Βόμβα ΠΟΥ: Επικίνδυνα και ανεξέλεγκτα τα πειράματα στη Γουχάν - Πώς "δραπέτευσε" ο κορονοϊός

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι δεν πρέπει να πραγματοποιούνται πειράματα "κέρδους – λειτουργίας" με επικίνδυνα παθογόνα - Ποια πειράματα γίνονταν στο εργαστήριο της κινεζικής Γουχάν.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Πώς "γεννήθηκε" ο κορονοϊός; Μπορεί να δραπέτευσε από εργαστήριο της Γουχάν;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ρίχνει περισσότερο φως στα αμφιλεγόμενα πειράματα κέρδους - λειτουργίας, γνωστά στην επιστημονική κοινότητα ως "Gain of Function", με τα οποία παγκοσμίως διαφοροποιούνται ή μετατρέπονται γενετικά μέσω πειραμάτων σε τουλάχιστον 13 εργαστήρια ανά τον κόσμο επιπέδου BLS 4, επικίνδυνα παθογόνα και μολυσματικοί ιοί.

Αυτό φέρεται να γινόταν και στο εργαστήριο της κινεζικής Γουχάν, με στόχο την εύρεση νέων θεραπειών ή εμβολίων ενάντια σε αναδυόμενους επικίνδυνους ιούς. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απάντησε αποκλειστικά σε ερωτήσεις του ertnews.gr, σχετικά με την διεξαγωγή αυτών των πειραμάτων.

Ο ΠΟΥ τονίζει με έμφαση πως "λόγω των προφανών σοβαρών κινδύνων που ενδέχεται να ενέχουν τα πειράματα αυτά, συνιστάται ιδιαίτερα, να μην πραγματοποιούνται, εκτός και εάν υπάρχουν σαφώς επιτακτικοί λόγοι, καθώς και αυστηρή εποπτεία ασφάλειας".

Η δήλωση αυτή του οργανισμού επιβεβαιώνει κατ ουσίαν την συνεχιζόμενη διεξαγωγή τέτοιων πειραμάτων με επικίνδυνα παθογόνα από επιστήμονες σε πολλές χώρες, σε επίπεδα ασφάλειας που ποικίλουν μεταξύ τους.

Τα πειράματα της Γουχάν

Τέτοια πειράματα φέρεται να διεξήγαγαν με κορονoϊούς και οι επιστήμονες στο Ιολογικό εργαστήριο της Γουχάν, στα οποία σύμφωνα με επίσημα έγγραφα αλλά και πρόσφατα βίντεο από το ίδιο το εργαστήριο, φαίνεται ότι δεν τηρούνταν σε πολλές των περιπτώσεων τα προβλεπόμενα επίπεδα βιοασφάλειας.

Αυτό το γεγονός ενισχύει όλο και περισσότερο τα σενάρια ενός πιθανού ατυχήματος είτε μέσω μόλυνσης των συνεργατών του εργαστηρίου τον Νοέμβριο του 2019 όπως υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, είτε μέσω διαφυγής του ιού στο περιβάλλον προκαλώντας την πανδημία.

Βόμβα ΠΟΥ: Επικίνδυνα και ανεξέλεγκτα τα πειράματα στη Γουχάν - Πώς "δραπέτευσε" ο κορονοϊός

Η οδηγία του 2010

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μπροστά ακριβώς στους κινδύνους που ενέχουν τέτοιου είδους πειράματα, υπογράμμισε στην ΕΡΤ, ότι ήδη από το 2010, είχε δημοσιεύσει σχετική οδηγία με τίτλο "Υπεύθυνη Έρευνα για τις Επιστήμες της Ζωής για την Παγκόσμια Ασφάλεια Υγείας" ως έγγραφο καθοδήγησης στο οποίο εξετάζονταν οι τύποι έρευνας στον τομέα των βιοεπιστημών που μπορούν να προκαλέσουν ανησυχία, αναφέροντας μάλιστα και παραδείγματα.

Κοροναϊός -Πρόβλεψη σοκ:350.000 Θα προσβληθούν μόνο στη Γουχάν

Το έγγραφο περιγράφει μια σειρά συμπληρωματικών επιλογών πολιτικής καθοδήγησης για τη διαχείριση τέτοιων πιθανών κινδύνων ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν προορίζονται να είναι αμοιβαία αποκλειστικοί όπως οι μηχανισμοί εποπτείας της έρευνας, τις πολιτικές για την χρηματοδότηση των οργανισμών και ερευνητών, τους νόμους και κανονισμούς, τους κώδικες δεοντολογίας καθώς και τα ζητήματα που αφορούν την ευαισθητοποίηση και τις εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες σε επιστημονικές κοινότητες, και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και το κοινό.

Προτείνει επίσης ένα πλαίσιο διαχείρισης βιολογικών κινδύνων και ένα ερωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης για όσους πραγματοποιούν έρευνα για τις βιοεπιστήμες, που θα μπορούσαν δυνητικά να την καταχραστούν, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης τεχνολογιών συνθετικής βιολογίας.

Διαβάστε Επίσης

Το 2021, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ertnews.gr, επανήλθε στο θέμα και προχώρησε στην αναθεώρηση της ορολογίας γύρω από τους κανόνες που πρέπει να διέπουν την υπεύθυνη έρευνα στις βιοεπιστήμες και στις έρευνες διπλού σκοπού (έρευνες κέρδους – λειτουργίας) με στόχο την ενημέρωση της καθοδήγησης σε αυτόν τον τομέα εργασίας, ιδίως υπό το φως των βιοϊατρικών εξελίξεων από το 2010. Κυκλοφόρησε για αυτό τον λόγο τον Δεκέμβριο του 2020 την 4η έκδοση του εγχειριδίου βιοασφάλειας εργαστηρίων

Αυτό το εγχειρίδιο χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα σε όλα τα επίπεδα εργαστηρίων κλινικής και δημόσιας υγείας, καθώς και άλλων βιοϊατρικών τομέων παγκοσμίως, χρησιμεύοντας ως ένα de facto παγκόσμιο πρότυπο που παρουσιάζει τις βέλτιστες πρακτικές και θέτει κανόνες στη βιοασφάλεια.

Γουχάν

Στο εργαστήριο της Γουχάν διεξαγόταν πειράματα με νυχτερίδες και κορονoϊούς;

Παράλληλα με την δήλωση του Π.Ο.Υ στο ertnews.gr, αποκαλύπτεται και ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο το οποίο έρχεται να ανατρέψει την άρνηση των κινεζικών αρχών ότι στο εργαστήριο της Γουχάν δεν διεξαγόταν πειράματα με νυχτερίδες και κορονoϊούς σε επίπεδα βιοασφάλειας επιπέδου 2 και 3, όταν οι διεθνείς κανονισμοί ορίζουν επίπεδο 4.

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από ένα επίσημο διαφημιστικό βίντεο για το εργαστήριο της Γουχάν στην ιστοσελίδα της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών (CAS) του 2017, η οποία εποπτεύει και το εργαστήριο της Γουχάν, το οποίο δείχνει ζωντανές νυχτερίδες σε κλουβιά μέσα στο εργαστήριο και ένας ερευνητής φορώντας απλά μπλε χειρουργικά γάντια να ταΐζει μια νυχτερίδα με ένα σκουλήκι.

Το βίντεο, που δημιουργήθηκε, αφού το ερευνητικό ινστιτούτο έλαβε την υψηλότερη ταξινόμηση βιοασφάλειας BLS4 την άνοιξη του 2017, δείχνει και άλλες νυχτερίδες μέσα στο εργαστήριο με τους ερευνητές του εργαστηρίου Γουχάν να δηλώνουν ότι έχουν συλλέξει περισσότερα από 15.000 δείγματα νυχτερίδων από διάφορα μέρη της Κίνας και της Αφρικής.

Επιπλέον στην περιγραφή του Ινστιτούτου της Γουχάν στην ιστοσελίδα του Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών αναφέρεται πως αυτό διαθέτει τρεις "εγκαταστάσεις" φιλοξενίας ζώων εργαστηρίου συνολικού ύψους εμβαδού 13.100 τετραγωνικών μέτρων, στα οποία υπάρχουν 12 κλουβιά νυχτερίδων.

Μάλιστα η παραδοχή αυτή έρχεται σε αντίθεση με όσα είχε υποστηρίξει ο αμερικανικός ζωολόγος Πιτερ Ντασντακ, ο ειδικός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που συμμετείχε στην αποστολή του Π.Ο.Υ στην Κίνα, αναφέροντας σε ανύποπτο χρόνο με ένα tweet τον περασμένο Δεκέμβριο που έκτοτε έχει διαγράψει, πως το άρθρο της εφημερίδας The Independent ότι "δείγματα από τις νυχτερίδες στάλθηκαν στο εργαστήριο Γουχάν για γενετικές αναλύσεις των ιών", δεν ήταν αληθή καθώς καμία νυχτερίδα δεν στάλθηκε στο εργαστήριο της Γουχάν για γενετικές αναλύσεις ιών που συλλέχθηκαν στο πεδίο".

Δήλωσε επίσης ότι το άρθρο της εφημερίδας περιγράφει την εργασία στην οποία είναι επικεφαλής ο ίδιος καθώς και τα εργαστήρια με τα οποία συνεργάστηκε για 15 χρόνια. "Αυτά δεν έχουν ζωντανές ή νεκρές νυχτερίδες. Δεν υπάρχουν αποδείξεις πουθενά ότι συνέβη αυτό. Είναι ένα λάθος που ελπίζω να διορθωθεί", σημείωσε.

Ο Πίτερ Ντασντακ είναι επικεφαλής της ΜΚΟ EcoHealth Alliance έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και διεξάγει παγκόσμια έρευνα που σχετίζεται με την υγεία, η οποία βοήθησε να διοχετευθούν περισσότερα από 800.000 δολάρια απο ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις των ΗΠΑ στο εργαστήριο της Γουχάν για να μελετηθούν κορονοϊοί νυχτερίδας, σύμφωνα με πρόσφατα εσωτερικά έγγραφα.

Ανατροπή στον χρόνο εμφάνισης των πρώτων κρουσμάτων

Εν τω μεταξύ επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Κεντ ανέτρεψαν με νέα μελέτη την κινεζική εκδοχή της πρώτης χρονικά προσδιορισμένης εμφάνισης κρουσμάτων της πανδημίας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως το παθογόνο είναι πιθανό να εμφανίστηκε για πρώτη φορά από τις αρχές Οκτωβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου 2019 αναφέροντας την 17η Νοεμβρίου ως την πιο πιθανή ημερομηνία.

Αυτό υποδηλώνει ότι το παθογόνο μπορεί να βρισκόταν σε κυκλοφορία πριν φτάσει στην αγορά της Γουχάν μέσω σποραδικών λοιμώξεων πριν από το μεγάλο ξέσπασμα. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς οι πρώτες λοιμώξεις εκτός Κίνας θα μπορούσαν να είχαν σημειωθεί στην Ιαπωνία γύρω στις 3 Ιανουαρίου, στην Ισπανία στις 12 Ιανουαρίου και στις ΗΠΑ περίπου στις 16 Ιανουαρίου .

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΠΑΡΟΤΡΥΝΩ ΚΑΘΕ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙ" 22 Ιουλ 2021 | 12:41

Κικίλιας: Σήμερα ξεπερνάμε τα 10 εκατ. εμβολιασμούς - Καλύφθηκε το 53% του πληθυσμού τουλάχιστον με μία δόση

"Έχουμε ήδη καταφέρει να χορηγήσουμε 9.950.000 δόσεις εμβολίου και σήμερα ξεπερνάμε τους 10.000.000 εμβολιασμούς", τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.

376.000 ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ ΤΟΥΣ 22 Ιουλ 2021 | 08:22

Φονικές πλημμύρες στην Κίνα: Αυξήθηκαν στους 33 οι νεκροί - Οκτώ αγνοούνται

Ο νεότερος συνολικός απολογισμός στην επαρχία Χενάν της Κίνας κάνει λόγο για 33 νεκρούς και 8 αγνοούμενους.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΒΡΟΧΕΣ 21 Ιουλ 2021 | 08:51

"Πνίγεται" και η Κίνα από τις πλημμύρες - 12 νεκροί στο μετρό [εικόνες]

Συνολικά 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν πλημμύρισαν στοές του μετρό στην πόλη Τσεντσόου, στην κεντρική Κίνα.

«ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ» 19 Ιουλ 2021 | 16:32

Νέος "κυβερνο-πόλεμος": Οι ΗΠΑ κατηγορούν επίσημα την Κίνα για την παγκόσμια επίθεση χάκερ στη Microsoft

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ένας συνασπισμός συμμάχων της κατηγόρησαν το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας για μια παγκόσμια επίθεση χάκερ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΡΕΥΝΑ 16 Ιουλ 2021 | 22:02

ΠΟΥ: Ζητά ελέγχους στα κινεζικά εργαστήρια και τις αγορές ζώων για να βρεθεί η προέλευση του κορονοϊού

Τον Ιανουάριο, η αποστολή των εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ στην Κίνα δεν κατάφερε να ρίξει φως στην προέλευση του κορονοϊού.

ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ Η ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ 16 Ιουλ 2021 | 08:19

Συμφωνία Μπάιντεν - Μέρκελ για κοινό μέτωπο απέναντι σε Ρωσία και Κίνα

Μπάιντεν και Μέρκελ δεσμεύονται για ένα κοινό μέτωπο ενάντια σε Ρωσία και Κίνα. Τι είπαν για τα αεροπορικά ταξίδια μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ "ΒΟΜΒΑ" 15 Ιουλ 2021 | 17:46

Τρομάζουν οι προβλέψεις του ΠΟΥ: Μεγάλη η πιθανότητα νέων μεταλλάξεων - Ίσως είναι πιο επικίνδυνες

Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις μεταλλάξεις και τονίζει ότι η πανδημία αργεί να τελειώσει.

ΖΗΤΑ ΑΝΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΗΜΕΡΕΣ 15 Ιουλ 2021 | 16:26

ΠΟΥ: Οι έρευνες για την προέλευση του κορονοϊού παρεμποδίζονται - Η Κίνα να δώσει στοιχεία

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε σήμερα ότι οι έρευνες για την προέλευση της πανδημίας του κορονοϊού στην Κίνα παρεμποδίζονται

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA 15 Ιουλ 2021 | 12:45

Κίνα: Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους - Απαγόρευση εισόδου σε νοσοκομεία, πανεπιστήμια, σούπερ μάρκετ

Η Κίνα, έχει χορηγήσει 1,4 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων. Ομως, πολλοί δεν έχουν πεισθεί και τώρα οι ανμεβολίαστοι πιέζονται.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 14 Ιουλ 2021 | 20:28

ΠΟΥ: Ο κόσμος βρίσκεται στην αρχή ενός νέου κύματος της πανδημίας - Η μετάλλαξη Δέλτα "χτύπησε" 111 χώρες

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο αριθμός των θανάτων από την πανδημία αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά από 10 εβδομάδες πτωτικής πορείας - Ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα.

«ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟ Κ.Κ.ΚΙΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟ» 13 Ιουλ 2021 | 19:04

Ο Τζάκι Τσαν θέλει να γίνει μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας - "Ό,τι υπόσχεται η ηγεσία του, υλοποιείται"

Ο διάσημος ηθοποιός Τζάκι Τσαν δήλωσε ότι θέλει να γίνει μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας

«ΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΦΩΝΑΖΟΥΝ» 12 Ιουλ 2021 | 14:22

ΠΟΥ: "Καταστροφικό" το θέαμα με πλήθη φιλάθλων χωρίς μάσκες στον τελικό του Euro - Ανησυχία για εξάπλωση της μετάλλαξης Δ

Η επικεφαλής της τεχνικής ομάδας και επιδημιολόγος του ΠΟΥ χαρακτηρίζει 'καταστροφικό" το θέαμα με τα πλήθη φιλάθλων χωρίς μάσκες στον τελικό του Euro

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ 09 Ιουλ 2021 | 23:27

Παπανδρέου στην επέτειο των 100 χρόνων του CPC: Να κάνουμε τον κόσμο ένα πολύ καλύτερο μέρος για να ζήσουμε

Ομιλητής ήταν ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στην ειδική εκδήλωση για την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (CPC)