Πρώτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες χωρίς την Μεγάλη Βρετανία

Καμία διαπραγμάτευση για την έξοδο της Βρετανίας δεν πρόκειται να αρχίσει εάν το Λονδίνο δεν δηλώσει επισήμως ότι ενεργοποιεί το άρθρο 50 της Ευρωπαϊκής συνθήκης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πρώτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες χωρίς την Μεγάλη Βρετανία

Με την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των 27 κρατών μελών της ΕΕ, χωρίς τη Βρετανία για πρώτη φορά, συνεχίζoνται σήμερα το πρωί, στον απόηχο του Brexit, οι διήμερες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ των επικεφαλής των κυβερνήσεων.

Μετά το 6ωρο δείπνο εργασίας των 28 το βράδυ της Τρίτης, η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι ηγέτες των 27 χωρών μελών και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι καμία διαπραγμάτευση για την έξοδο της Βρετανίας δεν πρόκειται να αρχίσει εάν το Λονδίνο δεν δηλώσει επισήμως ότι ενεργοποιεί το άρθρο 50 της Ευρωπαϊκής συνθήκης.

Σημειώνεται ότι σήμερα το απόγευμα στις 18:00 ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα δεχτεί σήμερα στις Βρυξέλλες την πρωθυπουργό της Σκωτίας, όπου η Νίκολα Στέρτζον θα υποστηρίξει τη θέση της Σκωτίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά το Brexit, ενώ το πρωί θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Σουλτς: Όχι προτεραιότητα στα εθνικά συμφέροντα

Ο Μ. Σουλτς σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο το πρωί της Τετάρτης σημείωσε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργήσει εάν οι εθνικές κυβερνήσεις συνεχίσουν να δίνουν προτεραιότητα στα εθνικά τους συμφέροντα, είναι ο λάθος δρόμος. Επέκρινε επίσης τους Ευρωπαίους υπερεθνικιστές, όπως ο Νάιτζελ Φάρατζ, οι οποίοι πολιτεύονται με ρατσιστικά συνθήματα.

Για το βρετανικό δημοψήφισμα είπε: «Δεν είμαι οργισμένος. Είμαι λυπημένος. Θα επιθυμούσα ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Περισσότερο με συγκινεί το γεγονός ότι η νεώτερη γενιά ψήφισε με ποσοστό πάνω από 75% υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε., αλλά βλέπουν ότι η χώρα τους θέλει να αποχωρήσει». Εν τούτοις, «το αποτέλεσμα πρέπει να γίνει σεβαστό, είναι το αποτέλεσμα της λαϊκής βούλησης. Είναι σαφέστατο ότι η πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της εξόδου».

Κάμερον: Παραμένουμε πλήρες μέλος μέχρι να φύγουμε

Ο βρετανός πρωθυπουργός αμέσως μετά την ολοκλήρωση της χθεσινοβραδινής συζήτησης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αυτή ήταν η τελευταία φορά που έρχεται σε σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. μετά από 6 χρόνια και εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η χώρα του θα πρέπει να σταματήσει ναι είναι μέλος αυτού του οργανισμού, όπως χαρακτήρισε την Ε.Ε.

Ο κ. Κάμερον τόνισε ότι δεν ασκήθηκε καμία πίεση από τους άλλους ηγέτες να ενεργοποιηθούν αμέσως οι προβλέψεις του άρθρου 50 και πρόσθεσε ότι αυτό θα είναι αρμοδιότητα του επόμενου πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίου.

Ο βρετανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η χώρα του έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία εξόδου θα εξακολουθήσει αν είναι ένα πλήρες μέλος, με όλες τις υποχρεώσεις και τις οφέλη. Προειδοποίησε ωστόσο ότι μετά την ολοκλήρωση της αποχώρησης, η χώρα του δεν είναι δυνατόν να έχει τα ίδια οφέλη που απολαμβάνει σήμερα. Εσπευσε πάντως να συμπληρώσει ότι στην διαπραγμάτευση που θα αρχίσει, το Λονδίνο θα επιδιώξει την μέγιστη δυνατή συνεργασία με την Ε.Ε.

Γιούνκερ: Εχουμε κατανόηση αλλά μην αργείτε

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι στο δείπνο έγινε μια ειλικρινής και ανοικτή συζήτηση και τόνισε ότι είναι ξεκάθαρο ότι αν δεν ενεργοποιηθούν οι προβλέψεις του άρθρου 50, οι Βρυξέλλες δεν πρόκειται να αρχίσουν καμία διαπραγμάτευση με το Λονδίνο.

«Η Βρετανία δεν θα έχει στη διάθεσή της μήνες για να διαλογισθεί» ήταν η αιχμηρή προειδοποίηση του κ. Γιούνκερ και τόνισε ότι πρέπει σύντομα να αναληφθεί δράση.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι στο δείπνο ο Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασε την εκτίμηση πως αν ο νέος πρωθυπουργός προέρχεται από το στρατόπεδο του Brexit η ενεργοποίηση θα είναι άμεση.

Πρώτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες χωρίς την Μεγάλη Βρετανία

Κίνδυνοι για τις τράπεζες

Αναφερόμενος στις άμεσες επιπτώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι έχουν εκφραστεί ανησυχίες από τον Ιταλό πρωθυπουργό, αλλά διαβεβαίωσε ότι οι Βρυξέλλες «θα κάνουν το παν για να μην προκληθεί ένα bankrun».

Σε αυτό το σημείο ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενημέρωσε τους ηγέτες της Ε.Ε. πως το Brexit θα έχει αρνητικές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία.

Αυστηρές προειδοποιήσεις από Μέρκελ και Ολάντ

Η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η ατμόσφαιρα στο δείπνο των ηγετών ήταν πολύ σοβαρή αλλά φιλική και ότι ο βρετανός πρωθυπουργός ήταν σαφής όταν δήλωνε ότι προτιμούσε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα της περασμένης εβδομάδας.

Η κα. Μέρκελ ρωτήθηκε αν υπάρχει η πιθανότητα μιας στορφής 180 μοιρών στο Λονδίνο και απάντησε ότι μετά την συζήτηση με τους άλλους ηγέτες είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση αναστροφής. Πρέπει όλοι να δούμε ποια είναι η πραγματική κατάσταση. Δεν είναι ώρα για ευσεβείς πόθους», απάντησε η Αγκελα Μέρκελ.

Ιδιαίτερα σκληρός στις δηλώσεις ου ήταν και ο πρόεδρος της Γαλλίας. Ο Φρανσουά Ολάντ είπε ότι εάν το Λονδίνο επιθυμεί να έχει ένα ειδικό καθεστώς σχέσεων με την Ε.Ε., όπως αυτό της Νορβηγίας, δηλαδή να εξακολουθήσει να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά τρων 27 θα πρέπει να αποδεχθεί την αρχή της ελεύθερης διακίνηση των πολιτών. «Η πρόσβαση στην ενιαία αγορά προϋποθέτει ότι η χώρα θα πρέπει να σέβεται τις 4 ελευθερίες, της διακίνησης αγαθών, κεφαλαίων, εργαζομένων και υπηρεσιών» είπε ο Φρανσουά Ολάντ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΟΥΝ 15 Νοε 2021 | 08:38

Στις Βρυξέλλες ο Νίκος Δένδιας για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

Στις Βρυξέλλες, σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ 12 Νοε 2021 | 18:53

Τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Καμάλα Χάρις: Συζήτησαν για συνάντηση με Μπάιντεν

Στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής στο Παρίσι ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις

ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ VIP ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ 02 Νοε 2021 | 07:29

Τα θλιμμένα δίδυμα του Μονακό: Ζακ και Γκαμπριέλα συνοδεύουν τον πατέρα τους, ενώ η Σαρλίν λείπει ακόμα

Τα δίδυμα πριγκιπόπουλα του Μονακό Ζακ και Γκαμπριέλα κάνουν επίσημη περιοδεία, ως VIP καλεσμένοι.

ΤΙ ΕΙΠΕ Η 95ΧΡΟΝΗ ΜΟΝΑΡΧΗΣ 02 Νοε 2021 | 00:05

Βασίλισσα Ελισάβετ: Παθιασμένο μήνυμα για την κλιματική αλλαγή - "Η κατάσταση θα γίνει όλο και πιο αφόρητη" [Βίντεο]

Η βασίλισσα Ελισάβετ απέστειλε μαγνητοσκοπημένο βίντεο στη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών - Συγκίνησε η αναφορά στον εκλιπόντα σύζυγό της, πρίγκιπα Φίλιππο

ΠΟΤΕ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Η ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ 29 Οκτ 2021 | 15:36

Με τα δίδυμα στη Σύνοδο Κορυφής ο πρίγκιπας Αλβέρτος - Δεν ήθελε να τα αφήσει μόνα, άφαντη η Σαρλίν

Στη Σύνοδο Κορυφής για την κλιματική αλλαγή θα πάρει μαζί τα δίδυμα παιδιά του, ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό

ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ 28 Νοε 2021 | 21:42

Μετάλλαξη Όμικρον: Κόκκινος συναγερμός και ντόμινο μέτρων - Έκτακτη σύσκεψη των υπ. Υγείας της G7 συγκαλεί η Βρετανία

Η νέα παραλλαγή έχει εξαπλωθεί ήδη σε πολλές χώρες, προκαλώντας έντονη ανησυχία, ιδίως στην Ευρώπη. - 13 κρούσματα στην Ολλανδία, 3 σε Γερμανία, Βρετανία, 2 στη Δανία

ΕΚΚΛΗΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ 28 Νοε 2021 | 21:30

ΠΟΥ για μετάλλαξη Ομικρον: Δεν είναι σαφές αν προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια ή αν είναι πιο μεταδοτική

Τι υποστηρίζει ο ΠΟΥ για τη μετάλλαξη Ομικρον - Σύσκεψη Μπάιντεν με ομάδα ειδικών - Παρών και ο Φάουτσι

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ 28 Νοε 2021 | 18:44

Ο Σταϊνμάιερ προειδοποιεί για lockdown στη Γερμανία: Τηρήστε τα μέτρα, περιορίστε τις επαφές σας

Έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν τις επαφές τους. Ειδήμονες ζητούν άμεσα δραστικούς περιορισμούς. Υποχρεωτικός εμβολιασμός για εργαζόμενους.

''ΗΠΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ'' 28 Νοε 2021 | 17:13

Μετάλλαξη Ομικρον: Ποια συμπτώματα εμφανίζουν οι ασθενείς που μολύνθηκαν-Τι αναφέρει κορυφαία νοτιοαφρικανή γιατρός

Οι συγκεκριμένοι ασθενείς είχαν θετικό τεστ στον κορονοϊό αλλά ασυνήθιστα συμπτώματα.

ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ 28 Νοε 2021 | 17:01

Μετάλλαξη Όμικρον: Ανιχνεύθηκε το τρίτο κρούσμα στη Γερμανία - Έφθασε το Σάββατο στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης από Ν. Αφρική

Το τρίτο κρούσμα της υπέρ - μεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον ανιχνεύθηκε την Κυριακή στο κρατίδιο της Έσσης, στη Γερμανία.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 28 Νοε 2021 | 16:14

Δανία: Δύο ταξιδιώτες από την Νότια Αφρική έχουν μολυνθεί με την μετάλλαξη Όμικρον

Τα δύο αυτά άτομα, τα οποία ταξίδεψαν αεροπορικώς στη Δανία, τέθηκαν σε απομόνωση.

ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ 28 Νοε 2021 | 15:10

Συναγερμός στην Ολλανδία: 13 τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον από τις πτήσεις της Νότιας Αφρικής

Οι υγειονομικές αρχές της χώρας ανακοίνωσαν σήμερα ότι βρέθηκαν 13 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον.

ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 40% ΤΗΣ ΛΙΡΑΣ 28 Νοε 2021 | 14:38

Συνθήκες εξαθλίωσης στην Τουρκία: Ουρές για ένα καρβέλι ψωμί - 200 λίρες ο βασικός μισθός

Η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί πάνω από 40% τον Νοέμβριο και 65% από τον Φεβρουάριο του 2021, ενώ οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί πάνω από 50%-60%.