Πούτιν: Αν ήθελα θα μπορούσα να καταλάβω την Πολωνία σε 2 μέρες

Γερμανική εφημερίδα ισχυρίζεται ότι την απίστευτη απειλή εκτόξευσε ο ρώσος πρόεδρος την Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο. Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις.

«"Αν ήθελα τα ρωσικά στρατεύματα θα μπορούσαν να είναι μέσα σε δύο ημέρες, όχι μόνο στο Κίεβο, αλλά και στη Ρίγα, το Βίλνιους, το Ταλίν, τη Βαρσοβία και το Βουκουρέστι». Αυτή είναι η απειλή που φέρεται να εκτόξευσε ο Βλαντίιερ Πούτιν στον Πέτρο Ποροσένκο σε μια από τις τηλεφωνικές συνομιλίες τους.

«Επηρεάζω ευρωπαίους ηγέτες»

Η «Ζίντοϊτσε Τσάιτουνγκ» που δημοσιεύει το σχετικό ρεπορτάζ, επικαλούμενη μια αναφορά της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ, αναφέρει ότι ο Ουκρανός πρόεδρος μετέφερε την απειλή του Πούτιν στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στις 12 Σεπτεμβρίου.

Αν το θελήσω, μέσα σε δύο εβδομάδες καταλαμβάνω το Κίεβο

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ο Πούτιν «συμβούλευσε» είπε στον ουκρανό ομόλογό του να μην υπολογίζει υπερβολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την επιρροή του σε πολλά κράτη μέλη της Ένωσης και να μπλοκάρει τις αποφάσεις των Βρυξελλών που δεν θα είναι ευνοϊκές για τη Μόσχα.

Ήδη στις αρχές Σεπτεμβρίου, η ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» είχε αναφέρει σε άλλη τηλεφωνική συνομιλία, αυτή τη φωορά με τον ίδιο τον Μπαρόζο, ο πρόεδρος της Κομισιόν έθεσε το ζήτημα παρουσίας ρώσων στρατιωτών στο Ουκρανικό έδαφος. Ο Πούτιν φέρεται να απάντησε: «Αν το θελήσω, μέσα σε δύο εβδομάδες καταλαμβάνω το Κίεβο».

Βρυξέλλες και Κρεμλίνο εναντίον εφημερίδων

Το Κρεμλίνο είχε καταγγείλει τις διαρροές στα μέσα ενημέρωσης και είχε αντιδράσει ανακοινώνοντας πως είναι έτοιμο να δημοσιοποιήσει την ηχογράφηση της τηλεφωνικής συνομιλίας ανάμεσα στον Πούτιν και τον Μπαρόζο «για να αρθεί κάθε παρεξήγηση».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έκρυψε την ενόχλησή της. Όχι μόνον αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα αλλά πρόσθεσε ότι δεν μπαίνει στο παιχνίδι να «ασκήσει διπλωματία μέσω του τύπου, ούτε να σχολιάζει εμπιστευτικές συνομιλίες».