"Oι επιφυλάξεις που εκφράζει η Τουρκία στην ενταξιακή πορεία Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, εξυπηρετούν μόνο τον Πούτιν", είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ κατά την ομιλία του στην ακρόαση της Γερουσίας όπου εξετάζεται η "ενταξιακή πορεία Σουηδίας και Φινλανδίας".
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Ρεπουμπλικάνος Τζίμ Ρις ανέφερε ότι σε αυτή την φάση διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας και των δύο χωρών. "Οι ΗΠΑ σε αυτή την φάση δεν εμπλέκονται, όμως πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό, το θέμα αυτό πρέπει οπωσδήποτε να επιλυθεί διότι είναι εξαιρετικά σημαντικό".
Στόλτεμπεργκ: Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι πολύτιμοι σύμμαχοι - Δύσκολη κατάσταση
"Η Τουρκία όπως και η Ελλάδα είναι πολύτιμοι σύμμαχοι, που διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη Συμμαχία. Το ΝΑΤΟ έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό αποφυγής σύγκρουσης, τον οποίο χρησιμοποιήσαμε το 2020 για να καθιερώσουμε περισσότερη διαφάνεια και να αποτρέψουμε τη δημιουργία ενός ανεξέλεγκτου σπιράλ εντάσεων. Είμαστε έτοιμοι να το ξανακάνουμε".
Αυτά δηλώνει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ σε συνέντευξη του που δημοσιεύτηκε σήμερα στο γαλλικό περίοδο LE POINT.
"Η κατάσταση είναι δύσκολη και γι' αυτό είναι απαραίτητο το ΝΑΤΟ να είναι μια πλατφόρμα όπου μπορούν να συναντηθούν Ελλάδα και Τουρκία" σημειώνει ακόμη ο Στόλτεμπεργκ.
Για το βέτο της Άγκυρας σε Σουηδία και Φινλανδία
Στην ίδια συνέντευξη ερωτηθείς κατά πόσο είναι δικαιολογημένες οι περί τρομοκρατίας ενστάσεις της Άγκυρας αναφορικά με τα αιτήματα προσχώρησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ απαντά: "Λέω ότι όταν εκφράζονται τέτοιες ανησυχίες, πρέπει να διαβουλευόμαστε και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, μαζί, για να διασφαλίσουμε ότι θα καταπολεμήσουμε από κοινού την τρομοκρατία".
Στην ερώτηση "γνωρίζετε ότι η Τουρκία σήμερα χαρακτηρίζει ως "τρομοκράτες" απλούς πολιτικούς αντιπάλους" ο Στόλτεμπεργκ απαντά: "Γνωρίζω ότι οι σύμμαχοι ανησυχούν για την κατάσταση της αντιπολίτευσης στην Τουρκία. Το ΝΑΤΟ είναι μια πλατφόρμα όπου οι Σύμμαχοι μπορούν επίσης να συζητούν αυτά τα θέματα".
Τέλος ως προς το Ουκρανικό εξηγεί πώς η Συμμαχία επιδιώκει να εξασφαλίσει τη νίκη για την Ουκρανία χωρίς να κάνει πόλεμο με τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι "η πυρηνική ρητορική του Πούτιν είναι επικίνδυνη".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr