Follow us

Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία: Για πρώτη φορά η ψαλίδα Μακρόν με Λε Πεν στις 5 μονάδες - Πριν μια εβδομάδα ήταν 12

Λίγες μέρες πριν στηθούν οι κάλπες για τον α' γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, η ψαλίδα μεταξύ Μακρόν και Λε Πεν κλείνει σημαντικά

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

"Γνωρίζω ότι η Μαρίν Λε Πεν μπορεί να κερδίσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας". Αυτή η δήλωση δεν προέρχεται από το στρατόπεδο του Εθνικού Συναγερμού του εθνικιστικού κόμματος της κληρονόμου της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν.

Ακούστηκε στις 30 Μαρτίου από τα χείλη του Εντουάρ Φιλίπ, πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας στις πρώτες κυβερνήσεις Μακρόν.

Στην πιθανότερη περίπτωση μονομαχίας Μακρόν - Λε Πεν στον δεύτερο γύρο, τρεις εταιρείες δημοσκοπήσεων (Opinionway, Ipsos και Elabe) συμφωνούν πως ο νυν πρόεδρος θα κέρδιζε με 53% έναντι 47%.

Πρόκειται όμως για την μικρότερη διαφορά μεταξύ του επικρατέστερου ζεύγους υποψηφίων για τον β' γύρο που θα διεξαχθεί στις 24 Απριλίου. Μόλις πριν μία εβομάδα η διαφορά αυτή ήταν στις 12 μονάδες - 56% και 44% αντίστοιχα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, που μπήκε αργά στην προεκλογική εκστρατεία, ρωτήθηκε από δημοσιογράφους πώς σχολιάζει αυτή την άνοδο της Μαρίν Λε Πεν και κυρίως το κλείσιμο της ψαλίδας. "Ο κόσμος το έχει ευτελίσει, αποστρέφει το βλέμμα, λένε για αυτήν ότι είναι πιο συμπαθητική τώρα... άρα δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση".

Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία: Για πρώτη φορά η ψαλίδα Μακρόν με Λε Πεν στις 5 μονάδες - Πριν μια εβδομάδα ήταν 12
Λε Πεν, Μακρόν, Μελανσόν, Πεκρές και Ζεμμούρ: Πέντε από τους υποψηφίους στις γαλλικές προεδρικές εκλογές.

Για τον α' γύρο, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα 28% στον Μακρόν, 22% στην Λε Πεν, 14% στον Ζαν-Λικ Μελανσόν της "Ανυπότακτης Γαλλίας", 10% στην Βαλερί Πεκρές του δεξιού κόμματος Les Republicains και 9% στον ακροδεξιό Ερίκ Ζεμούρ.

Ο φόβος της αποχής και γιατί ανησυχεί περισσότερο την Λε Πεν

Τι φοβάται περισσότερο ο Εμανουέλ Μακρόν; Τον εφησυχασμό που παραδοσιακά παρατηρείται στον α' γύρο των εκλογών. Στους χιλιάδες υποστηρικτές του που συγκεντρώθηκαν για να τον ακούσουν το Σάββατο στη Ναντέρ, είπε "δεν θέλω αλαζονεία, ούτε ηττοπάθεια αλλά γενική κινητοποίηση".

Διαβάστε Επίσης

Η αποχή στον πρώτο γύρο παραμένει μεγάλο αγκάθι των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Το ρεκόρ του 28% το 2002 εξακολουθεί να φοβίζει καθώς είχε συμβάλλει στην εκτόξευση στον β' γύρο του Ζαν-Μαρί Λε Πεν προκαλώντας είκοσι χρόνια πριν σοκ στην Ευρώπη για την άνοδο της ακροδεξιάς.

Φέτος όμως, το ρεκόρ αυτό δεν αποκλείεται να καταρριφθεί, όπως μεταδίδουν γαλλικά ΜΜΕ, αλλά αυτό δεν θα είναι απαραιτήτως υπέρ της υποψήφιας της γαλλικής ακροδεξιάς.

"Η Μαρίν Λε Πεν δεν ξεχνά τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών του 2021. Πάνω από το 70% των ψηφοφόρων του Εθνικού Συναγερμού επέλεξε την αποχή στον α' γύρο, αφαιρώντας κάθε πιθανότητα κατάληψης μιας περιοχής", σημειώνει στο ρεπορτάζ του το France Info.

Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επηρεάσει ως τώρα

Δύο υποψήφιοι καταγράφουν δημοσκοπικές απώλειες. Η υποψήφια της δεξιάς Βαλερί Πεκρές που σύμφωνα με τις αναλύσεις των δημοσκόπων χάνει τους συνταξιούχους, αλλά και μερίδα της εκλογικής βάσης του κόμματος που το 2017 είχε υποψήφιο τον λαβωμένο από ένα μικρής έκτασης σκάνδαλο Φρανσουά Φιγιόν.

Υποχώρηση της δυναμικής του είδε και ο αμφιλεγόμενος, προκλητικός και διχαστικός Ερίκ Ζεμούρ που εμφανίστηκε στο πολιτικό σκηνικό καταθέτωντας την υποψηφιότητά του πολύ νωρίς ως ο νέος γνήσιος εκφραστής της γαλλικής ακροδεξιάς των εθνιστικών αξιών και των πατριωτικών παραδόσεων. Στη συζήτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ήταν ο μόνος που τάχθηκε κατά της υποδοχής Ουκρανών προσφύγων στη Γαλλία.

Τι θα κρίνει το αποτέλεσμα: "Είναι η οικονομία, ηλίθιε"

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και το καλάθι της νοικοκυράς ήταν εξαρχής για την Μαρίν Λε Πεν οι βασικοί άξονες, πάνω στους οποίους στήριξε το πρόγραμμά της.

Γαλλία εκλογές Μαρίν Λε Πεν
Η Μαρίν Λε Πεν σε πρόσφατη τηλεοπτική εμφάνιση.

Η Λε Πεν τάζει στους Γάλλους σύνταξη ακόμα και στα 60 έτη. "Συνειδητοποιείτε τι είναι η σύνταξη στα 65; Είναι απλά εντελώς άδικη", είπε στο BFM TV, καταρρίπτοντας το σχέδιο του Μακρόν να αυξήσει τη νόμιμη ηλικία στην οποία κάποιος παίρνει πλήρη σύνταξη από τα 62 στα 65. Η Λεπέν θέλει να διατηρήσει το όριο των 62 ετών και να το μειώσει στα 60 για όσους άρχισαν να εργάζονται πριν από τα 20.

Ο Μακρόν, απάντησε μιλώντας στο ραδιόφωνο France Inter: "Όσοι σας λένε ότι μπορούμε να διατηρήσουμε (το συνταξιοδοτικό σύστημα) όπως είναι τώρα, σας λένε ψέματα.

Η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης - με εξαιρέσεις για όσους έχουν δύσκολες δουλειές ή εργάστηκαν περισσότερο από άλλους - ήταν απαραίτητη για να γίνει το σύστημα βιώσιμο και να αυξηθούν οι χαμηλές συντάξεις".

Εμανουέλ Μακρόν
Ο Εμανουέλ Μακρόν στην προεκλογική του συγκέντρωση στη Ναντέρ.

Ο Μακρόν δέχεται από την είσοδό του στην πολιτική κριτική ως άνθρωπος των επιχειρήσεων. Σε αυτή την ευαίσθητη φάση λίγες μέρες πριν στηθούν οι κάλπες, με τα νοικοκυριά να βιώνουν αφόρητη πίεση από την αύξηση των τιμών, εκφράζονται φόβοι στο προεδρικό στρατόπεδο πως λάθος κινήσεις θα μπορούσαν να αποτρέψουν αρκετούς αριστερούς ψηφοφόρους από το να τον στηρίξουν εναντίον της Λε Πεν στον δεύτερο γύρο στις 24 Απριλίου.

Διαβάστε Επίσης

Όσο για την δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων, το κεντροδεξιό κόμμα του La Republique en Marche (LaRem), την έχει ήδη εισπράξει όταν απέτυχε να έρθει πρώτο σε όλες τις πρόσφατες εκλογές, τοπικές εκλογές και τις βουλευτικές εκλογές.

Και κάτι ενδεικτικό για την "αποπολιτικοποίηση" αυτών των προεδρικών εκλογών είναι η επιλογή του μεγαλύτερου σε τηλεθέαση καναλιού, του TF1.

Όπως έχει ανακοινώσει το κανάλι, η εκλογική βραδιά του α' γύρου θα ξεκινήσει στις 8 το βράδυ με την μετάδωση των exit polls και θα ολοκληρωθεί μία ώρα και είκοσι λεπτά αργότερα, καθώς στις 9.30μμ έχει προγραμματιστεί η μετάδοση ταινίας.

"Ας είμαστε πραγματιστές", λένε οι υπεύθυνοι του TF1. "Ο κόσμος που δεν θα πάει να ψηφίσει, δεν θα κάτσει να δει εκλογική βραδιά επί ατέλειωτες ώρες".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΥΣΑΡΕΣΤΟ ΤΕΛΟΣ 10 Αυγ 2022 | 13:08

Πέθανε η λευκή φάλαινα Μπελούγκα λίγες ώρες μετά τον απεγκλωβισμό της από τον Σηκουάνα [Βίντεο]

Η φάλαινα μπελούγκα πέθανε λίγες ώρες μετά τον απεγκλωβισμό της από τον ποταμό Σηκουάνα.

ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΡΟΥΑΣΙ ΣΑΡΛ ΝΤΕ ΓΚΟΛ 10 Αυγ 2022 | 11:30

Γαλλία: Άνδρας που κρατούσε μαχαίρι σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά σε αεροδρόμιο του Παρισιού

"Οι αστυνομικοί εξουδετέρωσαν το πρωί απειλητικό άτομο που κρατούσε μαχαίρι στο αεροδρόμιο Ρουασί Σαρλ ντε Γκολ", ανακοίνωσε η γαλλική αστυνομία.

ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΕΞΙ ΩΡΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ 10 Αυγ 2022 | 06:53

Γαλλία: Έβγαλαν από τα νερά του Σηκουάνα την παγιδευμένη φάλαινα Μπελούγκα [βίντεο]

Η λευκή φάλαινα υψώθηκε με δίχτυ από γερανό και αποτέθηκε σε μαούνα, όπου έσπευσαν να της προσφέρουν φροντίδες περίπου δέκα κτηνίατροι.

ΕΚΤΟΣ ΜΗΝΑΣ ΠΟΛΕΜΟΥ 09 Αυγ 2022 | 18:45

Κριμαία: Μπαράζ εκρήξεων σε ρωσική αεροπορική βάση - "Δεν μας βομβάρδισαν" λέει το Κρεμλίνο [εικόνες-βίντεο]

Το Κρεμλίνο αποδίδει τις εκρήξεις στην Κριμαία σε πυρομαχικά που προορίζονταν για την αεροπορία - Ένας νεκρός, πέντε τραυματίες.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΔΥΟ ΑΝΔΡΕΣ 08 Αυγ 2022 | 20:18

Ουκρανία: Ρώσοι "εκτελεστές" σχεδίαζαν τη δολοφονία του υπουργού Άμυνας - Για ποιους άλλους είχαν συμβόλαια θανάτου [βίντεο]

Οι ουκρανικές αρχές απέτρεψαν το σχέδιο που αποδίδεται στην στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας - Καμία επίσημη αντίδραση μέχρι στιγμής από το Κρεμλίνο.

ΔΗΛΩΣΗ ΟΥΚΡΑΝΟΥ ΠΡΕΣΒΗ 08 Αυγ 2022 | 19:22

Τουρκία: Ετοιμάζει στην Ουκρανία εργοστάσιο παραγωγής drones - Γαμπρός του Ερντογάν ο συνιδιοκτήτης της εταιρίας

Τα τουρκικά drones χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία από το 2021 - Η εταιρία Baykar, ο γαμπρός του Ερντογάν και η ενόχληση της Ρωσίας.

ΖΗΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ 08 Αυγ 2022 | 19:01

Βελόπουλος για παρακολουθήσεις: Ο Μητσοτάκης μετακύλησε την ευθύνη για ακόμη μία φορά - Πρέπει να πάμε σε εκλογές τώρα

Για συνωμοσιολογία κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο Κυριάκος Βελόπουλος μετά το διάγγελμα Μητσοτάκη.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ 08 Αυγ 2022 | 18:40

Μόσχα για πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια: Το Κίεβο κρατά την Ευρώπη όμηρο βομβαρδίζοντας τον σταθμό

Νέες κατηγορίες εναντίον του Κίεβο για την κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια εξαπέλυσε το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

08 Αυγ 2022 | 06:59

Τέλος της ενισχυμένης εποπτείας για την ελληνική οικονομία - Στις 20 Αυγούστου και επίσημα η έξοδος από τα μνημόνια

Στις 20 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί και επισήμως η έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 07 Αυγ 2022 | 11:05

Επικεφαλής των Γάλλων πυροσβεστών: Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις φωτιές στην Ελλάδα

"Οι πυρκαγιές στη Μεσόγειο είναι μεγαλύτερες κάθε χρόνο". Τι λέει ο επικεφαλής της αποστολής των Γάλλων πυροσβεστών στην Ελλάδα.

ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑΣ ΒΓΗΚΕ ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 06 Αυγ 2022 | 20:31

Ουκρανία: Κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής στη Ζαπορίζια - Έντονη ανησυχία για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό

Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ 06 Αυγ 2022 | 16:23

Ουκρανία: Πυρηνικός αντιδραστήρας στη Ζαπορίζια σταματησε να λειτουργεί μετά από βομβαρδισμούς - Κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας

Ένας από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια σταμάτησε να λειτουργεί, έπειτα από βομβαρδισμούς.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 06 Αυγ 2022 | 15:49

Έξαλλος ο Ερντογάν με Γαλλία-Γερμανία: Είναι όργανα ελληνικής και ελληνοκυπριακής προπαγάνδας

Την έντονη δυσαρέσκεια για τη στάση Γαλλίας και Γερμανίας έδειξε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.