Το ελεύθερο να "πυροβολούν χωρίς προειδοποίηση" έδωσε ο ηγέτης του Καζακστάν στις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας.
Εν μέσω ταραχών και βίαιης καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, ο πρόεδρος Κασίμ Τοκάγιεφ δήλωσε, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ότι "20.000 ληστές" επιτέθηκαν στην πρωτεύουσα της χώρας Αλμάτι.
Ο Τοκάγιεφ έχει κατηγορήσει τους διαδηλωτές ως "τρομοκράτες" εκπαιδευμένους στο εξωτερικό, χωρίς να δώσει στοιχεία. Το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι 26 "ένοπλοι εγκληματίες" και 18 αξιωματικοί ασφαλείας έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στις ταραχές ενώ έχουν γίνει αναφορές και για αποκεφαλισμούς μελών των δυνάμεων ασφαλείας. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τρεις από τους νεκρούς αποκεφαλίστηκαν.
Στο τηλεοπτικό διάγγελμα, ο κ. Τοκάγιεφ είπε ότι οι ειρηνευτικές δυνάμεις που στάλθηκαν από τη Ρωσία και τα γειτονικά κράτη έφτασαν κατόπιν αιτήματός του και βρίσκονται στη χώρα σε προσωρινή βάση για να διασφαλίσουν την ειρήνη και την ασφάλεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δύναμη του Οργανισμού Συλλογικής Συνθήκης Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) υπό τη Ρωσία αποτελείται από περίπου 2.500 στρατιώτες και κατέφθασε με 70 αεροπλάνα. Ο Κασίμ Τοκάγιεφ έδωσε "ιδιαίτερες ευχαριστίες" στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την αποστολή στρατευμάτων.
Ο Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ, τόνισε επίσης ότι η συνταγματική τάξη αποκαταστάθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της στη χώρα της κεντρικής Ασίας, όπου μαίνονται αιματηρές ταραχές εδώ και ημέρες, σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.
Δημοσιογράφος του BBC στη μεγαλύτερη πόλη Αλμάτι μοιράστηκε βίντεο με σφοδρούς πυροβολισμούς τη νύχτα της Πέμπτης.
Ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν καλέσει όλες τις πλευρές να απόσχουν από τη βία. Ο Πρόεδρος Κασίμ Τοκάγιεφ χαρακτήρσε τους εξεγερθέντες "τρομοκράτες" εκπαιδευμένους στο εξωτερικό για τις ταραχές, χωρίς ωστόσο να δώσει άλλα στοιχεία.
Την έκκληση για βοήθεια προς τη Ρωσία την διατύπωση την Τετάρτη κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος στην κρατική τηλεόραση. Η έκκληση έγινε στο πλαίσιο της συμμετοχής των δυο χωρών στον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ). Το μπλοκ περιλαμβάνει τη Ρωσία, το Καζακστάν, τη Λευκορωσία, το Τατζικιστάν και την Αρμενία. Προεδρεύων αυτό το διάστημα είναι ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.
Η υπερπόντια δύναμη που στέλνεται στο Καζακστάν φέρεται να αριθμεί περίπου 2.500 στρατιώτες και μεταφέρθηκε με 70 πτήσεις. Ο ΟΣΣΑ χαρκτηρίζει τα στρατεύματα ως μια ειρηνευτική δύναμη με αποστολή να προστατεύσουν τις κρατικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Θα παραμείνουν στη χώρα για αρκετές ημέρες ή εβδομάδες, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά την ανάπτυξη των ρωσικών στρατευμάτων.
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες και, ειλικρινά, όλος ο κόσμος θα παρακολουθούν για οποιαδήποτε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", δήλωσε εκπρόσωπος. "Θα παρακολουθούμε επίσης για οποιεσδήποτε ενέργειες που μπορεί να αποτελέσουν την βάση για την κατάληψη θεσμών του Καζακστάν". Περίπου 18 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχασαν τη ζωή τους στο Αλμάτι, δήλωσαν αξιωματούχοι, και η αστυνομία είπε ότι σκότωσε δεκάδες ανθρώπους που χαρακτηρίστηκαν ως "ταραχοποιοί" τη νύχτα της Τετάρτης.
Η προεδρική κατοικία στο Αλμάτι καθώς και το γραφείο του δημάρχου πυρπολήθηκαν την Πέμπτη. Ο στρατός έχει πλέον ανακτήσει τον έλεγχο του κεντρικού αεροδρομίου, το οποίο είχε καταλάβει οι διαδηλωτές.
Το υπουργείο Υγείας του Καζακστάν δήλωσε ότι περίπου 1.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στις ταραχές.
Στη χώρα έχει επιβληθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ εδώ και δυο μέρες ο πρόεδρος της χώρας Τοκάγιεφ απέλυσε το υπουργικό συμβούλιο σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τις διαδηλώσεις. Απέπεμψε επίσης, τον ισχυρό προκάτοχό του, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, ο οποίος είχε ρόλο συμβούλου εθνικής ασφάλειας από τότε που παραιτήθηκε από την προεδρία.