Πρώτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες χωρίς την Μεγάλη Βρετανία

Καμία διαπραγμάτευση για την έξοδο της Βρετανίας δεν πρόκειται να αρχίσει εάν το Λονδίνο δεν δηλώσει επισήμως ότι ενεργοποιεί το άρθρο 50 της Ευρωπαϊκής συνθήκης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πρώτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες χωρίς την Μεγάλη Βρετανία

Με την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των 27 κρατών μελών της ΕΕ, χωρίς τη Βρετανία για πρώτη φορά, συνεχίζoνται σήμερα το πρωί, στον απόηχο του Brexit, οι διήμερες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ των επικεφαλής των κυβερνήσεων.

Μετά το 6ωρο δείπνο εργασίας των 28 το βράδυ της Τρίτης, η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι ηγέτες των 27 χωρών μελών και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι καμία διαπραγμάτευση για την έξοδο της Βρετανίας δεν πρόκειται να αρχίσει εάν το Λονδίνο δεν δηλώσει επισήμως ότι ενεργοποιεί το άρθρο 50 της Ευρωπαϊκής συνθήκης.

Σημειώνεται ότι σήμερα το απόγευμα στις 18:00 ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα δεχτεί σήμερα στις Βρυξέλλες την πρωθυπουργό της Σκωτίας, όπου η Νίκολα Στέρτζον θα υποστηρίξει τη θέση της Σκωτίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά το Brexit, ενώ το πρωί θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Σουλτς: Όχι προτεραιότητα στα εθνικά συμφέροντα

Ο Μ. Σουλτς σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο το πρωί της Τετάρτης σημείωσε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργήσει εάν οι εθνικές κυβερνήσεις συνεχίσουν να δίνουν προτεραιότητα στα εθνικά τους συμφέροντα, είναι ο λάθος δρόμος. Επέκρινε επίσης τους Ευρωπαίους υπερεθνικιστές, όπως ο Νάιτζελ Φάρατζ, οι οποίοι πολιτεύονται με ρατσιστικά συνθήματα.

Για το βρετανικό δημοψήφισμα είπε: «Δεν είμαι οργισμένος. Είμαι λυπημένος. Θα επιθυμούσα ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Περισσότερο με συγκινεί το γεγονός ότι η νεώτερη γενιά ψήφισε με ποσοστό πάνω από 75% υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε., αλλά βλέπουν ότι η χώρα τους θέλει να αποχωρήσει». Εν τούτοις, «το αποτέλεσμα πρέπει να γίνει σεβαστό, είναι το αποτέλεσμα της λαϊκής βούλησης. Είναι σαφέστατο ότι η πλειοψηφία ψήφισε υπέρ της εξόδου».

Κάμερον: Παραμένουμε πλήρες μέλος μέχρι να φύγουμε

Ο βρετανός πρωθυπουργός αμέσως μετά την ολοκλήρωση της χθεσινοβραδινής συζήτησης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αυτή ήταν η τελευταία φορά που έρχεται σε σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. μετά από 6 χρόνια και εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η χώρα του θα πρέπει να σταματήσει ναι είναι μέλος αυτού του οργανισμού, όπως χαρακτήρισε την Ε.Ε.

Ο κ. Κάμερον τόνισε ότι δεν ασκήθηκε καμία πίεση από τους άλλους ηγέτες να ενεργοποιηθούν αμέσως οι προβλέψεις του άρθρου 50 και πρόσθεσε ότι αυτό θα είναι αρμοδιότητα του επόμενου πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίου.

Ο βρετανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η χώρα του έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία εξόδου θα εξακολουθήσει αν είναι ένα πλήρες μέλος, με όλες τις υποχρεώσεις και τις οφέλη. Προειδοποίησε ωστόσο ότι μετά την ολοκλήρωση της αποχώρησης, η χώρα του δεν είναι δυνατόν να έχει τα ίδια οφέλη που απολαμβάνει σήμερα. Εσπευσε πάντως να συμπληρώσει ότι στην διαπραγμάτευση που θα αρχίσει, το Λονδίνο θα επιδιώξει την μέγιστη δυνατή συνεργασία με την Ε.Ε.

Γιούνκερ: Εχουμε κατανόηση αλλά μην αργείτε

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι στο δείπνο έγινε μια ειλικρινής και ανοικτή συζήτηση και τόνισε ότι είναι ξεκάθαρο ότι αν δεν ενεργοποιηθούν οι προβλέψεις του άρθρου 50, οι Βρυξέλλες δεν πρόκειται να αρχίσουν καμία διαπραγμάτευση με το Λονδίνο.

«Η Βρετανία δεν θα έχει στη διάθεσή της μήνες για να διαλογισθεί» ήταν η αιχμηρή προειδοποίηση του κ. Γιούνκερ και τόνισε ότι πρέπει σύντομα να αναληφθεί δράση.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι στο δείπνο ο Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασε την εκτίμηση πως αν ο νέος πρωθυπουργός προέρχεται από το στρατόπεδο του Brexit η ενεργοποίηση θα είναι άμεση.

Πρώτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες χωρίς την Μεγάλη Βρετανία

Κίνδυνοι για τις τράπεζες

Αναφερόμενος στις άμεσες επιπτώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι έχουν εκφραστεί ανησυχίες από τον Ιταλό πρωθυπουργό, αλλά διαβεβαίωσε ότι οι Βρυξέλλες «θα κάνουν το παν για να μην προκληθεί ένα bankrun».

Σε αυτό το σημείο ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενημέρωσε τους ηγέτες της Ε.Ε. πως το Brexit θα έχει αρνητικές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία.

Αυστηρές προειδοποιήσεις από Μέρκελ και Ολάντ

Η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η ατμόσφαιρα στο δείπνο των ηγετών ήταν πολύ σοβαρή αλλά φιλική και ότι ο βρετανός πρωθυπουργός ήταν σαφής όταν δήλωνε ότι προτιμούσε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα της περασμένης εβδομάδας.

Η κα. Μέρκελ ρωτήθηκε αν υπάρχει η πιθανότητα μιας στορφής 180 μοιρών στο Λονδίνο και απάντησε ότι μετά την συζήτηση με τους άλλους ηγέτες είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση αναστροφής. Πρέπει όλοι να δούμε ποια είναι η πραγματική κατάσταση. Δεν είναι ώρα για ευσεβείς πόθους», απάντησε η Αγκελα Μέρκελ.

Ιδιαίτερα σκληρός στις δηλώσεις ου ήταν και ο πρόεδρος της Γαλλίας. Ο Φρανσουά Ολάντ είπε ότι εάν το Λονδίνο επιθυμεί να έχει ένα ειδικό καθεστώς σχέσεων με την Ε.Ε., όπως αυτό της Νορβηγίας, δηλαδή να εξακολουθήσει να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά τρων 27 θα πρέπει να αποδεχθεί την αρχή της ελεύθερης διακίνηση των πολιτών. «Η πρόσβαση στην ενιαία αγορά προϋποθέτει ότι η χώρα θα πρέπει να σέβεται τις 4 ελευθερίες, της διακίνησης αγαθών, κεφαλαίων, εργαζομένων και υπηρεσιών» είπε ο Φρανσουά Ολάντ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΣΑΦΗ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ 19 Νοε 2020 | 17:26

Η Ευρώπη χάνει την υπομονή της με την Τουρκία: Τελειώνει ο χρόνος και έρχονται κυρώσεις - Ηχηρό μήνυμα Μπορέλ

Σαφές μήνυμα της Ευρώπης στην Τουρκία πως έρχονται κυρώσεις αν δεν σταματήσεις τις προκλήσεις

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 19 Νοε 2020 | 13:43

ΕΕ - Σχέδιο ανάκαμψης: Δύσκολη συνάντηση για τους 27 μετά το ουγγρικό και πολωνικό βέτο

Στο τραπέζι της συζήτησης το σχέδιο ανάκαμψης και το Brexit.

ΧΑΙΚΟ ΜΑΑΣ 19 Νοε 2020 | 12:45

Σύνοδος Κορυφής: Ο Γερμανός ΥΠΕΞ απειλεί με κυρώσεις την Τουρκία αν δεν σταματήσει τις προκλήσεις στην Αν. Μεσόγειο

Η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις γιατί θα προκύψει ζήτημα επιβολής κυρώσεων στη Σύνοδο Κορυφής προειδοποίησε ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας Χάικο Μάας.

Η 1Η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ 19 Νοε 2020 | 08:06

Οι ηγέτες της Ε.Ε. πιέζουν τη Κομισιόν για Βrexit χωρίς συμφωνία

"Η 1η Ιανουαρίου 2021 πλησιάζει, χρειαζόμαστε δίχτυ ασφαλείας", εξήγησε ανώτερος ευρωπαίος διπλωμάτης.

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΞΑΝΤΛΕΙΤΑΙ 19 Νοε 2020 | 06:53

G7: Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ακόμη καταρτίσει κανένα σχέδιο για τη φιλοξενία συνόδου κορυφής

Διπλωματικές πηγές εξήγησαν πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει έρθει σε επαφή με εκείνες των υπολοίπων έξι χωρών της G7.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΖΗΜΙΩΝ 03 Νοε 2020 | 20:10

Στις 19 Νοεμβρίου νέα τηλεδιάσκεψη των "27" της ΕΕ για τον κορονοϊό

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συγκαλέσει νέα τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την απάντηση της ΕΕ για τον κορονοϊό

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 30 Οκτ 2020 | 13:41

"Κληρώνει" για εθνικό lockdown και στο Βέλγιο - Έχουν ήδη κλείσει εστίαση, γυμναστήρια, πολιτισμός

Σήμερα αναμένεται να αποφασίσει η κυβέρνηση του Βελγίου αν θα επιβάλει εθνικό lockdown.

ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ 29 Οκτ 2020 | 20:22

Σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Τηλεδιάσκεψη της ΕΕ για τον κορονοϊό - Η Ευρώπη βρίσκεται σε συναγερμό και αναζητά ένα συντονισμένο σχέδιο δράσης και από τους "27"

ΓΙΑ ΕΚΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΜΕΡΑ 28 Νοε 2020 | 21:01

Ο κορονοϊός "σαρώνει" την Τουρκία: Ρεκόρ 182 νεκρών και 30.103 κρουσμάτων σε μια μέρα

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, η Τουρκία ανακοίνωνε μόνο τους συμπτωματικούς ασθενείς του κορονοϊού.

Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ 28 Νοε 2020 | 20:54

Το Παρίσι "φορά" τα γιορτινά του - Η εντυπωσιακή χριστουγεννιάτικη φωταγώγηση των Ηλυσίων Πεδίων

Η δήμαρχος Παρισιού, Αν Ινταλγκό, μαζί με την τραγουδίστρια Λουάν πάτησαν το κουμπί και άναψαν περισσότερα από 70.000 λαμπάκια.

28 Νοε 2020 | 20:30

Κορονοϊός: Μειώνονται τα κρούσματα στην Ιταλία - 26.323 νέα περιστατικά και 686 θάνατοι

Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία έχασαν τη ζωή τους 54.363 άνθρωποι.

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ 28 Νοε 2020 | 19:51

Σοβαρά επεισόδια στο Παρίσι - Διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία για την αστυνομική βία [εικόνες]

Εκτός από το Παρίσι, διαδηλώσεις είναι προγραμματισμένες στο Μπορντό, τη Λιόν, το Στρασβούργο, τη Μασσαλία, την Γκρενόμπλ, το Κλερμόν-Φεράν και άλλες πόλεις.

ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 28 Νοε 2020 | 17:49

Κορονοϊός: Η Βρετανία εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer - BioNTech την επόμενη εβδομάδα

Από τη στιγμή που θα δοθεί η έγκριση, οι παραδόσεις του εμβολίου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μέσα σε λίγες ώρες.