
Επίθεση κατά των ΗΠΑ εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι για την απόφαση της Ουάσινγκτον να προχωρήσει σε άρση του εμπάργκου όπλων προς την Κύπρο.
"Η Τουρκία είναι ξεκάθαρη απέναντι στις ΗΠΑ που χαλούν τις ισορροπίες στην Κύπρο. Οι ΗΠΑ έχουν άρει τις κυρώσεις όπλων για το νησί" επισήμανε χαρακτηριστικά στην τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah.
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, o Οκτάι συνέχισε λέγοντας πως "θα γίνουν επιπλέον βήματα για να διατηρηθεί η ισορροπία δυνάμεων στην Κύπρο και η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Θα επεκτείνει την βάση μη επανδρωμένων στα κατεχόμενα. Αυτό θα δώσει μια εναέρια στρατηγική στήριξη στις σχεδόν 40 χιλιάδες τουρκικές δυνάμεις που βρίσκονται στο νησί".
Έκθεση καταπέλτης της ΕΕ για την Τουρκία
Οι δηλώσεις Οκτάι έρχονται λίγο μετά την έκθεση "καταπέλτη" της Κομισιόν η οποία κάνει λόγο για "επιδείνωση" των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2022, λόγω των επανειλημμένων παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο και των απειλητικών τουρκικών δηλώσεων σχετικά με την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και κατά της Κύπρου.
"Επιπλέον, η Τουρκία συνέχισε να πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου και τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμπόδισαν παράνομα τις ερευνητικές δραστηριότητες στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Παρά τη διεθνή καταδίκη, η Τουρκία συνέχισε το σχέδιό της να ανοίξει την περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων. Οι εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν ευνοούσαν τις σχέσεις καλής γειτονίας και υπονόμευσαν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια", αναφέρει επίσης η έκθεση.
Σε γενικές γραμμές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει "δημοκρατική οπισθοδρόμηση" της χώρας.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr