Follow us

Προειδοποιεί ο ΠΟΥ: Η Ευρώπη εισέρχεται σε μια "δύσκολη περίοδο" καθώς ξεκινά η νέα σχολική χρονιά

Υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι νέοι μολύνουν άλλους ανθρώπους.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
1

Η Ευρώπη εισέρχεται σε μια "δύσκολη περίοδο" καθώς ξεκινά η νέα σχολική χρονιά και, παρόλο που οι σχολικές τάξεις δεν έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του κορονοϊού, υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι νέοι μολύνουν άλλους ανθρώπους σε κοινωνικές συγκεντρώσεις, δήλωσε ο Χανς Κλούγκε υπέυθυνος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη.

Οι πιο ηλικιωμένοι άνθρωποι θα πρέπει να προστατευθούν κάνοντας το εμβόλιο της γρίπης καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, μια περίοδος με υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, πρόσθεσε ο Κλούγκε.

"Οι νεότεροι δεν είναι απαραίτητο να πεθάνουν από αυτό (σ.σ. την covid-19), αλλά είναι ένας ανεμοστρόβιλος με μακριά ουρά (...) Οι νέοι, κυρίως καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, θα είναι σε πιο στενή επαφή με τον πιο ηλικιωμένο πληθυσμό", εξήγησε ο ίδιος.

Προειδοποιεί ο ΠΟΥ: Η Ευρώπη εισέρχεται σε μια "δύσκολη περίοδο" καθώς ξεκινά η νέα σχολική χρονιά

Απαντήσεις του υπουργείου Παιδείας σε 25 καίρια ερωτήματα για την έναρξη της νέας σχολικής

Η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των σχολείων έχει αρχίσει. Την 1η Σεπτεμβρίου αναμένεται το υπουργείο Παιδείας να ανακοινώσει την ακριβή ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων. "Ενδέχεται να υπάρξει παράταση της αρχικώς προγραμματισμένης έναρξης για τις 7 Σεπτεμβρίου, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο" αναφέρει σήμερα, απευθλυνοντας, παράλληλα, έκκληση στις οικογένειες να επιστρέψουν έως τα τέλη Αυγούστου από τις διακοπές τους.

Σε κείμενο οδηγιών με απαντήσεις σε 25 καίρια ερωτήματα για την έναρξη της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς το υπουργείο Παιδείας δίνει διευκρινίσεις για τις μάσκες, τις απουσίες, τα τεστ κορονοϊού σε μαθητές, τις περιπτώσεις κατά τις οποίες θα πραγματοποιείται τηλεκπαίδευση και τι θα γίνει σε περίπτωση κρούσματος σε σχολείο.

1. Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία;

Ενδέχεται να υπάρξει παράταση της αρχικώς προγραμματισμένης έναρξης για τις 7 Σεπτεμβρίου, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, στη βάση εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του Κορωνοϊού COVID-19 ("Εθνική Επιτροπή"). Η πρόσφατη έξαρση των κρουσμάτων συνδέεται σε σημαντικό βαθμό με ασυμπτωματικούς νοσούντες από τον ιό. Στόχος είναι να περιοριστούν σημαντικά οι μετακινήσεις – και δη των ασυμπτωματικών – για ικανό χρονικό διάστημα πριν από την έναρξη των σχολείων.

Για το λόγο αυτό, προτρέπουμε τους εκδρομείς του Αυγούστου να επιστρέψουν στις κατοικίες τους μέχρι το τέλος Αυγούστου. Θα περιμένουμε να δούμε πώς εξελίσσεται η επιστροφή των εκδρομέων και οι τελικές αποφάσεις για την ημερομηνία έναρξης των σχολείων θα ληφθούν την 1η Σεπτεμβρίου στη βάση, όπως πάντα, της σχετικής εισήγησης των Ειδικών.

2. Γιατί ανοίγουν τα σχολεία;

Γιατί έχουμε χρέος να εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας το φυσικό τους περιβάλλον, το σχολείο, με τα καλύτερα δυνατά μέτρα προστασίας που μας υποδεικνύουν οι ειδικοί, όπως άλλωστε συμβαίνει αυτή τη στιγμή και στις περισσότερες προηγμένες χώρες του κόσμου. Γιατί η αιφνίδια, μακρόχρονη απουσία από το σχολείο μπορεί να έχει σοβαρές και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην πνευματική, κοινωνική, ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη των παιδιών. Η αναστολή λειτουργίας σχολείων σε 200 χώρες σε όλο τον κόσμο επηρέασε 1,6 δισεκατομμύρια μαθητές οι οποίοι βρέθηκαν εκτός σχολικού περιβάλλοντος. Η παρουσία των μαθητών στο σχολείο είναι απαραίτητη για την εκπαιδευτική διαδικασία, την απόκτηση νέων γνώσεων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων. Οι δημιουργικές σχέσεις με τους συμμαθητές και τους διδάσκοντες, η συμμετοχή στο παιχνίδι και τις αθλητικές δραστηριότητες έχουν μεγάλη σημασία για την κοινωνική και συναισθηματική ολοκλήρωση των παιδιών και των εφήβων, τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Η πλήρης λειτουργία του σχολείου είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική και για τους εργαζόμενους γονείς που έτσι έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία. Επομένως, οι αρνητικές επιπτώσεις στην εξέλιξη των παιδιών από τα κλειστά σχολεία, καθώς και η ενίσχυση των ανισοτήτων, η μείωση των ευκαιριών και η έλλειψη κοινωνικοποίησης, καθιστούν την πλήρη επαναλειτουργία των σχολείων εθνική προτεραιότητα.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ακολουθούμε τις οδηγίες των Ειδικών, οι οποίοι συνέστησαν με ομόφωνη απόφαση την πλήρη επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών, με αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης. Tα επιστημονικά δεδομένα συντείνουν προς την επαναλειτουργία των σχολείων, καθώς σύμφωνα με τους παιδιάτρους-λοιμωξιολόγους και επιδημιολόγους της Επιτροπής, τα παιδιά νοσούν λιγότερο συχνά από τους ενήλικες, εμφανίζουν ηπιότερα συμπτώματα και εμφανίζουν περιορισμένη συχνότητα μετάδοσης στο περιβάλλον τους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η Κυβέρνηση λαμβάνει σειρά μέτρων προστασίας για να προφυλάξει μαθητές, εκπαιδευτικούς, καθώς και τους οικείους τους.

3. Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία;

Μετά από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής, προγραμματίζεται η επαναλειτουργία όλων των σχολικών μονάδων σε πλήρη σύνθεση και με αυξημένα μέτρα προστασίας και πρόληψης. Ανάμεσα στα εν λόγω μέτρα, περιλαμβάνονται και τα παρακάτω:

  • η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας στα παιδιά από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ΄ Δημοτικού, μαζί με την εξαιρετικά σημαντική υγιεινή των χεριών και τον τακτικό αερισμό των κλειστών χώρων,
  • η εκτεταμένη ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων (μέσω επικαιροποιημένων οδηγιών ΕΟΔΥ, ενημερωτικών βίντεο και συνεδριών με ιατρούς που θα επισκέπτονται τα σχολεία της χώρας μέσω συνεργασίας του Υπ. Παιδείας με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο),
  • η επέκταση του Ολοήμερου σχολείου για να καλύψει περισσότερους μαθητές μέχρι τις 4 μμ και, συνεπώς, να περιορίσει τον συγχρωτισμό τους με τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, δηλ. παππούδες και γιαγιάδες – η Κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει κονδύλια που ξεπερνούν τα 100 εκ. ευρώ για το εν λόγω πρόγραμμα και απευθύνει ευρεία πρόσκληση για αξιοποίησή του από τους γονείς,
  • με μέριμνα της τοπικής αυτοδιοίκησης, η δωρεάν διάθεση μασκών σε όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές, αντισηπτικών καθώς και ο σχολαστικός καθαρισμός των σχολείων της χώρας σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ,
  • δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ στα σχολεία, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ,
  • πρόβλεψη για διαφορετικά διαλείμματα για τον περιορισμό συγχρωτισμού πολλών μαθητικών ομάδων,
  • η προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων,
  • οι σχολικοί εορτασμοί ανά τμήμα,
  • οι μαθητικοί διαγωνισμοί με τήρηση μέτρων προστασίας,
  • η μη πραγματοποίηση σχολικών εκδρομών και συνεδρίων,
  • οι επισκέψεις (π.χ. σε δημόσια κτήρια, μουσεία) ανά τμήμα,
  • η διενέργεια αθλητικών δραστηριοτήτων σε εξωτερικό χώρο, και εφόσον τα αθλήματα είναι ομαδικά, σε μικρές σταθερές ομάδες,
  • η μη πραγματοποίηση σχολικών πρωταθλημάτων,
  • τα εργαστήρια, οι υπολογιστές και τα μουσικά όργανα με πρόβλεψη για καθαρισμό υλικών και εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση,
  • η ισχυρή σύσταση για χρήση παγουριού, λύση που και περιορίζει την πόση νερού απευθείας από τη βρύση (και άρα τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού) και συνιστά λύση ωφέλιμη για το περιβάλλον.

Η προηγούμενη εμπειρία λειτουργίας των σχολείων με μέτρα προστασίας και πρόληψης των περασμένο Μάιο και Ιούνιο κατέδειξε υποδειγματική εφαρμογή των μέτρων από μαθητές, εκπαιδευτικούς, στελέχη εκπαίδευσης και γονείς.

Η μάσκα, η χρήση της και από ποια ηλικία θα είναι υποχρεωτική

4. Από ποια ηλικία θα φοράνε μάσκα οι μαθητές;

Η εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Ειδικών είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ’ Δημοτικού. Ειδικές οδηγίες του ΕΟΔΥ για την ενδεδειγμένη χρήση μάσκας και τις προδιαγραφές της μάσκας θα αποσταλούν εγκαίρως, πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, στις σχολικές μονάδες και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.

5. Πότε και πού πρέπει να χρησιμοποιείται η μάσκα στο σχολείο;

Η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιείται μέσα στις αίθουσες, στους διαδρόμους του σχολείου, σε κάθε κλειστό χώρο και στα μέσα μεταφοράς μαθητών. Επίσης, η μάσκα θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε ανοικτούς χώρους μόνο όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Κατά τη διάρκεια του φαγητού, του παιχνιδιού σε ανοικτό χώρο καθώς και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής/άθλησης δεν συστήνεται η χρήση μάσκας.

6. Είναι ασφαλής για τα παιδιά η χρήση μάσκας;

Όπως αναφέρει και η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία στο Δελτίο Τύπου της (24.08.2020), η μάσκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε όλα τα παιδιά άνω των 2 ετών. Η χρήση της μάσκας δεν εμποδίζει την αναπνοή ούτε επηρεάζει την οξυγόνωση, αφού τα υλικά κατασκευής (πχ βαμβακερό ή λινό ύφασμα) επιτρέπουν τη δίοδο του αέρα και του οξυγόνου. Η μάσκα δεν επηρεάζει τη λειτουργία και την ανάπτυξη του πνεύμονα ούτε τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ δεν αποσπά την προσοχή των παιδιών από το μάθημα.

Η σωστή χρήση μάσκας έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλής και μπορεί να μας προστατεύσει από τη μετάδοση του ιού με υψηλή αποτελεσματικότητα. Τόσο το Κέντρο Ελέγχου των Νοσημάτων, όσο και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής αλλά και η Παγκόσμια Παιδιατρική Εταιρεία συστήνουν την καθολική χρήση μάσκας στην κοινότητα αλλά και στο σχολείο σε παιδιά από την ηλικία των 2 ετών.

Τα παιδιά είναι σε θέση να φορούν μάσκες με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Παρά το μειωμένο ρίσκο λοίμωξης στις μικρότερες ηλικίες, το ενδεχόμενο μετάδοσης της λοίμωξης παραμένει. Με τη χρήση μάσκας στο σχολείο προστατεύονται, επομένως, όχι μόνο οι συμμαθητές και οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι ενήλικες της οικογένειας και ιδιαίτερα τα άτομα αυξημένου κινδύνου του οικογενειακού περιβάλλοντος. Οι πρώτες εβδομάδες του σχολικού έτους θα αποτελέσουν σημαντικό παράθυρο για την εκπαίδευση και εξάσκηση στη χρήση της μάσκας, στη βάση πάντοτε των οδηγιών του ΕΟΔΥ.

7. Υπάρχουν παιδιά ή εκπαιδευτικοί για τους οποίους η χρήση μάσκας είναι επικίνδυνη;

Θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες του ΕΟΔΥ για μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που εξαιρούνται από τη χρήση μάσκας για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους.

Τεστ κορονοϊού στα σχολεία

8. Θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι/τεστ στα σχολεία;

Προβλέπονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ στα σχολεία σε περιπτώσεις που χρήζουν επέμβασης.

9. Πώς θα ξέρουν οι εκπαιδευτικοί πώς να εκπαιδεύσουν τα παιδιά στη χρήση μάσκας;

Από τις ειδικές οδηγίες που ετοιμάζει ο ΕΟΔΥ και το Υπ. Παιδείας για την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας, από ενημερωτικά βίντεο που επίσης θα κυκλοφορήσουν καθώς και από ενημερωτικές συνεδρίες με ιατρούς που θα επισκέπτονται σχολεία της χώρας, στο πλαίσιο συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

10. Γιατί δεν εφαρμόζεται το σενάριο δύο ζωνών λειτουργίας σχολείων – πρωί/απόγευμα;

Ανάμεσα σε όλες τις εναλλακτικές που διερευνήσαμε και αξιολογήσαμε, ήταν και αυτή της λειτουργίας σε δύο ζώνες – πρωί και απόγευμα, η οποία όμως είχε σημαντικές δυσκολίες. Ενδεικτικά, το σενάριο αυτό θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα στους εργαζόμενους γονείς των οποίων τα παιδιά θα πήγαιναν σχολείο το απόγευμα και θα εμπόδιζε την επιστροφή τους σε μια κανονικότητα στο χώρο εργασίας. Επιπλέον, το προσωπικό των εκπαιδευτικών που διαθέτουμε δεν επαρκεί σε ορισμένες βασικές κατηγορίες για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, ενώ το κόστος για την υλοποίηση αυτού του σεναρίου σε όλη την επικράτεια είναι μη ρεαλιστικό (ανέρχεται σε έως και 10 εκ. ευρώ ανά ημέρα λειτουργίας).

Τι θα γίνει με τις απουσίες - Πότε θα δικαιολογούνται

11. Σε ποιες περιπτώσεις δικαιολογείται η απουσία μαθητή;

Η απουσία μαθητή δικαιολογείται αν νοσεί από τον κορωνοϊό ο ίδιος ή κάποιος που κατοικεί μαζί του, ή αν ανήκει σε συγκεκριμένες κατηγορίες ομάδων αυξημένου κινδύνου, όπως αυτές θα οριστούν από την Εθνική Επιτροπή. Στην περίπτωση νόσησης από τον κορωνοϊό, θα απαιτείται η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης, ενώ στην περίπτωση που ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, θα απαιτείται προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας. Στους μαθητές που θα απουσιάζουν σύμφωνα με τα ανωτέρω, θα παρέχεται τηλεκπαίδευση.

12. Αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, υπάρχει δυνατότητα άδειας για τον γονέα του;

Ναι, θα προβλεφθούν ρυθμίσεις προκειμένου στην περίπτωση που μαθητής εμπίπτει στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (μέχρι την Γ’ τάξη του Γυμνασίου), ο ένας από τους δύο γονείς να δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού. Η πρόβλεψη αυτή θα ισχύει για γονείς που εργάζονται και στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

13. Σε ποιες περιπτώσεις δικαιολογείται η απουσία εκπαιδευτικού;

Ο εκπαιδευτικός θα μπορεί να λείψει με ειδική άδεια απουσίας αν νοσεί ο ίδιος ή κάποιος που κατοικεί μαζί του από τον κορωνοϊό (με προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης), ή αν ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχει οριστεί από το ΥΠΕΣ (με προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας), στην οποία τελευταία περίπτωση θα παρέχει εργασία με σύγχρονη τηλεκπαίδευση.

14. Σε ποιες περιπτώσεις θα πραγματοποιείται τηλεκπαίδευση;

Το Υπουργείο Παιδείας έχει μεριμνήσει ώστε να ενισχυθούν και να αναβαθμιστούν οι πλατφόρμες σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης, οι όποιες είναι καθόλα έτοιμες για να καλύψουν το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Η τηλεκπαίδευση θα παρέχεται:

  • σε περίπτωση απουσίας μαθητή για ειδικό λόγο που συνδέεται με τον κορωνοϊό (όταν νοσεί ο ίδιος ο μαθητής ή κάποιος που κατοικεί μαζί του, ή όταν ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου),
  • σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας τμήματος ή σχολείου λόγω κορωνοϊού.

Στην πρώτη περίπτωση θα γίνεται υποχρεωτικά σύγχρονη παράδοση και παρακολούθηση του μαθήματος εξ αποστάσεως – είτε ταυτόχρονη, είτε αποκλειστικά εξ αποστάσεως (δημιουργία "διαδικτυακών τμημάτων"), αναλόγως με την περίπτωση και τον αριθμό συνολικά των μαθητών που πρέπει να απουσιάζουν / χρήζουν τηλεκπαίδευσης, ενώ στη δεύτερη περίπτωση θα γίνεται αποκλειστικά εξ αποστάσεως εκπαίδευση για όλο το τμήμα. Μετά από νέα δωρεάν προσφορά προς το ελληνικό δημόσιο, το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και η Cisco Hellas ΑΕ συνεργάστηκαν στενά ώστε ο κάθε εκπαιδευτικός να έχει την προσωπική του ψηφιακή τάξη με την έναρξη του νέου σχολικού έτους.

Επιπλέον, ενισχύθηκαν σημαντικά τα δίκτυα και το δυναμικό των δημόσιων πλατφορμών, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν σε τυχόν αυξημένες ανάγκες, ενώ εξασφαλίστηκε εν νέου μηδενική χρέωση δεδομένων (data) από τους παρόχους (Cosmote, Vodafone, Wind – ΣΕΠΕ) σε όλες τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο Παιδείας.

Για τις μικρότερες ηλικίες, έχει βιντεοσκοπηθεί μεγάλος αριθμός μαθημάτων εκπαιδευτικής τηλεόρασης, με δυνατότητα επέκτασης.

Αναφορικά με την επιμόρφωση, έχουν ήδη εκπονηθεί επιμορφωτικά σεμινάρια εκπαιδευτικών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τα οποία είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ, ενώ βρίσκεται εν εξελίξει πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την ταχύρρυθμη επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών, ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως και το Μάιο, έχουμε εξασφαλίσει εκ νέου μηδενική χρέωση δεδομένων σε όλες τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο, και ευχαριστούμε θερμά τους παρόχους Cosmote, Vodafone, Wind αλλά και το ΣΕΠΕ. Τέλος, από 4.500 φορητές συσκευές που ήταν διαθέσιμες τον Ιούνιο του 2019, δρομολογήσαμε τον εξοπλισμό των σχολείων με περισσότερες από 70.000 επιπλέον φορητές συσκευές.

15. Και αν ένας μαθητής ή εκπαιδευτικός είναι επιφυλακτικός για τη χρήση της μάσκας;

Η μάσκα συνιστά και ασφαλές και εξαιρετικά πολύτιμο εργαλείο για μαθητές και εκπαιδευτικούς, μία πραγματική "ασπίδα προστασίας" και για τους ίδιους και για όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και για τους οικείους τους. Η μάσκα είναι συνεπώς απαραίτητη προϋπόθεση για την είσοδο όλων στους εσωτερικούς χώρους του σχολείου. Όποιος δεν φοράει μάσκα, δεν θα μπορεί να εισέρχεται στο σχολείο. Είναι ευθύνη του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων της σχολικής μονάδας να ελέγχουν ότι τα μέτρα τηρούνται από όλους.

16. Τι θα γίνει με τους εκπαιδευτικούς που θα έχουν ειδικό λόγο απουσίας; Πώς θα καλυφθεί τυχόν αναπλήρωση;

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει μεριμνήσει ώστε να εξασφαλίσει επιπλέον πιστώσεις για την κάλυψη όσων κενών προκύψουν από την απουσία εκπαιδευτικών επειδή αποδεδειγμένα ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως αυτές θα οριστούν στις σχετικές πράξεις του Υπ. Παιδείας. Οι εκπαιδευτικοί που θα απουσιάσουν θα αξιοποιούνται για ανάγκες τηλεκπαίδευσης για τους μαθητές που επίσης θα απουσιάζουν (επειδή ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου). Στην περίπτωση που χρειαστούν περισσότεροι εκπαιδευτικοί για τη διαμόρφωση "διαδικτυακών τμημάτων", το Υπουργείο έχει εξασφαλίσει επιπλέον προσλήψεις για τη διενέργεια αποκλειστικά εξ αποστάσεως μαθημάτων.

17. Τι θα γίνει με τα ολοήμερα σχολεία;

Το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό υποστηρίζει τους μαθητές και μαθησιακά. Οι μαθητές παραμένουν στις σχολικές μονάδες έως τις 4μμ και το πρόγραμμα εφαρμόζεται ήδη περίπου στο 1/3 των μαθητών της χώρας. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καλεί περισσότερους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους στα Ολοήμερα Σχολεία, ώστε – επιπλέον των άλλων θετικών παιδαγωγικών συνεπειών – να περιοριστεί η επαφή παιδιών με ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες (παππούς/γιαγιά). Έχοντας εξασφαλίσει άνω των 100 εκατομ. για το εν λόγω μέτρο, επεκτείνουμε το θεσμό του ολοήμερου σχολείου, προσφέρουμε περισσότερα εφόδια στους μαθητές μας και θωρακίζουμε περαιτέρω τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, ενώ δίνουμε και στους γονείς των παιδιών περισσότερη ευχέρεια να επιστρέψουν στο χώρο εργασίας τους.

18. Τι προβλέπεται σε περίπτωση κρούσματος;

Όπως και το Μάιο/Ιούνιο, εφαρμόζονται τα ειδικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ. Στην περίπτωση κρούσματος θα κλείνει το τμήμα και θα ακολουθείται διαδικασία ιχνηλάτησης με διαβαθμίσεις ανάλογα με το κάθε περιστατικό και τις τοπικές συνθήκες.

19. Τι θα γίνει με τα ειδικά σχολεία;

Για τα ειδικά σχολεία, προβλέπονται αντίστοιχα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης με τις λοιπές σχολικές μονάδες, με ιδιαίτερη διαφοροποίηση στη χρήση μάσκας. Για τους εκπαιδευτικούς καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας ή/και προμετωπίδας κατά περίπτωση (για παράδειγμα οι λογοθεραπευτές θα μπορούν να φορούν μόνο προμετωπίδα για λόγους χειλεοανάγνωσης). Για τους μαθητές προβλέπεται χρήση μάσκας μόνο εφόσον είναι εφικτό. Σημειώνεται ότι τα τμήματα στα σχολεία ειδικής αγωγής είναι κατά κανόνα εξαιρετικά μικρά.

20. Η ύλη που χάθηκε πέρσι θα αναπληρωθεί;

Αφενός η άμεση έναρξη της τηλεκπαίδευσης, αφετέρου η επιστροφή στα θρανία και η έντονη προσπάθεια των εκπαιδευτικών να καλύψουν ταχύτατα την ύλη, δεν άφησαν μεγάλα κενά. Για την αναπλήρωση των εναπομεινάντων κενών ύλης, το ΙΕΠ θα αποστείλει πρόγραμμα αναπλήρωσης προς χρήση τις πρώτες εβδομάδες της νέας σχολικής χρονιάς.

Η εξεταστική και τα μαθήματα στα Πανεπιστήμια

21. Πώς θα πραγματοποιηθεί η εξεταστική του Σεπτεμβρίου στα Πανεπιστήμια;

Τα ΑΕΙ επιλέγουν αν η εξεταστική του Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί δια ζώσης ή εξ αποστάσεως. Στην περίπτωση εξεταστικής με φυσική παρουσία, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο για τους φοιτητές, όσο και το διδακτικό και λοιπό προσωπικό καθ΄ όλη τη διάρκεια της εξέτασης και για όλες τις μορφές των διά ζώσης εξετάσεων (γραπτές και προφορικές).

22. Πώς θα λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια το χειμερινό εξάμηνο;

Οι φοιτητές θα επιστρέψουν κανονικά στην έδρα/πόλη των Πανεπιστημίων τους. Η εξ αποστάσεως διδασκαλία θα συνεχιστεί για διαλέξεις με ακροατήριο άνω των 50 φοιτητών, με τις εταιρείες Google και Microsoft να παρέχουν δωρεάν πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης στα ΑΕΙ. Στην περίπτωση μικρότερων διαλέξεων (κάτω των 50 φοιτητών), καθώς και κλινικών, εργαστηριακών ασκήσεων και ομάδων μελέτης (μέχρι 30 φοιτητών) θα πραγματοποιείται δια ζώσης διδασκαλία. Επιπλέον, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ενισχύει την εκπαιδευτική διαδικασία στα ΑΕΙ για τη διδασκαλία σε ολιγομελείς ομάδες (μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ ύψους άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ). Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική από όλους που βρίσκονται με φυσική παρουσία στα Πανεπιστήμια καθώς και στους κοινόχρηστους χώρους των εστιών, ενώ στα εστιατόρια θα συνεχιστεί ο διαμοιρασμός φαγητού σε πακέτο.

23. Πώς θα λειτουργήσουν οι δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης;

Οι δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης θα λειτουργήσουν με όμοια μέτρα πρόληψης και προφύλαξης, όπως τα σχολεία: κανονική λειτουργία σε πλήρη σύνθεση, με υποχρεωτική χρήση μάσκας για εκπαιδευτές και καταρτιζόμενους. Τα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία στους χώρους των ΙΕΚ και των Εργαστηριακών Κέντρων, καθώς και σε όσες επιχειρήσεις επιτραπεί η παρουσία των καταρτιζόμενων. Τα ΙΕΚ θα λειτουργήσουν από τις 5 Οκτωβρίου, ενώ ο Σεπτέμβριος θα αξιοποιηθεί για την ολοκλήρωση εργαστηριακών μαθημάτων του προηγούμενου εξαμήνου. Το Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας ΕΠΑ.Λ. θα λειτουργήσει από την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας θα ανοίξουν στις 15 Σεπτεμβρίου.

24. Υπάρχει περίπτωση κάποια από τα μέτρα αυτά να αλλάξουν;

Από την αρχή αυτής της πρωτοφανούς υγιειονομικής κρίσης, έχουμε τονίσει ότι παρακολουθούμε στενά, σε καθημερινή βάση, την εξέλιξη της πανδημίας σε όλα τα επίπεδα – τοπικό, εθνικό και διεθνές. Κάθε βήμα και κάθε μέτρο που υιοθετούμε αξιολογείται διαρκώς, και επικαιροποιείται αν χρειαστεί, στη βάση της εξέλιξης της πανδημίας, και πάντοτε στη βάση των οδηγιών της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του Κορωνοϊού COVID-19.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

25. Τι δαπάνες έχει καταβάλει και δρομολογήσει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19;

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο της γενικής αποστολής του και εν μέσω της παρούσας υγειονομικής κρίσης, μεριμνά για την ασφαλή επιστροφή όλων των παραγόντων της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε αυτήν, υπό συνθήκες νέας κανονικότητας. Για το σκοπό αυτό, έχει καταβάλει συγκεκριμένες δαπάνες και έχει δρομολογήσει άλλες για την όσο το δυνατόν ομαλότερη επαναλειτουργία του εκπαιδευτικού μας συστήματος, με τη μέγιστη δυνατή προστασία για όλους. Ενδεικτικά:

  • Εξασφαλίσαμε σημαντική επέκταση για τα Ολοήμερα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά, με επιπλέον κονδύλι άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Στόχος μας να μένουν περισσότερα παιδιά στο σχολείο έως τις 4μμ και να περιοριστεί η επαφή των παιδιών με τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες (παππούδες/γιαγιάδες).
  • Προβλέψαμε την πρόσληψη επιπλέον αναπληρωτών για την κάλυψη όσων κενών προκύψουν από την απουσία εκπαιδευτικών που αποδεδειγμένα ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, καθώς και για τη διενέργεια αποκλειστικά εξ αποστάσεως μαθημάτων ("διαδικτυακά τμήματα"). Οι προσλήψεις αυτές είναι επιπλέον των 4.500 μόνιμων διορισμών στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση που ήδη έχουν ολοκληρωθεί και των 10.500 διορισμών στη γενική εκπαίδευση που βαίνουν και αυτοί προς ολοκλήρωση και ενισχύουν το ανθρώπινο δυναμικό της εκπαίδευσης.
  • Αναβαθμίσαμε τις δημόσιες πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης, ενισχύοντας τα δίκτυα και το δυναμικό τους, εξασφαλίζοντας έτσι την κάλυψη του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας.
  • Ειδικά για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, δρομολογήσαμε τον εξοπλισμό των σχολείων με 70.000 επιπλέον φορητές συσκευές, προβλέψαμε επιμορφωτικά σεμινάρια (MOOC) τα οποία είναι ήδη αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ, και δρομολογήσαμε πρόγραμμα 2 εκατομμυρίων ευρώ ταχείας επιμόρφωσης στην εξ αποστάσεως διδασκαλία για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Για τις μικρότερες ηλικίες, δημιουργήσαμε εκ του μηδενός "βιβλιοθήκη" βιντεοσκοπημένων μαθημάτων για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση για προβολή μέσω εκπαιδευτικής τηλεόρασης, με δυνατότητα επέκτασης.
  • Διευκολύνουμε τη φοίτηση με φυσική παρουσία στα ΑΕΙ, ενισχύοντας οικονομικά με άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ επικουρικό εκπαιδευτικό προσωπικό για τη διενέργεια μαθημάτων σε ολιγομελείς ομάδες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η Κατερίνα Διδασκάλου και "Η πόρνη από πάνω": 14 χρόνια το ίδιο ρίγος

"Η πόρνη από πάνω" μετρά δεκατέσσερα χρόνια αλήθειας και συγκίνησης, μέσα στην άνθηση του ελληνικού θεάτρου. Ένα έργο-ορόσημο που εξακολουθεί να συγκλονίζει, με μια πρωταγωνίστρια που δίνει κάθε φορά την ψυχή της. Αν δεν έχετε δει ακόμη την Κατερίνα Διδασκάλου σε αυτόν τον ρόλο, μην τη χάσετε στον Νέο Ακάδημο.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ 01 Νοε 2025 | 19:02

Κλειστά τα σχολεία στα Βορίζια μετά την άγρια βεντέτα - Πότε θα ανοίξουν

Η απόφαση ελήφθη για την προστασία της ασφάλειας των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού, κατόπιν σχετικής εισήγησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

30 Οκτ 2025 | 18:25

ΕΟΔΥ: Δύο θάνατοι από κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα - Ενα σοβαρό κρούσμα γρίπης που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ

Μείωση της θετικότητας τόσο στον κορονοϊό όσο και στη γρίπη καταγράφει η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 20-26 Οκτωβρίου

ΕΧΕΙ ΗΠΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ 29 Οκτ 2025 | 10:13

Με κορονοϊό ο Μητσοτάκης: Μέσω τηλεδιάσκεψης στο υπουργικό - Θα πάει στο υπουργείο Αμυνας το απόγευμα

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διαγνώστηκε το βράδυ της Τρίτης θετικός στον κορονοϊό.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟ ΕΟΔΥ 23 Οκτ 2025 | 19:17

Κορονοϊός: Αυξάνεται η θετικότητα, πέντε νέοι θάνατοι την τελευταία εβδομάδα - Ποια μετάλλαξη κυριαρχεί

Η θετικότητα που προκύπτει από το σύνολο των SARS-CoV-2 διαγνωστικών ελέγχων στην επικράτεια παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΟΣΟΥΝΤΕΣ 22 Οκτ 2025 | 20:32

Κορονοϊός: Το εμβόλιο mRNA έδωσε επιπλέον ζωή σε καρκινοπαθείς - Πυροδοτεί ανοσολογική αντίδραση κατά της νόσου

Η παρατήρηση σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς ένα πολυαναμενόμενο καθολικό εμβόλιο κατά του καρκίνου

Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ 16 Οκτ 2025 | 20:48

Κορονοϊός: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν - Καμπανάκι από τον ΕΟΔΥ για 4 κατηγορίες

Καθημερινά στον ΕΟΔΥ καταγράφονται περιστατικά σοβαρής νόσησης και νεκρών από κορονοϊό, παρά τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας

ΣΤΟΙΧΕΙΑ 16 Οκτ 2025 | 17:24

ΕΟΔΥ: Τρεις νέοι θάνατοι από κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα

Από την αρχή του καλοκαιριού καταγράφονται σποραδικές περιπτώσεις διασωληνώσεων και θανάτων

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 09 Οκτ 2025 | 17:56

ΕΟΔΥ: Μία νέα διασωλήνωση και ένας θάνατος από Covid-19 την τελευταία εβδομάδα

Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή η θετικότητα για Covid-19 την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

ΤΙ ΕΓΙΝΕ 08 Νοε 2025 | 12:52

Βραζιλία: 5 νεκροί και 130 τραυματίες από ανεμοστρόβιλο - Άνεμοι 250 χλμ. την ώρα [βίντεο]

Οι άνεμοι στο Ρίο Μπονίτο ντου Ιγκουασού, μια πόλη περίπου 14.000 κατοίκων, έφτασαν τα 180 έως 250 χιλιόμετρα την ώρα

ΡΩΣΙΑ 08 Νοε 2025 | 12:32

Ανάλυση Sky News: Γιατί ο Πούτιν "εξαφάνισε" τον Λαβρόφ - Το "λάθος" που υπονόμευσε τον Ρώσο πρόεδρο

"Κρεμλινολόγοι" αναλυτές επιχειρούν να δουν πίσω από την παραγκώνιση του Σεργκέι Λαβρόφ - Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές του Sky News για τη σχέση με τον Πούτιν

ΧΤΥΠΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ 08 Νοε 2025 | 11:57

ΗΠΑ: Καθαρίστρια έπεσε νεκρή από σφαίρα όταν πήγε σε λάθος σπίτι στην Ιντιάνα

Το θύμα ήταν 32 ετών, μετανάστρια από τη Γουατεμάλα και μητέρα τεσσάρων παιδιών.

ΕΝΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ 08 Νοε 2025 | 11:17

Τραγωδία στην Τουρκία: Εξι νεκροί από φωτιά σε αποθήκη αρωματοποιίας [Βίντεο]

Η φωτιά ξέσπασε σε αποθήκη αρωματοποιίας στο Ντιλόβασι

ΤΙ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ 08 Νοε 2025 | 11:08

Shutdown στις ΗΠΑ: Ουρές χιλιομέτρων για δωρεάν τρόφιμα, χάος στα αεροδρόμια λόγω της στάσης πληρωμών από την κυβέρνηση Τραμπ

Δημοσιονομική παράλυση στις ΗΠΑ από τη στάση πληρωμών (shutdown) της κυβέρνησης Τραμπ - Περίπου 1 στους 8 Αμερικανούς ζει από το Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Βοήθειας Διατροφής (SNAP)

ΓΑΖΑ 08 Νοε 2025 | 10:53

Ταυτοποιήθηκε ακόμη μια σορός που παραδόθηκε στο Ισραήλ - Ανήκει σε Ισραηλινοαργεντίνο όμηρο

Ο Ισραηλινοαργεντινός Λίορ Ρούντεφ σκοτώθηκε στις 7 Οκτωβρίου του 2023 στο Νιρ Γιτζάκ, ενώ προσπαθούσε να προστατεύσει το κιμπούτς

ΓΑΛΛΙΑ 08 Νοε 2025 | 09:47

Ληστεία στο Λούβρο: "Τα κοσμήματα θα βρεθούν, αυτοί θα συλληφθούν και θα δικαστούν" λέει ο Μακρόν

"Είναι ευκαιρία να βγούμε ακόμη πιο δυνατοί", σημείωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, "από αυτό που συνέβη και ήταν ένα σοκ για όλον τον κόσμο"

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 08 Νοε 2025 | 08:50

ΗΠΑ: Σοκαριστικό βίντεο από τη συντριβή του αεροσκάφους στο Κεντάκι - Στους 14 οι νεκροί

Άλλη μία σορός εντοπίστηκε εκεί όπου συνετρίβη αεροσκάφος μεταφοράς της UPS την Τρίτη - Στους 14 πλέον οι νεκροί, μεταξύ αυτών και ένα παιδί

Η ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΖΗΤΑ ΕΓΚΡΙΣΗ 08 Νοε 2025 | 00:19

Το σχέδιο των ΗΠΑ για την Γάζα: Υπό την αιγίδα της "επιτροπής ειρήνης" έως το 2027

Έπειτα από πολλές συζητήσεις, οι ΗΠΑ παρουσίασαν την Πέμπτη 6/11 στο Συμβούλιο Ασφαλείας ένα σχέδιο ψηφίσματος για τη Γάζα

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ 07 Νοε 2025 | 23:34

Η Νορβηγία ήρε το εμπάργκο όπλων κατά της Κύπρου μετά από 65 χρόνια

Η απόφαση αυτή επιτρέπει πλέον την εξαγωγή αμυντικού και διπλής χρήσης εξοπλισμού προς την Κύπρο - Σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας

ΕΝΤΟΝΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ 07 Νοε 2025 | 23:20

Ο πρόεδρος του Ιράν σήμανε συναγερμό για την Τεχεράνη: Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, θα πρέπει να εκκενωθεί

Το Ιράν αντιμετωπίζει φέτος τη χειρότερη ξηρασία εδώ και δεκαετίες - Στην Τεχεράνη το φαινόμενο "δεν έχει προηγούμενο"

ΣΕ ΗΛΙΚΑ 97 ΕΤΩΝ 07 Νοε 2025 | 22:41

Πέθανε ο Τζέιμς Γουότσον: Ένας από τους επιστήμονες που ανακάλυψαν το DNA - Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις του

Το 2007 προκάλεσε σάλο με τη δήλωσή του στους Sunday Times του Λονδίνου ότι οι μαύροι γενικά δεν είναι τόσο έξυπνοι όσο οι λευκοί

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ Χ 07 Νοε 2025 | 21:50

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Σημαντικό βήμα για την οικονομική διπλωματία η Διακήρυξη Οικονομικής Ασφάλειας ΗΠΑ - Ελλάδας

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμι Πίγκοτ, αναφέρθηκε στη σημασία της συμφωνίας που υπέγραψαν Ελλάδα και ΗΠΑ

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ 07 Νοε 2025 | 20:59

Λούβρο: Απίστευτα κενά ασφαλείας στο διασημότερο μουσείο - Βασικός κωδικός ασφαλείας ήταν η λέξη "LOUVRE"

Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατηγορεί τη διοίκηση του Λούβρου ότι αντί να φροντίζει για την ασφάλεια ενός από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, ξοδεύει δεκάδες εκατομμύρια για το "φαίνεσθαι"

ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ 07 Νοε 2025 | 20:50

Ένταλμα σύλληψης από τον εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης κατά του Νετανιάχου για γενοκτονία

Το ένταλμα αφορά συνολικά 37 άτομα, ανάμεσά τους ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων

ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ 07 Νοε 2025 | 20:41

Συνάντηση Τραμπ - Όρμπαν: "Εξετάζουμε εξαίρεση της Ουγγαρίας από τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο"

Ο Τραμπ δήλωσε κατά τη συνάντηση ότι εξετάζει το ενδεχόμενο εξαίρεσης της Ουγγαρίας από τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο, επικαλούμενος την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από την περιοχή

ΝΟΜΟΣ 07 Νοε 2025 | 20:13

Η Δανία βάζει τέλος στην πρόσβαση στα social media σε ανήλικους κάτω των 15 ετών

Τον περασμένο μήνα η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν, σε ομιλία της στο κοινοβούλιο, τάχθηκες υπέρ της επιβολής περιορισμών στην πρόσβαση

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 07 Νοε 2025 | 19:24

ΗΠΑ: Χάος και καθυστερήσεις σε αεροδρόμια λόγω έλλειψης ελεγκτών - Ακυρώθηκαν δεκάδες πτήσεις

Σοβαρά προβλήματα σε πολλά αεροδρόμια των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και εκείνα της Ατλάντα, του Σαν Φρανσίσκο, της Ουάσινγκτον και του Νιούαρκ

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 07 Νοε 2025 | 17:35

Επίδειξη δύναμης από την Κίνα: Στη θάλασσα το υπεραεροπλανοφόρο Fujian - Οι τεράστιες δυνατότητές του

Το αεροπλανοφόρο αυτό αναδεικνύει την ικανότητα της Κίνας να λειτουργεί σε μεγάλα θέατρα επιχειρήσεων

Η ΒΟΥΛΗ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΝΟΜΟ 07 Νοε 2025 | 17:30

Σερβία: "Πράσινο φως" για να φτιάξει ο γαμπρός του Τραμπ ουρανοξύστες σε χώρο που βομβάρδισε το ΝΑΤΟ το 1999

Η Βουλή της Σερβίας ενέκρινε έναν ειδικό νόμο για το συγκρότημα κτιρίων του ΓΕΣ που υπέστη ζημιές στους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς το 1999

ΤΗΝ ΓΛΙΤΩΣΑΝ ΠΑΡΑ ΤΡΙΧΑ 07 Νοε 2025 | 17:29
ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 07 Νοε 2025 | 16:51

Ιράν: Επιδιώκουμε την ειρήνη αλλά δεν θα υποκύψουμε στον εξαναγκασμό και την ταπείνωση, λέει ο Ιρανός προεδρος

"Θέλουμε να ζήσουμε σε αυτόν τον κόσμο με ειρήνη και ασφάλεια, αλλά όχι να ταπεινωθούμε", είπε ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν

ΝΕΟΙ ΝΕΚΡΟΙ 07 Νοε 2025 | 16:47

Δυτική Όχθη: Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε δύο 16χρονους Παλαιστίνιους - "Πετούσαν μολότοφ"

Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής ανακοίνωσε πως τα θύματα είναι ο Μοχάμεντ Ατίμ και ο Μοχάμεντ Κασίμ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ 07 Νοε 2025 | 14:36

Σάλος στα Miss Universe: Συγγνώμη με λυγμούς ζήτησε ο πρόεδρος που αποκάλεσε χαζή τη Μις Μεξικό [βίντεο]

Ζήτησε συγγνώμη γιατί προσέβαλε δημοσίως τη Μις Μεξικό ο πρόεδρος των καλλιστείων Miss Universe

07 Νοε 2025 | 08:45

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο άγνωστου τύπου προς την Θάλασσα της Ιαπωνίας

Η εκτόξευση έρχεται οκτώ ημέρες αφού ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε νοτιοκορεατικό σχέδιο για τη ναυπήγηση υποβρυχίου με πυρηνική πρόωση.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗΚΕ 07 Νοε 2025 | 06:50

Αναστάτωση στον Λευκό Οίκο: Κορυφαίο στέλεχος φαρμακευτικής λιποθύμησε μπροστά στον Τραμπ [εικόνες]

Κορυφαίο στέλεχος αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας αισθάνθηκε αδιαθεσία χθες Πέμπτη εν μέσω εκδήλωσης στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ ΟΤΙ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΑΥΤΟΣ 06 Νοε 2025 | 23:44

Σοκ στο Μεξικό - Ένας 17χρονος δολοφόνησε τον δήμαρχο πόλης σε δημόσια θέα [βίντεο]

Σύμφωνα με την Εισαγγελία ο έφηβος που δολοφόνησε τον δήμαρχο της πόλης Ουρουαπάν στο Μεξικό, Κάρλος Μάνσο, κατανάλωνε συχνά μεθαμφεταμίνη

ΤΗΣ ΤΗ ΦΥΛΑΓΕ 06 Νοε 2025 | 23:24

Ντόναλντ Τραμπ: Αποκάλεσε την Νάνσι Πελόζι "κακιά γυναίκα" που δεν ανταποκρίθηκε στα καθήκοντά της

"Νομίζω ότι προσέφερε σπουδαία υπηρεσία στη χώρα με την απόφασή της να αποσυρθεί", σχολίασε ο Τραμπ

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ 06 Νοε 2025 | 22:34

Ζευγάρι στη Γερμανία έκανε σεξ μέσα στο αυτοκίνητο που έτρεχε με 140 χλμ./ώρα - Το αμάξι έκανε ζιγ ζακ στον Autobahn

Αρκετά επικίνδυνο αυτό που αποφάσισε να κάνει ένα ασυγκράτητο ζευγάρι στη Γερμανία - Συνελήφθησαν όταν ένας άλλος οδηγός τους πήρε χαμπάρι

DAILY TELEGRAPH 06 Νοε 2025 | 20:20

Βρετανία: "Χιλιομετρικό φόρο" στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μελετά η κυβέρνηση, για να αυξήσει τα έσοδα

Η Ισλανδία και η Νέα Ζηλανδία έχουν ήδη εφαρμόσει έναν "χιλιομετρικό φόρο" για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 06 Νοε 2025 | 20:08

Νικολά Σαρκοζί: Φοβάται το φαγητό της φυλακής και ζει μόνο με γιαούρτια - "Δεν ξέρει να φτιάξει ούτε αυγό"

Ο Σαρκοζί δεν αξιοποιεί ούτε την προμήθεια τροφίμων από την καντίνα για να μαγειρέψει μόνος του - "Δεν ξέρει να βράσει ούτε ένα αυγό!"

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 06 Νοε 2025 | 19:30

Hellas Aphrodite: Καλά στην υγεία τους τα μέλη του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου μετά το ρεσάλτο πειρατών ανοιχτά της Σομαλίας

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, τα 24 μέλη του πληρώματος, ανάμεσά τους πέντε Έλληνες -μεταξύ των οποίων και ο πρώτος μηχανικός- είναι καλά στην υγεία τους.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ 06 Νοε 2025 | 19:13

Επίσημα τέλος ο τίτλος "πρίγκιπας" για τον Άντριου Μάουντμπάντεν Ουίνδσορ - Επικύρωση από τον βασιλιά Κάρολο

Αν και η σχετική ανακοίνωση από το Παλάτι είχε γίνει την προηγούμενη εβδομάδα, η απόφαση δημοσιεύτηκε επισήμως με βασιλικό διάταγμα που φέρει τη "Μεγάλη Σφραγίδα του Βασιλείου".

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 06 Νοε 2025 | 18:39

Η άγνωστη τραγωδία του Χουάν Κάρλος: Αποκάλυψε για πρώτη φορά πώς σκότωσε τον μικρότερο αδελφό του

"Δεν θα ξεπεράσω ποτέ αυτήν την τραγωδία", γράφει στα απομνημονεύματά του ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας

ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ 06 Νοε 2025 | 17:56

Ιταλία: Λεωφορείο με μαθητές συγκρούστηκε με αυτοκίνητο - Ένας νεκρός και 20 τραυματίες [βίντεο]

Κανένας από τους επιβαίνοντες στο λεωφορείο δεν τραυματίστηκε σοβαρά, παρά τη σφοδρότητα της σύγκρουσης

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 5 "ΦΙΛΟΙ" ΤΗΣ 06 Νοε 2025 | 17:39

Τρόμος στο Τέξας: Ημίγυμνη γυναίκα ήταν αλυσοδεμένη σε αυλή για μήνες - Τη βασάνιζαν φρικτά οι φίλοι της

Οι αστυνομικοί που βρήκαν την αλυσοδεμένη γυναίκα στο Τέξας χρειάστηκε να καλέσουν την Πυροσβεστική για να την ελευθερώσουν από τα δεσμά της

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 06 Νοε 2025 | 17:33

Νάνσι Πελόζι: ΗΠΑ: Αποσύρεται στο τέλος της θητείας της έπειτα από τέσσερις δεκαετίες

Η Νάνσι Πελόζι, ηπρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποσυρθεί τον Ιανουάριο του 2027, στο τέλος της τρέχουσας θητείας της.

ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ HELLAS APHRODITE 06 Νοε 2025 | 11:40

Πειρατεία σε ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο στα ανοικτά της Σομαλίας - Η ανακοίνωση της Latsco Marine

Το σκάφος έπλεε από τη Σίκα της Ινδίας προς το Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, σύμφωνα με την Ambrey.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ 06 Νοε 2025 | 10:30

Ισραηλινός πρώην όμηρος της Χαμάς περιγράφει τα βασανιστήρια και τη σεξουαλική βία: "Ούτε οι Ναζί δεν τα έκαναν"

Για τα φριχτά σωματικά και σεξουαλικά βασανιστήρια που υπέστη όσο ήταν όμηρος της Χαμάς, μίλησε ένας από τους Ισραηλινούς που επέζησαν και απελευθερώθηκαν.

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ 06 Νοε 2025 | 09:16

Συντριβή αεροσκάφους στις ΗΠΑ: Κινητήρας αποκολλήθηκε πριν από την απογείωση, τουλάχιστον 12 νεκροί [βίντεο]

Το αεροσκάφος συνετρίβη προχθές Τρίτη το απόγευμα (τοπική ώρα), καταστρέφοντας κτίρια, προκαλώντας μεγάλη πυρκαγιά και πελώρια στήλη πυκνού καπνού.

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ 40 ΧΩΡΕΣ 06 Νοε 2025 | 09:13

Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποιεί: Το δικαίωμα στην άμβλωση απειλείται στην Ευρώπη

Διάφορα εμπόδια περιορίζουν την πρόσβαση των γυναικών στην άμβλωση στην Ευρώπη, ένα δικαίωμα που ορισμένα κινήματα προσπαθούν να περιορίσουν.

ΗΠΑ 06 Νοε 2025 | 09:02

Ο Τραμπ επισείει την απειλή του "κομμουνισμού" μετά την επικράτηση Μαμντάνι στη Νέα Υόρκη

"Έχουμε την επιλογή μεταξύ του κομμουνισμού και της κοινής λογικής", είπε ο αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Μαϊάμι.

ΓΕΝΝΗΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ 05 Νοε 2025 | 22:46

"Οικογενειακές Ιστορίες" στην Τσεχία: Νέος πρόεδρος της Βουλής ο νεοφασίστας Τόμιο Οκαμούρα - Απειλή τον αποκάλεσε ο βουλευτής αδελφός του

Ο ηγέτης του ακροδεξιού, νεοφασιστικού και εθνικιστικού κόμματος SPD της Τσεχίας είδε να τον "αδειάζει" ο αδελφός του

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ 05 Νοε 2025 | 22:15

Αντιπροσωπεία της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη για διαβουλεύσεις - Το Ισραήλ "εξουδετέρωσε" ακόμα δύο Παλαιστίνιους

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης τρόποι για να διασφαλιστεί η ομαλή εφαρμογή της συμφωνηθείσας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

ΝΕΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 05 Νοε 2025 | 21:40

Λούβρο: Γνωστός Youtuber του μότο κρος ο ένας από τους συλληφθέντες της "κλοπής του αιώνα"

Στις απολογίες τους οι δύο συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων ο εν λόγω YouTuber, υποστήριξαν ότι η επιχείρηση έγινε "κατόπιν παραγγελίας"

ΡΙΧΝΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ 05 Νοε 2025 | 21:09

Άνοιγμα Μαμντάνι σε Τραμπ και εβραϊκή κοινότητα: "Ανοιχτή η πόρτα του διαλόγου - Ανυπομονώ να συνεργαστώ με Εβραίους ηγέτες"

Ο Μουσουλμάνος πολιτικός υπογράμμισε ότι θα συνεργαστεί στενά με Εβραίους αξιωματούχους, ραβίνους και τους ηγέτες της κοινότητας

ΥΠΟ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ 05 Νοε 2025 | 20:52

Στην Ουκρανία η Αντζελίνα Τζολί: Με αλεξίσφαιρο γιλέκο στη Χερσώνα [βίντεο]

Η Αμερικανίδα ηθοποιός επισκέφθηκε ιατρικές εγκαταστάσεις, μεταξύ άλλων ένα μαιευτήριο και ένα παιδιατρικό νοσοκομείο

ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΦΟΡΤΙΩΝ 05 Νοε 2025 | 20:07

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Τουλάχιστον εννέα νεκροί από συντριβή αεροσκάφους κοντά στο αεροδρόμιο της Λούιβιλ

Το δυστύχημα προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό τουλάχιστον 11 ανθρώπων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο

ΤΟΥ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΑΝ ΙΣΟΒΙΑ 05 Νοε 2025 | 20:05

"The Good Nurse": Η γερμανική εκδοχή της ταινίας στην πραγματική ζωή - Διαβολικός νοσηλευτής σκότωνε ασθενείς του

Ο 44χρονος εργαζόταν σε τμήμα παρηγορητικής φροντίδας ηλικιωμένων στη δυτική Γερμανία και σκότωνε τους ασθενείς με θανατηφόρες δόσεις μορφίνης και μιδαζολάμης

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 05 Νοε 2025 | 18:32

Ο Ρούτε υποβάθμισε την απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από την Ρουμανία: "Πιστεύω ότι υπερβάλουμε"

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πριν από μία εβδομάδα μία μείωση της στρατιωτικής παρουσίας τους στο ανατολικό μέτωπο της Ευρώπης

ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ Η ΜΟΣΧΑ 05 Νοε 2025 | 18:32

"Αέρας" Ψυχρού Πολέμου: Ο Πούτιν είναι έτοιμος για... πυρηνικές δοκιμές, ως απάντηση σε Τραμπ

Η πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησαν την Τετάρτη 5/11, οι ΗΠΑ προκάλεσε την απάντηση της Ρωσίας

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ 05 Νοε 2025 | 18:24

Σοκ στο Μεξικό: Άνδρας παρενόχλησε σεξουαλικά την πρόεδρο της χώρας στη μέση του δρόμου [βίντεο]

Βίντεο δείχνει έναν άνδρα να πλησιάζει την Κλαούντια Σέινμπαουμ, να την αγκαλιάζει και να προσπαθεί να τη φιλήσει

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ 05 Νοε 2025 | 17:57

Μαμντάνι: Γιος ακαδημαϊκού και γνωστής σκηνοθέτριας - Οι Ινδοί γονείς του μουσουλμάνου δήμαρχου Νέας Υόρκης

Ο Ζοράν Μαμντάνι έγινε Αμερικανός πολίτης το 2018 και πλέον ζει στην Αστόρια, μαζί με τη σύζυγό του, την οποία γνώρισε μέσω εφαρμογής γνωριμιών.

05 Νοε 2025 | 17:25

Κομισιόν: Το σχέδιο για σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας στην Ευρώπη - Σόφια- Αθήνα σε μόλις 6 ώρες

Με βάση το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών, θα συνδέονται σημαντικοί κόμβοι με ταχύτητες 200 χλμ/ώρα και άνω - Οι επιβάτες θα ταξιδεύουν από το Βερολίνο στην Κοπεγχάγη σε 4 ώρες αντί για 7

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΕ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ 05 Νοε 2025 | 16:33

Τραμπ για τις εκλογικές ήττες: "Οι Δημοκρατικοί δεν θα πάρουν την εξουσία αν κάνετε αυτό που λέω"

Ο Τραμπ τόνισε ότι η ανακοπή προς την εξουσία των Δημοκρατικών εξαρτάται από την εφαρμογή των δικών του πολιτικών

ΠΡΩΗΝ ΜΟΝΑΡΧΗΣ 05 Νοε 2025 | 16:28

Τα απομνημονεύματα του Χουάν Κάρλος: Ένας άνδρας "πληγωμένος" που αναγνωρίζει "λάθη"

Ο 87χρονος πρώην βασιλιάς της Ισπανίας κυκλοφόρησε τα απομνημονεύματά του στη Γαλλία

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 05 Νοε 2025 | 16:04

Γερμανία: Πρωτοφανής δήλωση από την πρόεδρο της Bundestag - "Είμαστε ο οίκος ανοχής της Ευρώπης"

Πρέπει επιτέλους να απαγορεύσουμε την πορνεία και την αγορά του σεξ σε αυτή τη χώρα, τόνισε η πρόεδρος της Bundestag, Γιούλια Κλέκνερ

ΓΕΝΝΗΜΕΝΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ 05 Νοε 2025 | 15:25

Ράμα Ντουάτζι: Η 28χρονη επόμενη Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης - Η γνωριμία με τον Μαμντάνι μέσω εφαρμογής

"Είναι η σύγχρονη πριγκίπισσα Νταϊάνα μας", δήλωσε ένας φίλος της στους New York Times - Καλλιτέχνης και από την Πρωτοχρονιά Πρώτη Κυρία της Ν.Υόρκης

ΓΝΩΣΤΟΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ 05 Νοε 2025 | 13:13

Συναγερμός στη Γαλλία: Εριξε το όχημά του σε πεζούς και φώναζε "Αλλάχ Ακμπάρ" - Συνελήφθη ο δράστης, 10 τραυματίες

Συνελήφθη ο οδηγός του οχήματος που έπεσε πάνω σε πεζούς στο νησί Ολερόν, στη δυτική Γαλλία.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ 05 Νοε 2025 | 12:59

Ένταση στο Παρίσι για το πρώτο κατάστημα της Shein- Οργή για τις κούκλες "σεξουαλικά παιχνίδια"

O ασιατικός γίγαντας ηλεκτρονικού εμπορίου Shein ανοίγει σήμερα στο Παρίσι το πρώτο του μόνιμο, φυσικό κατάστημα στον κόσμο

ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ 05 Νοε 2025 | 12:52

Νέα Υόρκη: Η νίκη Μαμντάνι στα πρωτοσέλιδα - Το "κόκκινο μήλο" με σφυροδρέπανο και η κατάκτηση της κορυφής

Πώς είδαν οι αμερικανικές εφημερίδες τη νίκη Μαμντάνι για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης.

ΣΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ «ΚΑΡΜΠΟΝΑΡΑ» 05 Νοε 2025 | 11:38

Μπούμερανγκ για τους Δημοκρατικούς η εμφάνιση του πολύ αδύναμου Μπάιντεν την ημέρα των εκλογών [βίντεο]

Αδύναμος αλλά χαμογελαστός, ο Τζο Μπάιντεν πήγε σε ιταλικό εστιατόριο τη μέρα των εκλογών -

ΕΚΛΟΓΕΣ 05 Νοε 2025 | 09:40

Ιστορικές νίκες για τους Δημοκρατικούς σε Νιου Τζέρσεϊ και Βιρτζίνια: Η πιλότος και η πρώην πράκτορας της CIA

Δύο γυναίκες με προγράμματα εστιασμένα στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών ενισχύουν το δημοκρατικό κύμα που έφερε ο Μαμντάνι στη Νέα Υόρκη.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ 05 Νοε 2025 | 08:36

Με μήνυμα κατά του Τραμπ ο Μαμντάνι μετά την εκλογή του στη Νέα Υόρκη: "Να τρομοκρατήσουμε τον τύραννο"

Ο Μαμντάνι ρίχνει το γάντι στον Τραμπ - "Είμαι χειρότερος εφιάλτης του" - Ο πρόεδρος απαντά: "Ας ξεκινήσει..." ο πόλεμος

ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ 05 Νοε 2025 | 08:10

Ρεκόρ Γκίνες για το μεγαλύτερο μωσαϊκό από κολοκύθες - φόρο τιμής στον Οζι Όσμπορν [βίντεο]

Το τελικό αποτέλεσμα χάρισε στους δημιουργούς του το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες για το μεγαλύτερο μωσαϊκό από κολοκύθες.

05 Νοε 2025 | 07:10

ΗΠΑ: Συντριβή αεροσκάφους cargo της UPS στο Κεντάκι - Τουλάχιστον 7 νεκροί και 11 τραυματίες [βίντεο]

Αεροσκάφος μεταφοράς φορτίων συνετρίβη κοντά στο αεροδρόμιο της Λούιβιλ, στην πολιτεία Κεντάκι (κεντρικές ΗΠΑ), λίγη ώρα μετά την απογείωσή του.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 50,4% 05 Νοε 2025 | 06:30

Ιστορική νίκη Μαμντάνι στη Νέα Υόρκη - Νέος δήμαρχος ο 34χρονος μουσουλμάνος σοσιαλιστής

Ο δημοκρατικός σοσιαλιστής Ζοράν Μαμντάνι, γίνεται ο νεότερος δήμαρχος της τελευταίας εκατονταετίας στη Νέα Υόρκη.

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ 04 Νοε 2025 | 23:59

Η κρυφή φρίκη του πολέμου: Βασανιστήρια και ξυλοδαρμοί στις ισραηλινές φυλακές

Επιτροπή του ΟΗΕ κατέγραψε 75 θανάτους Παλαιστινίων υπό ισραηλινή κράτηση μεταξύ 7/10 2023 και 31/8 2025, μετά την έκρηξη του πολέμου στη Γάζα

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ 04 Νοε 2025 | 23:44

Κίνδυνος για "μαζικό χάος" στις αερομεταφορές των ΗΠΑ από το shutdown

Οι αερομεταφορές στις ΗΠΑ έχουν ήδη βρεθεί αντιμέτωπες με καθυστερήσεις σε δεκάδες χιλιάδες πτήσεις τον τελευταίο μήνα

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ 04 Νοε 2025 | 23:26

Σοκ: Πατέρας απείλησε με μαχαίρι τον προπονητή του γιου του επειδή δεν το έβαζε να παίζει

Οι μάρτυρες που ήταν παρόντες κατά τη διάρκεια της διαμάχης δήλωσαν στους αστυνομικούς ότι ο συλληφθείς έφτασε στο σημείο να κρατήσει το μαχαίρι με βίαιη στάση

ΑΠΟΛΥΤΟΣ Ο ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ 04 Νοε 2025 | 23:05

Σκληρή στάση Μερτς: Οι Σύροι δεν έχουν πλέον λόγο να λαμβάνουν άσυλο στη Γερμανία

Ο Φρίντριχ Μερτς αναμένει ότι πολλοί από το 1 εκατομμύριο και πλέον Σύρους που ζουν στη Γερμανία να επιστρέψουν οικειοθελώς

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ 04 Νοε 2025 | 22:54

Ελβετία: Ένα... ιδιαίτερο άγαλμα που απεικονίζει τον Τραμπ σταυρωμένο θανατοποινίτη εκτίθεται στη Βασιλεία [εικόνα]

Ο ιδιοκτήτης της γκαλερί που εκτίθεται το έργο στη Βασιλεία της Ελβετίας, πιστεύει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα εκτιμούσε το γλυπτό

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ 04 Νοε 2025 | 22:17

Έκλεισαν τα αεροδρόμια των Βρυξελλών και της Λιέγης εξαιτίας της εμφάνισης ενός drone

Δεν υπάρχουν προσωρινά πτήσεις που προσγειώνονται ή αναχωρούν από το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του αεροδρομίου

HΠΑ 04 Νοε 2025 | 19:59

Διακοπή κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο Ρόναλντ Ρέιγκαν της Ουάσινγκτον για απειλή εναντίον ενός αεροπλάνου

H απαγόρευση που εκδόθηκε οφείλεται σε μια ανεπιβεβαίωτη απειλή εναντίον ενός αεροπλάνου

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ 04 Νοε 2025 | 19:37

Αγωνία στη Γάζα: Ο χειμώνας πλησιάζει, η πείνα επιμένει και οι σκηνές δεν επαρκούν τις ανάγκες των κατοίκων

Με την εκεχειρία υποτίθεται ότι θα έρρεε ένας χείμαρρος βοήθειας στον μικρό θύλακα, που τον Αύγουστο κηρύχθηκε από τον ΟΗΕ σε κατάσταση λιμού

ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΒΙΑ 04 Νοε 2025 | 18:36

Σοκ στο Σουδάν: Παραστρατιωτικοί εκτελούν εν ψυχρώ άοπλους, γυρνούν στην κάμερα και... χαμογελούν [βίντεο]

Νέο ντοκουμέντο από το Σουδάν - Βίντεο με αντάρτες που σκοτώνουν αμάχους

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 04 Νοε 2025 | 18:10

Έκθεση Κομισιόν για Τουρκία: "Ανησυχητική" η οπισθοδρόμηση στο κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα

Η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ

ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 04 Νοε 2025 | 18:10

Νέα Υόρκη: Ο Τραμπ θέλει να φρενάρει τον "κομμουνιστή" Μαμντάνι - "Όποιος Εβραίος τον ψηφίσει, είναι χαζός"

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει βάλει τον υποψήφιο δήμαρχο Νέας Υόρκης με τους Δημοκρατικούς περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στο στόχαστρό του το τελευταίο διάστημα

ΜΟΛΙΣ ΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ 04 Νοε 2025 | 17:40

Η σπαρακτική στιγμή που παίκτες στη Σερβία καταλαβαίνουν ότι ο προπονητής τους πέθανε στον πάγκο της ομάδας

Η στιγμή που ποδοσφαιριστές στη Σερβία ενημερώνονται ότι ο προπονητής τους πέθανε έπειτα από καρδιακή προσβολή που υπέστη μέσα στο γήπεδο

ΓΑΖΑ 04 Νοε 2025 | 17:33

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει τη σορό ενός Ισραηλινού στρατιώτη ομήρου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η σορός βρέθηκε στη Σετζάγια, ένα ανατολικό προάστιο της πόλης της Γάζας σε μια περιοχή που εξακολουθεί να κατέχεται από ισραηλινές δυνάμεις

ΣΥΓΚΙΝΗΜΕΝΟΣ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ 04 Νοε 2025 | 16:14

Sir David: Ο Μπέκαμ χρίστηκε ιππότης από τον Κάρολο - Ο γιος της κομμώτριας έλαμψε στο Ουίνδσορ

Παιδί κομμώτριας και μάγειρα από λαϊκή συνοικία του Λονδίνου είχε μόνο ένα όνειρο: Να γίνει ποδοσφαιριστής.Πλέον, είναι ο Sir David Beckham

ΣΕΞΙΣΜΟΣ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ 04 Νοε 2025 | 16:06

Συγκλονίζει η Σάνα Μάριν: Με απείλησαν τόσες φορές με βιασμό που έχασα τον λογαριασμό

"Οι αρχηγοί των κομμάτων της κυβέρνησή της αποτέλεσαν τον στόχο μια ακατάπαυστης ροής διαδικτυακών απειλών, κυρίως σεξουαλικού χαρακτήρα¨", έγραψε η Σάνα Μαρίν.

ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ 04 Νοε 2025 | 14:45

Τέξας: Αστυνομικός έσωσε βρέφος με ΚΑΡΠΑ - Είχε εγκλωβιστεί όταν αναποδογύρισε το αυτοκίνητο της μητέρας του

Κοριτσάκι μόλις 15 μηνών εγκλωβίστηκε κάτω από το αναποδογυρισμένο αυτοκίνητο της μητέρας του - Πώς σώθηκε

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 04 Νοε 2025 | 13:43

Πέθανε ο Ντικ Τσέινι: Ο πανίσχυρος αντιπρόεδρος του Τζορτζ Μπους και αρχιτέκτονας του πολέμου στο Ιράκ

Σκληρός συντηρητικός και γεράκι του πολέμου, ο Τσέινι είχε απομονωθεί από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα εξαιτίας του Τραμπ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 04 Νοε 2025 | 13:27

Κρίσιμες κάλπες στη Ν.Υόρκη: Γιατί το early voting δείχνει Μαμντάνι και μεγάλο εκλογικό "χαστούκι" στον Τραμπ

Αλλαγές στον πολιτικό χάρτη των ΗΠΑ ενδέχεται να φέρουν οι κάλπες που στήνονται σε Νέα Υόρκη αλλά και Νιου Τζέρσεϊ, Βιρτζίνια και Καλιφόρνια

ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 04 Νοε 2025 | 12:04
ΙΤΑΛΙΑ 04 Νοε 2025 | 10:40

Κατάρρευση στον Πύργο των Κόμηδων στη Ρώμη: Νεκρός 66χρονος - Ερευνα για ανθρωποκτονία εξ αμελείας

Στην προσπάθεια απεγκλωβισμού συμμετείχαν πάνω από 140 άνδρες της ιταλικής πυροσβεστικής υπηρεσίας.

ΗΠΑ 04 Νοε 2025 | 08:14

Ο Τραμπ απειλεί να κόψει την χρηματοδότηση στη Νέα Υόρκη αν εκλεγεί δήμαρχος ο Μαμντάνι: "Είναι κομμουνιστής"

Δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Μαμντάνι να προηγείται με διαφορά του δημοκρατικού πρώην κυβερνήτη της ομώνυμης πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο, που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος.

ΤΗΝ ΠΑΝΤΡΕΨΑΝ ΣΤΑ 12 04 Νοε 2025 | 00:02

Ιράν: Ανήλικη νύφη θα εκτελεστεί δι' απαγχονισμού για τη δολοφονία του συζύγου της - Μόνο το "Χρήμα του αίματος" μπορεί να τη σώσει

Το Ιράν εκτελεί τον μεγαλύτερο αριθμό γυναικών παγκοσμίως - Τουλάχιστον 30 γυναίκες έχουν εκτελεστεί μέχρι στιγμής το 2025.

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ 03 Νοε 2025 | 22:57

"Θαύμα που ζω, αλλά υποφέρω": Συγκλονίζει ο μοναδικός επιζών της αεροπορικής τραγωδίας στην Ινδία με τους 241 νεκρούς [βίντεο]

Όταν ρωτήθηκε για τις αναμνήσεις του από την ημέρα της συντριβής του αεροπλάνου της Air India, απάντησε: "Δεν μπορώ να πω τίποτα γι’ αυτό τώρα"