Πότε θα ξανανοίξει το φημισμένο εστιατόριο του Παντελή στην Πόλη;

Ένα ελληνικό εστιατόριο αποτελεί εδώ και 100 χρόνια ένα από τα πλέον γνωστά εμπορικά σήματα της Τουρκίας

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πότε θα ξανανοίξει το φημισμένο εστιατόριο του Παντελή στην Πόλη;

Ο Παντελής Τσιομπάνογλου ήταν κάποτε ο διασημότερος εστιάτορας της Κωνσταντινούπολης. Ιδιαίτερα αγαπητός στους καλοφαγάδες της υψηλής τουρκικής κοινωνίας, που τον τιμούσαν συχνά με την παρουσία τους. Όμως, στα γνωστά έκτροπα του 1955, τουρκικός συρφετός, που τον κέντριζαν και τον οιστρηλατούσαν διάφοροι επιτήδειοι, έκαψε, γκρέμισε και λεηλάτησε πολλά ελληνικά μαγαζιά. Ανάμεσα σε αυτά και το εστιατόριο του Παντελή. Ενοχλημένος, αποφάσισε να μην το ξανα-ανοίξει. Ήταν ήδη μεγάλος και ο γιός του βρισκόταν στην Αμερική όπου είχε κάνει λαμπρές σπουδές ως νεφρολόγος – με ειδίκευση στον τεχνητό νεφρό.

Πότε θα ξανανοίξει το φημισμένο εστιατόριο του Παντελή στην Πόλη;

Η ιστορία πάνω – κάτω επαναλαμβάνεται και σήμερα που το φημισμένο εστιατόριο παραμένει τους τελευταίους μήνες κλειστό λόγω των εργασιών αποκατάστασης που έχουν ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό στην Αγορά των Μπαχαρικών, γνωστή και ως Αιγυπτιακή Αγορά, αλλά και εξαιτίας της κρίσης που πλήττει τον τουρισμό στην Τουρκία.

Η γνωστή συγγραφέας και αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ, Τζίλα Μπενμαγιόρ, σε εκτενές άρθρο της στην τουρκική εφημερίδα εκφράζει την επιθυμία αλλά και την αγωνία της, για το εάν και πότε θα ανοίξει ξανά το φημισμένο εστιατόριο. Η Μπενμαγιόρ αναπολεί το εστιατόριο-ορόσημο της Κωνσταντινούπολης με τα τυρκουάζ πλακάκια, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού της πόλης.

Πότε θα ξανανοίξει το φημισμένο εστιατόριο του Παντελή στην Πόλη; - εικόνα 2

Στο ίδιο άρθρο, η συγγραφέας μεταφέρει τα όσα της είπε η εγγονή του ιδιοκτήτη, Σοφία Τσομπάνογλου, η οποία ζει στην Αθήνα, για την ιστορία της οικογένειας και του εστιατορίου. «Οι ρίζες μας είναι από την Καππαδοκία», λέει η Σοφία. «Ο παππούς μου Παντελής Τσομπάνογλου έφυγε από την Νίγδη και ήρθε στην Κωνσταντινούπολη για να εργασθεί δίπλα στον πατέρα του. Στην αρχή εργάστηκε σε διάφορα εστιατόρια έως ότου το 1901 άνοιξε το δικό του, στην παλιά ψαραγορά της πόλης, το Ουνκαπανί, το οποίο γρήγορα απέκτησε φήμη μεταξύ των συγγραφέων, ποιητών και πολιτικών ». Ανάμεσα στους τελευταίους και ο Μουσταφά Κεμάλ. Μάλιστα, όπως σημειώνει η Σοφία Τσομπάνογλου οι πρώτες ειρηνευτικές συνομιλίες με τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας, Ελευθέριο Βενιζέλο, πραγματοποιήθηκαν στο εστιατόριο «Pandeli»,

Πότε θα ξανανοίξει το φημισμένο εστιατόριο του Παντελή στην Πόλη; - εικόνα 3

Το 1964, το εστιατόριο έγινε γνωστό και στο εξωτερικό για τις μοναδικές συνταγές και δημιουργίες του. Δυστυχώς όμως την εποχή εκείνη, εξαιτίας των τεταμένων σχέσεων μεταξύ Ελλάδας -Τουρκίας η οικογένεια Παντελή με βαριά καρδιά αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη και να καταφύγει στην Αθήνα. Ο παππούς της Σοφίας και ιδρυτής του εστιατορίου δεν συνήθισε ποτέ την Αθήνα και τελικά επέστρεψε στην αγαπημένη του Κωνσταντινούπολη όπου έζησε μέχρι τον θάνατό του. Όπως λέει η Σοφία, ο πατέρας της έπρεπε να διευθύνει το εστιατόριο μεταξύ Αθήνας και Κωνσταντινούπολης και να διαχειρίζεται την επιχείρηση με έναν συνεργάτη του στην πόλη.

Πότε θα ξανανοίξει το φημισμένο εστιατόριο του Παντελή στην Πόλη; - εικόνα 4

«Είμαστε από την Κωνσταντινούπολη, γεννηθήκαμε σε έναν από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς του κόσμου. Είναι καθήκον μας να συμβάλουμε ώστε αυτός ο πολιτισμός να επιβιώσει. Έχοντας αυτό κατά νου, ξεπεράσαμε όλες τις δυσκολίες, ποτέ δεν κάναμε εμπορικές δοσοληψίες, ποτέ δεν θεωρήσαμε σωστό να φύγουμε από την αγορά των Μπαχαρικών για μία άλλη πιο μοντέρνα περιοχή», λέει και η τρίτης γενιάς απόγονος της οικογένειας Παντελή. «Αν και είμαι χημικός μηχανικός, έχω κληρονομήσει τις ευθύνες του εστιατόριου «Pandeli» από τον πατέρα μου. Μέσα από τις μνήμες του, το εστιατόριο λίγο ως πολύ αποτελεί ένα μουσείο, θέλω να επιβιώσει», συμπληρώνει η εγγονή του Παντελή Τσομπάνογλου.

Πότε θα ξανανοίξει το φημισμένο εστιατόριο του Παντελή στην Πόλη; - εικόνα 5

Στο όνομα της διατήρησης της ιστορίας, του πολιτισμού και των παραδόσεων της Κωνσταντινούπολης από την εποχή της Βυζαντινής και Οθωμανικής εποχής, η Σοφία Τζομπάνογλου, μέσα από το δημοσίευμα της Χουριέτ, απευθύνει έκκληση προς όλους να προστατεύσουν το φημισμένο εστιατόριο. Εκφράζει δε την ελπίδα, οτι οι εργασίες αποκατάστασης που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αγορά των Μπαχαρικών θα καταστήσουν δυνατόν το εστιατόριο να αναγεννηθεί για άλλη μία φορά από τις στάχτες του.

«Το εστιατόριο «Pandeli», υπενθυμίζει η Σοφία Τζομπάνογλου, αποτελεί εδώ και 100 χρόνια ένα από τα πλέον γνωστά εμπορικά σήματα της Τουρκίας. Δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί ένα ιστορικό σύμβολο, όταν σήμερα έχουν απομείνει μόνο 30», καταλήγει.

Πότε θα ξανανοίξει το φημισμένο εστιατόριο του Παντελή στην Πόλη; - εικόνα 6

Ο Παντελής Τσομπάνογλου, σύμφωνα με τα λεγόμενα των απογόνων του, ήταν ένας άνθρωπος δραστήριος, εφευρετικός, με φαντασία και, πάνω απ΄ όλα, με ένα μοναδικό μεράκι για την δουλειά του. Χάρις στην εφευρετικότητά του δημιούργησε τους φημισμένους κουραμπιέδες, οι οποίοι φτιάχνονται με αμυγδαλόψυχα αντί για αλεύρι. Ο λόγος; Η απαγόρευση που υπήρχε στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου να χρησιμοποιούν αλεύρι. Επειδή όμως ο κόσμος ήθελε να φάει από το Παντελή τους πολύ νόστιμους κουραμπιέδες του, εκείνος σκέφτηκε αντί για αλεύρι να χρησιμοποιήσει κοπανισμένο αμύγδαλο, πρώτης τάξεως βούτυρο και ζάχαρη!

Πότε θα ξανανοίξει το φημισμένο εστιατόριο του Παντελή στην Πόλη; - εικόνα 7

Ο Παντελής έφτιαχνε όπως λένε μόνος του τα φαγητά που σέρβιρε το εστιατόριο και ανάμεσα στους πελάτες του είχε παρελάσει όλη η αφρόκρεμα των πολιτικών και καλλιτεχνών του κόσμου. Από τον Βενιζέλο, τον Μουσταφά Κεμάλ, βασιλιάδες όπως η Ελισάβετ της Αγγλίας, ο Χουάν Κάρλος και Σοφία της Ισπανίας, Σοράγια, Μελίνα Μερκούρη, Μπάρτ Λάγκαστερ, Ρόμπερ ντε Νίρο, Ρομάν Πολάνσκι, Τόνι Κέρτις, Ωντρευ Χέπμπορν αλλά και όλοι όσοι λαχταρούσαν να γευτούν την ιδιαίτερη κουζίνα που θύμιζε πάντα σπιτικές γεύσεις με υπέροχα, ολόφρεσκα υλικά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟΥ ΕΒΑΛΑΝ ΜΙΚΡΟΤΣΙΠ 07 Οκτ 2021 | 14:31

Ενας σκύλος στην Πόλη ταξιδεύει με μετρό, τραμ και πλοία και κλέβει καρδιές- Κάνει καθημερινά 30 χιλιόμετρα ημερησίως

Ο σκύλος Μπότζι στην Κωνσταντινούπολη έχει γίνει διάσημος, αφού εμφανίζεται σε όλα τα δημόσια μέσα μεταφοράς και κάνει ημερησίως τεράστιες διαδρομές

ΠΟΣΑ ΘΑ ΠΑΙΡΝΕΙ 20 Οκτ 2021 | 22:32

Γκρίνια για τον Ερντογάν στην Τουρκία: Αυξάνει τον μισθό του εν μέσω... φτώχειας

Η μηνιαία αύξηση που θα λάβει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα ανέρχεται σε 4,5 κατώτατους μισθούς στην Τουρκία

ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΦΛΟΡΙΝΤΑΣ 20 Οκτ 2021 | 22:02

Δολοφονία Γκάμπι Πετίτο: Βρέθηκαν ανθρώπινα λείψανα σε ερημιά όπου έψαχναν τον αρραβωνιαστικό της

Η εξαφάνιση της Γκάμπι Πετίτο κατά τη διάρκεια ταξιδιού με τον αρραβωνιαστικό της, έχει συγκλονίσει τις ΗΠΑ - Η γυναίκα έπεσε θύμα στραγγαλισμού.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ 20 Οκτ 2021 | 20:26

Γερμανία: Η Μπας του SPD υποψήφια διάδοχος του Βόλφκανγκ Σόιμπλε στη Bundestag

H Μπέρμπελ Μπας αναμένεται να προταθεί από το SPD ως Πρόεδρος της Bundestag

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ 20 Οκτ 2021 | 20:00

Σάλος στα κατεχόμενα: Τα αρνείται όλα ο Ερσάν Σανέρ - "Συνωμοσία και προϊόν μοντάζ" - Το ροζ βίντεο που τον "καίει"

"Είναι σαφές ότι κάποιος θέλει να με εμποδίσει από το να υπηρετήσω την αγαπημένη μου χώρα" είπε ο Ερσάν Σανέρ για το ροζ βίντεο

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΝΩΝΥΜΟ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ 20 Οκτ 2021 | 18:02

Συναγερμός στις ΗΠΑ: Σε αποκλεισμό βάση του Πολεμικού Ναυτικού στο Μέριλαντ, λόγω απειλής για βόμβα

Η βάση Επιχειρησιακής Υποστήριξης του Πολεμικού Ναυτικού (NSA) στη Μπιθεσντά του Μέριλαντ τέθηκε σε αποκλεισμό λόγω μιας απειλής για βόμβα

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΗΣ ΣΤΟ ΚΤΙΣΙΜΟ ΑΝΟΣΙΑΣ 20 Οκτ 2021 | 17:35

Το έξυπνο παράδειγμα του Ισραήλ: Πώς κατάφεραν να αποτρέψουν το 5ο κύμα κορονοϊού με την τρίτη δόση

Μαθήματα σχετικά με την αξία των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού και την ανάσχεση ενός νέου πέμπτου κύματος του θανατηφόρου ιού, προσφέρει το Ισραήλ

ΚΑΘΙΣΕ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΙΦΙΚΑ 20 Οκτ 2021 | 16:07

Βατικανό: Επίμονο αγόρι κλέβει την παράσταση στην ακρόαση του Πάπα - To δώρο του Φραγκίσκου [Βίντεο]

Ένα αγόρι έκλεψε την παράσταση στη διάρκεια της εβδομαδιαίας ακρόασης του Πάπα Φραγκίσκου στο Βατικανό, εξασφαλίζοντας μια θέση στα δεξιά του

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ 20 Οκτ 2021 | 15:45

Αυτό είναι το ροζ βίντεο του "πρωθυπουργού" του ψευδοκράτους Σανέρ που τον ανάγκασε σε παραίτηση

Τον Ερσάν Σανέρ "έδωσε" ο αρχιμαφιόζος και εχθρός του Ερντογάν, Σεντάτ Πεκέρ. Δρομολογούνται οι διαδικασίες παραίτησης μετά τη δημοσιοποίηση ροζ βίντεο.

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΑΥΞΗΣΗ 20 Οκτ 2021 | 14:51

ΠΟΥ: 2.700.000 νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα στην Ευρώπη - H μοναδική ήπειρος που παρουσιάζει αύξηση

Την τελευταία εβδομάδα τα νέα κρούσματα ανήλθαν σε 2.700.000 εκατομμύρια με τους θανάτους να υπερβαίνουν τους 46.000, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του ΠΟΥ.

Η ΠΙΟ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ COVID-19 20 Οκτ 2021 | 12:48

Ρεκόρ: Είχε συμπτώματα κορονοϊού για 335 ημέρες- Ηταν καρκινοπαθής, ανοσοκατεσταλμένη

Μία ανοσοκατεσταλμένη επιζώσα από καρκίνο είχε την πιο μακρόχρονη καταγεγραμμένη διεθνώς Covid-19 με συμπτώματα διάρκειας 335 ημερών.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 20 Οκτ 2021 | 12:38

Γερμανία: Πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας, αλλά... δεν φεύγει η μάσκα

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας προτείνει να τερματιστεί η κατάσταση "επιδημίας εθνικής εμβέλειας" και θεωρεί διαχειρίσιμη την πανδημία.

ΧΑΜΟΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA 20 Οκτ 2021 | 12:34

Σάλος στα Κατεχόμενα: Ροζ βίντεο πίσω από την παραίτηση του "πρωθυπουργού" [Εικόνες]

Ο "πρωθυπουργός" Ερσάν Σανέρ είπε ότι η παρούσα "κυβέρνηση" στα κατεχόμενα δεν είναι πλέον βιώσιμη - Εκείνο όμως που κρύβεται είναι ένα ροζ βίντεο του ίδιου.