X

Πούτιν για το σχέδιο του Τραμπ για την Ουκρανία: Μπορεί να αποτελέσει βάση για συμφωνία ειρήνης

Πρώτη επίσημη δήλωση του προέδρου της Ρωσίας μετά την έντονη διπλωματική κινητικότητα των τελευταίων 24ωρων για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Γράφει: TheToc team
AFP

Θετικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφορικά με το αμερικανικό προσχέδιο για μία ειρηνευτική συμφωνία που θα βάλει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πούτιν είπε ότι το αμερικανικό σχέδιο θα μπορούσε "κατ' αρχήν να χρησιμοποιηθεί ως βάση για τελική ειρηνική διευθέτηση".

Το Κρεμλίνο δημοσίευσε μια περίληψη των όσων είπε ο Ρώσος πρόεδρος στην τηλεφωνική επικοινωνία. Στα σχόλια του εμφανίζεται να κάνει διάκριση μεταξύ του αρχικού αμερικανικού σχεδίου 28 σημείων για την ειρήνη και οποιασδήποτε επόμενης, αναθεωρημένης έκδοσης που προέκυψε κατά τις συνομιλίες στη Γενεύη και με ευρωπαϊκή συμβολή.

"Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσε ότι αυτές οι προτάσεις, η εκδοχή των οποίων είναι αυτή που έχουμε δει" συμφωνούν με τις συζητήσεις στη ρωσοαμερικανική σύνοδο κορυφής στην Αλάσκα το καλοκαίρι.

Σε ρόλο διαμεσολαβητή ο Ερντογάν

Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, είπε στον Πούτιν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να βοηθήσει στην καθιέρωση άμεσης γραμμή επικοινωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας προκειμένου να επιτευχθεί μια "δίκαιη και διαρκής ειρήνη", ανέφερε το γραφείο του.

Ο Τούρκος ηγέτης πρότεινε για ακόμη μία φορά την Κωνσταντινούπολη ως τόπο για την επόμενη φάση των συνομιλιών.

Διαβάστε Επίσης