Ψυχροπολεμικό κλίμα και με την Κίνα από τις ΗΠΑ: Kόντρα on camera στην πρώτη σημαντική συνάντηση στην Αλάσκα

Ο νέος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μοιάζει να ενστερνίζεται, τουλάχιστον εν μέρει, τις σκληρές θέσεις του προκατόχου του έναντι της Κίνας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Υπόσχονταν πως θα τα έλεγαν όλα και, αν μη τι άλλο, η υπόσχεση τηρήθηκε: ΗΠΑ και Κίνα εξέθεσαν χθες Πέμπτη στην Αλάσκα ασυμβίβαστες διαφορές απόψεων, στην πρώτη συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο ανάμεσα στην ομάδα του νέου αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και κορυφαία στελέχη της κινεζικής διπλωματίας, αφήνοντας να διαγραφεί το φάσμα της συνέχισης της ολοένα πιο ανελέητης διένεξης ανάμεσα στις δύο ισχυρότερες οικονομικές δυνάμεις του κόσμου.

"Θα συζητήσουμε τις βαθιές ανησυχίες μας (...) για τις ενέργειες της Κίνας στη Σιντζιάνγκ", επαρχία όπου η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Πεκίνο πως διαπράττει "γενοκτονία" σε βάρος των μουσουλμάνων μειονοτικών Ουιγούρων, "στο Χονγκ Κονγκ, στην Ταϊβάν", αλλά και τις "κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ", όπως και τους "οικονομικούς εξαναγκασμούς σε βάρος συμμάχων μας", προειδοποίησε σε ασυνήθιστα ωμό τόνο τους συνομιλητές του ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην εισαγωγική του τοποθέτηση.

"Καθεμιά από αυτές τις ενέργειες απειλεί τη βασισμένη σε κανόνες τάξη που εγγυάται την παγκόσμια σταθερότητα", υποστήριξε. "Γι’ αυτό δεν πρόκειται απλά για εσωτερικές υποθέσεις".

Ψυχροπολεμικό κλίμα και με την Κίνα από τις ΗΠΑ: Kόντρα on camera στην πρώτη σημαντική συνάντηση στην Αλάσκα

Η κινεζική απάντηση ήταν εξίσου δηκτική. "Η Κίνα εναντιώνεται σθεναρά στην αμερικανική ανάμιξη στις εσωτερικές της υποθέσεις. Έχουμε εκφράσει την ισχυρή αντίθεσή μας σε κάθε τέτοια ανάμιξη και θα λάβουμε αυστηρά μέτρα σε αντίδραση", τόνισε ο Γιανγκ Τζιετσί, το κορυφαίο στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας στο διπλωματικό πεδίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο πλάι του, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι επέκρινε τις αμερικανικές κυρώσεις που ανακοινώθηκαν την παραμονή της συνάντησης, εξαιτίας της καταστολής στο Χονγκ Κονγκ την οποία προσάπτει η Ουάσινγκτον στο Πεκίνο. "Δεν είναι τρόπος αυτός να υποδέχεσαι προσκεκλημένους", διαμαρτυρήθηκε.

"Νοοτροπία Ψυχρού Πολέμου"

Το Άνκορατζ με τις πολικές του θερμοκρασίες, στις ακτές της Αλάσκας στον Ειρηνικό Ωκεανό, επελέγη ως λίγο πιο ουδέτερο έδαφος από την Ουάσινγκτον ή το Πεκίνο για τις τρεις μακρές συνεδρίες που συνεχίζονταν αργά το βράδυ και αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα.

Οι προσδοκίες ήταν εξαρχής περιορισμένες και ο τόνος που έδωσαν με τις εισαγωγικές τους τοποθετήσεις τα μέρη απλούστατα έδειξε πόσο βαθύ είναι το χάσμα που τα χωρίζει.

Η προηγούμενη διμερής συνάντηση υψηλού επιπέδου, τον Ιούνιο του 2020, κάθε άλλο παρά συνέβαλε να διαλυθεί η ατμόσφαιρα νέου Ψυχρού Πολέμου που κυριάρχησε επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο νέος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μοιάζει να ενστερνίζεται, τουλάχιστον εν μέρει, τις σκληρές θέσεις του προκατόχου του έναντι της Κίνας.

Ωστόσο η ομάδα του, που κατηγορούσε την κυβέρνηση Τραμπ πως απομόνωσε τις ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή και άσκησε διπλωματία κατά τρόπο παρορμητικό και ανοργάνωτο, διαβεβαιώνει πως θα είναι πιο μεθοδική, αλλά και ότι θα επιδιώξει τη "συνεργασία" έναντι κοινών προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, η πανδημία του νέου κορονοϊού, η μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Και πάνω απ’ όλα για να επικρατήσει στον στρατηγικό ανταγωνισμό με την Κίνα, που ανήγαγε στη "μεγαλύτερη πρόκληση του 21ου αιώνα" για τις ΗΠΑ.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζέικ Σάλιβαν, διαβεβαιώνει ότι η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει "σύγκρουση" με την Κίνα, πάντως είναι "ανοικτή στον σκληρό ανταγωνισμό".

Από την πλευρά του, ο Γιανγκ Τζιετσί κάλεσε να "εγκαταλειφθεί η νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου", τονίζοντας πως το Πεκίνο δεν επιζητεί "ούτε αναμέτρηση, ούτε σύγκρουση".

ΗΠΑ Κίνα

Ωστόσο, εμφανώς ενοχλημένος από τις αμερικανικές κατηγορίες, πρόσαψε στις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν "να επιβάλλουν τη δική τους δημοκρατία στον υπόλοιπο κόσμο", ότι χρησιμοποιούν τη στρατιωτική τους ισχύ και την οικονομική τους ηγεμονία για να καταστέλλουν και καταναγκάζουν άλλες χώρες, ότι χρησιμοποιούν σαν πρόφαση την εθνική τους ασφάλεια για να επιβάλλουν δασμούς ή άλλα μέτρα. Αναφέρθηκε ακόμη σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ίδιες τις ΗΠΑ, μιλώντας για "πολλά προβλήματα" στο πεδίο αυτό, υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων τις κινητοποιήσεις του κινήματος Black Lives Matter, τα φαινόμενα του ρατσισμού και της αστυνομικής βαρβαρότητας.

Αφήνοντας κατά μέρος το υποτίθεται αυστηρό πρωτόκολλο και επίσης εμφανώς ενοχλημένος, ο Άντονι Μπλίνκεν κράτησε τα δημοσιογραφικά συνεργεία στην αίθουσα για να ανταπαντήσει. "Αυτά που ακούω εγώ είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που περιγράφετε", είπε. "Ακούω (δηλώσεις) μεγάλης ικανοποίησης για την επιστροφή των ΗΠΑ στο πλευρό των συμμάχων και εταίρων τους, κι ακούω επίσης (δηλώσεις) βαθιάς ανησυχίας όσον αφορά ορισμένες ενέργειες της δικής σας κυβέρνησης".

"Λιτανεία διαφωνιών"

Αμερικανός αξιωματούχος κατηγόρησε μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί σε δημοσιογράφους την κινεζική πλευρά πως επέλεξε τη "δημαγωγία", τους "λεονταρισμούς", τους "θεατρινισμούς", τα "δράματα αντί για διάλογο ουσίας".

Δίνοντας μια εικόνα που δεν είχε και πολλή σχέση με αυτή που σκιαγραφούσε η Τζεν Ψάκι, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, πριν από την έναρξη των συνομιλιών, μιλώντας για "μια ειλικρινή συζήτηση", για "τη συζήτηση θεμάτων για τα οποία έχουμε ανησυχίες" και "φυσικά, για τρόπους και πεδία στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε".

Για την Μπόνι Γκλέιζερ του ινστιτούτου μελετών Center for Strategic and International Studies, οι δύο πλευρές αναμένεται να "αναζητήσουν πιθανά πεδία συναίνεσης" και να "εξετάσουν αν μπορούν να διαχειριστούν, αν όχι να μειώσουν, τις αποκλίσεις τους".

Τίποτα περισσότερο όμως: κανένα "‘reset’ των σχέσεων δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη", τόνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ερωτηθείσα για μια ενδεχόμενη "επανεκκίνηση" ώστε να ξεπεραστεί η σοβαρότερη κρίση στη σχέση ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ μετά την αμοιβαία αναγνώρισή τους τη δεκαετία του 1970.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν λέει πως θα βασιστεί στον ανταγωνισμό της με την Κίνα στους συμμάχους των ΗΠΑ, τους οποίους είχε παραμερίσει ο Ντόναλντ Τραμπ. Πριν από το ραντεβού στο Άνκορατζ, ο Άντονι Μπλίνκεν ταξίδεψε στην Ιαπωνία και στη Νότια Κορέα, συμμάχους-κλειδιά της Ουάσινγκτον, και προειδοποίησε το Πεκίνο εναντίον κάθε προσπάθειας "εξαναγκασμού" και "αποσταθεροποίησης" της περιφέρειας.

Τις τελευταίες ημέρες, αμερικανοί αξιωματούχοι απαριθμούν ζητήματα για τα οποία η Ουάσινγκτον έχει θέματα με την Κίνα: τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη "στρατιωτικοποίηση" της Νότιας Σινικής Θάλασσας, την "κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας", την απουσία "διαφάνειας" για την προέλευση του νέου κορονοϊού... "Μια μακρά λιτανεία διαφωνιών", κατά την έκφραση του εκπροσώπου της αμερικανικής διπλωματίας Νεντ Πράις.

Σε κάθε περίπτωση, είναι "απίθανο" η Κίνα να "αλλάξει συμπεριφορά" σε οποιοδήποτε από τα θέματα που της θέτει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, εκτιμά η Ελίζαμπεθ Εκόνομι, ερευνήτρια στο Hoover Institution του καλιφορνέζικου πανεπιστημίου Στάνφορντ. "Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου οι αξίες και το όραμα του αυριανού κόσμου" στις δύο χώρες "βρίσκονται στους αντίποδες", εξηγεί.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΩ» 21 Απρ 2021 | 06:27

Μπάιντεν για Τζορτζ Φλόιντ: Διάγγελμα - κόλαφος στον ρατσισμό μετά την απόφαση των ενόρκων

Η ετυμηγορία στη δίκη για τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ μπορεί να αποτελέσει "γιγαντιαίο βήμα" για τη φυλετική δικαιοσύνη στη χώρα, κρίνει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν

Η ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ 21 Απρ 2021 | 00:14

Τζορτζ Φλόιντ: Ένοχος για ανθρωποκτονία ο αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν

Ένοχος για όλες τις κατηγορίες κρίθηκε ο αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν, που καταδικάστηκε για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ τον Μάιο του 2020

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΦΩΝΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ 20 Απρ 2021 | 23:05

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Κατέληξαν σε απόφαση οι ένορκοι για τον Σόβιν - Αναμένεται η ετυμηγορία

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας αναμένεται η ανάγνωση της ετυμηγορίας, όπως ανακοίνωσε το δικαστήριο, για τον αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν που κατηγορείται για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ 20 Απρ 2021 | 11:54

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Οι αρχές των ΗΠΑ ψάχνουν παρενέργειες και πέραν των θρομβώσεων

Στις ΗΠΑ μελετάται εάν το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει περαιτέρω σοβαρές παρενέργειες, πέραν των θρομβώσεων.

ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ 20 Απρ 2021 | 07:12

ΗΠΑ - Ρωσία: Άρωμα ψυχρού πολέμου με φόντο την Ουκρανία

Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν την "κλιμάκωση" της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα. Η ΕΕ εκτιμά ότι περισσότεροι από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν παραταχθεί στα σύνορα με την Ουκρανία.

ΕΞΕΧΟΥΣΑ ΜΟΡΦΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ 20 Απρ 2021 | 06:22

Πέθανε ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ουόλτερ Μοντέιλ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών ο Ουόλτερ Μοντέιλ, άλλοτε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επί προεδρίας Τζίμι Κάρτερ.

ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ 19 Απρ 2021 | 13:41

Κορονοϊός: Οι μισοί ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν εμβολιαστεί - Η κουρασμένη Ευρώπη αίρει τα περιοριστικά μέτρα

Αισιόδοξα μηνύματα με τους εμβολιασμούς στις ΗΠΑ, αίρονται σιγά σιγά οι περιορισμοί στην Ευρώπη.

ΕΠΙΒΟΛΗ ΚΥΡΩΣΕΩΝ 18 Απρ 2021 | 18:58

Ο Λευκός Οίκος προειδοποιεί: Θα υπάρξουν "συνέπειες" για την Ρωσία αν πεθάνει ο Αλεξέι Ναβάλνι

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν "συνέπειες" για την Ρωσία, εάν πεθάνει ο αντικαθεστωτικός Αλεξέι Ναβάλνι.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΘΡΟΜΒΩΝ ΑΙΜΑΤΟΣ 18 Απρ 2021 | 18:26

ΗΠΑ: Μέχρι την Παρασκευή η απόφαση για το εμβόλιο της Johnson & Johnson, λέει ο δρ. Φάουτσι

Έως την Παρασκευή θα αποφασίσει η Αμερικάνικη Επιτροπή για την επαναχορήγηση του εμβολίου της J&J, είπε ο δρ. Φάουτσι.

ΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ 18 Απρ 2021 | 16:25

Γαλλία: Ο πρόεδρος Μακρόν ζητά από τις διεθνείς δυνάμεις να χαράξουν "κόκκινες γραμμές" με την Μόσχα

"Πρέπει να ορίσουμε σαφείς κόκκινες γραμμές με την Ρωσία και να εξετάσουμε την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων εις βάρος της αν περάσει αυτές τις γραμμές", είπε ο Μακρόν.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ PFIZER ΚΑΙ ΤΗΣ MODERNA 17 Απρ 2021 | 22:22

Κορονοϊός: "Προ των πυλών" ο εμβολιασμός των παιδιών - Τι λένε γονείς και επιστήμονες

Πολλοί ανησυχούν ότι η διστακτικότητα των εμβολίων ενάντια στον κορονοϊό σε ορισμένους ενήλικες θα είναι ακόμη πιο έντονη όταν πρόκειται για τα παιδιά τους.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ VISUAL OBJECTS 17 Απρ 2021 | 11:44

Έρευνα: Γιατί οι μισοί χρήστες των social media στις ΗΠΑ δεν "ψωνίζουν" από τους top influencers

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, το 58% των χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν θα αγοράσουν προϊόντα που προωθούνται από influencers.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΕΞ 16 Απρ 2021 | 19:34

Αντίποινα της Ρωσίας στις ΗΠΑ: Ο Λαβρόφ ανακοίνωσε την απέλαση 10 Αμερικανών διπλωματών

Η Ρωσία θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα τα ονόματα των 8 από τους 10 Αμερικανούς αξιωματούχους.