Π.Ο.Υ.: 14 εκάτ. οροθετικοί δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς του HIV

Σχεδόν οι μισοί οροθετικοί σε όλον τον κόσμο δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς του HIV, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Στο 10% η ετήσια αύξηση στη Ρωσία

pou-14-ekat-orothetikoi-den-gnwrizoun-oti-einai-foreis-tou-hiv
SHARE THIS
0
SHARES

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι σχεδόν οι μισοί φορείς του ιού HIV σε όλον τον κόσμο δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί και απηύθυνε έκκληση για καλύτερη και ευκολότερη πρόσβαση σε διαγνωστικά μέσα.

"Σήμερα, το 40% των φορέων του HIV (περίπου 14 εκατομμύρια άνθρωποι) δεν το γνωρίζουν", σημειώνει ο ΠΟΥ επικαλούμενος στοιχεία του 2015.

Το ποσοστό αυτό βασίζεται στον αριθμό των προσώπων που βρέθηκαν θετικά στον ιό αλλά δεν γνώριζαν ότι είχαν μολυνθεί όταν υποβλήθηκαν σε εξετάσεις. Μολονότι υψηλό, το ποσοστό αυτό συνιστά βελτίωση σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Ο ΠΟΥ υπογραμμίζει μάλιστα ότι μεταξύ 2005-2015, το ποσοστό των ανθρώπων που γνωρίζουν ότι είναι φορείς αυξήθηκε από το 12% στο 60% σε παγκόσμια κλίμακα.

Δεν υπάρχουν μέσα αυτοδιάγνωσης

Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ένας στους επτά φορείς δεν γνωρίζει την κατάστασή του. Η ανεπάρκεια διαγνωστικών μέσων αποτελεί σοβαρό εμπόδιο προκειμένου να εφαρμοστεί η σύσταση του ΠΟΥ να χορηγούνται αντιρετροϊκά φάρμακα σε όλους τους οροθετικούς. Σήμερα, το 80% των οροθετικών δεν λαμβάνει αντιρετροϊκή αγωγή.

Η διευθύντρια του ΠΟΥ Δρ. Μάργκαρετ Τσαν εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός αυτό, σημειώνοντας ότι η φαρμακευτική αγωγή θα μπορούσε να εμποδίσει τη μετάδοση του ιού σε άλλους ανθρώπους. "Τα μέσα αυτοδιάγνωσης θα επέτρεπαν σε πολλούς ανθρώπους να γνωρίζουν την κατάστασή τους και να μάθουν πώς θα λάβουν αγωγή", είπε.

Χάρη στα τεστ αυτοδιάγνωσης, ο καθένας θα μπορούσε να μάθει μέσα σε 20 λεπτά, στην άνεση του σπιτιού του, αν είναι φορέας του ιού ή όχι, χρησιμοποιώντας λίγο σάλιο ή λίγες σταγόνες αίμα από το δάχτυλό του. Εάν το τεστ βγει θετικό, ο ΠΟΥ συνιστά σε όλους να προχωρήσουν σε εξετάσεις επαλήθευσης και να αναζητήσουν πληροφορίες για την ασθένεια.

Σήμερα, σε 23 χώρες προωθούνται εθνικές πολιτικές υγείας που ενθαρρύνουν την αυτοδιάγνωση, όμως η πρόσβαση σε αυτά τα τεστ παραμένει πολύ περιορισμένη στον υπόλοιπο κόσμο.

Ενα εκατομμύριο έχουν μολυνθεί στη Ρωσία

Ο αριθμός των οροθετικών αυξάνεται κατά 10% κάθε χρόνο στη Ρωσία και ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον Ιό Ανθρώπινης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (HIV) έχει ήδη ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο, προειδοποίησε σήμερα ο διευθυντής του Ομοσπονδιακού Κέντρου κατά του AIDS, ο Βαντίμ Ποκρόφσκι.

«Ο αριθμός των οροθετικών αυξάνεται κατά 10% κάθε χρόνο και είχε φθάσει επίσημα τα 1.087.339 πρόσωπα την 30ή Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Ποκρόφσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Μόσχα.

Καθώς ο αριθμός των πολιτών της Ρωσίας ανέρχεται σε 146,5 εκατομμύρια, το επίσημο ποσοστό των οροθετικών στη Ρωσία ανέρχεται έτσι στο 0,58% του πληθυσμού, διευκρίνισε ο ίδιος.

«Κατά τους υπολογισμούς μας, ο αριθμός των οροθετικών είναι στην πραγματικότητα μεταξύ του 1,3 και του 1,4 εκατομμυρίου προσώπων», δηλαδή από 0,89 ως 0,96% του πληθυσμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, πρόσθεσε ο ίδιος.

Το 2015 καταγράφηκαν επίσημα στη Ρωσία 110.000 νέα κρούσματα, δηλαδή 270 άνθρωποι διαπιστωνόταν ότι έχουν μολυνθεί από τον HIV καθημερινά.

«Η κατάσταση δεν παύει να επιδεινώνεται και πλέον σήμερα απειλεί την εθνική ασφάλεια», καθώς η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μιας γενικευμένης επιδημίας μέχρι το 2021, συνόψισε ο ειδικός.

Οι μισοί και πλέον από τους ανθρώπους που καταγράφηκε πως μολύνθηκαν (το 51%) είναι τοξικομανείς, ενώ το 47% μολύνθηκε κατά τη διάρκεια ετεροφυλοφιλικών επαφών χωρίς τη χρήση προφυλακτικού. Μόλις το 1,5% μολύνθηκε μέσω ομοφυλοφιλικών σεξουαλικών χωρίς προφύλαξη.

«Η Ρωσία είναι η μοναδική χώρα του κόσμου όπου οι τοξικομανείς αποτελούν πάνω από το 50% των οροθετικών», τόνισε ο Ποκρόφσκι, ο οποίος επέκρινε την έλλειψη μιας εκστρατείας πρόληψης του AIDS που θα στοχοθετεί ειδικά αυτή την ομάδα του πληθυσμού, η οποία υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ελέγχου των Ναρκωτικών.

«Τα δημόσια κεφάλαια δεν αρκούν για την προσφορά φαρμακευτικής αγωγής στους οροθετικούς. Δεν μιλάω καν για την πρόληψη των νέων κρουσμάτων», υπογράμμισε ο Ποκρόφσκι.

Μόλις ο ένας οροθετικός στη Ρωσία λαμβάνει δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη, ελλείψει χρηματοδότησης, ενώ η ποιότητα των χορηγούμενων σκευασμάτων δεν είναι η επιθυμητή.

Καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος θεωρείται προσκείμενος στην πανίσχυρη ορθόδοξη εκκλησία, επαναφέρει στο προσκήνιο ιδιαίτερα συντηρητικές ιδέες, οι ρωσικές αρχές ως τώρα μοιάζουν να επικεντρώνονται μάλλον στην παροχή φροντίδας στους ασθενείς του AIDS, παρά στην πρόληψη των μολύνσεων από τον HIV.

Η Ρωσία έχει εξάλλου απαγορεύσει τη μεθαδόνη, υποκατάστατο της ηρωίνης, κι έχει αντικαταστήσει τις εκστρατείες πληροφόρησης με εκκλήσεις για αποχή. Τον Ιούλιο στις κυριότερες ΜΚΟ οι οποίες δρουν για την πρόληψη αποδόθηκε ο ατιμωτικός χαρακτηρισμός των «πρακτόρων του εξωτερικού» από τη ρωσική δικαιοσύνη.

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook