Πούτιν: Επισπεύδει το διάγγελμα για να ανεβασει τη δημοτικότητά του

Αυτό ισχυρίζεται η εφημερίδα Vedomosti, η οποία υπενθυμίζει ότι το 2018 ο Πούτιν είχε πετύχει να συσπειρώσει τον κόσμο πριν από τις προεδρικές εκλογές

poutin-epispeudei-to-diaggelma-gia-na-anebasei-ti-dimotikotita-tou
SHARE THIS
0
SHARES

Το διάγγελμα που πρόκειται να κάνει αύριο, Τετάρτη, ο πρόεδρος Πούτιν αρχικά είχε προγραμματισθεί για τα μέσα Μαρτίου ώστε να συμπέσει με την πέμπτη επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας, αλλά την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου ανακοίνωσε ότι θα γίνει την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου. Στη μετάθεση αυτή της ημερομηνίας αναφέρεται η εφημερίδα Vedomosti σε κύριο της άρθρο επικαλούμενη τέσσερις πηγές που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο. Οι εν λόγω πηγές, όπως γράφει η εφημερίδα, δυσκολεύτηκαν να εξηγήσουν τους λόγους της μεταφοράς της ημερομηνίας του διαγγέλματος. Ωστόσο μία εκ των πηγών αυτών δήλωσε τα εξής: «Αυτό ενδέχεται να σχετίζεται με την επιθυμία να ανακοπεί η πτώση της δημοτικότητας τη κυβέρνησης. Ενδεχομένως να σχετίζεται με την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Ενδέχεται όμως να μην ήθελαν το διάγγελμα αυτό να συμπέσει χρονικά με μια ημερομηνία που θα ήταν κοντά στις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας. οι οποίες έχουν προγραμματισθεί για τις 31 Μαρτίου».

Εάν η μεταφορά της ημερομηνίας σχετίζεται με την πτώση της δημοτικότητας της κυβέρνησης, λέει ο πολιτειολόγος Αντρέι Καλιάντιν, τότε «ο πρόεδρος δεν έχει τόσους πολλούς μοχλούς που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει, ( για να αλλάξει τα δεδομένα), καθώς το διάγγελμα αυτό μεταδίδεται ζωντανά και είναι μια μεγάλη συνέντευξη Τύπου. Γι' αυτό συγκεκριμένα στο διάγγελμα του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση (σ.σ.: δηλαδή σε κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων του ρωσικού κοινοβουλίου) μπορεί να μιλήσει δίνοντας σοβαρές υποσχέσεις στον πολιτικοποιημένο κόσμο».

Το 2018 ο Πούτιν, στο διάγγελμα του, στο οποίο είχε δώσει έμφαση στα νέα οπλικά συστήματα, κατάφερε να συσπειρώσει τον κόσμο πριν από τις προεδρικές εκλογές, λέει ο Καλιάντιν και προσθέτει.: «Δεν υπάρχει τίποτα πιο φοβερό από τον πόλεμο, έστω και εάν είναι υποθετικός. Όμως μέσα σ’ έναν χρόνο ο προβληματισμός του κόσμου στράφηκε προς τα εσωτερικά προβλήματα, στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, στην αύξηση του ΦΠΑ, στην αύξηση των τιμών. Τώρα ο κόσμος περιμένει τι θα του πουν , για αυτά που αφορούν τις ανάγκες του».

Ο πολιτειολόγος Νικολάι Πετρόφ αμφισβητεί το ενδεχόμενο η χρονική μεταφορά του διαγγέλματος να έγινε εξαιτίας κάποιων γεγονότων που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική. « Είναι δύσκολο να κρίνει κανείς του λόγους αυτής της μεταφοράς, καθώς ακόμη δεν έχει εκφωνηθεί, αλλά για τον πρόεδρο το σημαντικό είναι να ανακόψει την πτώση της δημοτικότητας της κυβέρνησης».

Το 2018, το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου προς το έθνος σχετίζονταν με την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας, τα ποσοστά της δημοτικότητας ήταν υψηλά και η πτώση τους μετά το τότε διάγγελμα ήταν καθόλα κατανοητή, λέει ο Πετρόφ, και προσθέτει: «Όμως αυτή τη στιγμή η πτώση της δημοτικότητας αποτελεί τάση. Και πρέπει να ακουσθεί κάτι το οποίο θα αλλάξει την κατάσταση, και όχι απλώς για να υποστηρίξει την δημοτικότητα ης κυβέρνησης. Το διάγγελμα πρέπει να είναι ποιοτικά διαφορετικό, ώστε ο πρόεδρος να μπορεί να ανακοινώσει μια στρατηγική με απώτερη προοπτική που θα υπερβαίνει χρονικά ακόμη και το 2024».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook