Προεδρικές εκλογές στην Κολομβία: Δεξιά vs Αριστεράς

Η δεξιά προηγείται, το αποτέλεσμα θα κριθεί στον δεύτερο γύρο της 17ης Ιουνίου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Προεδρικές εκλογές στην Κολομβία: Δεξιά vs Αριστεράς

Ο υποψήφιος της σκληρής δεξιάς, η οποία εναντιώνεται στη συμφωνία ειρήνης με την πρώην οργάνωση ανταρτών FARC, κατέλαβε την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη την Κυριακή στην Κολομβία, αλλά θα χρειαστεί να αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο με τον υποψήφιο της αριστεράς.

Σε μια χώρα η οποία μόλις αναδύεται από μισό και πλέον αιώνα εμφυλίου πολέμου και η δεξιά κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό πάντα, ο υποψήφιός της Ιβάν Ντούκε, που αντιτίθεται στη συμφωνία με τους πρώην αντάρτες, κατέλαβε με διαφορά την πρώτη θέση, ενώ στη δεύτερη ακολούθησε ο Γκουστάβο Πέτρο, πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας, που δεν υποστηρίχθηκε από κανένα από τα παραδοσιακά κόμματα. Θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο, τη 17η Ιουνίου.

Με το 99,46% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, ο Ντούκε, προστατευόμενος του Άλβαρο Ουρίμπε, του δεξιού πρώην προέδρου της Κολομβίας (2002-2010), συγκέντρωσε το 39,11% των ψήφων, ακολουθούμενος από τον Πέτρο, πρώην αντάρτη της οργάνωσης M-19, που διαλύθηκε πριν από δεκαετίες, ο οποίος έλαβε το 25,10%. Ο κεντρώος Σέρχιο Φαχάρδο κατέλαβε την τρίτη θέση με το 23,76% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε η εκλογική επιτροπή.

Ο Ντούκε, ψηφίζοντας στην Μπογοτά, επέμεινε ότι θέλει μια χώρα όπου θα επικρατεί η «νομιμότητα», εξήγγειλε ότι θα καταπολεμήσει τη «διαφθορά», υποσχέθηκε «ασφάλεια» και «ελευθερία του επιχειρείν».

Ο Πέτρο, ο πρώτος υποψήφιος της αριστεράς που κατάφερε να φθάσει τόσο μακριά σε μια κούρσα για την προεδρία, από την πλευρά δήλωσε ότι θέλει «ένα παρόν και ένα μέλλον» στο οποίο δεν θα κυριαρχούν το μίσος κι η επιθυμία για εκδίκηση.

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών, στον οποίο η σκληρή δεξιά της Κολομβίας ενδέχεται να ανακτήσει την προεδρία, πιθανότατα θα κρίνει το μέλλον της συμφωνίας ειρήνης που υπεγράφη στα τέλη του 2016 ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ισχυρότερη οργάνωση ανταρτών του δυτικού ημισφαιρίου—μια συμφωνία που πόλωσε πάλι μια κοινωνία βαθιά διχασμένη από τον αδελφοκτόνο πόλεμο, τον πλέον μακρόχρονο στην αμερικανική ήπειρο.

Το κέντρο ρυθμιστής στον δεύτερο γύρο;

Ο απερχόμενος πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος, 66 ετών, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις «πιο ασφαλείς εκλογές» των τελευταίων δεκαετιών, στις οποίες είχαν δικαίωμα συμμετοχής 36 εκατομμύρια πολίτες. Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, η διαδικασία εκτυλίχθηκε «απολύτως ομαλά».

Έπειτα από δύο τετραετείς θητείες από το 2010, ο κεντροδεξιός αρχηγός του κράτους δεν είχε δικαίωμα να διεκδικήσει την επανεκλογή του. Η εδραίωση της ειρήνης, που πλήττεται από τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή της συμφωνίας, θα εξαρτηθεί από το ποιος θα τον διαδεχθεί.

Προεδρικές εκλογές στην Κολομβία: Δεξιά vs Αριστεράς
Ο υποψήφιος της Δεξιάς Ivan Duque.

Ο πρώτος γύρος «έδειξε τη σημασία που έχει ακόμα ο ουριμπίσμο», η ιδεολογική κατεύθυνση του σκληρού δεξιού πρώην προέδρου, έκρινε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αναλυτής Αντρές Μάσιας του πανεπιστημίου Externado. «Η πόλωση θα είναι προφανής στον δεύτερο γύρο», πρόσθεσε και σημείωσε ότι είναι «δύσκολο να προβλεφθεί πού θα πάνε οι ψήφοι» του κεντρώου Φαχάρδο.

Η δεξιά, που εναντιώνεται τόσο στη συμφωνία με τους πρώην αντάρτες της παράταξης FARC, όσο και στις συνομιλίες που διεξάγει η κυβέρνηση με τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), την τελευταία οργάνωση αριστερών ανταρτών που συνεχίζει ακόμη τη δράση της στην Κολομβία, αποφάσισε να προσπαθήσει να ανακτήσει την προεδρία προωθώντας έναν νέο πολιτικό.

Πέρα από την αναθεώρηση της συμφωνίας, που χαρακτηρίζει υπερβολικά επιεική έναντι των ανταρτών, αφού δεν φυλακίζονται αν ομολογήσουν τα εγκλήματα που τυχόν διέπραξαν, ο Ντούκε, 41 ετών, εξαγγέλλει επίσης την πάταξη της παραγωγής και διακίνησης ναρκωτικών, την εξάλειψη της διαφθοράς, την τόνωση της 4ης σε μέγεθος οικονομίας της Λατινικής Αμερικής, που έχει επιβραδυνθεί και καταγράφει ανάπτυξη 1,8%.

Ο δικηγόρος και οικονομολόγος είναι υποψήφιος μιας συμμαχίας υπό το Δημοκρατικό Κέντρο (CD) του αμφιλεγόμενου, αλλά δημοφιλούς Άλβαρο Ουρίμπε. Δηλώνει εξάλλου υπέρμαχος των παραδοσιακών αξιών της οικογένειας και κατακεραυνώνει συχνά την κυβέρνηση της γειτονικής Βενεζουέλας.

Ο υποψήφιος της Αριστεράς Gustavo Petro.
Ο υποψήφιος της Αριστεράς Gustavo Petro.

Αντίπαλός του είναι ο υποψήφιος του Κινήματος για μια Ανθρώπινη Κολομβία (Colombia Humana), πολιτικός και οικονομολόγος που συνεπήρε πολλούς και προσέλκυσε μεγάλα πλήθη στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις υποσχόμενος να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων που θα ωφελήσει τους φτωχότερους, αλλά δέχθηκε σφοδρά πυρά για τις σχέσεις που είχε με τον εκλιπόντα πρώην πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες.

Ο Πέτρο υπερασπίζεται τη συμφωνία με τη FARC και τις διαπραγματεύσεις με τον ELN, ο οποίος ανέστειλε την ένοπλη δράση του ενόψει των εκλογών. Παρ' όλ' αυτά, κινητοποιήθηκαν 150.000 στρατιωτικοί για να ενισχύσουν τα σώματα ασφαλείας και να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια της διαδικασίας.

Η πρόκληση των ναρκωτικών

Στην πρώτη θέση παγκοσμίως εδώ και χρόνια στην παραγωγή κοκαΐνης, η χώρα των 49 εκατομμυρίων είναι αντιμέτωπη με τη βία παράνομων ένοπλων οργανώσεων, που μάχονται γα τον έλεγχο των εδαφών τα οποία αποτελούσαν οχυρά των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), που πλέον μετασχηματίστηκαν σε πολιτικό κόμμα, με το ίδιο ακρώνυμο στα ισπανικά.

Περίπου οι μισοί ψηφοφόροι συνήθως απέχουν στις εκλογικές διαδικασίες στην Κολομβία και η συμμετοχή στη χθεσινή αναμέτρηση δεν αποτέλεσε εξαίρεση της τάσης, καθώς περιορίστηκε στο 52%, κατά την εκλογική επιτροπή.

Στην πρώτη θέση της κατάταξης των κρατών της ηπείρου ως προς τις ανισότητες, η Κολομβία δυσκολεύεται να ξεπεράσει την εμφύλια σύρραξη στην οποία ενεπλάκησαν περίπου τριάντα οργανώσεις ανταρτών, ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες, η αστυνομία κι ο στρατός, κι άφησε πίσω της πάνω από οκτώ εκατομμύρια θύματα—260.000 νεκρούς, 60.000 εξαφανισμένους, 7,4 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους.

Αφού απέτυχε τον Μάρτιο στην προσπάθεια να εξασφαλίσει περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο από τις 10 που θα του παραχωρηθούν βάσει της συμφωνίας ειρήνης, το κόμμα FARC αποφάσισε να μην πάρει μέρος στις προεδρικές εκλογές.

Ο επικεφαλής του Ροδρίγο Λοντόνιο, που θα ήταν υποψήφιος αλλά υπέστη καρδιακό επεισόδιο, δήλωσε συγκινημένος την Κυριακή στην Μπογοτά ότι ψήφισε «για πρώτη φορά» και απηύθυνε έκκληση «αυτή η μέρα» να είναι «μια μέρα συμφιλίωσης όλων των Κολομβιανών».

Η δεξιά επικράτησε στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου. Εάν διαδεχθεί τον Σάντος την 7η Αυγούστου, ο Ντούκε θα μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη του Κογκρέσου. Αλλά πάνω απ' όλα θα βασιστεί στην αύρα του Άλβαρο Ουρίμπε, που έπειτα από δύο θητείες δεν μπορούσε να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα κι αποφάσισε να προωθήσει το νεαρό πουλέν του, μολονότι αρνείται κατηγορηματικά ότι ο Ντούκε είναι απλά μαριονέτα του. Την Κυριακή, εξήρε «το πρόγραμμά του για την ασφάλεια» και την «αποφασιστικότητά του».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτό: Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΚΛΗΡΗ ΚΟΝΤΡΑ 25 Οκτ 2020 | 21:27

Ευρωπαϊκή "ομοβροντία" κατά Ερντογάν - Μακρόν: Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ τον λόγο του μίσους

Στην αντεπίθεση ο Μακρόν μετά τη νέα επίθεση που δέχθηκε από τον Ερντογάν

ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 25 Οκτ 2020 | 20:39

ΗΠΑ: Κυνικός ο προσωπάρχης του Τραμπ - "Δεν θα θέσουμε υπό έλεγχο την πανδημία"

"Θα ελέγξουμε το να μπορούμε να έχουμε εμβόλια, θεραπείες και άλλα μέσα για να μετριάσουμε την ασθένεια", δήλωσε ο Μαρκ Μίντοους.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 25 Οκτ 2020 | 20:08

Σαρλ Μισέλ: Η Τουρκία επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο και προσβολές - Είναι απαράδεκτο

Τη στάση και τις επιθέσεις Ερντογάν εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν καταδικάζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ 25 Οκτ 2020 | 19:15

Κορονοϊός - Ισπανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 11 το βράδυ

Η Ισπανία καταφεύγει στην κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας

25 Οκτ 2020 | 17:24

Κορονοϊός: Θετικός ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός υποβλήθηκε σε τεστ, εχθές, το οποίο βγήκε αρνητικό, ωστόσο, μία ημέρα μετά διαγνώστηκε θετικός στον ιό.

ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 25 Οκτ 2020 | 13:21

Κόντε: Θα υποφέρουμε τώρα, θα "αναπνεύσουμε" τον Δεκέμβριο- Λουκέτο από τις 6 το απόγευμα σε καφέ και εστιατόρια στην Ιταλία

"Έχουμε την άποψη ότι θα υποφέρουμε λίγο μέσα στο μήνα, αλλά τηρώντας τους νέους περιορισμούς, θα μπορέσουμε να αναπνεύσουμε και πάλι το Δεκέμβριο," δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ 25 Οκτ 2020 | 11:42

Καταπέλτης ο Σον Πεν: Το "φιλαράκι του Τραμπ", ο Ερντογάν σφάζει Αρμένιους

Επίθεση του Σον Πεν στον Ερντογάν για τις σφαγές των Αρμενίων - Τα καυστικά tweet που προκαλούν αίσθηση

25 Οκτ 2020 | 09:59

Καραντίνα: Ενα "όπλο" με πολύ παλιά ιστορία - Πότε... γεννήθηκε και πως πήρε το όνομά της

Μπορεί η "καραντίνα", μια λέξη που γεννήθηκε την εποχή του Μεσαίωνα για να επιστρέψει στη ζωή μας τον 21ο αιώνα, να μην είναι παλιά όσο η ανθρωπότητα.

ΕΥΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 24 Οκτ 2020 | 22:00

Εστιατόριο στην Ιταλία χρεώνει φαγητό με την... ώρα λόγω κορονοϊού

"Έπρεπε να βρούμε μια νέα "φόρμουλα", διαφορετικά δεν θα καταφέρναμε να μείνουμε ανοιχτοί μέχρι τα Χριστούγεννα" σημειώνουν οι ιδιοκτήτες του εστιατορίου.

24 Οκτ 2020 | 20:44

Καλπάζει ο κορονοϊός στην Ιταλία: 19.644 νέα κρούσματα και 151 θάνατοι σε ένα 24ωρο

Συνολικά, 11.287 ασθενείς έχουν εισαχθεί σε νοσοκομειακούς θαλάμους, 190.767 ετέθησαν σε κατ΄οίκον περιορισμό και 1.118 βρίσκονται σε ΜΕΘ.

24 Οκτ 2020 | 20:04

Κορονοϊός: Πάνω από 1 εκατομμύριο τα κρούσματα στην Γαλλία - Δραματική προειδοποίηση για τα νοσοκομεία

"Ό,τι κι αν κάνουμε, σε 15 ημέρες θα δούμε τις συνέπειες αυτών των μολύνσεων", σημείωσε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.