Κυβερνητικό θρίλερ για την επόμενη μέρα στην Ισπανία

Με καταμετρημένο το 84% των ψήφων ο Ραχόι κερδίζει την πρώτη θέση, ωστόσο Σοσιαλιστές, Podemos και υπόλοιπα αριστερά κόμματα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

prwtos-o-raxoi-deuteroi-oi-sosialistes-sta-exit-polls
SHARE THIS
0
SHARES

Πρωτιά του Ραχόι με 28, 59%, δεύτερη θέση για τους Σοσιαλιστές με 22,7%, τρίτη θέση για τους Ciudadanos με 13,73% και στην τέταρτη θέση οι Podemos με 12,47%, είναι τα αποτελέσματα των Ισπανικών εκλογών με καταμετρημένο το 84% των ψήφων. Ωστόσο το ποσοστό τον Podemos ανεβαίνει στο 20,5%, αν συνυπολογιστούν τα κοινά ψηφοδέλτια που έχει κατεβάσει σε ορισμένες περιφέρειες με άλλα τοπικά κόμματα.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα η Ισπανία βαδίζει ολοταχώς προς κυβέρνηση συνεργασίας: είτε έναν «μεγάλο συνασπισμό» του Ραχόι με το Σοσιαλιστικό κόμμα ή για μια κυβέρνηση της Αριστεράς καθώς σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η Ισπανική τηλεόραση, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Podemos, η Ενωμένη Αριστερά και δύο τοπικοί σχηματισμοί μπορούν να συγκεντρώσουν περισσότερες από 180 έδρες, δηλαδή πάνω από το όριο των 176 που απαιτούνται για την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας.

 

 

Νωρίτερα και σύμφωνα με το exit polls το Λαϊκό κόμμα κέρδιζε 114 με 118 έδρες, οι σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσες 81 με 85, οι Podemos  75 με 80 και το Ciudadanos 47 me 50.

 

Το Ισπανικό κοινοβούλιο έχει 350 έδρες και για την πλειοψηφία ένα κόμμα χρειάζεται 176 έδρες. 

 

Στις πρώτες δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των exit polls, ο εκπρόσωπος των Podemos ανέφερε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν έφτασε στο τέλος της η πολιτική του δικομματισμού.

Παρά τις προβλέψεις για χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές τελικά η συμμετοχή προσέγγισε το 72%.

Το Σύνταγμα της Ισπανίας δεν ορίζει προθεσμία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τη διεξαγωγή εκλογών. Η εκτίμηση είναι ότι οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυθένρησης και για τον επόμενο πρωθυπουργό θα διαρκέσουν πολλές εβδομάδες -και σε περίπτωση που αποδειχθούν άκαρπες δεν αποκλείεται να προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook