
Σε εξέλιξη είναι στις Βρυξέλλες μια από τις πιο «δύσκολες» και κρίσιμες συνεδριάσεις των 28 ηγετών των κρατών – μελών στην 23χρονη ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να «χωρέσουν» τις Βρετανικές απαιτήσεις στο Ευρωπαϊκό κοστούμι.
Όταν προ ημερών ο Έλληνας πρωθυπουργός, στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για τη Συρία στο Λονδίνο, έλεγε στη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ ότι κανείς δεν μπορεί να διαχειριστεί δύο κρίσης ταυτόχρονα (εννοούσε προσφυγικό και αξιολόγηση) δεν μπορούσε να φανταστεί ότι λίγες ημέρες μετά η Ε.Ε. θα καλούνταν να διαχειριστεί δυο μείζονες κρίσεις: το Brexit και το προσφυγικό.
Επί της ουσίας σήμερα και αύριο οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να «χωρέσουν» τις Βρετανικές απαιτήσεις στο Ευρωπαϊκό κοστούμι χωρίς να αρχίσουν το ξήλωμα του και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη «διασκεδάζοντας» τις ενστάσεις κυρίως των πρώην ανατολικών και αποφεύγοντας να καταστήσουν τη Μ. Βρετανία μια χώρα «ειδικού καθεστώτος» εντός της Ευρωζώνης. Δύσκολη υπόθεση για μια Ένωση που έτσι κι αλλιώς είναι μαθημένη στα δύσκολα και στις αποφάσεις την ύστατη ώρα.
Το βρετανικό ζήτημα θα είναι το βασικό θέμα της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες ωστόσο η θετική του έκβαση δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Τα αιτήματα του Λονδίνου δεν είναι λίγα και κυρίως προσκρούουν στην ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία. Για παράδειγμα το μείζων για το Λονδίνο ζήτημα της προσωρινής αναστολής της χορήγησης κοινωνικών επιδομάτων στους Ευρωπαίους εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο συναντά τις έντονες αντιδράσεις των πρώην ανατολικών χωρών από τις οποίες προέρχονται οι περισσότεροι εργαζόμενοι.
Η απουσία Νταβούτογλου από τις Βρυξέλλες μεταθέτει χρονικά τις όποιες αποφάσεις και αφήνει στο τραπέζι του προσφυγικού αυτό το διήμερο μόνο τον κ. Τσίπρα, έχοντας μάλιστα κάτω από τη μασχάλη του και το δεύτερο καρπούζι της αξιολόγησης.
Το οξύμωρο είναι ότι οι ίδιες χώρες που αντιδρούν στην αναστολή της χορήγησης κοινωνικών επιδομάτων στους Ευρωπαίους εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο επειδή οι περισσότεροι εξ αυτών είναι πολίτες τους που επέλεξαν τη Μ. Βρετανία αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας είναι σήμερα εκείνες που τάσσονται υπέρ μιας εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν ή υπέρ του «σφραγίσματος» των Βόρειων συνόρων της Ελλάδας με Σκόπια και Βουλγαρία προκειμένου να ανακόψουν το προσφυγικό-μεταναστευτικό κύμα προς τη Βόρεια Ευρώπη.
Το δημόσιο «άδειασμα» των Ευρωπαίων αξιωματούχων στις 4 χώρες του Βιζενγκραντ (Πολλωνία, Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία) που πρωτοστατούν στην αντιπροσφυγική ρητορεία δείχνει ότι τουλάχιστον η ηγετικές δυνάμεις εντός της Ε.Ε. δεν θα τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια του Τσίπρα και της Ελλάδας. Η ακύρωση της μετάβασης του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμετ Νταβούτογλου, λόγω της βομβιστικής ενέργειας στην Κωνσταντινούπολη, δεν είναι καλή είδηση για την Αθήνα που μετά την ολοκλήρωση των έργων στα 4 hotspots και το ένα κέντρο μετεγκατάστασης στο Σχιστό αναμένει η πίεση που ασκεί η Ε.Ε. να περάσει στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.
Η απουσία Νταβούτογλου από τις Βρυξέλλες μεταθέτει χρονικά τις όποιες αποφάσεις και αφήνει στο τραπέζι του προσφυγικού αυτό το διήμερο μόνο τον κ. Τσίπρα, έχοντας μάλιστα κάτω από τη μασχάλη του και το δεύτερο καρπούζι της αξιολόγησης.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr