Follow us

Προκλητικό άρθρο της Milliyet: "Σύγκρουση με πρoκλήσεις" - Το σχέδιο των ΗΠΑ για Τουρκία και Ελλάδα στο Αιγαίο

Με ένα προκλητικό άρθρο η Milliyet επιχειρεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα στο Αιγαίο

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΠΝ

Με ένα προκλητικό άρθρο που φέρει τον τίτλο "Το σχέδιο των ΗΠΑ για την Τουρκία και την Ελλάδα στο Αιγαίο: Σύγκρουση μέσω προκλήσεων", η Milliyet επιχειρεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα στο Αιγαίο.

Στο άρθρο της η ηλεκτρονική έκδοση της Milliyet σχολιάζει την συνεργασία της Αθήνας με την Ουάσινγκτον. Παράλληλα εμφανίζεται φανερά ενοχλημένη με τις κοινές ασκήσεις Ελλάδας - Γαλλίας στην ευρύτερη περιοχή αλλά και με τα δημοσεύματα στον ελληνικό Τύπο.

"Συνεχίζοντας τις προκλήσεις της στο Αιγαίο, η Ελλάδα ξεκίνησε κοινή άσκηση με τη Γαλλία. Από την άλλη πλευρά, ο ελληνικός Τύπος έγραψε ότι ήρθε η ώρα να καταρριφθούν τα UAV που παρακολουθούν την αποστολή όπλων στα νησιά. Τι είδους αποτελέσματα θα έχει λοιπόν ένα τέτοιο βήμα; Τι σημαίνει η άσκηση; Ποια είναι τα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο; Επιδιώκεται μια σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας;", γράφει η Milliyet.

Προκλητικό άρθρο της Milliyet: "Σύγκρουση με πρoκλήσεις" - Το σχέδιο των ΗΠΑ για Τουρκία και Ελλάδα στο Αιγαίο

Όπως αναφέρει το άρθρο:

"Συνεχίζοντας να εξοπλίζει τα μη στρατιωτικά νησιά, η Ελλάδα έκανε ένα βήμα που ενίσχυσε περαιτέρω το ενδεχόμενο πολέμου στη σκιά της έντασης στη γραμμή Άγκυρας-Αθήνας και ξεκίνησε κοινές ασκήσεις με τη Γαλλία στο ανατολικό Αιγαίο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα συμμετείχε στην άσκηση με όλα τα πολεμικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Μαχητικά αεροπλάνα, ελικόπτερα και ειδικές μονάδες, καθώς και υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού συμμετέχουν επίσης στην άσκηση, η οποία διεξάγεται σε μια ευρεία περιοχή από το νησί İskiri μέχρι το νησί Bozbaba.

Μετά την έναρξη της κοινής άσκησης με τη Γαλλία, η οποία θα διαρκέσει έως την 1η Οκτωβρίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης,Τουρκία συνέχισε να στοχεύει την Τουρκία. Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε: "Η άλλη πλευρά μπορεί να συνεχίσει τις απειλές της με μονότονο τρόπο. Αλλά είναι μόνη της σε αυτό το παιχνίδι". Ο κ. Μητσοτάκης δεν μίλησε για την αποστολή αμερικανικών πολεμικών πλοίων στα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά, αλλά δήλωσε ότι ο ελληνικός στρατός βρίσκεται σε επιφυλακή με την υποστήριξη των συμμάχων του.

Από την άλλη πλευρά, ο ελληνικός Τύπος έκανε και μια επίθεση με στόχο τα τουρκικά UAVs.newsshared. Στα τουρκικά UAVs που παρακολουθούν στρατιωτικές αποστολές στα νησιά του Αιγαίου αναφέρθηκαν τα "Νέα", Σε στήλη της εφημερίδας έγινε έκκληση να καταρριφθούν τα UAVs που έκαναν αναγνωριστικές πτήσεις στο Αιγαίο. Το άρθρο ισχυριζόταν ότι τα τουρκικά UAV κατασκοπεύουν στρατιωτικές αποστολές στη Σάμο και τη Λέσβο. Επικρίθηκε επίσης η πρόσκληση της Άγκυρας προς τον Έλληνα πρέσβη στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η"Καθημερινή" από την άλλη πλευρά, έδωσε λεπτομέρειες για τα στρατιωτικά τεθωρακισμένα οχήματα στα δύο νησιά. Ανέφερε ότι πρόκειται για τεθωρακισμένα οχήματα τύπου M1117 που δώρισαν στην Ελλάδα οι ΗΠΑ.

"Γαλλία και Ελλάδα ενεργούν κατά παράβαση του Εθνικού Δικαίου"

Η λέκτορας του Τμήματος Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κοινωνικών Επιστημών της Άγκυρας, Emete Gözügüzelli, προχώρησε σε εκτιμήσεις σχετικά με τις ασκήσεις της Ελλάδας και της Γαλλίας στο Αιγαίο.

Η Γαλλία και η Ελλάδα ενεργούν κατά παράβαση του εθνικού δικαίου, σε αντίθεση με την τρέχουσα κατάσταση διατήρησης του αφοπλισμού των νησιών.

Αυτές οι στρατιωτικές ασκήσεις είναι ένα σόου που προσπαθούν να δείξουν η Γαλλία και η Ελλάδα. Είναι δυνατόν να το αξιολογήσει κανείς ως μια στάση για να στείλουν το μήνυμα στη δική τους κοινή γνώμη ότι είναι ισχυροί και να δείξουν ότι έχουν το σθένος να σταθούν απέναντι στην Τουρκία.

Στην πραγματικότητα, δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα ή η Γαλλία να φτάσουν μαζί τη στρατιωτική ισχύ, το ναυτικό, τη δύναμη και τις δυνατότητες της Τουρκικής Δημοκρατίας σε αυτή τη γεωγραφία. Για το λόγο αυτό, είναι δυνατόν να χαρακτηριστεί η άσκηση αυτή ως πρόκληση κατά της Τουρκίας και πράξη κλιμάκωσης και βλέπουμε ότι η Αθήνα αναζητεί παρουσία στο πεδίο της μάχης υπό τη σκιά της Γαλλίας. Αυτό δείχνει πόσο ανεπαρκής είναι η Ελλάδα από μόνη της.

Ενώ η Τουρκία εξακολουθεί να επιδεικνύει αυτή τη στάση και την καλή θέληση ως βούληση του κράτους και να ζητά διπλωματία και διαπραγματεύσεις για την επίλυση των διαφορών, βλέπουμε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να τις επισκιάσει με στρατιωτικές ασκήσεις και να παρασύρει σε χάος και σύγκρουση. Βλέπουμε ότι δυτικές δυνάμεις και χώρες όπως η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Γαλλία στηρίζουν την Ελλάδα. Στο τέλος της ημέρας, αυτό δεν είναι αστείο. Απέναντι στην Τουρκία σήμερα,το σόου ή όπως αλλιώς λέγεται, δεν αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα αν το δούμε από την πλευρά της Τουρκίας.

1

"Η Ελλάδα στοχεύει σε σύγκρουση με την Τουρκία"

Η σύγκρουση της Ελλάδας με την Τουρκία είναι στοχευμένη. Στην πραγματικότητα, αν η Ελλάδα είχε δική της βούληση, θα ήταν πολύ πιο πιθανό για τις δύο γειτονικές χώρες να αναπτύξουν τις σχέσεις τους και να εμπλακούν σε δραστηριότητες στην περιοχή.

Όμως, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο και έχουν πραγματοποιήσει εξοπλιστικές δραστηριότητες στην περιοχή σε αντίθεση με τις συμφωνίες της Λωζάνης και των Παρισίων, καθώς και το γεγονός ότι αγνοούν πλήρως το διεθνές δίκαιο και αγνοούν τις συμφωνίες, μας δείχνει ότι το ζήτημα βασίζεται στην ενέργεια και η ενεργειακή διάσταση είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την τροφοδοσία της σύγκρουσης.

Επομένως, όταν εξετάζετε την περιοχή, η Τουρκία είναι ένας αυτόνομος παράγοντας. Όταν το αξιολογούμε αυτό από μόνο του, μας κάνει να καταλάβουμε πόσο ενοχλητικό είναι για την άλλη πλευρά και να δούμε γιατί έχουν προθέσεις να φέρουν την Τουρκία σε σύγκρουση και χάος.

Συζήτηση για την κυριαρχία των νησιών

Εδώ, η Τουρκία έχει νομικά δικαιώματα για να προστατεύσει τα δικά της δικαιώματα.

Πρώτον: Το δικαίωμα να παρεμβαίνει όταν το ζήτημα της εθνικής ασφάλειας έρχεται στο προσκήνιο στο θέμα των εξοπλισμών και της παραβίασης της ειρηνευτικής συμφωνίας με βάση τη Λωζάνη.

Δεύτερο, φυσικά η Τουρκία έχει το δικαίωμα να επέμβει σε περίπτωση οποιασδήποτε πρόκλησης ή επίθεσης εναντίον της. Διότι με αυτές τις δραστηριότητες η συμφωνία της Λωζάνης είναι σαφές ότι επιχειρείται να παραβιαστεί.

Τρίτον, προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα νέο καθεστώς. Η Τουρκία βρίσκεται υπό όρους που τέθηκαν κατά την περίοδο της Λωζάννης και στη Συμφωνία των Παρισίων. Η Τουρκία μπορεί να επιδιώξει έναν νέο τρόπο επαναβεβαίωσης των δικαιωμάτων της στα νησιά αυτά λόγω της ύπαρξης διεθνών συμφωνιών, με τη διεξαγωγή μιας νέας διεθνούς ενημερωτικής συνάντησης για το καθεστώς, την κυριότητα και την τρέχουσα κατάσταση των νησιών αυτών σε νομικό επίπεδο. Με άλλα λόγια, είναι θέμα συζήτησης της κυριαρχίας των νησιών και να γίνει ό,τι είναι απαραίτητο.

Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε εδώ είναι ότι η Τουρκία αποδεικνύει τη νομική και πολιτική της στάση σε πρώτη προτεραιότητα, με παρουσία στα Ηνωμένα Έθνη και στις σχετικές πλατφόρμες. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η διαδικασία αυτή δεν είναι νέα. Λαμβάνοντας υπόψη το περιβάλλον της έντασης και των κλιμακούμενων κινήσεων στην περιοχή αναδεικνύονται τα πρωταρχικά δικαιώματα της Τουρκίας για τη διασφάλιση της δικής της εθνικής ασφάλειας.

Για το λόγο αυτό, η Ελλάδα θα πρέπει να ακούσει τις εκκλήσεις της Τουρκίας και να προβάλει τις θέσεις της υπέρ της ειρήνης και της διπλωματίας και να καταβάλει προσπάθειες για την άμεση επίλυση του ζητήματος μέσω διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του διαλόγου με την Τουρκία, χωρίς να ενεργεί στη σκιά άλλων κρατών. Διαφορετικά, η Δημοκρατία της Τουρκίας δεν θα μπλοφάρει. Η Τουρκία με έμφαση την ειρήνη στον κόσμο και στην περιοχή ενεργεί με αποστολή και όραμα τη δημιουργία μιας νέας ειρηνικής τάξης.

Για όλα υπάρχει η ώρα τους όταν πρόκειται για τον εξοπλισμό των νησιών. Κανείς δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία ότι η Δημοκρατία της Τουρκίας θα ανταποκριθεί σωστά, την κατάλληλη στιγμή, σύμφωνα με το νόμο. Η Τουρκία δεν θα επιστρέψει κανένα τετελεσμένο γεγονός, ούτε στη Μεσόγειο ούτε στο Αιγαίο".

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΑΝ 03 Δεκ 2022 | 09:22

Συνάντηση Μπάιντεν με πρίγκιπα Γουίλιαμ στη Βοστόνη: "Πού είναι το παλτό σου;" [Εικόνες - Βίντεο]

Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ χαμογελούσε όταν συναντήθηκε με τον Τζο Μπάιντεν στο λιμάνι της Βοστόνης για να συζητήσουν την κλιματική αλλαγή

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΤΖΟΝ ΚΙΡΜΠΙ 02 Δεκ 2022 | 23:22

Διευκρινίσεις από τον Λευκό Οίκο: "O πρόεδρος Μπάιντεν δεν έχει καμία πρόθεση να συνομιλήσει με τον Πούτιν προς το παρόν"

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ έδωσε εξηγήσεις για τη δήλωση του Τζο Μπάιντεν.

ΔΕΙΠΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ 02 Δεκ 2022 | 21:50

Ντόιτς: "Η Ανατολική Μεσόγειος κατέχει εξέχουσα θέση με κέντρο και επικεφαλής την Ελλάδα"-Λάβρος κατά Τουρκίας

Ο νέος εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης "American Jewish Community" Τεντ Ντόιτς εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας. "Δεν θα βρει φίλους στο Κογκρέσο αν δεν αλλάξει πολιτική" είπε ο Έντι Ζεμενίδης για τηνΤουρκία.

ΣΕ ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΗ ΡΩΜΗ 02 Δεκ 2022 | 21:00

Αλλάζει και τη γεωγραφία ο Τσαβούσογλου: Τα νότια σύνορα της Ευρώπης αρχίζουν από την Τουρκία, όχι από την Ελλάδα

Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε το τουρκικό αφήγημα που θέλει την Ελλάδα να ευθύνεται για την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 02 Δεκ 2022 | 16:16

Εξαλλος με Σουηδό δημοσιογράφο ο Καλίν: Τον ρώτησαν για τα ναρκωτικά και τη μαφία και... έκοψε την συνέντευξη

O στενός συνεργάτης του Ερντογάν, Ιμπραΐμ Καλίν, ρωτήθηκε από Σουηδό δημοσιογράφο αν η Τουρκία έχει καταστεί ή όχι, ένα καταφύγιο για τους διεθνείς εγκληματίες και... σηκώθηκε και έφυγε.

"ΛΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΓΟΙ" 02 Δεκ 2022 | 14:47

DW: "Ξεπαγώνουν" οι διπλωματικές σχέσεις Τουρκίας και Αιγύπτου - Αλλά το Κάιρο προτιμά Ελλάδα

Η χειραψία Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ θέτει τις βάσεις για μια νέα αρχή στις σχέσεις Αιγύπτου - Τουρκίας

ΖΗΤΑ ΔΙΚΑΙΗ... ΜΟΙΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 02 Δεκ 2022 | 13:52

Προκλητικές δηλώσεις Ακάρ: Καλεί την Ελλάδα να... "μην παίρνουν αέρα τα μυαλά της"

Ο Ακάρ ανέφερε ότι "η Τουρκία είναι υπέρ του διαλόγου", αλλά πρόσθεσε ότι δεν πρέπει "να πάρουν αέρα τα μυαλά της Ελλάδας και να μη βασίζεται σε τρίτες χώρες".

«ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΕΙ ΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ» 02 Δεκ 2022 | 10:20

Επιστολή Αθήνας σε ΟΗΕ: Κίνδυνος αποσταθεροποίησης από το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Στην επιστολή αναφέρεται ότι η Ελλάδα θεωρεί άκυρο και το δεύτερο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο που όπως επισημαίνεται δεν παράγει νομικά αποτελέσματα.

ΔΗΛΩΣΗ - ΠΡΟΚΛΗΣΗ 02 Δεκ 2022 | 08:33

Σε παραλήρημα ο Κάνιε Γουέστ: Δηλώνει θαυμαστής του Χίτλερ και τα βάζει με την "εβραϊκή μαφία"

Νέο αντισημιτικό παραλήρημα του πασίγνωστου ράπερ Κάνιε Γουέστ. "Μου αρέσει, έκανε καλά πράγματα", δήλωσε για τον ναζί Χίτλερ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 01 Δεκ 2022 | 23:41

Κακοκαιρία Άριελ- Στυλιανίδης: "Εάν δεν στέλναμε το 112, θα μας έλεγαν γιατί δεν το στείλατε"

"Εάν αυτή η υπερβολή δεν φτάσει για να απαξιώσει το 112, γιατί για μένα αυτό είναι το όριο, τότε σημαίνει ότι πάμε καλά" διευκρίνισε ο Χρήστος Στυλιανίδης.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 01 Δεκ 2022 | 22:29

Bloomberg: Η Ελλάδα και άλλες 6 χώρες πιέζουν την Κομισιόν για χαμηλότερο πλαφόν στο φυσικό αέριο

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το οποίο παρουσιάζει το έγγραφο που εστάλη στην Κομισιόν, χώρες όπως η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ελλάδα πιέζουν για αυστηρότερο ανώτατο όριο τιμών.

ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ 01 Δεκ 2022 | 20:33

Νέα πρόκληση με τη γνωστή ρητορική από την Τουρκία: Ζητά άμεση αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου

Λίγο μετά τη Navtex για το Αμπντουλχαμίτ Χαν που βγαίνει στη Μεσόγειο, η Τουρκία προκαλεί πάλι με τα ελληνικά νησιά.

ΠΟΤΕ ΒΓΑΙΝΕΙ 01 Δεκ 2022 | 18:35

Νέα NAVTEX από την Τουρκία: Βγαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο το γεωτρύπανο "Αμπντουλχαμίτ Χαν"

Το γεωτρύπανο βγαίνει στην περιοχή βορειοανατολικά της Κύπρου, κοντά στις τουρκικές ακτές από τις 2 Δεκεμβρίου έως τις 23 Ιανουαρίου.