
Μια τεράστια ποσότητα άμμου από τη Σαχάρα έχει καλύψει τον ελβετικό ουρανό από την Παρασκευή, μειώνοντας δραματικά την ορατότητα και δίνοντας μια κιτρινωπή απόχρωση στο φως της ημέρας σε μεγάλο μέρος της Ελβετίας.
Η φωτογραφία της λίμνης της Γενεύης που έχει βαφτεί πορτοκαλί, ενώ το ίδιο έχει συμβεί στις κορυφές των χιονισμένων Άλπεων.

Οι φωτογραφίες οι οποίες αναρτώνται αυτές τις μέρες από τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας δείχνουν το ανησυχητικό φαινόμενο στην πλήρη έκτασή του.
L'article du jour du #blogmeteosuisse revient sur la situation de ce week-end de Pâques, marquée par une tempête de foehn, d'abondantes chutes de neige et une forte advection de poussières sahariennes : https://t.co/IuceQ0QtNL #MétéoSuisse #meteo #dangersnaturels #alerte pic.twitter.com/QycclN9rdf
— MétéoSuisse (@meteosuisse) March 30, 2024
"Η άφιξη άμμου από τη Σαχάρα οδηγεί σε πολύ σαφή μείωση της ηλιοφάνειας και της ορατότητας. Υπάρχει επίσης μια αύξηση στις συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων", υπογραμμίζει η ελβετική μετεωρολογική υπηρεσία MétéoSwiss σε μήνυμα στο X.
L'arrivée de #poussières du #Sahara entraîne une péjoration très nette de l'ensoleillement et de la visibilité. S'ajoute également une augmentation des concentrations de particules fines, comme le montrent les mesures de PM10 à Genève sur les derniers jours. pic.twitter.com/0JcjUyoptm
— MétéoSuisse (@meteosuisse) March 30, 2024
Καθώς η άμμος συγκεντρώνεται κάτω από τα 3000 μέτρα, η ποιότητα του αέρα έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα, από τις όχθες της λίμνης της Γενεύης μέχρι την υπόλοιπη χώρα.
Το AirCHeck, η εφαρμογή που ξεκίνησε από τα καντόνια για την παροχή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για την ποιότητα του αέρα στην Ελβετία, αναφέρει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι υψηλή σε μια ακτίνα από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά της χώρας.
Αυτή η σκόνη έφτασε περίπου τους 180.000 τόνους, σύμφωνα με τα μοντέλα υπολογισμού που χρησιμοποιήθηκαν, δήλωσε στο δημόσιο ραδιόφωνο ο μετεωρολόγος Ρομάν Μπρόλι της SRF Meteo.
"Χαιρετίσματα από τη Σαχάρα"
Στην ανάρτησή του ελβετικού οργανισμού SRF Meteo σημειώνεται ειρωνικά: "Χαιρετίσματα από τη Σαχάρα".
Gruss aus der Wüste... Der #Saharastaub ist da! pic.twitter.com/xSM2UgnDyo
— SRF Meteo (@srfmeteo) March 29, 2024
Ήδη την Παρασκευή, ένας ισχυρός νότιος άνεμος είχε μεταφέρει άμμο από τη Σαχάρα από τη βόρεια Αφρική στην Ελβετία.
Η Σαχάρα είναι η μεγαλύτερη πηγή ορυκτής σκόνης, απελευθερώνοντας από 60 έως 200 εκατομμύρια τόνους ετησίως και ενώ τα μεγαλύτερα σωματίδια πέφτουν γρήγορα στο έδαφος, τα μικρότερα μπορούν να μεταφερθούν χιλιάδες χιλιόμετρα και να φτάσουν σε όλη την Ευρώπη.
Καθώς κατακάθεται, αυτή η άμμος δίνει μια πορτοκαλί απόχρωση στο χιόνι.
Συναγερμός σε Κορσική και Προβηγκία
Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί και η νοτιοανατολική Γαλλία εξαιτίας της άμμου από τη Σαχάρα και τις συγκεντρώσεις λεπτών σωματιδίων
Η διαδικασία του συναγερμού ενεργοποιήθηκε την Παρασκευή στην Κορσική, και αναμένεται να συνεχιστεί καθόλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου καθώς όπως αναφέρουν οι επιστήμονες θα παραμείνει το νέφος της Άμμου.
Όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι γαλλικές αρχές το όριο συναγερμού ξεπεράστηκε το Σάββατο σε ολόκληρη την περιοχή της Προβηγκίας. Αφρικανική σκόνη έχει σκεπάσει περιοχές νοτιοανατολικής Γαλλίας, από την Κυανή Ακτή μέχρι τη Λυών. Το BFMTV, σε δημοσίευμά του, ανήρτησε tweets χρηστών που αποτυπώνουν το απόκοσμο τοπίο που έχει δημιουργήσει η αφρικανική σκόνη.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr