Follow us

Πώς ο Μπάιντεν έπαθε... Τραμπ - Βρέθηκαν απόρρητα έγγραφα στην κατοχή του - Περιπλέκεται η έρευνα για Τραμπ

Διορίστηκε ειδικός εισαγγελέας για τα απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή του Τζο Μπάιντεν - Πώς οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν τη δικαστική διερεύνηση του Τραμπ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Σε ένα λεπτομερές χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Μέρικ Γκάρλαντ, αποτυπώνεται η υπόθεση των απόρρητων εγγράφων που χρονολογούνται από την εποχή της διακυβέρνησης Ομπάμα και βρέθηκαν στην κατοχή του νυν προέδρου, Τζο Μπάιντεν.

Το χρονικό και οι ενέργειες που έχουν γίνει

Ο πρώτος εντοπισμός αναφέρεται ότι έγινε στις 2 Νοεμβρίου. Εκείνη τη μέρα οι δικηγόροι του Τζο Μπάιντεν ανακάλυψαν έναν "μικρό αριθμό" απόρρητων εγγράφων μέσα σε κλειδωμένη ντουλάπα στα γραφεία του "Κέντρου Διπλωματίας και Παγκόσμιας Δέσμευσης", το think tank Penn Biden στην Ουάσινγκτον. Την ίδια μέρα, για το περιστατικό ενημερώθηκε η υπηρεσία Εθνικών Αρχείων που την επομένη, 3 Νοεμβρίου "ανέσυρε τα έγγραφα από τη ντουλάπα".

Ο Τζο Μπάιντεν ήταν επικεφαλής της παραπάνω δεξαμενής σκέψης μετά την αποχώρησή του από τη θέση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, το 2017 και πριν ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία για τις εκλογές του 2020, όπως γράφουν οι New York Times.

Ο Μέρικ Γκάρλαντ ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι διόρισε ειδικό εισαγγελέα για να διερευνήσει την παρουσία απόρρητων εγγράφων που βρέθηκαν και στο σπίτι του προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Γούλιμινγκτον του Ντέλαγουερ.

Ένα έγγραφο στην προσωπική βιβλιοθήκη, περισσότερα στο γκαράζ του σπιτιού του

Η ανακοίνωση ακολούθησε την αποδοχή εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου, ότι ένα έγγραφο -μίας μόνο σελίδας- με διαβαθμισμένες σημάνσεις από την εποχή του ως αντιπρόεδρος βρέθηκε στην προσωπική του βιβλιοθήκη, μαζί με άλλα (λίγα) έγγραφα που βρέθηκαν στο γκαράζ του.

Η ενημέρωση των αρχών για τη δεύτερη ομάδα εγγράφων που βρέθηκαν στο γκαράζ, έγινε στις 20 Δεκεμβρίου. Το υπουργείο Δικαιοσύνης ενημερώθηκε αμέσως, υποστηρίζει η πλευρά Μπάιντεν.

Η αποκάλυψη της υπόθεσης των απόρρητων εγγράφων του Μπάιντεν έγινε από το αμερικανικό CBS στις 9 Ιανουαρίου όταν μετέδωσε την πληροφορία για τα έγγραφα που είχαν βρεθεί στα γραφεία του Penn Biden Center. Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε την πληροφορία χωρίς άλλα σχόλια ή αναφορά στα απόρρητα έγγραφα στην κατοικία Μπάιντεν. Μία μέρα αργότερα, όταν δημοσιογράφοι ρώτησαν σχετικά τον ίδιο τον Μπάιντεν κατά την επίσκεψή του στο Μεξικό, απάντησε ότι ήταν "κατάπληκτος". Στις 11 Ιανουαρίου, το NBCnews μετέδωσε την πληροφορία και για τα έγγραφα στο σπίτι του. Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε την είδηση, εκδίδοντας μια λιτή ανακοίνωση.

Ο Ρόμπερτ Χουρ, ο πρώην εισαγγελέας των ΗΠΑ στο Μέριλαντ που διορίστηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ, θα ηγηθεί της έρευνας, πέρνωντας τη σκυτάλη από τον προηγούμενο ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό που είχε αναλάβει να ερευνήσει την υπόθεση.

Ο διορισμός ενός ακόμη ειδικού εισαγγελέα για τη διερεύνηση χειρισμού διαβαθμισμένων εγγράφων είναι μια αξιοσημείωτη τροπή των γεγονότων, νομικά και πολιτικά, για ένα υπουργείο Δικαιοσύνης που έχει αφιερώσει μήνες στην εξέταση της υπόθεσης των απόρρητων εγγράφων του Ντόναλντ Τραμπ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είχε πάρει από τον Λευκό Οίκο περισσότερα από 300 απόρρητα έγγραφα, τα οποία βρέθηκαν στην κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα.

Διαφορές και ομοιότητες στις δύο υποθέσεις: Πώς θα επηρεαστεί η δικαστική διερεύνηση του Τραμπ

Αν και οι καταστάσεις είναι ουσιαστικά και νομικά διαφορετικές, η ανακάλυψη διαβαθμισμένων εγγράφων σε δύο ξεχωριστές τοποθεσίες που συνδέονται με τον Μπάιντεν, καθώς και ο διορισμός νέου ειδικού εισαγγελέα, θεωρείται δεδομένο ότι θα περιπλέξει οποιαδήποτε δίωξη που μπορεί να ασκήσει το υπουργείο εναντίον του Τραμπ.

Ο Μπάιντεν είπε στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ότι "συνεργάζεται πλήρως" με την έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον τρόπο αποθήκευσης απόρρητων πληροφοριών και κρατικών αρχείων.

Νόμος περί κατασκοπείας και "βαρεία αμέλεια"

Ένα ερώτημα που τίθεται στις ΗΠΑ είναι εάν ο οποιοσδήποτε λάθος χειρισμός απόρρητων εγγράφων και αρχείων ήταν σκόπιμος. Μια διάταξη του νόμου περί κατασκοπείας, για παράδειγμα, καθιστά έγκλημα εάν κάποιος, χωρίς εξουσιοδότηση, σκοπίμως διατηρήσει ένα απόρρητο έγγραφο εθνικής ασφάλειας "και δεν το παραδώσει κατόπιν αιτήματος" σε έναν υπάλληλο που δικαιούται να το αναλάβει.

Μια άλλη διάταξη του νόμου λέει ότι ένα άτομο μπορεί να είναι ένοχο εάν, λόγω "βαρείας αμέλειας", επιτρέψει την αφαίρεση εγγράφων εθνικής ασφάλειας από τον τόπο φύλαξής τους. Αυτή η διάταξη έχει ιστορικά ερμηνευθεί στη νομολογία και την πρακτική του Υπουργείου Δικαιοσύνης ότι προϋποθέτει μια επιβαρυμένη νοητική κατάσταση.

Στην έρευνα στο Μαρ-α-Λάγκο γίενται αναφορά στον νόμο περί κατασκοπείας, καθώς και στη νομοθεσία περί καταστροφής επίσημων εγγράφων και της παρεμπόδισης επίσημης έρευνας. Αυτό για το οποίο κατηγορούνται συνεργάτες του Τραμπ, ότι όταν το FBI ανακάλυψε πρόσθετα έγγραφα με σήμανση διαβάθμισης κατά την έρευνα στο Μαρ-α-Λάγκο, ο Τραμπ και η ομάδα του αψήφησαν την κλήτευση και έκαναν ψευδείς δηλώσεις.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ 23 Μαρ 2023 | 21:47

Μπλίνκεν: Η Τουρκία πρέπει να πάρει τα αναβαθμισμένα F-16, αλλά όχι για να τα χρησιμοποιεί εναντίον της Ελλάδας"

Ο Μπλίνκεν ξεκαθάρισε ξανά ότι οι ΗΠΑ θέλουν να διασφαλίσουν ότι αυτός ο εξοπλισμός δεν θα χρησιμοποιηθεί για τη προώθηση διαφορών εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 23 Μαρ 2023 | 18:16

"Ο Τραμπ δημιούργησε την ψευδή εντύπωση ότι θα συλληφθεί - Παρέμβαση ρεπουμπλικανών στην έρευνα", καταγγέλλει η εισαγγελία του Μανχάταν

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, συνεχίζει να δηλώνει αθώος για την υπόθεση, ισχυριζόμενος ότι η εισαγγελική έρευνα έχει πολιτικά κίνητρα.

ΟΛΟ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ 23 Μαρ 2023 | 08:14

Νέα εξέλιξη στο θρίλερ Τραμπ - Αναβάλλεται η πιθανή ποινική δίωξη στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ

Ακόμα κι αν του ασκηθεί ποινική δίωξη, ο Τραμπ δεν θα "συλληφθεί", τουλάχιστον άμεσα. Θα χρειαστεί να περάσουν ημέρες προτού εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου του Μανχάταν.

ΣΧΕΔΟΝ 13 ΜΗΝΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ 22 Μαρ 2023 | 19:58

Ρωσικές απειλές: O κίνδυνος πυρηνικής σύγκρουσης στο υψηλότερο επίπεδο - De facto σύγκρουση με τις ΗΠΑ

Η Ρωσία προειδοποιεί ότι βρίσκεται σε "de facto " ανοιχτή σύγκρουση με τις ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 22 Μαρ 2023 | 18:57

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε σχολείο του Ντένβερ - Δύο καθηγητές τραυματίες

Όπως αναφέρει η αστυνομία του Ντένβερ σε ανάρτησή της στο Twitter, δύο καθηγητές τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο

ΗΠΑ 21 Μαρ 2023 | 20:35

"Πληρωμένη" απάντηση της Στόρμι Ντάνιελς σε οπαδό του Ντόναλντ Τραμπ: "Θα χορέψω στον δρόμο όταν μπει φυλακή"

Ο λόγος της ενδεχόμενης σύλληψης του Τραμπ είναι ο χρηματισμός της Στόρμι Ντάνιελς, προκειμένου να εξασφαλίσει τη σιωπή της, για την ερωτική τους συνεύρεση.

ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΣΜΟΥΘΙ 21 Μαρ 2023 | 19:28

Οδοντίατρος φονιάς: Δηλητηρίασε τη σύζυγό του και μητέρα των 6 παιδιών τους για να ζήσει με την ορθοδοντικό ερωμένη του

Οδοντίατρος από το Κολοράντο δηλητηριάσε τη σύζυγό του και μητέρα των έξι παιδιών τους - Είχαν οικονομικά προβλήματα και εκείνος ήθελε μια νέα ζωή με την ερωμένη του.

Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ 21 Μαρ 2023 | 12:47

Θα συλληφθεί σήμερα ο Τραμπ; - Κόλαφος οι αποκαλύψεις για τον χρηματισμό της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς

Η υπόθεση που έχει χαρακτηριστεί και "εκδίκηση της Στόρμι Ντάνιελς" δεν αποκλείεται να οδηγήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ - Τι σημαίνει αυτό για την υποψηφιότητά του στις εκλογές του 2024.

«ΕΙΜΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ» 20 Μαρ 2023 | 17:07

Μέρντοχ: Η χήρα που "τρέλανε" τον μεγιστάνα και παντρεύεται για 5η φορά στα 92 - "Ελπίζω να είναι η τελευταία φορά"

Ερωτευμένος ξανά δηλώνει ο μεγιστάνας των ΜΜΕ Ρούπερτ Μέρντοχ - Έδωσε δαχτυλίδι αρραβώνα στην 66χρονη αγαπημένη του.

ΔΙΩΞΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΕ ΠΟΡΝΟΣΤΑΡ 19 Μαρ 2023 | 22:24

Ντόναλντ Τραμπ: Έντονη ανησυχία μετά το κάλεσμά του για διαδηλώσεις στις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να γίνει ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που του απαγγέλονται κατηγορίες

Η ΠΡΟΓΙΑΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ 19 Μαρ 2023 | 15:36
ΤΙ ΕΙΠΕ 18 Μαρ 2023 | 15:27

Απίστευτος Τραμπ: Καλεί τους οπαδούς του να βγουν στον δρόμο γιατί... "θα με συλλάβουν την Τρίτη"

Ο Τραμπ καλεί τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν καθώς ισχυρίζεται ότι θα συλληφθεί για τις κατηγορίες ότι πλήρωσε την πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς για να μη μιλήσει για την υποτιθέμενη σχέση τους.

ΓΥΡΙΣΕ 18 Μαρ 2023 | 08:48

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε σε Facebook και YouTube: "Συγγνώμη που σας άφησα να περιμένετε"

Η επιστροφή του Τραμπ στις δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης του επιτρέπει να προσεγγίσει ξανά περίπου 146 εκατομμύρια ακολούθους