Προεκλογική φιέστα Ερντογάν με προσευχή στην Αγία Σοφιά

Σε μια κίνηση με σαφή πολιτικό, αλλά και προκλητικό χαρακτήρα, ο Ερντογάν θα πάει την Μεγάλη Παρασκευή στην Αγιά Σοφιά και θα προσευχηθεί ως μουσουλμάνος

proklisi-erntogan-tha-proseuxithei-entos-tis-agias-sofias
SHARE THIS
0
SHARES

Σε μια κίνηση με σαφή πολιτικό, αλλά και προκλητικό χαρακτήρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πάει την Μεγάλη Παρασκευή στην Αγιά Σοφιά και θα προσευχηθεί ως μουσουλμάνος!          

Η κίνηση αυτή εξυπηρετεί απόλυτα τους στόχους του τούρκου προέδρου, καθώς πετυχαίνει... ένα σμπάρο δυο τριγόνια: Αφενός απευθύνεται στο "μαλακό υπογάστριο" του εκλογικού του σώματος, επικαλούμενος τα εθνικιστικά τους ένστικτα, προκειμένου να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους στο -κρίσιμο για τον ίδιο- δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί δύο μόλις ημέρες μετά. 

Αφετέρου, θα εξυπηρετήσει την ευρύτερη αντι-ευρωπαϊκή του ρητορική, που έχει κορυφωθεί τους τελευταίους μήνες με τις λεκτικές του επιθέσεις σε Ολλανδία και Γερμανία, καθώς, σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, «ο Ερντογάν θα πραγματοποιήσει την μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής, εντός της Αγίας Σοφίας, μαζί με όλη την κυβέρνηση και τους ανώτερους αξιωματούχους του ΑΚΡ. Θα πρόκειται για μια παράσταση εναντίον των Σταυροφόρων συνοδευόμενη με την ρητορική μετατροπής του μουσείου ξανά σε χώρο λατρείας, που ξανανοίγει ως ισλαμικό τέμενος όπως αναφέρουν σοβαρές πηγές από το Παλάτι (σ.σ. εννοεί το προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα)».

Όπως και να' χει, η χρήση της Αγιας Σοφίας για τους (μικρο)πολιτικούς σκοπούς του Τούρκου Προέδρου, αποτελεί, ούτως ή αλλως, μια σοβαρή πρόκληση, καθώς αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.  

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook