Πώς η Ευρώπη βρέθηκε σε μειονεκτική θέση έναντι της Τουρκίας

Οι ευρωπαίοι ηγέτες παλεύουν να διαμορφώσουν μια συνεκτική απάντηση στα γεγονότα.

pws-i-eurwpi-brethike-se-meionektiki-thesi-apenanti-stin-tourkia
SHARE THIS
0
SHARES

Η επίθεση της Τουρκίας στις κουρδικές δυνάμεις που βρίσκονται στη Συρία προκάλεσε θυμό στους ευρωπαίους αλλά και φόβους ότι για αναζωπύρωση της τζιχαντιστικής απειλής. Την ίδια στιγμή, πάντως οι ευρωπαίοι ηγέτες παλεύουν να διαμορφώσουν μια συνεκτική απάντηση στα γεγονότα, η οποία θα πηγαίνει πέρα από την άρνηση να πληρώσουν για οπιοαδήποτε νέα ανθρωπιστική κρίση που θα υπάρξει στη γειτονιά τους, αναφέρει σε ανάλυσή του το Reuters.

Οι εξελίξεις στην Βορειοανατολική Συρία αποκάλυψαν για ακόμη μια φορά την αδυναμία της Ευρώπης και την ανικανότητα της Ευρώπης να επηρεάσει την κατεύθυνση της διαμάχης, ενώ η επίθεση εγείρει θεμελιώδη ερωτηματικά αναφορικά με την τύχη των ευρωτουρκικών σχέσεων, αλλά και των διατλαντικών σχέσεων, με βασικό εκείνο που αφορά την εμπιστοσύνη ανάμεσα στα μέλη του ΝΑΤΟ, ανέφεραν διπλωμάτες και αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters. Επιπρόσθετα, περιπλέκει οποιαδήποτε ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας και απειλεί την βιωσιμότητα της προσφυγικής συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία.

“Αυτή η συνταγή είναι καταστροφική, είτε για τους Τούρκους, είτε για τους Κούρδους, είτε για εμάς” ανέφερε ευρωπαίος διπλωμάτης στο Reuters και πρόσθεσε: “Αυτή η τουρκική παρέμβαση είναι μια ολοκληρωτική αναστάτωση που θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας”.

Η Άγκυρα έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να δημιουργήσει μια “ασφαλή ζώνη” στη Συρία για να επιστρέψουν εκατομμύρια πρόσφυγες, για την οποία όμως θέλει να πληρώσει η Ευρώπη. Από τη μεριά τους, ευρωπαίοι διπλωμάτες βλέπουν το σχέδιο του Ερντογάν ως μη ρεαλιστικό.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του προέδρου της Κομισιόν. “Μην περιμένετε την ΕΕ να πληρώσει για αυτά”.

Οι ευρωπαϊκές… ανισορροπίες

Δεν είναι όμως σαφές το τι μπορεί να κάνει η ΕΕ για να πιέσει την Άγκυρα, με δεδομένη την συμφωνία για το προσφυγικό και τις απειλές του Ερντογάν ότι μπορεί να ανοίξει τις “πόρτες” για τους πρόσφυγες προς την Ευρώπη.

“Εχουμε βάλει τους εαυτούς μας σε μια θέση όπου οι ευρω-τουρκικές σχέσεις έχουν γίνει μονοσήμαντες, βασίζονται σε ένα θέμα που έχει δημιουργήσει μια ισορροπία δυνάμεων που δεν είναι υπέρ μας” ανέφερε στο Reuters ευρωπαίος διπλωμάτης σχολιάζοντας την συμφωνία για το προσφυγικό.

“Πρέπει να βάλουμε σε τάξη το σπίτι μας. Δεν έχει υπάρξει μια συλλογική λύση στο προσφυγικό πρόβλήμα, για αυτό και βρισκόμαστε εκτεθειμένοι σε αυτόν τον εκβιασμό” ανέφερε.

Ο φόβος του Ισλαμικού Κράτους

Ακόμη πιο πιεστικό για την Ευρώπη είναι το θέμα της τύχης των Κούρδων και μια πιθανή αναζωπύρωση της τζιχαντιστικής απειλής.

Τόσο γαλλικές όσο και βρετανικές ειδικές δυνάμεις επιχειρούσαν μαζί με τους Κούρδους στην περιοχή καθώς οι στρατοί των χωρών αυτών παρείχαν αεροπορική στήριξη και εκπαίδευση στις κουρδικές δυνάμεις. Οι τελευταίες συνέχιζαν, μέχρι την τουρκική εισβολή, την μάχη εναντίον των πυρήνων του ISIS που υπήρχαν ακόμη.

Η απόσυρση των ΗΠΑ άφησε τις δύο αυτές χώρες εκτεθειμένες. Γάλλοι και Βρετανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι εάν οι ΗΠΑ αποχωρούσαν πλήρως από την περιοχή δεν θα μπορούσαν παρά να κάνουν το ίδιο.

Από τη μεριά του, ο τσέχος υπουργός Εξωτερικών Tomas Petricek συνόψισε με τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο. “Δυστυχώς, σε αυτό το σημείο, δεν έχουμε άλλη δυνατότητα από την διπλωματική πίεση προκειμένου να ηρεμήσει η κατάσταση”.

Χωρίς κοινή θέση το ΣΑ του ΟΗΕ

Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που συνεδρίασε την Πέμπτη κεκλεισμένων των θυρών, δεν κατέληξε σε κοινή θέση, αφού τα κράτη δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν ως προς τα επόμενα βήματα. Οι προσδοκίες να υπάρξει διεθνής παρέμβαση ήταν ούτως ή άλλως λιγοστές πριν από τη συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη: το ΣΑ του ΟΗΕ παραμένει βαθιά διχασμένο επί χρόνια όσον αφορά τη Συρία κι ευρύτερα τη Μέση Ανατολή.

Οι ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΣΑ εξέφρασαν ανησυχία ότι το νέο μέτωπο που άνοιξε θα κλιμακώσει την αστάθεια, θα επιτείνει την ανθρωπιστική κρίση και θα πυροδοτήσει νέες προσφυγικές ροές. Ο Γιούργκεν Σουλτς, πρεσβευτής της Γερμανίας στα Ηνωμένα Έθνη, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση καταδίκασε την τουρκική εισβολή «με τον πλέον σθεναρό τρόπο».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ρωσία ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο για την υιοθέτηση ομόφωνης απόφασης. Μετά τη συνεδρίαση, ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια δεν απέκλεισε την ομόφωνη έγκριση μιας ανακοίνωσης. Αλλά γι’ αυτό, διευκρίνισε, «πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι άλλες διαστάσεις της συριακής κρίσης, όχι μόνο η τουρκική επιχείρηση», αναφερόμενος στην «παράνομη στρατιωτική παρουσία» στη συριακή επικράτεια των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του ΗΒ.

Το κείμενο το οποίο διένειμε η Ουάσινγκτον χθες συμπεριλαμβάνει την φράση πως το ΣΑ εκφράζει «βαθιά ανησυχία» αλλά απέχει από το να αξιώνει τον «τερματισμό» της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας. Αντ’ αυτού, προτρέπει την Άγκυρα να περάσει στους διπλωματικούς διαύλους «μάλλον, παρά στα στρατιωτικά μέσα», για να επιτύχει τους στόχους της, διευκρίνισαν διπλωματικές πηγές. Ακόμη, απαιτεί την προστασία των αμάχων και τονίζει ότι ο ενδεχόμενος επαναπατρισμός σύρων προσφύγων πρέπει να γίνει σε οικειοθελή βάση.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ και Reuters  

Φωτογραφία: Reuters 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook