Follow us

Πώς τα "Erdonomics" βύθισαν στο χάος την Τουρκία

Η Τουρκία αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες πολύ πριν από την κρίση της COVID-19, και όταν έφτασε η πανδημία, έπληξε σκληρά τη χώρα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τουρκία

Η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται σε κρίση. Ο πληθωρισμός είναι υψηλός και αυξάνεται, η οικονομική ανάπτυξη καθυστερεί, τα συναλλαγματικά αποθέματα έχουν πέσει κατακόρυφα, πολλά αγαθά είναι σε έλλειψη ή απλά δεν είναι διαθέσιμα και τα νοικοκυριά χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος φτωχαίνουν όλο και περισσότερο. Με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να έχει μειωθεί από 12.600 δολάρια το 2013 σε 8.500 δολάρια το 2020, οι 85 εκατομμύρια άνθρωποι της Τουρκίας αντιμετωπίζουν εξασθενημένες οικονομικές προοπτικές για το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας.

Όπως γράφει η Αν Κρούγκερ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, πρώην αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ και νυν επιστημονική καθηγήτρια Διεθνών Οικονομικών στη Σχολή Προηγμένων Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins "η Τουρκία είναι μια γεωπολιτικά και οικονομικά σημαντική χώρα, που μοιράζεται εδαφικά ή θαλάσσια σύνορα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Ρωσία και τέσσερις χώρες της Μέσης Ανατολής. Είναι το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ με μουσουλμανική πλειοψηφία και έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό της Συμμαχίας, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κρίση της έχει σημασία πολύ πέρα ​​από τα σύνορά της".

Τα προβλήματα της Τουρκίας είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου αυτοπροκαλούμενα. Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει περάσει χρόνια καταπνίγοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας και σπέρνοντας διχασμό στον πληθυσμό για να καταστείλει την άνοδο μιας ενωμένης πολιτικής αντιπολίτευσης. Λόγω των ισχυρών οικονομικών επιδόσεων των προηγούμενων ετών, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν επανεκλέγεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση από το 2002. Αλλά αυτή η υποστήριξη μειώθηκε απότομα ως αποτέλεσμα της επιδεινούμενης πολιτικής και οικονομικής κατάστασης.

Διαβάστε Επίσης

Πολιτικά, η κυβέρνηση Ερντογάν υποστηρίζει όλο και περισσότερο την ιδέα ενός θρησκευτικού κράτους, παρόλο που το σύνταγμα επιβάλλει ένα κοσμικό, και καταστέλλει ανελέητα τους δημοσιογράφους και την πολιτική διαφωνία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Οι οικονομικές συνθήκες είναι ακόμη χειρότερες. Όταν η ανάπτυξη άρχισε να επιβραδύνεται στα μέσα της δεκαετίας του 2010, η κυβέρνηση του Ερντογάν απάντησε χορηγώντας επενδύσεις υποδομών μεγάλης κλίμακας και ενθαρρύνοντας τις τράπεζες να διατηρήσουν τα επιτόκια χαμηλά. Επειδή όμως αυτές οι δαπάνες χρηματοδοτήθηκαν από εξωτερικές πηγές, δημιούργησαν πληθωριστική πίεση. Ο τουρκικός πληθωρισμός έφτασε σε διψήφιο ποσοστό το 2017 και έκτοτε έχει αυξηθεί περαιτέρω.

Έτσι, η Τουρκία αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες πολύ πριν από την κρίση της COVID-19, και όταν έφτασε η πανδημία, έπληξε σκληρά την Τουρκία. Και παρόλο που τα εξαιρετικά επιθετικά μέτρα τόνωσης επέτρεψαν την επανέναρξη της οικονομικής ανάπτυξης, η μακροοικονομική κατάσταση έχει καταστεί μη βιώσιμη. Μέχρι το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους, τα επίσημα στοιχεία ανέφεραν το ποσοστό πληθωρισμού στο 21%, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι το πραγματικό ποσοστό είναι ακόμη υψηλότερο. Οι παρατηρητές της αγοράς αναμένουν ρυθμό πληθωρισμού 30% ή περισσότερο τους επόμενους μήνες. Δεν είναι περίεργο ότι ένα σημαντικό ποσοστό Τούρκων έχει βιώσει σοβαρή πτώση του πραγματικού εισοδήματος (προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό).

Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, ο Ερντογάν πιέζει εδώ και καιρό την κεντρική τράπεζα να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά, επειδή πιστεύει με μια θεωρία ότι ο πληθωρισμός προκαλείται από υψηλά επιτόκια. Οποιοσδήποτε αξιόπιστος οικονομολόγος θα επισήμαινε ότι απαιτούνται υψηλότερα, όχι χαμηλότερα, επιτόκια για να μειωθεί ο πληθωρισμός. Όμως ο Ερντογάν επιμένει στη διεστραμμένη πεποίθησή του και έχει αντικαταστήσει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας τρεις φορές τα τελευταία δύο χρόνια για να διασφαλίσει ότι η νομισματική αρχή θα συνεχίσει να υπακούει στις προσταγές του. Ως εκ τούτου, στις 16 Δεκεμβρίου, ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας μείωσε τα επιτόκια κατά άλλη μια ποσοστιαία μονάδα στο 14%, θέτοντας το πραγματικό επιτόκιο στο -7%.

Επιπλέον, πολλές από τις πολιτικές τόνωσης της κυβέρνησης επιτάχυναν τον πληθωρισμό χωρίς να τονώσουν την πραγματική παραγωγή, προκαλώντας φυγή κεφαλαίων και τεράστια υποτίμηση της τουρκικής λίρας, η οποία έχει χάσει το 45% της αξίας της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ φέτος. Έχοντας εξαντλήσει γρήγορα τα αποθέματά της, οι ακαθάριστες υποχρεώσεις της κεντρικής τράπεζας ξεπέρασαν τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τον Μάρτιο του 2021, ενώ το ενεργητικό της είχε πέσει κάτω από τα 90 δισεκατομμύρια δολάρια.

Καθώς ο Ερντογάν προσκολλάται επίμονα στις ανορθόδοξες πολιτικές του, οι ελλείψεις αγαθών γίνονται πιο συχνές και σοβαρές, προκαλώντας προσπάθειες από ορισμένες κρατικές επιχειρήσεις να ελέγξουν τις τιμές. Όμως, τα αυξανόμενα ελλείμματα στις κρατικές επιχειρήσεις αυξάνουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα, που με τη σειρά τους αυξάνουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Δεδομένης της ταχείας αύξησης των τιμών, οι πραγματικοί μισθοί θα έχουν μειωθεί κατά 27% σε όρους δολαρίου το 2021, ενώ η επιδείνωση των ελλείψεων υποβαθμίζει περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο. Για να αντισταθμίσει τη ζημιά, η κυβέρνηση έχει πλέον επιβάλει αύξηση 50% στον κατώτατο μισθό, με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022. Αλλά αυτό απλώς θα ρίξει περισσότερο λάδι στη φωτιά του πληθωρισμού.

Εάν η τουρκική κυβέρνηση αναστρέψει την πορεία σφίγγοντας τη νομισματική πολιτική και δεσμευτεί για επιπλέον μεταρρυθμίσεις για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και τη μείωση της πίεσης, όπως η άρση των ελέγχων των τιμών (ειδικά στις κρατικές επιχειρήσεις), θα μπορούσε να σταματήσει την αιμορραγία που έχει προκαλέσει. Όμως, όσο ο Ερντογάν επιμένει στην τρέχουσα πορεία του, οι προοπτικές για την οικονομία της Τουρκίας και για την ευημερία των τουρκικών νοικοκυριών θα συνεχίσουν να σκοτεινιάζουν.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ 27 Μαϊ 2022 | 09:49

Ανάλυση: Ποια είναι τα φινλανδικά νησιά Όλαντ που η Τουρκία παραλληλίζει με τα νησιά του Αιγαίου

Πώς η Αγκυρα προσπαθεί να ενισχύσει τα επιχειρήματά της χρησιμοποιώντας το παράδειγμα των νήσων Όλαντ στην Φινλανδία.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΑΤΑΚΕΣ 27 Μαϊ 2022 | 09:38

Νέο τουρκικό παραλήρημα σε ζωντανή μετάδοση: "152 νησιά του Αιγαίου χωρίς καθορισμένη κυριαρχία - Ίσως πάρουμε κάποια"

Συνεχίζεται το ντελίριο της Τουρκίας με δημοσιογράφο να λέει ζωντανά πως στο Αιγαίο υπάρχουν 152 νησιά, στα οποία δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑΣ 27 Μαϊ 2022 | 08:18

Οργή Μπαμπινιώτη για το "Turkaegean" των Τούρκων στην τουριστική καμπάνια - "Διεθνής ντροπή"

Μια οργισμένη ανάρτηση έκανε ο καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης, σχολιάζοντας την πρόσφατη τουριστική καμπάνια της Άγκυρας, όπου χρησιμοποιείται ο "Turkaegean".

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΟΗΕ 27 Μαϊ 2022 | 07:21

Ετοιμάζεται για θερμό καλοκαίρι ο Ερντογάν – Οι 3 αβάσιμοι ισχυρισμοί των Τούρκων και η ηχηρή απάντηση της Αθήνας

Εκνευρισμό στην Άγκυρα προκάλεσε η επιστολή του υπουργείου Εξωτερικών στον ΟΗΕ. Μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο από τα τουρκικά μαχητικά.

ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ 26 Μαϊ 2022 | 20:51

Ανεξέλεγκτος ο Ερντογάν: Η Ελλάδα προκαλεί στο Αιγαίο - Παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τις συμφωνίες

Κλιμακώνει την ένταση ο Ερντογάν - Η προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας

ΥΠΕΞ 26 Μαϊ 2022 | 15:54

ΥΠΕΞ: Αυτή είναι η επιστολή στον ΟΗΕ για τα νησιά του Αιγαίου- Πώς αποδομούνται οι τουρκικοί ισχυρισμοί για "μειωμένη κυριαρχία"

Με την ελληνική επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Aντόνιο Γκουτέρες, απορρίπτονται στο σύνολο τους, οι ισχυρισμοί της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου.

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ 26 Μαϊ 2022 | 13:59

Κατρίνης: Εθνική ενότητα, συνεννόηση και αποφασιστικότητα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα

Ο κ. Κατρίνης ανέφερε ότι σταθερή επιδίωξη της Τουρκίας είναι να θέσει το Αιγαίο εκτός των κανόνων και της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαίου.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ Η ΑΓΚΥΡΑ 26 Μαϊ 2022 | 13:59

Νέες απειλές από Τσαβούσογλου για τα ελληνικά νησιά: "Δεν μπλοφάρουμε, θα κυνηγήσουμε τους Ελληνες"

"Είμαστε εξαιρετικά σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε", απειλεί ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Ελλάδα για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

ΜΕΤΑ ΤΟ «ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΙΟΚ» 26 Μαϊ 2022 | 12:17

Τούρκος δημοσιογράφος: Ο Τσίπρας είχε ιδιαίτερο δεσμό με τον Ερντογάν και τον σεβόταν - Με τον Μητσοτάκη έχουμε πρόβλημα

Τούρκος δημοσιογράφος στο τηλεοπτικό κανάλι A Haber ανέφερε ότι την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε μία ατμόσφαιρα εξομάλυνσης στα ελληνοτουρκικά, καθώς "ο Αλέξης Τσίπρας σεβόταν τον Τούρκο Πρόεδρο".

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ 26 Μαϊ 2022 | 11:39

Επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τις τουρκικές προκλήσεις: Πλήρης αποδόμηση των αιτιάσεων για τα νησιά του Αιγαίου

Εντός της ημέρας η Ελλάδα θα επιδόσει επιστολή στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, αποδομώντας τις τουρκικές αιτιάσεις για τα νησιά του Αιγαίου.

ΑΝΑΛΥΣΗ 26 Μαϊ 2022 | 09:38

Κορυφαίος Τούρκος αναλυτής της Χουριέτ εξυμνεί τον Μητσοτάκη και καρφώνει τον Ερντογάν - Για την ομιλία στο Κογκρέσο

"Οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ διανύουν μια από τις πιο κοντινές περιόδους της ιστορίας τους, αντιστρόφως ανάλογη με την Τουρκία", παρατηρεί ο Τούρκος αναλυτής Σεντάτ Εργκίν.

ΑΝΤΙ ΓΙΑ 36 ΜΗΝΕΣ 26 Μαϊ 2022 | 09:01

Απίστευτες απειλές Ερντογάν σε εργολάβο: Αν δεν ολοκληρώσεις το έργο σε 12 μήνες, θα αντικατασταθείς [βίντεο]

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε στο βήμα τον εργολάβο και τον προειδοποίησε ότι αν δεν ολοκληρώσει το έργο σε 12 μήνες, αντί για 36, θα τον…αντικαταστήσει.

ΙΣΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΑΓΚΥΡΑ 26 Μαϊ 2022 | 08:36

Στόλτενμπεργκ στο Capital: Έτοιμος ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο - Πολύτιμοι σύμμαχοι Ελλάδα & Τουρκία

"Σημαντικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ η Ελλάδα και η Τουρκία" για τον Γενς Στόλτενμπεργκ, με τον ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να κρατάει ίσες αποστάσεις από Αθήνα και Άγκυρα.