Πώς μπορεί να αναβληθεί το Brexit: Όλα τα σενάρια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει τρόπους αναβολής του Brexit και είναι ανοικτή στην ιδέα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πώς μπορεί να αναβληθεί το Brexit: Όλα τα σενάρια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει τρόπους αναβολής του Brexit και είναι ανοικτή στην ιδέα, την ώρα που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για μία καθυστέρηση λίγων μηνών ή μέχρι και ενός έτους στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ, αλλά αμφιβάλλει εάν αυτή η κίνηση μπορεί να εμποδίσει την διαιρεμένη χώρα να πέσει στα βράχια.

Ανώτατοι αξιωματούχοι χωρών μελών και των ευρωπαϊκών θεσμών που γνωρίζουν την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων δήλωσαν στο Reuters ότι η παράταση της προθεσμίας της βρετανικής αποχώρησης που λήγει στις 29 Μαρτίου γίνεται όλο και πιο πιθανή καθώς η Τερέζα Μέι αγωνίζεται να κερδίσει την υποστήριξη της Βουλής των Κοινοτήτων στη συμφωνία στην οποία κατέληξε έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πλέον είναι η πιο πιθανή εξέλιξη», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος προσθέτοντας ότι οι ηγέτες της Ένωσης περιμένουν τώρα ότι η Τερέζα Μέι είτε θα ηττηθεί στην ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας στην Βουλή είτε θα αναβάλει την αναμέτρησή της με τους βουλευτές όπως έκανε τον Δεκέμβριο.

«Φυσικά μπορούμε να αναβάλουμε το Brexit. Κανείς δεν θέλει μία έξοδο χωρίς συμφωνία», δήλωσε άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Αλλά το θέμα παραμένει - προς τι η αναβολή; Για την διεξαγωγή εκλογών; Για την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος;».

Δεν είναι σαφές ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σε θέση να επιλύσει τα προβλήματα του, άρα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αναρωτηθούν για τον σκοπό της αναβολής, πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η έξοδος χωρίς συμφωνία θα πλήξει το Ηνωμένο Βασίλειο περισσότερο από ό,τι θα πλήξει την ΕΕ, δήλωσε ο ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος και κατέληξε επαναλαμβάνοντας το μάντρα που χρησιμοποιούσε η Τερέζα Μέι στα πρώτα στάδια της διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες: «Μη συμφωνία είναι καλύτερη από μία κακή συμφωνία».

Η ήττα της Μέι στο κοινοβούλιο θα οδηγήσει την διαδικασία του Brexit σε αχαρτογράφητο έδαφος. Οι συνομιλίες ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο για την διαχείριση του θέματος υπήρξαν πολύ περιορισμένες, με την συμμετοχή μόνο στενών συνεργατών των ηγετών, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν προετοιμάσει σειρά σεναρίων και Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν αναζητήσει στοιχεία για τους τρόπους καθυστέρησης του Brexit, δήλωσε μία πηγή.

Η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι επέμεινε την Τρίτη ότι δεν έχει σχέδια παράτασης της προθεσμίας της 29ης Μαρτίου, απαντώντας σε δημοσίευμα του βρετανικού Τύπου σύμφωνα με το οποίο Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν προϊδεάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για τέτοιο ενδεχόμενο.

Τα σενάρια της αναβολής

--Η Βρετανία ζητεί αναβολή της εξόδου βάσει του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης. Αυτό θα απαιτήσει ομόφωνη έγκριση και από τις 27 χώρες μέλη της Ένωσης- κάτι που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ότι είναι πολύ πιθανόν να δοθεί.

--Η Βρετανία ανακαλεί την επίκληση του άρθρου 50, αποφεύγοντας παράλληλα την πρόκληση μεγάλης αντίδρασης από τους υποστηρικτές του Brexit δηλώνοντας ότι θα επαναλάβει σύντομα την ενεργοποίηση. Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ανακαλέσει την ενεργοποίηση του άρθρου 50 μονομερώς, και κατά συνέπεια δεν θα χρειασθεί την έγκριση των 27, γεγονός που καθιστά την διαδικασία απλούστερη.

--Η Βρετανία ανακαλεί την ενεργοποίηση του άρθρου εν όψει της διεξαγωγής εκλογών ή νέου δημοψηφίσματος.

--Βραχυχρόνια καθυστέρηση τριών μηνών, ώστε να αποφευχθεί πρόβλημα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θα συνέλθει υπό την νέα του σύνθεση τον Ιούλιο, μετά τις εκλογές του Μαΐου.

--Μεγαλύτερη καθυστέρηση έως και ενός έτους, γεγονός που θα περιπλέξει το νομικό καθεστώς του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η Βρετανία θα πρέπει να εκλέξει νέους ευρωβουλευτές τον Μάιο, ακόμη και αν συνεχίζει να επιδιώκει την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση το επόμενο έτος.

Η Τερέζα Μέι αναζητεί τη διατύπωση νέων δεσμεύσεων από τη Ευρωπαϊκή Ένωση για να κάμψει τους βουλευτές που εναντιώνονται στην παρούσα συμφωνία, ορισμένοι από τους οποίους θα προτιμούσαν μία έξοδο χωρίς συμφωνία, ενώ άλλοι απλώς την παραμονή της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όμως οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποκλείουν οποιαδήποτε τροποποίηση του κειμένου της συμφωνίας και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι οποιεσδήποτε «δημόσιες διαβεβαιώσεις» δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση θα περιορισθούν στην αποσαφήνιση των υπαρχόντων όρων του Brexit, όπως αυτοί διατυπώνονται στην υπάρχουσα συμφωνία.

φωτο Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ 15 Οκτ 2021 | 19:16

Βρετανία - Δολοφονία βουλευτή: Πολιτικοί που έπεσαν θύματα επιθέσεων - Aπο τον Έιρι Νίβιν στον Ντέιβιντ Έιμες

Η δολοφονία του Συντηρητικού βουλευτή Ντέιβιντ Έιμες είναι μία από τις πολλές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί εναντίον πολιτικών στη Βρετανία τα τελευταία χρόνια.

ΣΤΟ ΕΣΣΕΞ 15 Οκτ 2021 | 16:02

Σοκ στη Βρετανία: Πέθανε ο βουλευτής των Συντηρητικών, Ντέιβιντ Έιμες - Τον μαχαίρωσαν [Βίντεο]

Νεκρός ο βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος David Amess που δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι μέσα σε εκκλησία - Συνελήφθη ο δράστης

ΛΟΓΩ ΤΟΥ BREXIT 13 Οκτ 2021 | 11:21

Βρετανία: Απειλείται η γαλοπούλα των Χριστουγέννων λόγω μαζικής απώλειας εργατικών χεριών

Το Brexit έφερε μαζική απώλεια εργατικών χεριών στη χώρα και τώρα υπάρχει πρόβλημα με τις γαλοπούλες για τα Χριστούγεννα.

ΓΙΑΝΕΣ ΛΕΝΑΡΣΙΤΣ 12 Οκτ 2021 | 21:58

Η ΕΕ έτοιμη για παροχή διεθνούς βοήθειας στην Κρήτη αν κριθεί απαραίτητο

Η ΕE έτοιμη να κινητοποιήσει διεθνή βοήθεια για τον σεισμό στην Κρήτη ανέφερε με ανάρτησή του ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΡΟΕΣ 08 Οκτ 2021 | 20:33

ΕΕ: Δώδεκα χώρες ζητούν χρηματοδότηση από τις Βρυξέλλες για κατασκευή φραχτών στα σύνορα - Ανάμεσά τους και η Ελλάδα

Δώδεκα χώρες ζητούν από τις Βρυξέλλες να χρηματοδοτήσει την κατασκευή φραχτών στα σύνορα για να αντιμετωπιστούν οι μεταναστευτικές ροές

06 Οκτ 2021 | 07:03

ΕΕ: Οι 27 σε αναζήτηση επιρροής και θέσης απέναντι σε ΗΠΑ και Κίνα

Ποια είναι η θέση της Ευρώπης απέναντι στις δύο αντίπαλες υπερδυνάμεις, τις ΗΠΑ και την Κίνα;

ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΙΣ 6/10 ΣΤΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑ. 05 Οκτ 2021 | 12:34

Την στήριξή τους στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων θα επιβεβαιώσουν οι 27 της ΕΕ

Την πλήρη στήριξή τους στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων αναμένεται να επιβεβαιώσουν οι 27 ηγέτες της ΕΕ, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ 04 Οκτ 2021 | 06:51

Eurogroup: Στο επίκεντρο οι τιμές της ενέργειας και οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη

Η απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας και η μακροοικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη, θα είναι τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν το Eurogroup.

"ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΖΗΤΗΣΗ" 03 Οκτ 2021 | 12:31

Τζόνσον για την έλλειψη καυσίμων στη Βρετανία: Δεν είναι λύση η ανεξέλεγκτη μετανάστευση οδηγών βυτιοφόρων

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι η οποιαδήποτε δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί για την πλήρωση των οχημάτων τους με βενζίνη, οφείλεται στη ζήτηση.

ΛΟΓΩ BREXIT 01 Οκτ 2021 | 13:16

Τι αλλάζει από σήμερα για όσους πολίτες της ΕΕ ταξιδεύουν στη Βρετανία

Από σήμερα, 1 Οκτωβρίου, δεν γίνονται πλέον δεκτά τα δελτία ταυτότητας των πολιτών της ΕΕ όταν ταξιδεύουν προς τη Βρετανία.

ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 01 Οκτ 2021 | 13:03

Συμβούλιο της Ευρώπης: Υπερψηφίστηκε ομόφωνα η έκθεση Παπανδρέου για την δημοκρατία και την κλιματική αλλαγή

Υπερψηφίστηκε στο Στρασβούργο η έκθεση του Γιώργου Παπανδρέου για την κλιματική αλλαγή.

ΜΕΓΑΛΟΣ Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ 30 Σεπ 2021 | 15:40

Χάος διαρκείας στη Βρετανία: Οι τιμές των Χριστουγέννων θα αυξηθούν προειδοποιούν οι οδηγοί φορτηγών

Οι οδηγοί στη Βρετανία εν μέσω χάους στέλνουν μήνυμα πως οι τιμές των Χριστουγέννων θα αυξηθούν.

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ 30 Σεπ 2021 | 11:25

Τα ΕΛΠΕ για το διυλιστήριο του μέλλοντος - Θέτει τις βάσεις για τα πράσινα καύσιμα

Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ σχεδιάζει τον ενεργειακό μετασχηματισμό του σε εναρμόνιση με τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.