ 27 Οκτ 2020 | 20:22

Κορονοϊός: "Βόμβα" από Βρυξέλλες - Δεν θα υπάρξουν εμβόλια για όλους στην ΕΕ μέχρι το 2022

Αξιωματούχοι της ΕΕ προειδοποιούν ότι ενδέχεται οι δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό να μην είναι επαρκείς για όλη την Ένωση.

ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 27 Οκτ 2020 | 15:46

Champions League: με δύο απουσίες λόγω κορονοϊού ο Ολυμπιακός κόντρα στην Πόρτο - Με παρουσία θεατών ο αγώνας

Δύο ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού εντοπίστηκαν θετικοί στον κορονοϊό και δεν θα αγωνιστούν κόντρα στην Πόρτο για το Champions League

ΓΙΑ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ Η ΑΓΟΡΑ 24 Νοε 2020 | 10:31

Βρετανία: Πέντε αντί για 14 μέρες καραντίνα σε όσους μπαίνουν στη χώρα

Οι Βρετανοί έχουν υποστεί καταστροφικές συνέπειες από τον κανονισμό για τήρηση καραντίνας 14 ημερών.

ΣΤΙΣ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 24 Νοε 2020 | 10:03

"Γάμος" στον ουρανό: Γιατί Δίας και Ουρανός θα φαίνονται σαν ένας πλανήτης

Το θεαματικό αυτό αστρονομικό φαινόμενο είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί στο γήινο νυχτερινό ουρανό μετά τον Μεσαίωνα.