Πώς φτάσαμε στη θριαμβευτική νίκη του Μακρόν έναντι της Λεπέν

Η ευρεία υποστήριξη των πολιτικών κομμάτων στον Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και η αυξημένη αποχή διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πώς φτάσαμε στη θριαμβευτική νίκη του Μακρόν έναντι της Λεπέν

Μετά από μια σκληρή όσο και ανατρεπτική προεκλογική εκστρατεία, από την οποία τα δύο μεγαλύτερα και παραδοσιακά κόμματα, το σοσιαλιστικό και το δεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, ηττήθηκαν, ο ανεξάρτητος κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν θριάμβευσε στις εκλογές με ποσοστό 66,10% έναντι 33,90% της Λεπέν, και θα είναι ο νεότερος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, αλλά και ο νεότερος αρχηγός κράτους στην Ευρώπη.

Στον χάρτη της Γαλλίας όπως διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, επαναλήφθηκε η εικόνα που καταγράφηκε στον α' γύρο των εκλογών με τον Εμανουέλ Μακρόν (με πορτοκαλί χρώμα) να κερδίζει την πλειοψηφία στις δυτικές και κεντρικές περιοχές, ενώ η Μαρίν Λεπέν (με μωβ χρώμα) κατάφερε να επικρατήσει στις ανατολικές και βόρειες περιοχές. Στο Παρίσι, την κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα της Γαλλίας, ο Μακρόν επικράτησε με σχεδόν το 90% των ψήφων.

Πώς φτάσαμε στη θριαμβευτική νίκη του Μακρόν έναντι της Λεπέν

Αυξήθηκε η αποχή

Η αποχή έφθασε στο 25,44% των εγγεγραμμένων, ποσοστό ρεκόρ. Στον πρώτο γύρο η αποχή είχε φθάσει το 22,23%. . Αξίζει αν σημειωθεί ότι στις προεδρικές εκλογές του 2002 όταν ο Ζακ Σιράκ βρέθηκε αντιμέτωπος στο β’ γύρο των εκλογών με τον Ζαν Μαρί Λεπέν, η συμμετοχή στις κάλπες αυξήθηκε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες φθάνοντας στο εκπληκτικό 79,71%, ενώ ο κίνδυνος για εκλογή του ακροδεξιού υποψηφίου ήταν ουσιαστικά μηδαμινός.

Με δεδομένη την αποχή και τα λευκά και τα άκυρα (κάτι παραπάνω από 4 εκατομμύρια), πάνω από ένας στους τρεις Γάλλους στην πραγματικότητα αρνήθηκε να επιλέξει την Κυριακή μεταξύ του Μακρόν και της Λεπέν, αριθμός χωρίς ιστορικό προηγούμενο.

Σε ό,τι αφορά τις ηλικιακές ομάδες το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής καταγράφηκε στις ηλικίες 18 έως 24 ετών. Αντίστοιχα η μεγαλύτερη συμμετοχή – σε ποσοστά άνω του 80% - καταγράφηκε στις ηλικίες από 60 και άνω.

Πώς φτάσαμε στη θριαμβευτική νίκη του Μακρόν έναντι της Λεπέν - εικόνα 2

Σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία των exit polls, όπως τα μετέδωσαν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, στα αστικά κέντρα το 72% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν και το 28% υπέρ της Μαρίν Λεπέν με το 27% να απέχει από τον β' γύρο. Στην ύπαιθρο, τα ποσοστά του Μακρόν μειώνονται στο 57%, της Λεπέν αυξάνονται φτάνοντας στο 43%, με την αποχή να φτάνει στο 23%.

Η ακτινογραφία του ψηφοφόρου του Μακρόν

Σύμφωνα με τα exit polls τα μεγαλύτερα οφέλη του Μακρόν προήλθαν από τους ψηφοφόρους του σοσιαλιστή Μπενουάν Αμόν και του αριστερού Ζαν Λικ Μελανσόν, ενώ η Μαρίν Λεπέν ωφελήθηκε κυρίως από τις ψήφους του δεξιού πολιτικού Νικολα Ντιπον Ενιάν και από τον Φρανσυά Φιγιόν.

Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά στους ψηφοφόρους των υποψηφίων που έμειναν εκτός β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, οι μετρήσεις δείχνουν ότι:

- Το 48% των ψηφοφόρων του κεντροδεξιού Φρανσουά Φιγιόν επέλεξαν τον Μακρόν και το 20% την Λεπέν. Το 15% επέλεξαν να ψηφίσουν λευκο και το 17% την αποχή.

- Το 52% των ψηφοφόρων του αριστερού Ζαν Λικ Μελανσόν ψήφισαν υπέρ του Μακρόν, το 7% τη Λεπέν, το 17% έριξαν λευκό ή άκυρο και το 24% δεν πήγαν να ψηφίσουν.

- Το 71% των ψηφοφόρων του σοσιαλιστή Μπενουά Αμόν ψήφισαν υπέρ του Μακρόν, μόλις το 2% υπέρ της Λεπέν, το 10% επέλεξε άκυρο ή λευκό και το 17% απείχε.

- Οι ψηφοφόροι του δεξιού Νικολά Ντιπόν Ενιάν, σε ποσοστό 27% ψηφισαν Μακρόν, σε ποσοστό 30% ψήφισαν Λεπέν, το 209% ψήφισε λευκό ή άκυρο και το 23% απείχε.

Πώς φτάσαμε στη θριαμβευτική νίκη του Μακρόν έναντι της Λεπέν - εικόνα 3

Οι εργάτες ψήφισαν Λεπέν

Σε ό,τι αφορά την επαγγελματική κατάσταση των ψηφοφόρων, τον Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξαν οι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι, ενώ οι εργάτες σε ποσοστό 56% ψήφισαν Μαρίν Λεπέν.

Πώς φτάσαμε στη θριαμβευτική νίκη του Μακρόν έναντι της Λεπέν - εικόνα 4

Ο κεντρώος πολιτικός κατάφερε να πάρει την πλειοψηφία σε όλες τις ομάδες ανώτερης εκπαίδευσης.

Πώς φτάσαμε στη θριαμβευτική νίκη του Μακρόν έναντι της Λεπέν - εικόνα 5

Αναφορικά με τα εισοδήματα των ψηφοφόρων, τον Εμανουέλ Μακρόν επέλεξαν οι έχοντας υψηλά εισοδήματα, ενώ στην κατηγορία των έχουν μηνιαία έσοδα κάτω από το 1250 ευρώ, το ποσοστό του αποκλιμακώνεται στο 55% με αντίστοιχη άνοδο των ποσοστών της Λεπέν στο 45%.

Πώς φτάσαμε στη θριαμβευτική νίκη του Μακρόν έναντι της Λεπέν - εικόνα 6

Πρώτες δημοσκοπήσεις για τις βουλευτικές εκλογές

Το κόμμα του εκλεγμένου πρόεδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, το En Marche!, και οι σύμμαχοί του αναμένεται να επικρατήσουν στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες το βράδυ. Δημοσκόπηση της εταιρείας Harris Interactive κατέδειξε ότι το 26% θα ψηφίσει το κεντρώο κίνημα του Μακρόν ή το κεντρώο κόμμα Modem, που έχει συμμαχήσει μαζί του, στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών την 11η Ιουνίου.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (FN) αναμένεται να συγκεντρώσει το 22% των ψήφων, ισοψηφώντας με το κόμμα Οι Ρεπουμπλικάνοι (LR) και το UDI, που έχει ταχθεί μαζί του, ενώ η Ανυπότακτη Γαλλία (13%) θα ξεπεράσει το ποσοστό των Σοσιαλιστών (8%), με τους Πράσινους στο 3%, το Κομμουνιστικό Κόμμα στο 2% και την άκρα αριστερά στο 1%.

Σύμφωνα με μια δεύτερη δημοσκόπηση, της Kantar Sofres Onepoint, το κίνημα του Μακρόν προηγείται επίσης αλλά με χαμηλότερο ποσοστό (24%) και ακολουθούν οι Ρεπουμπλικάνοι (22%), το Εθνικό Μέτωπο (21%), η Ανυπότακτη Γαλλία (15%), το Σοσιαλιστικό Κόμμα (9%), οι Πράσινοι (3,5%), το Debout la France (2,5%), η άκρα αριστερά (2%) και το ΚΚ Γαλλίας (1%).

Μετά την εκλογή του στην προεδρία ο Μακρόν θέλει να εξασφαλίσει πλειοψηφία στις εκλογές της 11ης και της 18ης Ιουνίου, στις οποίες η δεξιά ελπίζει να πάρει τη ρεβάνς και το Εθνικό Μέτωπο να κάνει θεαματική άνοδο στην Εθνοσυνέλευση.

Όμως κάθε πρόβλεψη με βάση το αποτέλεσμα των προεδρικών είναι επικίνδυνη λόγω της ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού εν εξελίξει.

Η δημοσκόπηση της Harris Interactive διεξήχθη μέσω Διαδικτύου χθες Κυριακή από τις 20:05 ως τις 20:40 με τη συμμετοχή 2.376 εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους με τη μέθοδο των ποσοστώσεων. Το ποσοστό στατιστικού σφάλματος είναι ±1,0 ως ±2,3%.

Η δημοσκόπηση της Kantar Sofres Onepoint διεξήχθη επίσης μέσω Διαδικτύου την 4η και την 5η Μαΐου παίρνοντας ως δεδομένη τη νίκη του Μακρόν σε δείγμα 1.507 προσώπων εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους που επελέγησαν επίσης με τη μέθοδο των ποσοστώσεων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΤΟΝΟΙ 22 Νοε 2020 | 16:41

Το γαλλικό μήνυμα στην Τουρκία: "Αναμένουμε "πράξεις", οι κατευναστικές δηλώσεις δεν επαρκούν"

"Δεν αρκεί το ότι εδώ και δύο, τρεις ημέρες διαπιστώνουμε κατευναστικές δηλώσεις, χρειάζονται πράξεις", είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Ιβ Λεντριάν.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΣΤΟ ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ 21 Νοε 2020 | 17:34

Αυξάνεται το πρέσινγκ της Γαλλίας στην Τουρκία - "Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι"

Το Παρίσι άφησε αιχμές πως το επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο μπορεί να πιέσει "πολύ περισσότερο" την Άγκυρα.

«ΕΠΑΝΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ» 16 Νοε 2020 | 20:37

Βγαίνει μπροστά ο Μακρόν για μία ισχυρή Ευρώπη: Είναι ανάγκη να αυτονομηθούμε όπως το κάνουν ΗΠΑ και Κίνα

"Έχουμε ανάγκη να συνεχίσουμε την οικοδόμηση της αυτονομίας μας για εμάς τους ίδιους", δηλώνει ο Εμανουέλ Μακρόν.

ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ ΓΑΛΛΙΚΑ ΜΜΕ 16 Νοε 2020 | 20:30

Γαλλία: Στο νοσοκομείο εκτάκτως ο Βαλερί Ζισκάρ ντ΄Εστέν

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ ντ΄Εστέν εισήχθη σε νοσοκομείο της πόλης Τουρ.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 14 Νοε 2020 | 21:37

Παρίσι: Παράνομο κορονο-πάρτι με 400 άτομα - Ανάμεσά τους και θετικός στον ιό

Η αστυνομία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για να διαπιστώσει ποιος οργάνωσε το πάρτι.

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ 14 Νοε 2020 | 17:10

Lockdown: Στην... "εντατική" η Χριστουγεννιάτικη αγορά του Παρισιού - Κλειστά τα πολυκαταστήματα, άδειες οι λεωφόροι

"Είναι λυπηρό. Βρισκόμαστε έξω από το Galeries Lafayette και τα πάντα είναι κλειστά", αναφέρουν Γάλλοι πολίτες.

ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ 14 Νοε 2020 | 09:04

"Κάθε μέρα κλαίω": Το συγκλονιστικό βίντεο της Μπριζίτ Μακρόν για το bullying

"Πιθανότατα δεν θα διαβάσετε ποτέ αυτό το γράμμα, αλλά παρακαλώ βοηθήστε με, είμαι χαμένη, εντελώς ανίσχυρη...".

ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΓΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕΤΡΑ 12 Νοε 2020 | 21:00

Κορονοϊός-Γαλλία: Κάθε 30 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος μπαίνει σε νοσοκομείο - 1 στους 4 θανάτους οφείλεται σε Covid-19

Ένας στους τέσσερις θανάτους στη Γαλλία αυτή τη στιγμή αποδίδεται στον κορονοϊό

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 12 Νοε 2020 | 16:31

Κορονοϊός: Συγκινεί άνεργος Γάλλος τενόρος - Επιβιώνει με πατάτες και μακαρόνια και τραγουδάει στο μπαλκόνι του [Βίντεο]

Ο Γάλλος τενόρος Στεφάν Σενεσάλ επιβιώνει με μακαρόνια και πατάτες από τότε που η πανδημία του κορονοϊού ανάγκασε τις αίθουσες όπερας να κλείσουν.

ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΗΓΕΤΕΣ 09 Νοε 2020 | 12:37

Μέρκελ, Μακρόν και Κουρτς αναλαμβάνουν πρωτοβουλία κατά του ισλαμιστικού εξτρεμισμού

Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν τηλεφωνικά πρωτοβουλία κατά το ισλαμιστικού εξτρεμισμού.

ΚΑΙ 363 ΝΕΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ 05 Νοε 2020 | 20:54

Κορονοϊός: Νέο σοκ στη Γαλλία με αρνητικό ρεκόρ 58.000 κρουσμάτων σε 24 ώρες

Κίνδυνος το δεύτερο κύμα του κορονοϊού να είναι σφοδρότερο από το πρώτο, προειδοποιεί ο γάλλος υπουργός Υγείας.

ΝΕΟ LOCKDOWN 05 Νοε 2020 | 17:50

Γαλλία: Τέλος "delivery" και "takeaway" τη νύχτα στο Παρίσι

Το Παρίσι απαγορεύει υπηρεσίες "delivery" και "takeaway" για έτοιμα γεύματα και αλκοολούχα ποτά

ΥΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 05 Νοε 2020 | 17:08

Γαλλία: Ο Μακρόν ανακοίνωσε τον διπλασιασμό της συνοριακής αστυνομίας και ζητά επανίδρυση Σένγκεν

Σε 4.800 από 2.400 διπλασιάζει τον αιρθμό των στελεχών της συνοριακής αστυνομίας o Εμανουέλ Μακρόν