Πούτιν: Είμαι έτοιμος για συνομιλίες με τον Ομπάμα

Ετοιμος για συνομιλίες με τον Μπαράκ Ομπάμα δηλώνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, πετώντας το μπαλάκι στον αμερικανό πρόεδρο. «Εκείνος θα αποφασίσει». Συνεχίζονται οι μάχες στην Ανατολική Ουκρανία.

poutin-eimai-etoimos-gia-sunomilies-me-ton-ompama
SHARE THIS
0
SHARES

Να διεξαγάγει άμεσες συνομιλίες με τον Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως επιθυμεί ο ρώσος ομόλογος του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Εκείνος θα αποφασίσει. Εγώ είμαι έτοιμος για ένα διάλογο μαζί του», είπε ο Πούτιν για το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ομπάμα

«Εκείνος θα αποφασίσει. Εγώ είμαι έτοιμος για ένα διάλογο μαζί του», είπε ο Πούτιν σε συνέντευξη που παραχώρησε στα τηλεοπτικά δίκτυα της Γαλλίας Europe 1 και TF1 και προσέθεσε ότι ελπίζει πως η τρέχουσα κατάσταση δεν θα οδηγήσει σε ένα νέο στάδιο του Ψυχρού Πολέμου.

«Δεν είναι μυστικό ότι οι Αμερικανοί πολιτικοί είναι οι πλέον επιθετικοί και σκληροί» υπογράμμισε και σημείωσε ότι σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Ρωσία σήμερα δεν διατηρεί σχεδόν καθόλου στρατεύματα σε βάσεις στο εξωτερικό.

«Δείξτε μας αποδείξεις για τη ρωσική στρατιωτική εμπλοκή στην Ουκρανία»

Επίσης ο Ρώσος πρόεδρος προκάλεσε τους Αμερικανούς να παρουσιάσουν τις «αποδείξεις» της ρωσικής στρατιωτικής εμπλοκής στην ανατολική Ουκρανία.

«Αποδείξεις; Αλλά να τις δείξουν!», τόνισε ο Πούτιν απαντώντας για τις καταγγελίες της Ουάσιγκτον ότι η Ρωσία συνεχίζει να αφήνει να περνούν τα σύνορά της «μαχητές» και «όπλα» προς την ανατολική Ουκρανία

«Αποδείξεις; Αλλά να τις δείξουν!», αξίωσε ο Πούτιν απαντώντας σε μια ερώτηση για τις καταγγελίες της Ουάσιγκτον ότι η Ρωσία συνεχίζει να αφήνει να περνούν τα σύνορά της «μαχητές» και «όπλα» προς την ανατολική Ουκρανία.

«Το είδαμε, όλος ο κόσμος το είδε, το πώς ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών (Κόλιν Πάουελ) παρουσίασε τις αποδείξεις της ύπαρξης όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ» είπε με εμφανή ειρωνεία ο Πούτιν αναφερόμενος στις αβάσιμες κατηγορίες που πρόβαλαν οι ΗΠΑ το 2003 για να δικαιολογήσουν την στρατιωτική επέμβαση εναντίον του Σαντάμ Χουσέιν.

«Το να προβαίνεις σε ισχυρισμούς είναι ένα πράγμα. Το να έχεις αποδείξεις γι' αυτούς είναι ένα άλλο πράγμα. Σας επαναλαμβάνω λοιπόν: Δεν υπάρχει καμία ρωσική στρατιωτική δύναμη, κανένας Ρώσος εκπαιδευτής στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Δεν υπήρξε και δεν υπάρχει», τόνισε ο Πούτιν.

«Δεν έχω λόγο να μην μιλήσω με τον Ποροσένκο»

Ο αρχηγός του ρωσικού κράτους δήλωσε ακόμη έτοιμος να συνομιλήσει με το νέο πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων στη Γαλλία για την 70ή επέτειο της Απόβασης.

«Δε σκοπεύω να αποφύγω κανέναν» απάντησε όταν ρωτήθηκε εάν θα σφίξει το χέρι και θα μιλήσει στον Ποροσένκο.

«Σκοτεινοί ελιγμοί»

Εν τω μεταξύ την Τετάρτη ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε με τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και τον διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ είναι «αποφασιστικά δεσμευμένες» να βοηθήσουν να χτιστεί το μέλλον της χώρας, ενώ καταδίκασε τους «σκοτεινούς ελιγμούς» της Ρωσίας.

«Οι ΗΠΑ είναι αποφασιστικά δεσμευμένες στο πλευρό του ουκρανικού λαού, όχι μόνο τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, αλλά και για τα επόμενα χρόνια», είπε ο κ. Ομπάμα στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ποροσένκο. «Εντυπωσιάστηκα πραγματικά από το όραμά του», σχολίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Συνεχίζονται οι μάχες στην Ανατολική Ουκρανία

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις οι φονικές μάχες ανάμεσα στο στρατό και τους φιλορώσους αποσχιστές εντείνονται στα ανατολικά και η Ρωσία ζητεί να εντοπιστούν αυτοί που ευθύνονται για «εγκλήματα κατά του λαού» της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε η ρωσική Επιτροπή Eρευνας.

Παράλληλα, φιλορώσος αξιωματούχος στο Ντονέτσκ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δύο ομάδες παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που αγνοούνται στην ανατολική Ουκρανία, κρατούνται μάλλον στην περιοχή του Λουχάνσκ. Ωστόσο ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει ποιοι είναι αυτοί που τους κρατούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook